Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
химия шпора 1 курс.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
666.62 Кб
Скачать

Завдання 19

Енергія спорідненості до електрону. Електронегативні елементи.

Відповідь:

Енергетичний ефект приєднання електрона до нейтрального атома називається спорідненістю до електрона (Е): Э + е– = Э– – Е

Спорідненість до електрона виражається в кДж/моль або эВ/моль. Найбільшим спорідненістю до електрону мають атоми галогенів. Для елементів головних підгруп спорідненість до електрона зростає в періодах зліва направо і зменшується в групах зверху вниз. Максимальне значення спорідненості до електрону має фтор.

Здатність атома, перебуваючи у складі стійкої молекули, зміщувати до себе електронну щільність характеризується электронегативністю. Існує багато способів кількісної оцінки електронегативності. Так, электронегативність за Малікену (χ) дорівнює півсумі енергії іонізації та спорідненості до електрона:

χ = ½ (I + Е)

Для s- і р-елементів электронегативність зростає в періодах зліва направо і зменшується в групах зверху вниз.

Завдання 20

Закон Авогадро

Відповідь:

Закон Авогадро – в однакових об'ємах різних парів і газів при рівному тиску і температурі знаходиться однакове число частинок (1811 році Амедей Авогадро).

Перше слідство із закону Авогадро: один моль будь-якого газу за однакових умов займає однаковий об'єм. Зокрема, при нормальних умовах, тобто при 0 °C (273 К) і 101,3 кПа, об'єм 1 моля газу, дорівнює 22,4 л. Цей об'єм називають

молярним об'ємом газу Vm.

Другий наслідок із закону Авогадро: молярна маса першого газу дорівнює добутку молярної маси другого газу на відносну щільність першого газу за другим.

Завдання 21

Запишіть реакцію взаємодії гідриду кальцію з водою.

Відповідь:

СаН2 + 2Н2О = Са(ОН)2 + 2Н2.

Завдання 22

Запишіть реакцію взаємодії карбіду кальцію з водою.

Відповідь:

CaC2 + 2H2O → C2H2 + Ca(OH)2+Q

Результатом взаємодії карбіду кальцію і води є ацетилен і гідроксид кальцію. Реакція екзотермічна – з виділенням тепла Q.

Завдання 23

Запишіть реакцію отримання магнезіального в’яжучого.

Відповідь:

Магнезіальні в'яжучі – каустичний магнезит MgO і каустичний доломіт MgO + CaCO3 одержують шляхом помірного випалу (750-850 оС) магнезиту: MgCO3 → MgO + СО2.

Особливістю цих в’яжучих речовин є те, що вони замішуються не водою, а водними розчинами солей: хлориду магнію, сульфату магнію.

Застосування водних розчинів солей магнію сприяє прискоренню твердіння та підвищенню міцності магнезіальних в’яжучих.

Завдання 24

Застосування електролізу в промисловості.

Відповідь:

Електроліз – це сукупність процесів, що протікають у розчині або розплаві електроліту, при пропущенні через нього електричного струму. Електроліз є одним з найважливіших напрямків в електрохімії. Електроліз широко застосовується в різних галузях промисловості. У хімічній промисловості електролізом одержують такі важливі продукти як хлор і лугу, хлорати й перхлорати, надсірчану кислоту й персульфати, перманганат калію, органічні сполуки, хімічно чисті водень, кисень, фтор і ряд інших коштовних продуктів.

У кольоровій металургії електроліз використовується для рафінування металів, для витягу металів з руд. Метали, які не можуть бути виділені з водяних розчинів внаслідок високого негативного потенціалу одержують у кольоровій металургії електролізом розплавлених середовищ. До металів, одержуваних електролізом розплавлених середовищ ставляться алюміній, магній, цирконій, титан, уран, берилій і ряд інших металів.

Електроліз застосовують у багатьох галузях машинобудування, радіотехніки, електронної, поліграфічної промисловості для нанесення тонких покриттів металів на поверхню виробів для захисту їх від корозії, додання декоративного виду, підвищення зносостійкості, жаростійкості, одержання металевих копій.