Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ЗАЛІКУ

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ЗАЛІКУ

«ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО»

2. Підготуйте консультацію щодо наступних питань :

2.1. меблева фабрика звернулася в міську раду з клопотанням про надання в користування земельної ділянки раніше зайнятої під складські приміщення фабрики для городництва своїм працівникам;

2.2. які органи і в залежності від чого вирішують земельні спори;

2.3. які органи мають право складати протоколи про порушення земельного законодавства, а також розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушеннями законодавства в галузі використання й охорони земель;

2.4. порядок реєстрації земельної ділянки, що виділена селищною радою громадянину у власність для будівництва житлового будинку;

2.5. порядок реєстрації прав на земельну ділянку, отриману громадянином за договором купівлі-продажу, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 

Тема 3. Право власності, речові та інші права на землю. Обмеження прав на землю

1. Підготуйте консультацію мешканцю м. Вінниця щодо:

1.1. отримання у власність земельної ділянки державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства;

1.2. отримання земельної ділянки комунальної власності в оренду для будівництва гаражу;

1.3. встановлення земельного сервітуту для прокладання водопроводу через суміжну земельну ділянку;

1.4. можливості та порядку отримання у власність земельної ділянки на безоплатній основі;

1.5. отримання земельної ділянки на праві постійного користування.

 

 

2. Підготуйте позовну заяву за наданою фабулою

2.1. Петровська сільська рада передала у приватну власність Сидорину для ведення особистого селянського господарства земельну ділянку. У поточному році Сидорин помер, залишивши заповіт, за яким ця ділянка повинна була перейти його племіннику і неповнолітньому онуку.

Державний реєстратор відмов племіннику й онуку в реєстрації права, мотивуючи це наявністю власної земельної ділянки на праві приватної власності для будівництва й обслуговування житлового будинку у племінника і відсутністю повної земельної правосуб'єктності онука, та неподільністю земельних ділянок, наданих для ведення особистого підсобного господарства. Спадкоємці вирішили оскаржити це рішення.

Підготуйте позовну заяву про захист прав спадкоємців земельної ділянки.

 

2.2. Шевченко, будучи власником земельної ділянки в селі Бугас, провів по краю суміжної земельної ділянки без згоди свого сусіда Миронова водопровідну трубу для поливу городу. Миронов вимагав забрати трубу з межі його ділянки і відшкодувати збиток, мотивуючи свою вимогу тим, що труба була проведена без його згоди, і, у результаті її проведення, були ушкоджені кущі рідкого сорту полуниці.

Підготуйте позовну заяву про захист прав Миронова з урахуванням обов'язку власників землі по дотриманню правил добросусідства.

 

2.3. Лукін одержав земельну ділянку в Старобешевському районі в користування для будівництва дачного будинку.

У квітні внаслідок розливу ріки дачний будинок, побудований Лукіним, булу зруйновано. Надалі на земельній ділянці Лукін займався городництвом і садівництвом, а будинок відновлено не було.

У березні наступного року у Старобешевську райраду звернулося підприємство "Еллон" з питанням купівлі земельної ділянки для будівництва бази відпочинку. Необхідна ділянка землі охоплювала і земельну ділянку Лукіна.

Рада прийняла рішення про виділення земельної ділянки під будівництво бази відпочинку і про вилучення земельної ділянки у Лукіна в зв'язку з не цільовим використанням, перед цим письмово його попередивши про вилучення.

Підготуйте позовну заяву від імені Лукіна про захист його прав на земельну ділянку.

 

2.4. Новіков в минулому році одержав земельну ділянку на праві оренди для будівництва гаражу терміном на п’ять років. В поточному році за планом забудови міській раді для будівництва кафе знадобилася земельна ділянка, що знаходиться в користуванні Новикова. Однак з'ясувалося, що Новиков через три місяці після укладення року оренди земельної ділянки помер, а гараж перейшов у спадщину до його сина. Син користувався гаражем і заперечував проти вилучення землі під гаражем і його зносом.

Підготуйте позовну заяву від імені сина Новікова щодо захисту прав на земельну ділянку.

 

 

2.5. Перевіркою проведеною Керченською міжрайонною природоохоронною прокуратурою встановлено, що в травні між Щебетівською селищною радою та ТОВ «Корпорація Укрроснафта» укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого ТОВ «Корпорація Укрроснафта» надано земельну ділянку площею 1,00 га для будівництва та обслуговування бази відпочинку з оздоровчим комплексом. Договором передбачено, що строк його дії – 25 років, з моменту державної реєстрації. В період дії договору ТОВ «Корпорація Укрроснафта» на орендованій земельній ділянці звело 70-метрову огорожу з каменя-ракушки і прибудову, інші роботи не проводило.

Листами Щебетівської селищної ради та державних інспекцій, що здійснюють архітектурний контроль та контроль за використанням і охороною земель було попереджено ТОВ про встановлення факту не використання земельної ділянки за цільовим призначенням та вимогою усунення правопорушення.

Згодом, Керченський міжрайонний природоохоронний прокурор в інтересах держави в особі Щебетівської селищної ради звернувся до суду з позовом про припинення права користування ТОВ «Корпорація Укрроснафта» земельною ділянкою площею 1,00 га шляхом розірвання договору оренди.

Підготуйте позовну заяву від імені прокурора.

 

Тема 4. Цивільно-правові угоди щодо земельних ділянок або прав на них. Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах

 

1. Підготуйте проекти договорів (враховуючи істотні умови цих договорів)

1.1. Купівлі-продажу земельної ділянки між громадянином і юридичною особою.

1.2. Дарування земельної ділянки між громадянами.

1.3. Застави земельної ділянки, що знаходиться в приватній власності.

1.4. Оренди земельної ділянки між місцевою радою та громадянином.

1.5. Земельного сервітуту.

 

2. Задача

2.1. Перевіркою, проведеною державними інспекторами по контролю за використання охороною земель у м. Ф., встановлено порушення умов договору оренди землі та ст. 96 ЗК України, а саме використання ПАТ «Блискавка» орендованої земельної ділянки не за цільовим призначенням.

Міська рада, на підставі клопотання зазначеної інспекції звернулась до суду з вимогою про розірвання договору оренди земельної ділянки мотивуючи свої вимоги наступним: 1) пунктом 36.1 договору оренди, передбачено, що підставою для розірвання договору є невикористання земельної ділянки за цільовим призначенням; 2) відповідно до Цивільного кодексу України право користування земельною ділянкою для забудови припиняється в разі не використання земельної ділянки для забудови протягом трьох років, ана момент здійснення перевірки минуло вже чотири роки після укладення договору оренди земельної ділянки; 3) укладаючи договір оренди земельної ділянки рада розраховувала на те, що ПАТ «Промінь» побудує пансіонат, чим поліпшить інфраструктуру міста, створить додаткові робочі місця, підвищить інвестиційну та курортну привабливість регіону, збільшить надходження до місцевого та державного бюджету, а оскільки ПАТ «Блискавка» так і не приступив до будівництва зазначеного об’єкту, тим самим, порушив істотні умови договору оренди.

Складіть мотивувальну та резолютивну частину рішення суду.

 

2.2.На підставі рішення між З. міською радою та Дочірнім підприємством «ТЛЗ» укладено договір оренди землі загальною площею 0,2515 га, для розташування автоцентру строком на 10 років.

Проте Прокурор звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки оскільки вважає, що укладення Договору відбулось с порушенням законодавства, адже здійснено без проведення земельних торгів.

Дочірнє підприємство «ТЛЗ», не погоджувалось з доводами прокурора та вважало, що: 1) рішення З. міської ради, яке будо підставою для укладення договору оренди земельної ділянки було дійсне, ніким не скасоване та не було визнано недійсним; 2) не наведено, в якій саме частині змісту, спірний Договір, суперечить нормам чинного законодавства.

Складіть заперечення на позов прокурора від імені ДП «ТЛЗ».

 

2.3. В ході здійснення прокуратурою перевірки дотримання вимог земельного законодавства міською радою, прокурора встановив, що в квітні рішенням «Є.» міської ради строком на 1 рік поновлено договір оренди земельної ділянки ТОВ «ІКУ» загальною площею 20,00 кв.м., для розміщення павільйону швидкого харчування. В травні, на підставі зазначеного рішення між Є. міською радою та ТОВ «ІКУ» укладено договір оренди земельної ділянки.

Проте прокурор вважає, що рішення «Є.» міської ради та договір оренди земельної ділянки, укладений на підставі зазначеного рішення, підлягають визнанню недійсними, оскільки: 1) попередній договір оренди земельної ділянки не був зареєстрований в Державному реєстрі земель в установленому законом порядку; 2) наявність порушень земельного законодавства при попередньому укладенні договору оренди земельної ділянки, спростувало переважне право орендаря на поновлення договору оренди земельної ділянки.

Складіть позовну заяву від імені прокурора.

 

2.4. В серпні громадянка України «Ч.» надіслала до О. сільської ради заяву про виділення їй у власність безоплатно земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд. Через два місяці громадянкою «Ч.» до сільської ради був надісланий лист з вимогою надіслати на її адресу копії рішення сесії, в якому має бути зазначений результат розгляду її звернення.

В листопаді сільська рада листом повідомила громадянку «Ч.», що рішенням сесії вона, поряд з другими громадянами, поставлена на облік по виділенню земельної ділянки в селі «О.» на умовах конкурсу.

