Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт для кірдан / Посібник_практика_економ.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
807.42 Кб
Скачать

УМАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ПАВЛА ТИЧИНИ

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

Навчально-методичний посібник

УМАНЬ, 2014

УДК 378.147.88(075.8)

ББК 74.580.252.

Розглянуто та рекомендовано до друку радою факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету

імені Павла Тичини (протокол №2 від 29 вересня 2014 р.)

Рецензенти:

Кравченко О. О. − кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Кірдан О.П. – кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та трудового і комерційного права Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Автори:

Пащенко Д. І. – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри загальної педагогіки, педагогіки вищої школи та управління Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;

Дудник Н. В. − кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки, педагогіки вищої школи та управління Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Кірдан О.Л. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки, педагогіки вищої школи та управління Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;

Ярошинська О. О. − кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної педагогіки, педагогіки вищої школи та управління Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;

Т 73 Теоретико-методичні засади організації педагогічної практики студентів економічного факультету : навчально-методичний посібник / Пащенко Д. І., Дудник Н. В., Кірдан О.Л., Ярошинська О.О., – Умань : ПП Жовтий О. О., 2014. – 114 с.

Навчально-методичний посібник підготовлений для студентів економічного факультету галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво». Містить програму педагогічної практики, яка розкриває зміст, завдання і вимоги до різних видів діяльності, перелік документів, які повинен підготувати студент після закінчення практики, вимоги та методичні рекомендації щодо проходження практики та оформлення документації.

Посібник може бути корисним студентам економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, керівникам практик та викладачам вищих навчальних закладів.

УДК 378.147.88(075.8)

ББК 74.580.252.

ЗМІСТ

РОЗДІЛ І.

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА……………………………….

4

1.1. Програма практики………………… ……………..

4

1.2. Зміст практики……………………… ……………..

4

1.3. Звітна документація студентів з практики та її оцінювання………………………………………………..

7

РОЗДІЛ ІІ.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ…………………………………….

11

2.1. Загальна характеристика звітної документації…..

11

2.2. Рекомендації щодо підготовки письмового звіту про проходження практики……………………………….

12

2.3. Правила ведення і оформлення звітної документації………………………………………..……….

12

РОЗДІЛ ІІІ.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ ОСНОВНИХ ФОРМ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ …………………………………………………….

16

3.1. Лекція як форма організації навчального заняття. види лекцій………………………………………………….

16

3.2. Методичні рекомендації до підготовки лекційних занять………………………………………………………..

20

3.3. Методичні рекомендації до підготовки і проведення семінарських (практичних, лабораторних) занять………………………………………………………..

32

3.4. Рекомендації щодо використання мультимедійних технологій у навчальному процесі ВНЗ………………..

37

3.5. Методичні рекомендації до підготовки та аналізу уроку у загальносовітній школі

45

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА…………………………..

67

ДОДАТКИ…………………………………………………………

69

РОЗДІЛ І. ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА

    1. Програма практики

Педагогічна практика студентів є невід’ємною частиною процесу підготовки бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво».

Педагогічна практика завершує психолого-педагогічну підготовку студентів економічного факультету до викладацької діяльності, що розглядається як професійне спрямування освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за допомогою опанування циклу професійно-орієнтованих дисциплін (психологія діяльності і навчальний менеджмент, методика викладання економіки).

Педагогічна практика студентів економічного факультету має сприяти засвоєнню комунікативних, педагогічних, організаторських вмінь і навичок.

Завдання практики

Основні завдання педагогічної практики полягають у:

− безпосередньому ознайомленні студентів-практикантів з формами та методами викладання економічних дисциплін, що використовуються в навчальному закладі, а також їхньому практичному оволодінню;

− формуванні вміння критично оцінювати лекції та семінарські заняття та робити на їх основі висновки щодо організації власної викладацької роботи;

− здобутті студентами вміння готувати лекційний матеріал з використанням останніх досягнень в даній галузі науки, та компонувати матеріали до проведення семінарських та практичних занять; готувати дидактичний матеріал для проведення навчальних занять у загальноосвітній школі;

− вихованні у студентів-практикантів творчого підходу до навчально-методичної роботи, наукової праці, формуванню потреби у самовихованні, підвищенні своєї кваліфікації.

