Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / СОУ 22.2-02477019-06 2006 Журнали Технічні умови.DOC
Скачиваний:
75
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
320.51 Кб
Скачать

З терміни та визначення понять

У цьому стандарті використано терміни, встановлені в ДСТУ 3018. Нижче наведено терміни, додатково використовувані у цьому стандарті, ;та визначення означених ними понять.

3.1 журнал

Періодичне видання встановленого формату у вигляді блока скріплених у корінці друкованих аркушів, що виходить із постійною назвою, має постійні ру­брики і містить статті і/або реферати з різних громадсько-політичних, наукових, виробничих, інших питань, а також літературно-художні твори та ілюстратив­ний матеріал (див. ДСТУ 3017).

3.2 додаток

Видання, яке не регламентується за обсягом, має самостійне значення і розповсюджується як з журналом, так і без нього.

3.3 вкладка

Конструктивний елемент журналу, який не перевищує його за обсягом , не має самостійного значення, вкладається між сторінками журналу чи скріплюєть­ся з ним.

3.4 бюлетень

Періодичне видання встановленого формату у вигляді блока скріплених у корінці друкованих аркушів, що випускається оперативно і містить стислі мате­ріали організації, яка його випускає (див. ДСТУ 3017).

3.5 оригінал

Опрацьована й оформлена за встановленим порядком текстова та ілюстраційна інформація, призначена для відтворення друкуванням.

3.6 оригінал-макет

Оригінал, кожна сторінка якого співпадає зі сторінкою майбутнього ви­дання.

3.7 монтажний макет (рос. спусковой макет)

Макет для монтажування сторінок видання "на друкарський аркуш".

4 ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ

4.1 Вимоги до вихідних і витратних матеріалів

Цей розділ встановлює вимоги до вихідних матеріалів, таких як оригінали, оригінал-макети та фотоформи, і до основних витратних матеріалів - папір і фарби.

4.1.1 Вимоги до оригіналів

  1. Оригіналами для виготовлення журналів можуть бути аналогові (візуальні) або цифрові (кодовані) оригінали, а також фотоформи сторінок жур­налу (окремі або змонтовані "на друкарський аркуш").

  2. Аналогові (візуальні) оригінали повинні бути виготовлені на твер­дому носії інформації (папір, фотопапір, плівка) та надаватися замовником ком­плектно разом із затвердженим оргигінал-макетом.

  3. Фотоформи сторінок журналу повинні бути надані замовником комплектно разом з роздруками, затвердженими посторінково або оригінал-макетом.

  4. Фотоформи сторінок журналу, змонтовані "на друкарський аркуш", повинні надаватися замовником разом із затвердженим оригінал-макетом та технологічною картою з поданням всіх розмірів,

  5. Цифрові (кодовані) оригінали повинні бути виготовлені з викорис­танням версій програмного забезпечення, наявного на поліграфічному підпри­ємстві. Вони можуть бути на будь-якому магнітному носії інформації (дискета, CD-Rom, USB flash, жорсткий диск тощо) або передані через локальну мережу видавництва чи всесвітню мережу "Internet", а також електронною поштою. Цифровий оригінал має бути у форматі даних, узгодженому між замовником (видавництвом, редакцією) і поліграфічним підприємством. Носій інформації має бути підписаний або супроводжуватися даними - дата, назва журналу або додатку.

Цифровий оригінал може бути у вигляді зверстаних сторінок журналу або сторінок журналу, змонтованих "на дукарський аркуш" згідно з монтажним макетом, підписаним поліграфічним підприємством, і має супроводжуватися затвердженим оригінал-макетом і кольоровими роздруками сторінок журналу. Якщо файлів декілька, вони мають бути пронумеровані згідно з номерами на роздруках.

  1. На оригіналі обкладинки журналу має бути товарний код продукції, що містить міжнародний стандартний номер періодичного видання згідно з ГОСТ 7.56 та штриховий код відповідно до КНД 50-051-95.

  2. Оригінали повинні містити вихідні відомості.

Вихідні відомості журналу мають відповідати вимогам статті 32 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" від 16.11.92 № 2783-ХІІ та оформлені згідно з ГОСТ 7.4 і містити такі дані:

  • назва журналу;

  • засновник (співзасновники);

  • прізвище та ініціали редактора (головного редактора);

  • порядковий номер випуску і дата його виходу в світ; індекс видання, розповсюджуваного за передплатою;

  • тираж;

  • адреси редакції, видавця, друкарні;

  • серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію;

  • видавець (співвидавці);

  • за наявності вкладки чи додатка - відомості про нього. Вихідні відомості вкладки чи додатку до журналу (за наявності) мають відповідати" вимогам КД 29.06-2001.

4.1.2. Вимоги до оригінал-макета

4.1.2.1 Оригінал-макет може бути аналоговий (візуальний) або цифровий (кодований).

4.1.2.2 Оригінал-макет журналу виготовляють відповідно до першого чи другої о варіанту оформлення видань, наведених в додатку А. Можна застосову­вати змішаний варіант оформлення або індивідуальний.

4.1.2.3 Оригінал сторінки журналу рекомендовано оформляти згідно з додатком Б.

4.1.2.4 Цифровий оригінал-макет може затверджуватися в режимі відда­леного доступу електронним способом.

4.1.3 Вимоги до фотоформ

4.1.3.1 Комплект фотоформ для виготовлення друкарської форми має бути на матеріалі одного виду, однакової оптичної густини.

4.1.3.2 Зображення на фотоформах залежно від способу друкування має бути позитивне - для офсетного способу або негативне - для високого способу.

4.1.3.3 Фотоформи не повинні мати механічних пошкоджень - заломів, подряпин, тріщин, будь-яких видів деформації.

4.1.3.4 Мінімальна оптична густина фотоформи (оптична густина основи плівки та оптична густина вуалі) має становити не більше 0,15.

4.1.3.5 Оптична густина непрозорих ділянок на фотоформах для тексту і чорно-білих ілюстрацій з лініатурою растра до 40 лін/см (100 Ірі) повинна бути не менше 2,0, а для 4-фарбової продукції незалежно від лініатури растра і для чорно-білих ілюстрацій з лініатурою більше 40 лін/см (100 Ірі) повинна бути в межах 3,6±0,3 для офсетного дру­кування і не менше ніж 3 — для високого друкування. Граничний відхил оптичної густи­ни кольороподілених фотоформ в межах одного комплекту має становити не більше 0,15.

4.1.3.6 Кожна кольороподілена фотоформа має бути підписана для якої фарби вона призначена. До комплекту кольороподілених фотоформ рекомендо­вано надавати кольоропроби.

4.1.3.7 Фотоформи мають містити хрести суміщення фарб, тестові поля для денситометричного контролю оптичної густини суцільного фону чи контро­льні шкали для контролю градації зображення, мітки для фальцювання і обрізування.

4.1.3.8 Несуміщення зображень фотоформ одного комплекту за мітками суміщення фарб (хрестами) має бути не більше 0,02 % довжини діагоналі.

4.1.3.9 Лініатура растрової структури має відповідати технічним можли­востям обладнання.

4.1.4 Вимоги до витратних матеріалів

4.1.4.1 Матеріали, які використовують для виготовлення журналів, вкладок чи додатків до них, мають відповідати вимогам нормативних документів на ці матеріали та мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи МОЗ України щодо використання їх за призначенням.

4.1.4.2 Для друкування журналів та додатків до них і вкладок залежно від змісту та цільового призначення журналу і способу друкування повинен використовуватися папір офсетний згідно з ГОСТ 9094, папір друкарський згідно з ГОСТ 9095 або папір пігментований згідно з ГОСТ 21444. Дозволено використання іншого паперу з аналогічними характеристиками, а також паперу газетного згідно з ГОСТ 6445.

Вкладки і додатки до журналів дозволено друкувати на папері, що відріз­няється від паперу, на якому віддруковані журнали, до яких вони відносяться.

4.1.4.3 Для обкладинок журналів повинен використовуватися папір обкладинковий згідно з ГОСТ 20283, папір офсетний масою площі 1 м від 90 Т, папір пігментований масою площі 1 м2 понад 100 г згідно з ГОСТ 21444, картон палітурний масою площі 1 м2 не менше 160 г згідно з ГОСТ 7950.