Однак громадянка «Ч.» вважаючи, що прийнятим рішенням порушуються її право на безоплатне отримання земельної ділянки, звернулась за консультацією до адвокату.

Підготуйте відповідь адвоката.

 

2.5. Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «С.» звернулось до власника земельної ділянки громадянина «В.» з пропозицією про встановлення земельного сервітуту.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «С.» (далі – ОСББ) обґрунтовував свою пропозицію тим, що у нього на балансі є багатоквартирний двоповерховий житловий будинок, який межує із земельною ділянкою громадянина «В.». Враховуючи, що під земельною ділянкою громадянина «В.» проходять інженерні комунікації, які забезпечують життєдіяльність будинку (а саме: електрична проводка, кабель живлення силою струму 38-ВТ, телефонна мережа, водонапірні труби і ці комунікації є стратегічно важливими для існування, життєдіяльності, обслуговування будинку, що встановлено висновком будівельно–технічної експертизи), просить встановити безстроковий та безоплатний сервітут щодо земельної ділянки для можливості безперешкодного доступу до інженерних комунікацій, проходу, проїзду, з метою їх обслуговування в разі потреби.

Громадянин «В.» не погодився із пропозицією ОСББ «С.» посилаючись на те, що: 1) встановлений земельний сервітут приведе до неможливості використання земельної ділянки за її цільовим призначенням – будівництва житлового будинку, господарських будівель та споруд; 2) в пропозиції не доведено, що задоволення потреб громадян, які проживають у будинку не можуть бути задоволені іншим способом, окрім як встановлення земельного сервітуту.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «С.» звернулось з позовом до суду щодо встановлення земельного сервітуту.

Складіть позовну заяву до суду від імені об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

1.1. В постійному користуванні спортивного клубу «Лідер» перебуває земельна ділянка площею 1,7 га. Відповідна земельна ділянка надана спортивному клубу для громадських потреб відповідно до рішення виконкому К. міської ради.

При обстеженні земельної ділянки інспекцією з контролю за використанням та охороною земель, було встановлено, що вказана земельна ділянка не використовується спортивним клубом за цільовим призначенням, зокрема: вона не огороджена, межові знаки відсутні; частина земельної ділянки асфальтована і на ній розміщена двоповерхова недобудована будівля, яка не належить спортивному клубу «Лідер»; південна частина земельної ділянки без будь-яких правовстановлюючих документів використовується громадянами для городництва; західна частина земельної ділянки завалена відходами каменеобробки (бутом), забруднена, засмічена твердими відходами.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалася у змісті процесуального документа (акт обстеження земельної ділянки).

 

 

1.2. У ході перевірки дотримання земельного законодавства державним інспектором по використанню та охороні земель Донецької області було встановлено, що фермерським господарством «Колос», використовується 60,2 га сільськогосподарських земель без документів, що підтверджують право на землю. Голова фермерського господарства Кошкін пояснив, що їм неодноразово робилися спроби оформлення земельної ділянки і зараз документи знаходяться на розгляді у відповідному органі.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалася у змісті процесуального документа (акт обстеження земельної ділянки).

 

1.3. У результаті проведення перевірки дотримання земельного законодавства у с. Ворошилівка державним інспектором по використанню та охороні земель Вінницької області було встановлено, що частина земельної ділянки Попової, що належить їй на праві власності, площею 0,18 га заросла бур'янами. Попова пояснила, що в результаті погіршення стану здоров'я вона не може проводити обробку земельної ділянки. Інспектор неодноразово направляв припис про усунення факту порушення земельного законодавства, на що громадянка не відреагувала.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалася у змісті процесуального документа (акт обстеження земельної ділянки, протокол про адміністративне правопорушення).

 

1.4. Заводу «Січ» (м. Калинівка) в установленому порядку було надано земельну ділянку площею 4 га сільськогосподарського призначення для вирощування овочів. Однак завод вирощувати овочі не став, а приступив до спорудження на земельній ділянці складських приміщень. Крім того, частина землі була використана під звалище промислових відходів. Даний факт став відомий міському відділу земельних ресурсів.

Дайте правову оцінку ситуації, виклавши її в процесуальному документі (акт обстеження земельної ділянки, протокол про адміністративне правопорушення).

 

1.5. В результаті проведеної державною екологічною інспекцією перевірки фізичної особи – підприємця було виявлено порушення природоохоронного законодавства України, а саме, встановлено, що підприємцем у несанкціонованому місці на землях запасу без спеціального дозволу на розміщення відходів розміщено 288 куб.м. промислових відходів, які утворилися в процесі діяльності деревообробного цеху, внаслідок чого було засмічено земельну ділянку площею 240 кв.м.

Дайте правову оцінку ситуації, виклавши її в процесуальному документі (акт обстеження земельної ділянки, протокол про адміністративне правопорушення).

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]