Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00158000.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2017
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Висновки

Проведене дослідження правового регулювання підприємницької діяльності в Чеській та Словацькій республіках та отримані на його основі результати спрямовані на вдосконалення вітчизняного законодавства і сприяють вирішенню наукової задачі, що полягає в науковому обгрунтуванні напрямків удосконалення правового регулювання підприємницької діяльності для покращення економіко-правового середовища в Україні. Запроноване вирішення наукової задачі має істотне значення для підвищення ефективності регулюючого впливу законодавства на підприємницький сектор економіки України і розвитку науки господарського права.

На основі проведеного дослідження сформульовані такі висновки:

1. Становлення і розвиток правового регулювання підприємницької діяльності в Чехії та Словаччині має свої виразні особливості, які визначаються багатьма факторами. Як спосіб господарювання, підприємництво в Чехії та Словаччині знаходиться в постійному русі і розвитку. Все більш широко проникаючи в економіку цих країн, воно збагачується новими рисами і якостями, відповідно змінюється його нормативно-правова основа, оновлюються ще недавно прийняті нормативні акти законодавства про підприємництво. При цьому для вищеназваних країн характерна наявність суперечливих тенденцій правового регулювання. З одного боку, зберігаються правові принципи і норми права соціалістичного періоду. З другого боку, у Чехії та Словаччині спостерігається тяжіння до континентального права. Крім того, в правовому регулюванні підприємницької діяльності стає все більш помітним міжнародно-правовий фактор. Пояснюється це тим, що перспективи інтеграції до єдиного європейського ринку змусили законотворців Чехії та Словаччини з самого початку постсоціалістичного існування шукати шляхи гармонізації та уніфікації окремих найбільш важливих для економіки сфер права. Перенесення ж досвіду правового регулювання цих країн в наші умови повинно відбуватись з врахуванням сучасних тенденцій розвитку підприємництва в Україні.

2. З’ясовано, що в Чехії та Словаччині умовний поділ права на приватне і публічне з початку перехідного періоду був обумовлений необхідністю охорони не тільки публічних, але і приватних інтересів. Разом з тим розвиток законодавства про підприємництво в Чехії та Словаччині підтверджує необхідність поєднання елементів публічно-правового та приватноправового характеру при правовому регулюванні підприємництва. Правове регулювання підприємництва повинно бути єдиним, тобто базуватись на одних і тих самих принципах і конституційних основах правового господарського порядку в Україні.

3. Виявлено такі ознаки підприємництва як об’єкта правового регулювання: самостійність; ініціативність; систематичність; ризикованість; цільова направленість діяльності на досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку; легальність. При цьому, на підставі аналізу досвіду правового регулювання підприємницької діяльності Чехії та Словаччини, доводиться доцільність внесення доповнень у нормативне визначення поняття «підприємництва», які передбачатимуть додаткову ознаку «здійснення діяльності від власного імені». Введення цієї ознаки дозволить відмежувати від підприємництва діяльність, що здійснюється від імені суб’єктів господарювання, учасниками господарських товариств, посадовими особами органів управління підприємств, адвокатами, діяльність найманих працівників тощо. У зв’язку з цим ст. 42 ГК слід викласти в такій редакції: «Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) від власного імені з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку».

4. Для подальшого забезпечення комплексного і збалансованого розвитку підприємницького сектору економіки аргументовано необхідність нормативного закріплення в ГК України основних видів підприємницької діяльності з метою спрощення процесу законодавчого встановлення особливостей їх здійснення і забезпечення термінологічної єдності.

5. У сучасних умовах господарювання розвиток окремих сфер економіки вимагає спеціальних підходів у правовому регулюванні. У зв’язку з цим обгрунтовано доцільність звільнення від правового режиму підприємництва окремих видів господарської діяльності, значення яких для економіки України невелике.

6. Доводиться, з урахуванням досвіду Чехії та Словаччини, можливість забезпечення оперативного отримання загальнодоступної інформації про суб’єктів підприємницької діяльності шляхом розміщення відомостей Єдиного державного реєстру в інтернеті на офіційному сайті. У зв’язку цим пропонується ч. 1 ст. 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» викласти в такій редакції: «Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими, загальнодоступними і підлягають розміщенню в Інтернеті, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб - платників податків».

7. Обгрунтовується необхідність вдосконалення правового режиму майна окремих організаційно-правових форм суб’єктів підприємництва. З метою забезпечення прав кредиторів у процесі здійснення підприємницької діяльності запропоновано закріплення за приватним, дочірнім підприємством і підприємством об’єднання громадян переданого засновником майна на праві власності із встановленням для цих підприємств обов’язку формування статутного фонду, мінімальний розмір якого повинен визначатись законодавством.

