Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_rgr_Dendroproektirovanie_files / Вказ_вки до виконання ргр Дендропроектування.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
233.47 Кб
Скачать

ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ ДЕНДРОПРОЕКТУВАННЯ

Зміст

Вступ

  1. Підготовчий етап

  2. Дендроплан та посадкове креслення

  3. Підбір рослин та асортиментна відомість

  4. Основні графічні прийоми зображення

Додатки

Вступ

В даний час існують два основних види графічного виконання проекту ділянки. Це електронний спосіб зображення, виконаний на комп'ютері за допомогою спеціальних ландшафтних програм, а також ручний графічний спосіб створення проекту. Зупинимося на другому, тобто ручному варіанті, як найбільш важливому на початковому етапі роботи проектувальника.

Надалі, придбавши великий практичний досвід у проектуванні способом креслення і малювання на папері, дизайнер, звичайно, буде використовувати і електронні способи проектування.

1. Підготовчий етап

Проект ділянки завжди починається з серйозної розробки плану з урахуванням особливостей місцевого природного ландшафту, клімату, технічних і технологічних показників.

Перше, з чим необхідно визначитися проектувальнику - це виявити основні вимоги до даних ділянки:

• завдання на проектування;

• аналіз території;

• зонування;

• стилістика саду.

Завдання на проектування

Необхідно мати так звані передпроектні матеріали. У них входять: план місцевості, в масштабі, виконаний працівниками районних служб, генплан з усіма існуючими комунікаціями, нерухомими об'єктами (може бути суміщені з планом ділянки) якщо можливо, дані про структури грунтів, рівні грунтових вод (виконується відповідними фахівцями).

На геодезичному плані, як правило, завжди вказуються існуючі посадки, дороги і ухил місцевості у вигляді горизонталей. Виконується геодезистами в масштабі, відповідному масштабі генерального плану.

Важливо відзначити істотну обставину, що майже на всіх територіях сучасних ділянок прокладені різні комунікації: каналізація, водопровід, газ, електрика. Природно, неможливо садити великі дерева над трубами, закопаними в землю (на різній глибині в залежності від їх призначення). Тому необхідною документацією в роботі над проектом має стати план усіх комунікацій даної ділянки.

Сюди ж входить і детальний опис вимог замовника (державна або приватна організація чи фізична особа). Зазвичай вказується побажання відносно стилізації, зонуванню території, асортименту рослин.

Аналіз території

Приступаючи до проектування, дуже важливо побувати на місці майбутнього парку (скверу), «вжитися» в клімат, грунт, навколишній ландшафт, оцінити з естетичної точки зору існуючі будівлі. Необхідно особисто і візуально оцінити всі переваги і недоліки території. Для цього треба озброїтися листом паперу, олівцем і рулеткою і виконати так звані кроки, тобто креслення від руки з нанесенням всіх цікавих елементів ділянки (рис. 1).

Перш за все треба оцінити розташування ділянки відносно сторін світу. Це важливо при проектуванні посадок і споруд. На плані це буде виглядати у вигляді стрілки, що вказує напрямок півночі. Далі необхідно виявити межі ділянки, відзначивши це все також на плані. Також потрібно виявити переважний напрямок вітру (так звану розу вітрів).

На ескізний план наноситься всі існуючі посадки і споруди. Маючи на руках креслення геодезичної зйомки, немає необхідності виміряти рулеткою розміри і відстані існуючих посадок і споруд. Якщо такої зйомки немає, то доведеться самостійно виміряти основні габарити в плані. Якщо існує сильний перепад рельєфу, необхідно відзначити це на окремому аркуші у вигляді розрізів, які зображують різниця рівнів.

Рис. 1. Робочий ескіз плану присадибної ділянки

На кожній ділянці існують так звані «конфліктні моменти». Зазвичай це первісна планувальна неузгодженість місця розташування різних зон і споруд, візуальне невідповідність будинку і підсобних будівель, хаотичні, непродумані посадки, які часто не відповідають елементарним ботанічним вимогам (освітлення, вітер, грунт тощо). Всі ці фактори дуже важливі для роботи над майбутнім проектом. Конфліктні моменти аналізуючої ділянки і є основопологаючим стимулом для планувального рішення і точкою відліку початку проектування.

Зонування території

Потім необхідно розбити територію на зони. Це можуть бути різні зони: відпочиноку, спорту, дитячі майданчики, водойми, технічні та господарські зони, зони плодових або декоративних посадок, квітник, і т.д. При розробці проекту дуже важливо виявити пріоритет цих зон. Для цього важливо знати призначення саду і відповідно його стилістику.

Стилістика парку (скверу, саду)

Жоден з відомих стилів не може бути скопійований в умовах сучасності в чистому вигляді. Сьогодні можна говорити в основному про стилізації - використанні стильових рис у новому прочитанні для досягнення певних художніх цілей. Найчастіше в сучасних ландшафтних проектах присутні елементи: готики, бароко, класицизму, модерну, азіатського стилю, традиційного національного, сільського, романтичного, сучасного модерну, стилю «хай-тек». Стилізація передбачає оформлення частини, рідко всієї території, під певний естетичний стилістичний контекст.

Однак існує ще таке поняття, як формотворчі акценти. Мова йде про те, що в парку (сквері) має бути щось яскраве, цікаве, що привертає погляд (місце, споруда, композиція), тобто візуальний акцент.

Ось їх основні види:

• майданчик відпочинку;

• спортмайданчик;

• ексклюзивні малі архітектурні форми;

• фонтан;

• водойма;

• рокарій або (і) альпійська гірка;

• перголи;

• альтанки;

• підпірна стінка з драбинами;

• клумба з рідкісними незвичайними (лікарськими, городніми) рослинами;

• куточок внутрішнього дворика, оформлений в певному естетичному ключі - «голландський» або «середземноморський» сад і т.п.

Особливе значення має і так звана «тема», тобто функція створення певного настрою, емоційного та візуального враження.

При вмілому підборі рослинного матеріалу можна створити, наприклад, чудова концепція рішення ландшафту, яка буде різноманітною практично у всі сезони. Темою саду може бути його «сонячність» або «тінистість», мінімалістичність, наявність ексклюзивних рослинних та природних матеріалів і т.д.