Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора лекция оот.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
61.19 Кб
Скачать

42. Дайте перелік систем та видів штучного освітлення. Яке їх призначення?

Искусственное освещение может быть общим и комбинированным. Общее освещение осуществляется источниками света, расположенными в верхней части помещения. Комбинированное освещение состоит из общего и местного. Местное освещения создается светильниками ,которые концентрируют световой поток непосредственно на рабочих местах. Использовать только одно местное освещение в производственных помещениях запрещено. По функциональному назначению искусственное освещение подразделяется на рабочее, аварийное, эвакуационное, очередное и охранное. Рабочее освещение обеспечивает условия необходимые для работы сотрудников. Аварийное освещение используют для продолжения работы при выключении рабочего освещения, когда прекращение работы может привести к значительному ущербу или вызвать взрывы, пожары, отравления людей и тому подобное.

Эвакуационное освещение предназначено для эвакуации людей из помещения при выключении рабочего освещения.

Очередное и охранное освещение предусматривается в нерабочее время для помещений и территорий. Для этого используют часть светильников других видов освещения.

43.Що таке шум? Якими фізичними параметрами характеризується шум?

Шум - це коливання звукової хвилі в звуковому діапазоні, що характеризується змінною частотою і амплітудою, непостійні в часі, які не несуть корисної інформації людині.

Основними фізичними характеристиками шуму є:

1. Інтенсивність звуку (J). Ця кількість енергії, переносима звуковою хвилею за 1 секунду через площу в 1м², перпендикулярно поширенню звукової хвилі. Іншими словами, це середній потік енергії в якій-небудь точці середовища в одиницю часу, віднесений до одиниці площі поверхні. Інтенсивність звуку вимірюється в [Вт/м²].

2. Звуковий тиск (Р). Це різниця між миттєвим значенням повного тиску і середнім значенням в необуреному середовищі. Цей додатковий тиск повітря, який виникає при проходженні через нього звукової хвилі. Звуковий тиск вимірюється в паскалях [Па].

3. Частота (f). Це число повних коливань в одиницю часу. Вимірюється в герцах [Гц].

4. Звукова потужність - ця загальна кількість звукової енергії, що випромінюється джерелом шуму в навколишній простір за одиницю часу.

44. Що таке октава, чим вона характеризується?

Термін "октава" (звідси - "октавна смуга") прийшло до акустики з музики, де було помічено, що якість звуку повторюється при подвоюванні частоти. Іншими словами, октава - це безрозмірна одиниця частотного інтервалу, яка дорівнює інтервалу між двома частотами, з яких верхня гранична частота вдвічі більша від нижньої. Октава може бути поділена на три третинооктави, для яких справедливі вже наведені вирази.

Характеристикою стійкого шуму на робочих місцях є рівні звукового тиску в октавних смугах у дБ.

45. Як здійснюється гігієнічне нормування шуму?

Нормування шуму для робочих місць регламентується санітарними нормами та державним стандартом. Для постійних шумів нормування ведеться по граничному спектру шуму. Граничним спектром зветься сукупність нормативних рівнів звукового тиску в дев'яти стандартизованих октавних смугах частот із середньогеометричними частотами 31,5,63,125,500,1000,2000,4000,8000 Гц. Кожен граничний спектр позначається цифрою, яка відповідає допустимому рівню звукового тиску (дБ) в октавній полосі із середньогеометричною частотою 1000 Гц. Наприклад, граничний спектр ГС-75 означає, що в цьому граничному спектрі допустимий рівень звукового тиску в октавній смузі з середньогеометричною частотою 1000 Гц дорівнює 75 дБ.

Для орієнтовної оцінки приймається за характеристику постійного шуму на робочому місці рівень звуку в дБА, що вимірюється по шкалі "А" шумоміра і визначається за формулою:

де ИА - середньоквадратичний звуковий тиск з урахуванням корекції шумоміра за шкалою, Па;

Р0 = 2 o 10"5 - пороговий середньоквадратичний звуковий тиск, Па. У виробничих умовах часто шум має непостійний характер. Для цих умов найбільш зручно застосовувати середні величини, які звуться еквівалентним (по енергії) рівнем звуку Ьт що характеризує середнє значення енергії звуку в д Б А. Цей рівень вимірюється спеціальним інтегруючим шумоміром або розраховується.