Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

РОЗДІЛ ІІІ доопрац

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

2. ТОВ звернулося до ДПІ з позовом про скасування податкових повідомлень-рішень, якими зменшено бюджетне відшкодування з податку на додану вартість та застосовано штрафні санкції. Зясовано, що фактично до Державного бюджету України не надійшли суми ПДВ із сумнівних операцій за участю суб’єктів підприємницької діяльності, державну реєстрацію яких скасовано в судовому порядку через те, що вони не сплачували податки та не звітували перед податковими

органами. Зясувалося що ряд підприємств, які поставляли позивачеві товари за договорами, є фіктивними, тобто судом установлено недійсність їх установчих документів і свідоцтв платників податків із моменту реєстрації; інші ухилялися від сплати податків, унаслідок чого останні до бюджету не надходили. Тому суму бюджетного відшкодування, заявленого у звітних періодах, коли були укладені угоди з фіктивними підприємствами, визнано податковими органами завищеною та у зв’язку із цим застосовано штрафні санкції. Яке рішення повинен прийняти суд?

3.Висновком контролюючого органу, викладений в акті перевірки ТзОВ «Союз-94» було встановлено заниження податкових зобов’язань з ПДВ у сумі 21283,92 грн., в результаті включення до податкового кредиту суми податку за податковими накладними, в яких відсутній номер. Чи правомірні вимоги податкового органу щодо донарахування суми податку на додану вартість. Що є підставою включення сум до податкового кредиту? Які вимоги до оформлення податкових накладних?

4.Максимальна роздрібна ціна на сигарети з фільтром за власною назвою "Космос" становить 9 грн., без податку на додану вартість і акцизного податку - 8 грн. Фактичні обсяги реалізації сигарет з фільтром - 5000 пачок або 100 000 штук сигарет. Ставка акцизного податку у твердій сумі з одиниці продукції - 60 грн./1000 шт.; ставка акцизного податку у відсотках до обороту з реалізації товару (продукції) - 20%. Визначте належну до сплати суму акцизного податку з усієї партії у даному випадку. Розкрийте, у чому полягають особливості обчислення акцизного податку в Україні.

5. Нафтопереробний завод виготовив і реалізував партію бензину моторного А-95 обсягом 50000 кг. і за ціною 5 грн/л. (без ПДВ). Визначте ціну реалізації партії бензину, а також належні до сплати у бюджет суми акцизного податку і податку на додану вартість, якщо ставка акцизного податку з бензинів моторних (А-90, А- 91, А-92, А-93, А-94, А-95, А-96) - 60 євро за 1000 кг.; сума податкового кредиту з податку на додану вартість становила - 15000 грн.; валютний (обмінний) курс Національного банку України, що діяв на перший день кварталу, в якому здійснювалася реалізація бензину - 1 євро - 10 грн.

6. Винзавод виготовив і реалізував партію вина натурального обсягом 10000 л і за ціною 8 грн./л. (без ПДВ). Визначте ціну реалізації партії, а також належні до сплати у бюджет суми акцизного податку і податку на додану вартість, якщо ставка акцизного податку з вина виноградного натурального - 0,25 грн./л.; сума податкового кредиту з податку на додану вартість становила - 8000 грн. Розкрийте, у чому полягають особливості обчислення податку на додану вартість.

1.Громадянин, який є підприємцем, ввозить в Україну: а) харчові товари (м’ясні вироби, рибні продукти, масло тощо) загальною вагою 38 кг. і вартістю 180 євро; б) музичний центр загальною вагою 98 кг і вартістю 850 євро; в) 10 шкіряних курток вагою 30 кг. і загальною вартістю1500 євро (ставка мита відповідно до Митного тарифу України по одягу з натуральної шкіри - 12% митної вартості); г) крім того, цей громадянин отримав надісланий у вантажному відправленні комп’ютер з принтером загальною вагою 20 кг. та вартістю 960 євро. Обмінний валютний курс Національного банку України на момент розмитнення становив: 1 євро - 7 грн. З'ясувавши порядок оподаткування митом товарів (предметів) у кожному з наведених випадків, визначте загальну суму належного до сплати мита у всіх цих випадках.

2. Працівники Чорноморської регіональної митниці спільно з податківцями не дозволили столичним бізнесменам „нагріти руки” за рахунок держави. Згідно з документами, заявленими до митного оформлення, київські підприємці везли до Великої Британії контейнер з капцями українського виробництва (49 тис. пар) вартістю 15 доларів за пару на загальну суму понад 4 млн. грн. Однак під часперевірки вантажу виявилося, що в контейнері замість якісних українських виробів перевозилися дешеві і до того ж браковані капці китайського виробництва. За висновком експертизи, одна пара такого взуття на українських ринках коштує в середньому 4-5 грн., а реальна вартість усієї партії, що перевозилася становила приблизно 187 тис. грн. Вкажіть, у чому виразилося порушення податкового законодавства у даному випадку.

3.Громадянин ввозить в Україну автомобіль, що використовувався не більше, як 5 років, з об’ємом циліндрів двигуна 2200 см. куб. і митною вартістю 20000 євро. Визначіть загальну суму належних до сплати у бюджет при розмитненні податків і зборів (мита, митного збору та акцизного податку і податку на додану вартість), якщо ставка акцизного податку по автомобілях моторних, що використовувалися не більше, як 5 років, з об’ємом циліндрів двигуна понад 1500 куб. см., але не більше 2200 куб. см. - 1,5 євро/см3.; ставка ввізного мита - 25% митної вартості; розмір єдиного митного збору - 50 євро; валютний (обмінний) курс Національного банку України: 1 євро - 10 грн.

