Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Міністерство освіти і науки України Львов 2

.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ, НЕ ПОВ’ЯЗАНИХ З ІЗОЛЯЦІЄЮ

ЗАДАЧІ

1. Кіндрат засуджений вироком суду від 16 липня 2008 року до основного покарання у виді штрафу в розмірі 3 400 грн. У встановлений законодавством строк в добровільному порядку засуджений штраф не сплатив. 28 серпня 2008 року суд призначив сплату засудженим штрафу у розстрочку - сплачувати по по 200 грн. щомісяця до 10 числа по січень 2010 року.

Станом на 11 листопада 2008 року Кіндрат не вніс жодного внеску щодо сплати штрафу.

Як в даному випадку повинен діяти суд відповідно до чинного законодавства?

Який строк добровільної сплати штрафу засудженим передбачений чинним законодавством України?

  1. Вироком Личаківського районного суду м. Львова від 6 червня 2008 року Онищук був засуджений за злочин, передбачений ст. 257 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк сім років з повною конфіскацією майна. Вирок суду був оскаржений в апеляційному порядку і ухвалою апеляційного суду від 3 жовтня 2007 року залишений без змін. Після повернення справи з апеляційної інстанції 5 жовтня 2007 року, 7 жовтня суд надіслав копію вироку, виконавчий лист до відділу державної виконавчої служби Личаківського районного управління юстиції м. Львова - за місцезнаходженням квартири, що належала на праві власності засудженому, - у Личаківському районі.

Під час виконання вироку в процесі виконавчого провадження, державним виконавцем було встановлено, що стосовно засудженого у відділі ДВС Личаківського районного управління юстиції м. Львова перебувають на виконанні виконавчі документи щодо стягнення з Онищука коштів на відшкодування

заподіяної ним майнової шкоди; квартира засудженого перебувала під заставою комерційного банку; крім кваритири у власності засудженого були автомобіль, кошти на рахунку в банку.

Проаналізуйте, чи суд направив копію вироку і виконавчий лист за належним місцем виконання вироку.

Чи може бути звернене стягнення на зазначене вище майно засудженого на виконання вироку в частині конфіскації майна?

  1. Андрієнко - військовослужбовець Збройних Сил України у військовому званні майора, засуджений вироком суду від 5 березня 2008 року за злочин, передбачений ч. 2 ст. 410 Кримінального кодексу України, до покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням військового звання.

Суд направив копію вироку, розпорядження про його виконання у військовий комісаріат за місцем проживання Андраєнка. З військового комісаріату, куди було направлено зазначені документи, ніяких відомостей про виконання вироку не надійшло.

Варіант: копію вироку було направлено командувачу Західного

оперативного командування, який присвоїв Андрієнкові це військове звання.

Чи направлено копію вироку належному органу (посадовій особі), на яку за законом покладено виконання вироку? Які обов’язки цього органу (посадовоїособи у зв ’язку з виконанням цього виду покарання?

  1. Рясний, лейтенант міліції, який працював слідчим у районному відділі внутрішніх справ, вироком районного суду від 12 липня 2008 р. засуджений до покарання у виді позбавлення права обіймати посади в системі правоохоронних органів на строк три роки, яке призначене як основне покарання. 1 серпня 2008 року суд направив копію вироку і розпорядження про його виконання у підрозділ відділу кримінально-виконавчої інспекції управління Державного департаменту України з питань виконання покарань за місцем проживання засудженого.

2 серпня працівник інспекції поставив засудженого на облік і викликав його до підрозділу. 4 серпня засуджений з’явився за викликом, йому було роз’яснено порядок і умови відбування покарання, правові наслідки у разі порушення вимог вироку та ухилення від відбування покарання.

11 серпня інспектор направив повідомлення та копію вироку суду в Г оловне управління МВС України у Львівській області. Через два тижні до підрозділу кримінально-виконавчої інспекції надійшов лист з управління кадрового забезпечення ГУ МВС, надісланий 23 серпня 2008 року, де зазначалося про те, що Рясний 4 серпня, тобто напередодні отримання зазначених документів з інспекції, був звільнений з роботи за угодою сторін (п.1 ч.1 ст. 36 КЗпП України). У день звільнення - 4 серпня - Рясний у порядку, передбаченому чинним законодавством, було видано трудову книжку і проведено повний розрахунок. З тих пір він на роботу не з’являвся.

