Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

М.П.Лукашевич, М В.Туленков - Социология

.pdf
Скачиваний:
285
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
4.86 Mб
Скачать

Частина І. Проблеми теорії та історії соціології

Практична функція соціології тісно пов'язана з пізнавальною. Єдність теорії і практики — характерна риса соціології.

Теоретична функція полягає у концентрації, поясненні, поповненні та збагаченні наявного соціологічного знання, в розробці законів, категорій і методів цієї науки на основі дослідження соціальної діяльності.

Описова функція соціології передбачає систематизацію, опис, нагромадження одержаного дослідницького матеріалу у вигляді аналітичних розвідок, різного роду наукових звітів, статей, книг. У них відтворюється реальна картина соціального об'єкта, що вивчається. При виконанні цієї роботи вимагається висока моральна чистота і добропорядність ученого, бо на основі таких матеріалів робляться практичні висновки і ухвалюються управлінські рішення. Ці матеріали є джерелом виміру, відрахунку, порівняння для майбутніх поколінь.

Інформаційна функція — це збирання, систематизація та нагромадження соціологічної інформації, яку одержують у результаті проведення досліджень. Соціологічна інформація — найоперативніший вид соціальної інформації. У великих соціологічних центрах вона концентрується в па- м'яті ЕОМ. її використовують соціологи, керівники державних та інших установ для управління суспільством, соціальними процесами і явищами, соціальною діяльністю людей.

Прогностична функція полягає у підготовці соціальних прогнозів. Соціологічні дослідження завершуються обгрунтуванням короткострокового, середньострокового чи довгострокового прогнозу досліджуваного об'єкта. Короткостроковий аналіз спирається на виявлену тенденцію, а також на зафіксовану закономірність і відкриття фактора, який вирішальним чином впливає на прогнозований об'єкт. Відкриття такого фактора — це складний вид наукової роботи. Тому в соціологічній практиці частіше використовуються короткострокові та середньострокові прогнози.

Управлінська функція соціології пов'язана передусім з використанням знань для розробки і створення ефективних моделей управління різноманітними соціальними системами та інститутами, соціальними процесами і об'єктами.

Гуманістична функція соціології полягає в розробці цілей соціального розвитку, формуванні соціальних ідеалів і цінностей, програм науковотехнічного й соціокультурного розвитку суспільства.

Ідеологічна функція випливає з об'єктивної участі соціології в духовному житті суспільства, виробленні перспектив його розвитку, поширенні наукової ідеології серед населення, підготовці висококваліфікованих і компетентних кадрів спеціалістів.

Розділ 1. Соціологія як наука про суспільство

Слід зазначити, що в практиці суспільного життя ці функції реалізуються значною мірою завдяки розгалуженій та багаторівневій структурі соціологічного знання.

Резюме

1.Термін "соціологія" походить від латинського слова societas (суспільство) та грецького lоgos (слово, вчення). Уперше цей термін запровадив у науковий обіг французький учений Огюст Конт наприкінці 30-х років XIX ст.

2.Соціологія є науковим знанням про суспільство. Це означає, що вона використовує наукові способи вивчення дійсності, а також принципи, методи й засоби, розроблювані у процесі еволюції наукового знання, становлення й розвитку різних природничих та суспільних наук.

3.Соціологія відрізняється від інших наук про людину і суспільство своїм специфічним кутом зору, який визначає її предметну сферу. Сутність соціологічного підходу полягає в тому, що соціологія співвідносить досліджувані суспільні явища зі станом суспільства загалом, а також розглядає місце кожного конкретного явища в системі суспільних відносин і людських взаємодій.

4.Багатоманітні дефініції соціології зводяться до того, що соціологія визначається як наука про закономірності становлення, розвитку і функціонування соціальних спільнот, про ті соціальні відносини і соціальні процеси, що виникають у процесі взаємодії великих соціальних груп у суспільстві.

5.Об'єктом соціологічного пізнання є соціальна реальність, тобто повсякденне життя суспільства.

6.Предметом соціології є різноманітні дії, зв'язки, відносини, явища й процеси, що відбуваються в суспільстві, а також закономірності виникнення й функціонування соціальної реальності або навколишнього соціального життя. Визначальною властивістю предмета соціології є те, що він являє собою усю сукупність дій, зв'язків, відносин, явищ і процесів у суспільстві, що мають назву соціальних.

7.Функції соціології зумовлюють основні її обов'язки перед суспільством, найважливішу спрямованість і коло її діяльності. Найголовнішими функціями соціології є пізнавальна, практична, теоретична, описова, інформаційна, прогностична, гуманістична, ідеологічна й управлінська.

Список використаної та рекомендованої літератури

1.АронР. Этапыразвитиясоциологическоймысли/Общ. ред. П. С. Гуревича — М.: Политика, 1992.

Частина І. Проблеми теоріїта історії соціології

2.Волков Ю. Г., Мостовая И. В. Социология: Учебник для вузов /Под ред. В. И. Добренькова. — М.: Гардарики, 1998.

3.Гіденс Е. Соціологія — К.: Основа, 1999.

4.Дюркгейм Э. Социология. Ее предмет, метод, предназначение: Пер. с фр. — М.: Канон, 1995.

5.Кравченко А. И. Социология. Справ, пособие — М.: Мос.Лицей, 1996.

6.Лукашевич Н. П., Туленков Н. В. Социология: Учеб. пособие. — К.: МАУП, 2002.

7.Мигович І. І. Основи соціології. — Ужгород: Патент, 1996.

8.Попова І. М. Соціологія. Пропедевтичний курс.— К.: Тандем, 1996.

9.Сірий Є. В. Соціологія: загальна теорія, історія розвитку, спеціальні та галузеві теорії: Навч. посіб. — К.: Атіка, 2004.

10.Смелзер Н. Социология. — М.: Феникс, 1994.

11.Сорокин П. Система социологии. — Пг, 1920.

12.Соціологія: Загальний курс: Навч. посіб. /ПічаВ. М. — К.: Каравела, 2000.

13.Соціологія. Навч. посібник / За ред. С. О. Макєєва — К.: Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 1999.

14.Социология: наука об обществе: Учеб. пособ. / Под ред. В. П. Андрущенко, Н. И. Горлача. — X.: Рубикон, 1996.

15.Социология на пороге XXI века: новые направлення исследований / Под ред. С. И. Григорьева, Ж. Кознен-Хуттера. — М: Интеллект, 1998.

16.Социология: Учебник / Отв. ред. П. Д. Павленок. — М.: Книготорговий центр "Маркетинг", 2002.

17.Социология: Энциклопедия / Сост. А. А. Грицанов, В. Л. Абушенко, Г. М. Евелькин и др. — Минск: Книжный Дом, 2003.

18.Судаков В. И. Социологическое познание: современные тенденции и стимулы развития. — Д.: ДГУ, 1995.

19.Тернер Дж. Структура социологической теории. — М: Прогресе, 1985.

20.Тощенко Ж. Т. Социология. — М.: Прометей, 1994.

21.Туленков Н. В. Социология как наука об обществе: Конспект лекции по социологии. — К.: УГУФВС, 1994.

22.Фролов С. С. Социология. — М.: Логос, 1996.

23.Харчева В. Г. Основи социологии: Учебник. — М.: Логос, 1997. 24. Черниш Н. Й. Соціологія: Курс лекцій. — Львів: Кальварія, 1996. 25.Шаповал М. Загальна соціологія. — К.: УЦДК, 1996.

26. Щепаньскии Я. Элементарные понятия социологии. — М.: Прогресе, 1969. 21 .Энциклопедический социологический словарь/Под общ. ред. Г. В. Оси-

пова. — М.: ИСПИ РАН, 1995.

28.Якуба О. О. Соціологія: Навч. посіб. —X.: Константа, 1996.