Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АФС Аналіз типових схем фінансування ворожого поглинання підприємств .docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
26.05.2017
Размер:
181.17 Кб
Скачать

Таблиця 1. Ключові проблеми ринку m&a в Україні

Проблеми

Причини виникнення

Невпорядкованість та непрозорість бізнесу

- не оптимізована структура бізнесу;

- недостатня документальна урегульованість відносин;

- створення компаній для вирішення короткотермінових проблем, без урахування стратегічних перспектив;

- відсутність ефективних механізмів корпоративного управління та налагоджених комунікаційних каналів

Порушення у сфері корпоративного права

- неповне та несвоєчасне внесення учасниками компаній належних їм задекларованих у статутах вкладів до капіталу;

- збільшення розмірів неповністю сформованих статутних капіталів;

- збільшення статутних капіталів із ігноруванням правил та наслідків співвідношення розміру чистих активів товариства до власного статутного капіталу;

- недотримання порядку обов’язкового попереднього повідомлення кредиторів при зменшеннях статутних капіталів компаній;

- продаж неповністю оплачених часток у статутному капіталі;

- недотримання учасниками – юридичними особами власних правил корпоративних погоджень щодо їх виходу із або продажу афілійованих компаній.

Порушення вимог антимонопольного законодавства

- недотримання дозвільних процедур економічної концентрації;

- уникнення процедури постлегалізації минулих концентрацій.

«Договірні» проблеми

- наявність численних неформальних домовленостей між власниками бізнесу, з одного боку, та топ-менеджментом і численними учасниками компаній, що продаються у групі, з іншого;

- неформальне врегулювання відносин із членами сім’ї та родичами, що були залучені продавцем до контролю або управління бізнесом.

Недосконале правове регулювання процесів

- відсутність належного законодавчого закріплення чітких процедур злиття;

- неврегульованість процедури поглинання.

Нерозвиненість фондового ринку

- створення компаній переважно у закритій формі (ПАТ, ТОВ).

З наукових позицій проведення дослідження явища рейдерства ускладнюється тим, що на сьогодні практично відсутня офіційна статистична інформація щодо кількості та інтенсивності здійснення рейдерських атак в Україні. Тому з метою збирання та аналізування такої інформації було прове-дено об’єктивне дослідження на основі резонансних подій, висвітлених у засо-бах масової інформації.

У процесі здійснення семантичної вибірки формувалася статистика згадувань за окремими об’єктами дослідження. Показники медіа активності були отримані шляхом моніторингу засобів масової інформації, а саме друко-ваних центральних та регіональних видань, повідомлень інформаційних агенцій та Інтернет-джерел.

Інформація щодо подій у зоні проведення АТО відсутня, більшість інформаційних джерел втратили можливість отримувати інформацію з цієї території. Ми можемо лише припускати, що значна кількість підприємств зазнала нападів з боку сепаратистів та різних бойових угрупувань, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Результати проведених досліджень дозволили виявити ряд загрозливих тенденцій. Так, аналізуючи кількість рейдерських атак, здійснених на суб’єктів господарювання у розрізі регіонів України (табл. 2), можемо зазначити, що явище рейдерства набуває досить масштабного характеру.

У динаміці п’яти місяців 2015 року кількість рейдерських атак, інформацію про які було висвітлено у регіональних ЗМІ та Інтернет-виданнях, склала 202 напади. Окрім цього можемо спостерігати тенденцію до зростання кількості рейдерських атак та їх масштабів. Найвищий рівень економічної безпеки суб’єктів господарювання можемо побачити у Західному регіоні України (рис.1), оскільки на цей регіон припадає 18% усіх рейдерських атак, висвітлених ЗМІ за аналізований період [5].