Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Тема Навчанння з охорони праці та інструктажі на друк.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
65.02 Кб
Скачать

3. Інструктажі з питань охорони праці

На підприємстві з працівниками проводять вступний, первинний, повтор­ний, позаплановий та цільовий інструктажі з охорони праці.

Вступний інструктаж проводиться з усіма працівниками, яких приймають на постійну або тим­часову роботу та студентами, які на підприємстві для проходять трудове навчання. Інструктаж проводить спеціаліст служ­би охорони праці або інший фахівець відповідно до наказу (розпоряджен­ня) по підприємству. Програма інструктажу розробляється служ­бою охорони праці, затверджуються ке­рівником підприємства, проводиться в кабінеті охорони праці. Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, який зберігається у особи, що відповідає за його проведення, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

Під час інструктажу працівника ознайомлюють із положеннями законодавчих та нормативно-правових актів про працю та охорону праці (права, обов’язки, відповідальність, пільги, компенсації, нормування робочого часу, медичні огляди, соціальне страхування тощо), трудовим розпорядком, колективним договором, наданням першої допомоги потерпілому.

Первинний інструктаж проводиться на робо­чому місці з працівником якого прийняли на постійну чи тимчасову роботу чи перевели з одного підрозділу до іншого та працівником який виконуватиме нову для нього роботу.

Під час інструктажу працівника ознайомлюють із технологією, машинами, обладнанням, інструментами, небезпечними зонами, факторами, знаками безпеки, засобами індивідуального захисту, правилами безпечного виконання роботи, діями на випадок аварії, пожежі, нещасного випадку тощо.

Повторний інструктаж проводиться за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу не рідше 1 раз на 6 місяців, а на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці;

Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці або в кабінеті охорони праці при введенні в дію нових нормативно-правових актів з охорони праці, зміні технологічного процесу, заміні та модернізації устаткування, приладів та інструментів, сировини, матеріалів, порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо; перерві в виконанні працівником роботи понад 60 календарних днів та 30 днів - для робіт з підвищеною небезпекою. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення.

Цільовий інструктаж проводять при виконанні робіт, на які оформлюється наряд-допуск, наказ або розпорядження, при ліквідації аварії або стихійного лиха. Обсяг і зміст цільового інструктажу визначаються залежно від виду робіт, що виконуватимуться.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередній керівник робіт (началь­ник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю. Інструктажі проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників і завершуються перевіркою знань усним опитуванням та перевіркою набутих навичок безпечних методів роботи, особою, яка проводила інструктаж. Про проведення первинного, повторного, позап­ланового та цільового інструктажів особа, яка проводила інструктаж, уносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. Сторінки журналу реєст­рації інструктажів повинні бути пронумеровані, про­шнуровані і скріплені печаткою. У разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-до­пуску, а в журналі реєстрації інструктажів - не обов'язково.

Перелік професій та посад працівників, які звільня­ються від повторного інструк­тажу, затверджується роботодавцем. До цього переліку можуть бути зараховані працівники, участь у виробничому процесі яких не пов'язана з безпосереднім обслуговуванням об’єктів, машин, механізмів, устаткування, застосуванням приладів та інструментів, збереженням або переробкою сировини, мате­ріалів тощо.