8. Визначено, що підприємництвом іноземних осіб в Україні слід вважати тільки діяльність, яка здійснюється ними через свої філії, представництва та інші відокремлені підрозділи (структурні одиниці). Визначення поняття «підприємництво іноземних осіб» дозволить уникнути ряда труднощів у тлумаченні критеріїв державної приналежності юридичних осіб та об’єктивному визначенні їх підприємницької правосуб’єктності.

9. Досягнутий високий рівень ефективності підприємництва в Чехії та Словаччині підтверджує можливість переростання перехідної економіки в розвинену, але на принципах не саморозвитку, а завдяки проведення з боку держави планомірної стратегії реформування, елементом якої є державне регулювання підприємництва. З метою вдосконалення державного регулювання підприємницької діяльності в Україні запропоновано законодавче закріплення принципу партнерських відносин держави і суб’єктів підприємництва, суть якого полягає у встановленні взаємних зобов’язань держави і підприємців, виконання яких має підпорядковуватись основам правового господарського порядку.

10. Встановлено, що визначення ГК України (ст. 30) узгоджених дій, як форми прояву неправомірного обмеження конкуренції, за спрямованістю на досягнення антиконкурентних цілей, тобто за суб’єктивним критерієм, є неефективним. Як свідчить вітчизняна і закордонна практика (в т. ч. Чехії та Словаччини) використання об’єктивного критерію є ефективнішим та істотно полегшує процес доказування. У зв’язку з цим обгрунтовується доцільність заміни у ст. 30 ГК України слів «спрямовані на» словами «пов’язані з», яка повинна сприяти встановленню об’єктивної істини при розгляді відповідної категорії справ.

11. Ст. 31 ГК України встановлює перелік дискримінаційних дій органів влади щодо суб’єктів господарювання. Цей перелік є вичерпним. Практика ж показує, що всіх випадків дискримінації господарюючих суб’єктів органами влади передбачити неможливо. У зв’язку з цим обгрунтовується доцільність встановлення у ГК України відкритого переліку дискримінаційних дій органів влади щодо суб’єктів господарювання.

12. Питання правового регулювання підприємництва в Україні нерозривно пов’язані з питаннями формування сприятливих умов для його розвитку. Незважаючи на певні зрушення, рівень розвитку підприємництва в Україні та його державна підтримка є ще недостатніми для подальшого розвитку національної економіки і не відповідають можливостям держави. З метою прискорення розвитку підприємництва в Україні, подальшого вдосконалення державної політики підтримки підприємництва та надання їй комплексного і системного характеру вважаємо необхідним:

  • зменшення кількості дозвільних документів, необхідних для започаткування підприємницької діяльності, і забезпечення прозорості процедури для їх отримання;

  • при розробці законів про Державний бюджет України на наступні роки передбачити фінансування заходів по державній підтримці підприємництва;

  • забезпечення централізованого контролю за цільовим використанням коштів, виділених в рамках реалізації програм сприяння розвиткові підприємництва.

13. З урахуванням необхідності приведення правової регламентації державної підтримки суб’єктів підприємницької діяльності, що опинилися у критичній соціально-економічній або екологічній ситуації, у відповідність з сучасними реаліями визначено умови надання такої підтримки, а саме:

- збереження виробництва суб’єкта підприємницької діяльності має бути обумовлено суспільними потребами;

- відсутність надмірного обмеження господарської конкуренції;

- наявність плану реструктуризації, цілеспрямованого на відновлення рентабельності, конкурентоздатності підприємця, у разі обмеження розміру державної підтримки витратами, необхідними для його реалізації, звітності та контролю за виконанням.

14. Оскільки згідно із законодавством (наприклад, ст. 40, ч. 2 ст. 76 ГК України), окрім суду, рішення про припинення підприємницької діяльності в окремих випадках можуть приймати й інші державні органи, обгрунтовується необхідність доповнення переліку підстав припинення підприємницької діяльності, передбаченого ст. 51 ГК України, п. 5 такого змісту: «на підставі рішення уповноваженого державою органу у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами».

15. З метою уніфікації правової термінології та уникнення непорозумінь у правозастосовчій практиці, вважаємо доцільним збереження у законодавстві терміну “реорганізація”, який є загальновживаним у господарському обороті України, і внесення відповідних змін до ЦК України.

Вперше проведене порівняльно-правове дослідження правового регулювання підприємницької діяльності в Чеській та Словацькій республіках дозволило визначити, яким чином досвід цих країн може бути використаний у законодавчому процесі в Україні.

Достовірність наукових положень, висновків і рекомендацій підтверджується їх апробацією у вигляді публікацій у наукових фахових виданнях, обговоренням на науково-практичних конференціях і семінарах, обгрунтуванням конкретних пропозицій про внесення змін та доповнень в низку чинних нормативних актів.

Обґрунтовані наукові висновки та практичні рекомендації можуть бути використані в процесі подальшого вдосконалення господарського законодавства, у правозастосовчій практиці, науковій та викладацькій діяльності.

Для заказа доставки работы воспользуйтесь поиском на сайте http://www.mydisser.com/search.html

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]