Працівник кримінально-виконавчої інспекції у той же день встановив, що засуджений Рясний більше не проживає за своєю колишньою адресою і не повідомив ні родичам, ні сусідам про своє місцеперебування.

Як повинен вчинити у даній ситуації працівник кримінально-виконавчої інспекції? Чи дотримано ним, а також уповноваженими посадовими особами Головного управління МВС України в області законодавства, що регулює порядок виконання покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю?

  1. Онищак була засуджена вироком суду до покарання у виді громадських робіт на строк 150 годин. Суд направив копію вироку і розпорядження про його виконання в кримінально-виконавчу інспекцію за місцем її проживання.

У підрозділі інспекції після постановлення засудженої на облік, їй було встановлено дні явки на реєстрацію і видано направлення для відбування покарання на комунальне підприємство «П». Після двох тижнів відбування покарання засуджена звернулася з проханням до директора комунального підприємства, замінити їй вид громадських робіт, які вона виконувала (їй було доручено прибирання скверу на території району) на якийсь інший вид робіт. Директор підприємства заявив, що іншої можливості залучення її до робіт на даному підприємстві немає. Тоді засуджена Онищак заявила, що не збирається далі виконувати таку роботу і перестала з’являтися для відбування громадських робіт згідно з визначеним їй підприємстві графіком.

Директор комунального підприємства в кінці місяця надав у кримінально- виконавчу інспекцію графік відбування громадських робіт засудженою Онищак і табель її виходу на роботу, з яких вбачалося, що засуджена протягом місяця не з’являлася для відбування покарання.

Проаналізуйте ситуацію. Чи дотримано в даному випадку директором підприємства норм кримінально-виконавчого законодавства, що регулює порядок виконання покарання у виді громадських робіт?

Чи наявне в даному випадку ухилення від відбування покарання у виді громадських робіт? Які правові наслідки ухилення від відбування цього виду покарання? Як повинен діяти у розглядуваній ситуації працівник кримінально- виконавчої інспекції?

  1. Вироком Франківського районного суду м. Львова від 6 червня 2008 року Леоненко засуджений до покарання у виді виправних робіт на строк 10 місяців за злочин, передбачений ч. 1 ст. 162 КК України. На час засудження Леоненко працював на підприємстві, що знаходилося на території Шевченківського району м. Львова, проживав на території Франківського району м. Львова.

24 липня 2008 року суд направив копію вироку і розпорядження про його виконання в Франківський районний підрозділ Франківського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань. 28 липня працівник кримінально- виконавчої інспекції поставив засудженого на облік і направив директору підприємства, де працював засуджений, копію вироку і повідомлення про щомісячне відрахування визначеної судом частини заробітної плати у розмірі 20% від суми заробітку і перерахування утриманої суми в дохід держави. Зазначене повідомлення було отримане директором підприємства 15 липня. Відрахування в дохід держави із заробітку засудженого почалися з 1 серпня 2008 року. У період до 1 по 24 вересня засуджений перебував у щорічній основній відпустці; з 1 по 25 жовтня він не працював у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, що підтверджено листком непрацездатності.

Проаналізуйте, чи дотримано кримінально-виконавчою інспекцією, директором підприємства вимог законодавства, що регулює приведення вироку до виконання.

Чи враховуватиметься час перебування засудженого в щорічній основній відпустці, час, коли він не працював у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, у строк відбування покарання?

Чи враховуватиметься час відбування засудженим покарання у загальний стаж роботи?

  1. Вироком суду від 1 вересня 2006 року Сидір засуджений до покарання у виді виправних робіт строком два роки.

У процесі виконання покарання кримінально-виконавчою інспекцією було встановлено дні явки засудженого на реєстрацію у кримінально-виконавчу інспекцію. Засуджений двічі поспіль не з’явився на реєстрацію у встановлені дні. Через тиждень після останньої неявки Сидір з’явився у кримінально-виконавчу інспекцію і представив медичну довідку, де підверджувалося, що він у зазначені дні був хворий. Крім того, Сидір повідомив, що має намір звільнятися з роботи за власним бажанням, оскільки його не влаштовують умови праці і попросив працівника кримінальної-виконавчої інспекції дати йому дозвіл на звільнення з роботи за власним бажанням.

