Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельне 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Тема 3: правове забезпечення земельної реформи в україні

Задача 1.

На території сільської ради знаходяться земельні частки (паї), власники яких померли, а спадкоємці з різних причин не вступили у спадщину більше одного року (незатребувані паї). Чергова сесія сільської ради прийняла наступне рішення:

1. Визнати земельні частки (паї), померлих громадян (список додається) не затребуваними.

2. На період відсутності законних спадкоємців доручити сільській раді в особі сільського голови укласти договори оренди з орендарями на незатребувані паї.

3.У разі прийняття спадщини спадкоємцями розмір орендованої земельної ділянки зменшується на площу витребуваної земельної ділянки.

4. Кошти, отримані від оренди незатребуваних паїв, перерахувати на окремий рахунок і направити на утримання об’єктів соціально-культурної сфери села.

Проаналізуйте законність цього рішення.

Задача 2.

Громадянин М. отримав сертифікат на право на земельний пай, а через рік звільнився з колективного сільськогосподарського підприємства і переїхав жити до міста.

Через деякий час громадянин М. звернувся з вимогою про виділення йому земельного паю в натурі (на місцевості). У правлінні колективного сільськогосподарського підприємства йому пояснили, що право на земельний пай він втратив, оскільки звільнився з цього підприємства і не проживає більше у селі. Аналогічно йому було роз’яснено і у сільській раді, куди громадянин М. звернувся із скаргою на рішення правління.

Вирішіть справу.

Задача 3.

За рішенням колективу колишнього колгоспу створено сільськогосподарське акціонерне товариство, яке внесло клопотання до сільської ради про передачу їм безоплатно у колективну власність земель у розмірі 1045 га, що раніше були у користуванні колгоспу. Сільська рада це клопотання задовольнила і сільськогосподарському акціонерному товариству було видано державний акт на право колективної власності, а кожному члену цього товариства вручено сертифікат на право приватної власності 7,3 га в умовних кадастрових гектарах.

Члени новоствореного сільськогосподарського товариства Зарільський та Підлуганський не погодилися з таким рішенням, вважаючи, що їм безпідставно відмовили у виділенні земельних ділянок у визначеному у заяві місці. Ці землі до 1939 року належали їхньому дідусеві на праві приватної власності, які у часи колективізації були реквізовані.

Вони звернулися із скаргою до районної ради і просили задовольнити їх заяву. У разі ж відмови вони бажали б одержати належні їм частини землі в обсязі, необхідному для ведення фермерського господарства.

Чи підлягають заяви громадян задоволенню? Вирішіть справу.

Задача 4.

Селянська спілка „Райдуга” прийняла рішення про паювання земель, переданих їм у колективну власність. Рішення передбачало, що право на земельний пай набувають лише працюючі члени селянської спілки. Пенсіонери спілки, які не беруть участь у її діяльності, набувають право на У частину земельного паю, що припадає на кожного працюючого.

Пенсіонери П. і К. відмовилися від такого порядку паювання і звернулися до селянської спілки із заявою про вихід з її членів та просили виділити належні їм частини земельних угідь і видати їм відповідно державні акти на право приватної власності на вказані земельні ділянки.

Загальні збори селянської спілки відмовили вказаним громадянам у виділенні належних їм земельних часток, вважаючи, що це призведе до значного скорочення орних земель спілки, та, беручи до уваги, що цим громадянам уже належать землі на праві власності для ведення особистого господарства та присадибні землі.

Це рішення селянської спілки пенсіонери П. і К. оскаржили до райсуду.

Визначте коло суспільних відносин. Чи підлягає позов задоволенню? Обґрунтуйте свою відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]