Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robochiy_zoshit_2003.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Лабораторне заняття № 21

ТЕМА: Вивчення травлення в кишечнику та дії кишкового соку

Ціль: дослідити в гострому досліді особливості всмоктування в тонкому кишечнику різних розчинів і дію кишкового соку на крохмаль. Дослідити властивості жовчі та роль жовчних кислот, дослідити моторику кишечнику.

Оснащення: кріль, засоби для наркозу, хірургічний стіп, хірургічний інструментарій, канюлі. бюретка, зажим, розчини кухонної солі: 0,1%, 0,85%, 2%, жовч, індикатори, олія, жаби, набір препарувальних інструментів.

РОБОТА 1. Лія (Ьепментів кишкового соку на крохмаль Хід роботи: із слизової оболонки тонкого кишечника в ступці з невеликою кількістю ізотонічного розчину зробити екстракт, перелити в пробірку і додати до нього 2мл крохмального клейстеру. Поставити в термостат при 38 °С на 1 годину. Після цього вміст пробірки розділити на 2 частини і з першою зробити пробу на крохмаль (добавити кілька крапель розчину Люголя, позитивна - синій колір), а з другою - на глюкозу (реакція Тромера: добавити 2 мл 10% р-ну їдкого натру і 1 мл 1% р-ну сульфату міді і суміш підігріти на вогні. Позитивна реакція при наявності бурого забарвлення).

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 2. Емульгування жиру жовчю

Хід роботи: в одну пробірку налити жовч, а в другу - таку ж кількість води. Добавити в обидві пробірки по 0,5 мл олії і змішати вміст. Спостерігати швидкість розшарування суміші у першій і другій пробірках.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 3. Вплив жовчі на поверхневий натяг води Хід роботи: налити в одну пробірку 4-5 мл води, а в другу таку ж саму кількість розведеної жовчі. В обидві пробірки насипати невелику кількість (на кінчику скальпеля) порошку сірки. У пробірці з водою сірка буде плавати на поверхні, а в пробірці з жовчю порошок опускається на дно. Зробити висновки.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 4. Дослідження моторної Аункиії травного тракту Хід роботи: наркотизувати щура (жабу), зафіксувати на фізіологічному столику у спинному положенні. Відкрити черевну порожнину і спостерігати за роботою кишечника. Відмітити характер рухів кишечника.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

Контрольні питання:

  1. Що собою являє жовч И склад. Перерахуйте всі функції, які вона виконує.

  2. Охарактеризуйте будову тонкого та товстого кишечника.

  3. Проаналізуйте склад кишкового соку і поясніть роль його ферментів.

  4. Моторна діяльність кишечника, її регуляція.

  5. Який механізм всмоктування ? Як здійснюється регуляція всмоктування?

Як всмоктуються продукти розщеплення білків, вуглеводів, жирів?

Які особливості всмоктування солей різної концентрації?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]