Проаналізуйте, чи дотримано в даному випадку засудженим норм, що регулюють порядок відбування покарання у виді виправних робіт.

Чи може в даному випадку працівник кримінально-виконавчої інспекції дати засудженому дозвіл на звільнення з роботи?

  1. Вироком суду від 3 липня 2007 року військовослужбовець Збройних Сил Денис, який перебував у військовому званні майора на посаді начальника штабу батальйона, був засуджений до покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців строком на один рік з відрахуванням 15% суми його грошового забезпечення в дохід держави. 24 липня 2007 року командир військової частини, де проходив військову службу Денис, отримав копію вироку суду і розпорядження про його виконання і 26 липня видав відповідний наказ, що був оголошений по військовій частині і доведений до відома засудженого військовослужбовця, а також письмово повідомив суд про прийняття вироку до виконання.

Протягом часу відбування покарання Денис залишився у військовому званні майора і перебував на штатній посаді начальника штабу батальйона, що відповідала військовому званню майора; з його заробітку здійснювалися відрахування у розмірі, визначеному вироком суду. З 1 січня 2008 року його було переведено на штатну посаду начальника служби бригади, що також відповідала військовому званню майора, з окладом, вищим на 100 грн.

Чи дотримано у даному випадку законодавства, що регулює порядок виконання покарання у виді службових обмежень для військовослужбовців?

ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, МЕТОДИ, СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОГО ПРАВА. ОРГАНИ ТА УСТАНОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ

1. Неповнолітній К. засуджений вироком суду за розбій до покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років. Під час відбування покарання у виховній колонії, він змушений дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, режиму ізоляції, жити в умовах постійного нагляду за ним, зобов’язаний виконувати покладені на нього обов’язки, що випливають з режиму у колонії, в тому числі носити одяг єдиного зразка. К має право одержувати визначену на місяць кількість побачень, витрачати визначену суму грошей. Засудженому К. в колонії надаються безоплатно харчування, одяг, взуття, білизна і комунально-побутові послуги. Адміністрація колонії зобов’язана виконувати необхідні медичні вимоги, що забезпечують охорону здоров’я засудженого, організовує його загальноосвітнє навчання.

Відповідно до чинного кримінально-виконавчого законодавства, що в описаній ситуації є підставою виконання і відбування покарання?

Що з наведених положень охоплюється поняттям «виконання», а що - «відбування» покарання?

  1. Громадянин А., за професією маляр, засуджений до покарання у виді арешту, кілька разів залучався до ремонтних робіт у СІЗО, де він відбував покарання. За допомогу у ремонті як заохочення, начальник СІЗО дозволив йому два побачення з родичами і збільшення щоденної прогулянки на годину.

Чи відповідають чинному законодавству такі дії начальника СІЗО?

Ознайомтеся зі змістом статей 51, 54 Кримінально-виконавчого кодексу України. В якому обсязі виконання і відбування покарання регулюється нормами кримінально-виконавчого права?

У чому полягає імперативний метод правового регулювання кримінально- виконавчого права?

  1. Нормами якої галузі права регулюються такі правовідносини:

  1. Направлення судом копії обвинувального вироку, що набрав законної сили, яким особу засуджено до покарання у виді громадських робіт, разом із розпорядженням про виконання вироку, до кримінально-виконавчої інспекції за місцем проживання засудженого.

Б. Порядок розгляду судом за місцем відбування засудженим покарання питання про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання.

  1. Регулювання тривалості робочого часу, охорони праці засуджених до покарання у виді позбавлення волі.

Г. Організація і проведення соціально-виховної роботи з засудженими до покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Д.. Порядок просування по службі осіб начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України.

Е. Виконання Державною виконавчою службою покарання у виді конфіскації майна.

  1. . Громадянин М. вперше засуджений за вчинення злочину, передбаченого ст. 257 КК України, до покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років з повною конфіскацією майна.

В якій установі М. буде відбувати основне покарання?

В який орган (установу) суд повинен направити копію вироку та інші документи у встановленому законом порядку для виконання покарання у виді конфіскації майна?

