Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хирургия-1.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
69.82 Кб
Скачать

1.Грижа пупкова(етіологія і лікування).

За місцем локалізації грижі поділяються на пупкові, пахвинно-мошонкові, пах­ винні (у самок), черевні та ін. Пупкова грижа (Hernia umbilicalis) — вихід очеревини і частини черевних ор­ ганів через розширене пупкове кільце. Грижовим умістом у такому разі переважно є тонкий кишечник, рідше — товстий. Пупкова грижа зустрічається у різних домашніх тварин і виникає у перші дні та місяці їх життя, найчастіше у поросят, телят, лошат. Всі способи лікування розподіляються на консервативні та опера­ тивні. До консервативних належить: використання бандажів, тиснучих пов'язок, вти­ рання подразливих мазей, введення у грижове кільце подразливих речовин з метою викликати запалення, черезшкірне накладання швів на грижове кільце, якщо це мож­ ливо, та ін. На жаль, після їх використання нерідко спостерігають рецидиви, тому в практиці користуються здебільшого оперативними методами (гернектомія). Існує багато методів оперативного лікування, детально описаних у курсі "Опера­ тивна хірургія". Суть їх полягає у введенні грижового мішка у черевну порожнину та надійному закритті грижового отвору. Оскільки грижі бувають найрізноманітнішими, запропоновані й різні види операцій. Слід пам'ятати, що за вправимих гриж не бажано розкривати черевну порожнину. Защемлені грижі вимагають термінового оперативного втручання з розкриттям черевної порожнини і подальшої профілактики перитоніту.

2.Диференціація сепсису від гнійной резорбтивной лихоманки

Варіант?

  1. лікування гнійничкових уражень шкіри;

  2. етіологія асептичної резорбтивної лихоманки

Асептична резорбтивних лихоманка - короткочасне (від 2 до 3 днів) підвищення загальної температури тіла на 1-2 ° С в результаті всмоктування в кров продуктів розпаду травмованих тканин і крові, що вилила. Цю хворобу спостерігають при ударах, гематомах, ранах, переломах кісток і після великих операцій. При асептичній резорбтивной лихоманці спеціального лікування не потрібно. Необхідно провести боротьбу з інтоксикацією.

Варіант?

1.Травматизм, класифікація травматизму

У перекладі з грецької мови травма означає пошкодження тканин тварин найрізноманітнішими травмуючими факторами екзо- і рідше ендогенного походження. Залежно від їх особливостей, розрізняють три основні види травм. Механічні, бувають відкритими (рани) і закритими (забій, гематома, лімфоекстравазат), поодино­кими та множинними. Фізичні температура, електроструму, радіаційних випромінювань; Хімічні травми зумовлені дією різних хімічних речовин — луги і кислоти, солі важких металів, фосфор, різні отрути, що використовуються для боротьби з шкідни­ ками сільськогосподарських культур.

Травматизм буває : Внутрішньогосподарський – технологічний - пов'язаний з умовами утримання та догляду тварин, включає велику кількість різних форм ушкоджень тканин та органів, а причинні його фактори найрізноманітніші. Кормовий - Ушкодження ротової порожнини часто спричинюють­ ся остюками ковили, пшениці, ячменю, зеленого жита та твердими стеблами інших грубих кормів. У степових районах поширена "ковилева хвороба", коли стебла, листя і зернівки ковили через слизові ротової порожнини проникають у тканини, зумовлюючи розви­ ток гнійного процесу. Нестача вітамінів, кістки, голки.. Експлуатаційний - виникає під час експлуатації тварин. У робочих коней (в упряжі та під сідлом) травми завдаються неправильно підібраною збруєю внаслідок великого навантаження та порушення зоогігієнічних умов експлуатації- Пошкодження кінцівок, особливо нерозчищених чи неправильно підкованих, час то спостерігається на слизьких нерівних кам’янистих дорогах. Нерідко зустрічаються травми у биків-плідників на д е р ж п л е м о б ’є д н а н н я х . Спортивний тр. Основними причинами травматизму спортивних коней вважається погана організація тренінгу і змагань, коли, прагнучи одержати високі спортивні результати, наїзники не завжди враховують фізичну і технічну підготовку коней. Найчастіше уражуються кінцівки (розтяги сухожилків, особливо пальцевих згиначів, розтяги відповідних зв'язок на віражах, забивання і засікання підковами, копитами, шипами, особливо на швидких алюрах; асептичні запалення сухожилків, сухожилкових піхов, суглобів). Транспортний виникає при перевезенні тварин автомобілями, залізничним, морським транспортом. Травматизм забійних тварин спостерігається спочатку під час розвантаження та змішування тварин різних вікових груп на м'ясопереробних підприємствах, а пізніше проявляються наслідки передзабійної витримки.

Соседние файлы в предмете Хирургия животных