4.Громадянин, який є суб'єктом підприємницької діяльності без створення юридичної особи, ввозить в Україну 20 одиниць підакцизного товару, максимальна роздрібна ціна (митна вартість) якого склала 250 євро за штуку; єдиний митний збор при цьому становив 20 євро, ставка ввізного мита по даній товарній позиції - 5 євро за 1 шт.; ставка акцизного податку - 30% до обороту. Визначіть загальний розмір усіх належних до сплати податків і зборів у даному випадку (мита, митного збору, акцизного збору і податку на додану вартість). Валютний (обмінний) курс НБУ на день подання митної декларації: 1 євро -10 грн.

5.Під час проведення планової виїзної перевірки податковий інспектор пред'явив вимогу до керівника підприємства, що перевіряється, проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей та коштів. Керівник підприємства відмовився виконувати вимогу податкового інспектора, мотивуючи свою відмову надмірною зайнятістю головного бухгалтера під час самої перевірки. У зв'язку з цим податковий інспектор у присутності працівників підприємства, що перевіряється, опечатав склади і касу підприємства, склавши відповідний протокол.

6. Державна податкова інспекція у місті Н. розіслала керівникам підприємств, розташованих на території міста, листи-телеграми з вимогою подати до вказаного строку довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а також про суми доходів, виплачених фізичним особам, і утриманих з них податків та зборів (обов’язкових платежів), про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб’єктів підприємницької діяльності за останній квартал.

7. Одна з районних податкових адміністрацій м.Львова при поданні суб'єктами підпри­ємницької діяльності бухгалтерського звіту за 9 місяців вимагала аж 43 форми звітності, в тому числі і такі, подання яких безпосередньо не передбачене чинним законодавством, на­приклад, картку із взірцями підписів директора чи бухгалтера, завірену нотаріально, довідку про відкриті рахунки в установах банків тощо. Чи правомірні дії податкової адміністрації?

8.Державною податковою інспекцією у Калінінському районі м.Донецька запроваджено нову, розроблену спільними зусиллями праціників районної і міської податкових інспекцій, форму податкової звітності, подання якої, однак, є "добровільним". Окрім основного, загальнообов'язкового, податківці запропонували головним бухгалтерам підприємств заповнити ще один податковий звіт так званої форми АРМ "А". Судячи з питань, на які потрібно відповісти у новому документі головним бухгалтерам підприємств, податківців цікавить майже все від суми виручки підприємства у поточному році (окремо необхідно розписати скільки грошей отримано від бартерних і вексельних операцій, реалізації продукції, в тому числі "в розрізі великих покупців") до "питомої ваги податків із загальної суми готівкових коштів. Мотивацією до запровадження нової форми податкової звітності було забезпечення максимального надходження до бюджету податкових заборгованостей підприємств. І саме у такий спосіб, за словами керівника цієї податкової інспекції, працівники ДПС зможуть ефективно допомогти керівникам і бухгалтерам підприємств "віднайти джерела погашення заборгованостей перед державою". Проналізуйте наведену ситуацію з точки зору відповідності дій податкової інспекції чинному законодавству.

9. Які дії повинен вчинити головний бухгалтер підприємства при поданні йому до виконання керівником підприємства документів на операції, що суперечать вимогам законодавчих та інших нормативних актів, порушують фінансову дисципліну?

10. Обгрунтуйте чим за юрідичними наслідками відрізняється визнання наказу керівника

державної податкової інспекції протиправним від його скасування? Яку вимогу на вашу думку доцільніше пред’являти до суду.

11. Як вбачається з акту перевірки підприємством “Соборність” в 2-у кварталі 2006 рокузавищено валові витрати на суму 132984 грн., в результаті чого занижено податок на прибуток за 2-й квартал 2006 року в розмірі 33246 грн., та занижено в третьому кварталі 2006 року валові витрати на суму 127051 грн., в результаті чого завищено податок на прибуток за 3 квартал 2006 року в розмірі 31763 грн. Таким чином, сума заниженого податкового зобов'язання по податку на прибуток підприємств за період що перевірявся становить 1483 грн. (33246 грн. - 31763 грн.). А тому, за заниження суми податкового зобов'язання з податку на прибуток за перше півріччя 2006 року в сумі 33246 грн. до відповідача слід застосувати штраф в розмірі 16623 грн. Чи правильно нараховані фінансові санкції?

12. Податкові повідомлення-рішення прийнято на підставі Акту перевірки щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб’єктами підприємницької діяльності від. Відповідно до висновків Акту перевірки, позивачем в порушення п. 1 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: не проведено розрахункові операції через реєстратор розрахункових операцій та невидано розрахункового документу при реалізації палива за талонами на загальну суму 2 574,00 грн. Які санкції будуть накладені на субєкта господарювання? Чим відрізняються адміністративно-господарські та фінансові санкції? Здійсніть порівняльний аналіз ознак (зокрема нормативно-правове регулювання, пидстави накладення, розміри, строки накладення та стягнення іт.д.) та заповніть таблицю:

п/п

Адміністративний штраф

Податковий штраф


Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Соседние файлы в предмете Финансовое право