Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач(пример).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
4.57 Mб
Скачать

Міжрегіональна академія управління персоналом

Інститут комп’ютерних та інформаційних технологій

Курсова робота по

об’єктно-оріентованому програмуванню

ОБ’ЄКТИ ГРАФІКИ БІБЛІОТЕКИ Qt4

студент: Шилова Тетяна Валеріївна

курс: ІІ

група: Е-9-10Б1Кн(4.0д)

спеціальність: програмна ынженерія

Керівник доц. Дяченко М.П.

Робота захищена з оцінкою

“__”_____________2015 р.

______________________

(підпис)

Київ

2011 р.

Зміст

  1. Вступ

  2. Малювання в Qt4

  3. Найпростіші об’єкти

  • Лінії

  • Кольори

  • Візерунок

  • Малювання «бубликом»

  • Форми

  • Градієнтне забарвлення

  • Ефект «Пориву вітру»

  1. Висновок

1. ВСТУП

Якість всякого програмного забезпечення визначається, з одного боку, вибором та реалізацією ефективних алгоритмів, що відповідають за обробку даних, а з іншого боку, зручністю спілкування з системою обробки даних.

За організацію спілкування програми з зовнішнім світом відповідаль-ними є віконний інтерфейс користувача та система візуалізації результатів обробки даних на екрані монітора.

Найбільш потужним інструментом побудови інтерфейсу користувача, який можна під’єднати до середовища програмування С++ на сьогоднішній день є бібліотека класів Qt4. До її складу входить не тільки різноманітний набір готових віджетів для компоновки користувацького інтерфейсу, але й засоби графічного відображення результатів обчислень на екрані монітора та їх реєстрації в зовнішніх базах даних.

Предметом дослідження даної роботи є набір графічних примітивів бібліотеки Qt4. Практичне застосування графічних елементів не обмежується задачами візуалізації результатів обчислень. Вони можуть бути застосовані також для поповнення стандартного набору віджетів бібліотеки за рахунок елементів, створюваних самим користувачем.

Метою дослідження даної роботи є вивчення та оцінка повноти і зруч-ності застосування графічних примітивів Qt4 для створення підсистем візуалізаціїї результатів обчислень та побудови нових компонентів віконного інтерфейсу.

2. Малювання в qт4

2.1 Типові елементи малюнку.

Всякий віджет, або ж візуальний образ елемента керування процесом обчислень, може містити різні точки, відрізки прямих, прямокутники, кола, еліпси, чимось заповнені (текстом, піктограмами, кольором, штрихуваннями, тощо), написи різними шрифтами, розміром та кольорами, вставки графічних елементів (малюнки із зовнішніх файлів), тіні різного типу до перерахованих елементів.

Для візуалізації результатів обчислень перерахований набір може бути доповнений елементами більш складних конструкцій (відрізки парабол, ліній Безьє, тощо). Перераховані елементи будемо називати графічними приміти-вами, оскільки вони утворюють набір найпростіших елементів, з яких можна конструювати більш складні, за задумкою програміста, графічні образи (довільні малюнки в тому числі).

Кожен із графічних примітивів може мати свої власні характеристики: положення, товщину, колір, розміри, стиль відображення, тощо.

В цілому, для виконання всякого малюнку, необхідно мати полотно для малювання (canvas), інструменти малювання для нанесення графічних примі-тивів на полотно (pen, brush), палітру кольорів (palette) і художника (painter), якому потрібно надати доступ до полотна, інструментів, палітри та набору графічних елементів.