  1. Громадянин А. за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дитини (аліментів) (ч.1 ст. 164 КК України) засуджений за вироком суду до покарання у виді громадських робіт на строк 100 годин.

В який орган суд повинен направити копію вироку і розпорядження про його виконання?

  1. Громадянин В. за вчинення хуліганських дій (ч.1 ст. 296 КК України) засуджений вироком суду до покарання у виді арешту на строк три місяці.

В якій установі він повинен відбувати покарання?

Варіант: громадянин В. є військовослужбовцем Збройних Сил України.

  1. Громадянин Р., неповнолітній, засуджений вперше до покарання у виді позбавлення волі на строк сім років за умисне вбивство (ч.1 ст. 115 КК України).

В якій установі він повинен відбувати покарання?

ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, МЕТОДИ, СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОГО ПРАВА. ОРГАНИ ТА УСТАНОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ

1. Неповнолітній К. засуджений вироком суду за розбій до покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років. Під час відбування покарання у виховній колонії, він змушений дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, режиму ізоляції, жити в умовах постійного нагляду за ним, зобов’язаний виконувати покладені на нього обов’язки, що випливають з режиму у колонії, в тому числі носити одяг єдиного зразка. К має право одержувати визначену на місяць кількість побачень, витрачати визначену суму грошей. Засудженому К. в колонії надаються безоплатно харчування, одяг, взуття, білизна і комунально-побутові послуги. Адміністрація колонії зобов’язана виконувати необхідні медичні вимоги, що забезпечують охорону здоров’я засудженого, організовує його загальноосвітнє навчання.

Відповідно до чинного кримінально-виконавчого законодавства, що в описаній ситуації є підставою виконання і відбування покарання?

Що з наведених положень охоплюється поняттям «виконання», а що - «відбування» покарання?

  1. Громадянин А., за професією маляр, засуджений до покарання у виді арешту, кілька разів залучався до ремонтних робіт у СІЗО, де він відбував покарання. За допомогу у ремонті як заохочення, начальник СІЗО дозволив йому два побачення з родичами і збільшення щоденної прогулянки на годину.

Чи відповідають чинному законодавству такі дії начальника СІЗО?

Ознайомтеся зі змістом статей 51, 54 Кримінально-виконавчого кодексу України. В якому обсязі виконання і відбування покарання регулюється нормами кримінально-виконавчого права?

У чому полягає імперативний метод правового регулювання кримінально- виконавчого права?

  1. Нормами якої галузі права регулюються такі правовідносини:

  1. Направлення судом копії обвинувального вироку, що набрав законної сили, яким особу засуджено до покарання у виді громадських робіт, разом із розпорядженням про виконання вироку, до кримінально-виконавчої інспекції за місцем проживання засудженого.

Б. Порядок розгляду судом за місцем відбування засудженим покарання питання про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання.

  1. Регулювання тривалості робочого часу, охорони праці засуджених до покарання у виді позбавлення волі.

Г. Організація і проведення соціально-виховної роботи з засудженими до покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Д.. Порядок просування по службі осіб начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України.

Е. Виконання Державною виконавчою службою покарання у виді конфіскації майна.

  1. . Громадянин М. вперше засуджений за вчинення злочину, передбаченого ст. 257 КК України, до покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років з повною конфіскацією майна.

В якій установі М. буде відбувати основне покарання?

В який орган (установу) суд повинен направити копію вироку та інші документи у встановленому законом порядку для виконання покарання у виді конфіскації майна?

  1. Громадянин А. за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дитини (аліментів) (ч.1 ст. 164 КК України) засуджений за вироком суду до покарання у виді громадських робіт на строк 100 годин.

В який орган суд повинен направити копію вироку і розпорядження про його виконання?

  1. Громадянин В. за вчинення хуліганських дій (ч.1 ст. 296 КК України) засуджений вироком суду до покарання у виді арешту на строк три місяці.

В якій установі він повинен відбувати покарання?

Варіант: громадянин В. є військовослужбовцем Збройних Сил України.

  1. Громадянин Р., неповнолітній, засуджений вперше до покарання у виді позбавлення волі на строк сім років за умисне вбивство (ч.1 ст. 115 КК України).

В якій установі він повинен відбувати покарання?

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

13