Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак1111.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
284.11 Кб
Скачать

1.4. Рослинність

Дніпропетровська область розташована у степовій зоні. Для неі' характерні ковила, типчак, різнотрав'я. У долинах річок розташовані заплавні луки. Серед рослин, що занесен! до Червоноі' книги УкраТни, на територіі' області ростуть астрагал шерстистоквітковий, ковила, любка дволиста, півонія. В області знаходяться декілька невеликих лісових масивів: самарський ліс, Дібровський ліс, Комісарівський ліс, Грушеватський ліс, Обухівський ліс, Дніпровсько-Орільський природний заповідник,

Царичанський ліс, які здебілыного соснові та дубові. Також на територіі' області розповсюджені лікарські рослини: звіробій звичайний, валеріана лікарська, горицвіт весняний, кропива дводомна, ромашка лікарська.

  1. Грунтоутворюючі породи

Дніпропетровська область відноситься до чорноземного району. Переважну більшість чорноземів складають прості. Також е південні на південному заході області. У басейнах Самари, Орілі та ВовчоГ знаходяться лучні, лучно-чорноземні та лучно-болотні Грунта. Загалом в області добрі за родючістю Грунти.

За геологічною будовою територія Дніпропетровськоі' області відноситься до докембрійськоі та кайнозойськоі ер. Через територію області проходить Докембрійська залізорудна провінція Украіни, що відноситься до архейського періоду (4000-2600 млн років тому). Білыпа частина територіі' області утворена у кайнозой, а саме у середній й пізній палеоген (45-25 млн років тому) та неогені (25-1.8 млн років тому). Лише частково західна частина територіі областІ утворена у палеозой під час карбону (350-285 млн років тому).

Територія Дніпропетровськоі області знаходиться на Східно- ввропейській платформі. Більшу ІТ частину займае УкраТнський щит зі схилами. Лише північно-східна частина області розташована на Дніпровсько- Донецькій западині. Східні кордони області щільно прилягають до Донецькоі складчастоі споруди. Грунтоутворюючими породами данноі' територіі', а саме степу е леей та лесоподібні суглинки.

  1. Господарська діяльність людини

Рівнинні простори Украіни е сприятливими для господарськоі' діяльності. Ускладнюють й розвиток яри на височинах та Причорноморській низовині, заболоченість Поліськоі' низовини тощо.

Степова зона Украіни - це одна з визнаних житниць Свропи. Орні землі становлять близько 75 % Гі земельного фонду . Тут вирощують зернові , головним чином озиму пшеницю , кукурудзу , в південних районах. 3 технічних культур переважають соняшник , соя , рицина , лікарські та ефіроолійні трави ( коріандр , шавлія , лаванда ) . Украінські степи багаті природними ресурсами - цінними копалинами , рівнинними землями , родючими грунтами , південним теплом і світлом , прісними водами великих річок. Це реальні передумови для розвитку народного господарства на промисловій основі з послідовним подоланням несприятливих природних умов

2. Грунти територіі обстеження

2.1.Систематичний список грунтів

Чорноземи звичайні малогумусні Чорноземи звичайні неглибокі мапогумусні

Середньосуглинкові

Важкосуглинкові

Глинисті

V

Характер закономірності просторового поширення грунтів на данній територіі": Досліджуючи обрану територію було виявлено що більшу частину територіі" складають Чорноземи звичайні неглибокі мало гумусні. Вони переважають у центрі територіі" а друге місце ділять Чорноземи звичайні мало гумусні та Чорноземи південні мало та слабо гумусні. Грунти територіі' обстеження важкосуглинкові. Знаходятся грунти в степовій зоні, в зоні з недостатнім зволоженням де ростуть степові види рослин, грунтові води тут розташовані близько до поверхні, площа територіі' обстеження рівнинна з невеликими долинами річок на заході територіТ. Майже вся площа зайнята під господарську діяльність людини.

Таблиця 1

Систематичный список грунтів територіі" обстеження

Тип

Підти п

Рід

Вид

Різновид

Розря Д

Позначенн я на карті

Чернозем

и

звичайн і

малогумусні

важкосугл инкови й

На

лессах

15Ъ

Чернозем и

звичайн і

неглибок і

мсиіогумусні

важкосугл инкові

На

лессах

ІбЪ

Чорнозем и

південн і

Мало-

слабогумус

ні

важкосугл инкові

На

лессах

17Ъ

Досліджуючи територію обстеження було помічено що всі грунти територІТ відносяться до одного типу водного режиму непромивного та іригаційного режимів. Ділянок із солонцюватими і солончаковими грунтами, еродовані територіі' та солонці чи солончаки не знайдено.