1.2. Зміст практики

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами і формами організації навчальної діяльності, формування у них, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань, професійних вмінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних умовах, виховання потреби систематично поповнювати свої знання та творчо застосовувати їх в практичній діяльності.

При визначенні змісту педагогічної практики передбачається включення студентів в такі види діяльності, які в найбільшій мірі відповідали б реалізації призначення практики.

Педагогічна практика студентів економічного факультету проходить у сьомому семестрі протягом трьох тижнів.

БАЗИ ПРАКТИКИ

Практика студентів вищого навчального закладу проводиться на базах практики, які мають відповідати вимогам програми практики.

При підготовці фахівців вищими навчальними закладами за цільовими договорами з організаціями, установами бази практики передбачаються у цих договорах.

Як бази практичної підготовки студентів економічного факультету можуть використовуватися середні загальноосвітні заклади (школи, гімназії, ліцеї), професійно-технічні училища, вищі навчальні заклади (технікуми, коледжі) та кафедри і структурні підрозділи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та інших ВНЗ.

З базами практик вищий навчальний заклад завчасно укладає договір про її проведення за формою. Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами, може визначатися на період педагогічної практики або п’яти років.

Змістовий модуль і. Навчальна діяльність

  1. Участь у настановчій та підсумковій конференціях щодо організації та проходження педагогічної практики.

  2. Ознайомлення із навчально-виховним закладом (бесіди з адміністрацією, викладачами обраних дисциплін, методистами, кураторами студентських груп).

  3. Ознайомлення із матеріально-технічною базою навчального закладу.

  4. Підготовка характеристика бази практики.

  5. Складання індивідуального плану роботу на час проходження практики.

  6. Відвідування, аналіз лекцій (уроків) та підготовка лекційного матеріалу (матеріалу уроку) з визначеної дисципліни.

  7. Відвідування, обговорення семінарських, практичних занять з визначеної дисципліни та розробка власних.

  8. Підготовка та проведення навчальних занять з обраної дисципліни (не менше 2 лекцій, 2 практичних занять).

  9. Участь у психолого-педагогічному обговоренні лекційних, семінарських та практичних занять (підготовка розгорнутого аналізу).

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ. МЕТОДИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

  1. Ознайомлення з документацією відповідного навчального закладу, де проходить практика.

  2. Ознайомлення і аналіз навчально-методичної документації до відповідних курсів (навчальних, робочих програм дисциплін, навчально-методичних комплексів тощо).

  3. Ознайомлення із системою професійної підготовки майбутнього фахівця у даному навчальному закладі, її методичним та організаційним забезпеченням.

  4. Ознайомлення із плануванням аудиторної та позааудиторної навчально-пізнавальної роботи з предмету.

  5. Вивчення і узагальнення форм контролю знань, умінь і навичок студентів (учнів) з дисципліни під час аудиторної та позааудиторної роботи.

  6. Ознайомлення з діяльністю наукової бібліотеки закладу та сучасною навчально-методичною літературою.

  7. Добір та виготовлення дидактичних матеріалів до занять з курсу.

  8. Відвідування лекцій, семінарських занять, консультацій, які проводить викладач (вчитель) та інші викладачі кафедри.

  9. Участь у навчально-методичній роботі навчального закладу.

Педагогічна практика має сприяти формуванню навичок щодо виконання таких функцій викладача (вчителя):

  • планування навчальної роботи під час проходження практики;

  • участь в методичній роботі;

  • вміння розподіляти увагу під час проведення занять;

  • вести спостереження і аналіз занять;

  • формування оцінних навичок;

  • сприяти становленню особистості;

  • проводити індивідуальну роботу;

  • постійно підвищувати свій фаховий рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру.

Практика має такі характерні періоди:

  • підготовча робота

  • практична діяльність

  • підсумки.

За період підготовчої роботи студент-практикант має вивчити здійснення планування навчально-виховного процесу на базі практики, наступний період – виконання практичних завдань, передбачених метою практики, підсумковий період – оформлення звітності, захист виконаної роботи, оцінка результативності практики.

Соседние файлы в папке звіт для кірдан