Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / СОУ 22.2-02477019-06 2006 Журнали Технічні умови.DOC
Скачиваний:
75
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
320.51 Кб
Скачать

4.2 Вимоги до поліграфічного виконання

4.2.1 Формат журналу повинен бути встановлений видавцем залежно від змісту і цільового призначення журналу з урахуванням вимог ГОСТ 5773 і бути постійним упродовж року.

Відхил від формату не повинен перевищувати ± 3 мм в межах тиражу. Формат додатку до журналу чи вкладки може відрізнятися від формату журналу.

4.2.2 Розміри полів, в тому числі корінцевого, мають становити не менше 10 мм. Допустимий відхил установлених розмірів корінцевого і верхнього (головкового) полів в межах тиражу не повинен бути більший ніж ±3 мм. Перекіс корінцевого поля не повинен перевищувати 2,0 мм.

4.2.3 Журнали можуть бути надруковані офсетним чи високим способом. Спосіб друкування обирають з урахуванням фарбовості журналу (одно-, дво- і багатофарбові), характеру ілюстрацій (штрихові або/та растрові), кількості ілюстрацій (текстові - до 5 % ілюстрацій і ілюстраційні - до 70 % ілюстрацій), призначення та інших особливостей.

Ілюстрації, що друкуються окремо від тексту, обкладинки, додатки чи/та вкладки до журналів допускається друкувати способом, що відрізняється від способу друкування журналів, до яких вони відносяться. Для журналів малого обсягу і певного призначення (наприклад, популярних, науково-популярних тощо) обкладинку дозволено друкувати разом з основним текстом.

4.2.4 Зображення на сторінках повинні відповідати оригінал-макету. Кольори багатофарбових ілюстрацій мають відповідати за тонопередачею підписному відбитку.

4.2.5 Контури сторінок видання з лицьового і зворотного боків мають співпадати. Неспівпадання контурів не повинно перевищувати 2 мм.

4.2.6 Фарби на зображенні мають бути суміщені. Відхил від суміщення фарб не повинен перевищувати 0,2 мм.

4.2.7 Спосіб скріплення журналу залежить від його обсягу і призначення, він може бути скріплений зшиванням дротом ззовні або з відступом, зшиванням нитками, незшивним клейовим способом.

4.2.8 Залежно від обсягу журнали можуть бути виготовлені в обкладинці типу 1, 2.1, 3 чи 4.2 згідно з ГСТУ 29.4 або без неї. За технологічних можливо­стей поліграфічного підприємства допускається виготовлення обкладинок інших типів: коротка клапанова обкладинка; подовжена клапанова обкладинка; обкладинка з "флаєром"; швейцарська брошура тощо.

Обкладинки журналів можуть бути задруковані в 1-4 і більше фарб. Обкладинки журналів дозволено оздоблювати тисненням фольгою чи нанесенням прозорого полімеру (лакування чи припресовування плівки).

4.2.9 На корінці обкладинки журналу, товщина блока якого становить понад 7 мм, мають бути надруковані назва журналу, номер (число) та рік видання; на корінці товщиною блока до 7 мм - за узгодженням з поліграфічним підприємством.

4.2.10 Критичні дефекти, за якими бракують примірник журналу Примірник журналу повинен бути забракований за виявлення таких його дефектів:

  • дефекти відтворення шрифту та ілюстрацій, за яких неможливе читання тексту та сприймання зображення: незадруковані ділянки, чорниші, розмазана фарба, багато забитих фарбою ділянок тексту чи зображення, здвоєний друк;

  • неправильно розміщені зображення чи складові частини журналу;

  • наявність у журналі макулатурних чи чистих аркушів;

  • некомплектність і непослідовність блока;

  • наявність брудних чи з механічними пошкодженнями аркушів, які пору­шують зручність читання чи сприймання зображення;

  • випадання елементів блока;

  • дефекти друкування чи тиснення на обкладинці (пропущені елементи зо­браження, тексту, осипання фольги, наявність бруду, розмазаного зображення);

  • наявність на обкладинці зморшок, жолоблення, складок, механічних по­шкоджень;

  • відсутність скоб чи наявність незагнутих скоб, неправильне розташуван­ня скоб, що затрудню є читання;

  • зморщеність корінця через надлишок клею;

  • дефекти лакування чи припресовування плівки: нерівний плямистий шар лаку, пузирі, зморшки, складки, відшарування чи механічне пошкодження полі­меру;

  • погане розкривання журналу, надриви на першій і останній сторінках блока.