Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з підприємницького праваЛьвів 2011.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема 17: Ринок цінних паперів в Україні.

Задача 1. Власник привілейованих акцій, вартість яких складала 12% розміру статутного фонду акціонерного товариства, з’явився на загальні збори акціонерів з наміром взяти участь у голосуванні. Представник виконавчого органу АТ відмовив йому у реєстрації на тій підставі, що статутом АТ не передбачено права власника привілейованих акцій брати участь в його управлінні.

Визначте коло осіб, які мають право брати участь у загальних зборах АТ. В чому полягають особливості привілейованих акцій?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 2. Приватний підприємець О. придбав за договором купівлі-продажу від 10 грудня 1999 року у командитного товариства "Довгерт і Ко” виписку з рахунку у цінних паперах. Виписка підтверджувала право власності командитного товариства на знерухомлені іменні акції ЗАТ "Електрон”.

Вважаючи себе акціонером ЗАТ "Електрон” О. 1 лютого 2000 року прибув у товариство і звернувся з вимогою виплатити йому дивіденд за минулий рік.

Охарактеризуйте правила переходу права власності на цінні папери в Національній депозитарній системі.

З якого моменту можуть бути реалізовані права власника, які випливають з іменного цінного паперу?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 3. Інвестиційний фонд "Львівінвест”, який був створений в організаційно- правовій формі ТзОВ звернувся до директора автотранспортного підприємства з пропозицією передати йому у лізинг два вантажних автомобілі, які належали фонду на праві власності.

Юрисконсульт автотранспортного підприємства порекомендував директору не укладати такий договір, оскільки:

  1. . Організаційно-правова форма інвестиційного фонду не відповідає законодавству;

  2. . Інвестиційний фонд має спеціальну правоздатність - може займатися лише професійною діяльністю на ринку цінних паперів.

В яких організаційно-правових формах можуть створюватися інвестиційні фонди? Розкрийте поняття професійна діяльність на ринку цінних паперів.

Чи обгрунтовані заперечення юрисконсульта АТП?

Задача 4. Комунальне підприємство прийняло рішення випустити облігації у бездокументарній формі і звернулося до територіального органу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із проханням роз’яснити зміст сертифіката, шляхом виготовлення якого випускають цінні папери.

В територіальному органі ДКЦПФР представникам комунального підприємства пояснили, що випуск цінних паперів у бездокументарній формі оформляється тимчасовим глобальним сертифікатом, а не сертифікатом. Крім того, комунальне підприємство зобов’язали випустити облігації лише у документарній формі.

Ким визначається форма випуску цінних паперів і шляхом виготовлення яких документів?

Дайте правову оцінку ситуації.

Тема 18: Захист майнових та особистих немайнових прав суб’єктів підприємницьких правовідносин .

Задача 1. При одержанні 13 лютого 1998 року вантажу, що перевозився автомобілем "Камаз” АТП - 1863 встановлено недостачу і псування вантажу на загальну суму 3628 грн. Факти були підтверджені комерційним актом від 15 лютого 1998 року. Одержувач - мале підприємство "Оріон” - пред'явило 21 березня 1998 року претензію до АТП - 1863. До претензії не були долучені комерційний акт та розрахунок суми недостачі.

21 грудня 1998 року, не одержавши відповіді від АТП - 1863, МП "Оріон” звернулися з позовом до господарського суду. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви у зв'язку з відсутністю доказів досудового врегулювання спору.

Проаналізуйте ситуацію.

З якого моменту обчислюються претензійний строк і строк для дачі відповіді на претензію?

Які наслідки подання претензії без підтверджуючих претензійні вимоги документів? Яка позовна давність встановлена з договорів перевезень автомобільним транспортом і який порядок їх обчислення?

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu