Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Тема Навчанння з охорони праці та інструктажі на друк.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
65.02 Кб
Скачать

2

Тема заняття: Організація навчання працівників підприємства з питань охорони праці

  1. Навчання посадових осіб та спеціалістів з питань охорони праці

  2. Спеціальне навчання працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки

  3. Інструктажі з охорони праці

  4. Стажування та допуск працівників до самостійного виконання роботи

Література:

НПАОП 0.00-4.12-05 “Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці” затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005

Форми, порядок проведення навчання встановлюється нормативно-правовим актом охорони праці (НПАОП) “Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці” на основі якого на кожному підприємстві з урахуванням специфіки виробництва розробляються відповідні положення про навчання з охорони праці. Типовим положенням передбачено: навчання та перевірка знань з питань охорони праці у посадових осіб і спеціалістів; спеціальне навчання та перевірка знань нормативно-правових актів з охорони праці у працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки; інструктажі з працівниками з питань охорони праці та стажування працівників на робочому місці. Особи, які суміщають професії, проходять навчання як з основних професій, так і з професій за сумісництвом. Відповідальність за організацію навчання покладається на роботодавця (керівника підприємства). До роботи не допускаються працівники, які не пройшли навчання, інструктажі з охорони праці.

Для перевірки знань з питань охорони праці у посадових осіб, спеціалістів, працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки на підприємстві за наказом керівника створюється комісія з перевірки знань з питань охорони праці. Головою комісії призначається керівник підприємства або його заступник, до службових обов'язків яких входить організація роботи з охорони праці, а в разі потреби в окремих структурних підрозділах також створюються комісії їх очолюють керівник відповідного підрозділу чи його заступник. До складу комісії включають спеціаліста з охорони праці, керівників основних виробничих, технічних служб, представника профспілки, викладачів охорони праці, які проводили навчання. Усі члени комісії попередньо повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Перевірка знань з питань охорони праці проводиться за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до службових обов'язків працівників. Питань для перевірки знань складають члени комісії. Перевірка знань проводиться у формі тестування, заліку або іспиту, за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування. Результат перевірки знань оформлюється протоколом засідання комісії, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою попередньо проходять спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум і періодично один раз на рік перевірку знань нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи проходять до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки.