Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yuzko (4).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
3.71 Mб
Скачать

Висновки

Результати узагальнення особливостей насіннєвого розмноження квіткових рослин (на прикладі Tagetes sp. і Petunia hybrida)” мають важливе теоретичне і практичне значення для подальшого поліпшення організації і ведення насіннєвої справи в Україні, основою якої є насінництво. Зокрема, особливий інтерес має вплив ростових речовин на фізіологічні та ростові процеси в насінні. До складу цих апробованих ростових речовин входять фітогормони, як ауксини, які регулюють фазу розтягнення клітин; цитокініни, що регулюють ділення клітин та гібереліни, які сприяють виведенню насіння зі стану фізіологічного або органічного спокою («Радуга», «Лікар Фолі») і добуті біологічно активні та поживні речовин з біогумусу за рахунок підготовленої спеціальним методом води («Ріверм»). В результаті їх дії на насіння спостерігалось як зменшення періоду його набубнявіння, прискорення його накльовування і проростання, так і його 100%-е загнивання. Слід згадати, що препарат «Радуга» за весь експериментальний період не дав позитивних результатів, а навпаки призвів до загнивання насіння обох квіткових рослин, тому для подальших порівняльних характеристик використовуємо ті речовини, які різнилися між собою позитивними показниками під час насіннєвого розмноження.

В ході проведеного досліду спостерігалось, що найвищі показники інтенсивності накльовування насіння петунії гібридної відмічались у насіння, замоченого у препараті «Ріверм», а серед насіння чорнобривців – у насіння, замоченого у препараті «Лікар Фолі».

При визначенні енергії проростання насіння петунії гібридної було встановлено, що найбільшою вона була у насіння, обробленого препаратом «Лікар Фолі» (74%), а найнижчою – у насіння, обробленого дистильованою водою, яка являлась одним з контрольних варіантів (60%). Щодо визначення енергії проростання насіння чорнобривців, то було встановлено наступні особливості. Насіння, оброблене препаратом «Ріверм» дало найкращі результати - 56%, а найгірші – насіння, оброблене препаратом «Лікар Фолі» (43%).

Згідно з результатами, отриманими при проведенні дослідження, було виявлено, що найвищий показник схожості має насіння петунії гібридної, оброблене препаратом «Лікар Фолі» (95 %), а найнижчий – насіння, обробленого дистильованою водою. А для насіння чорнобривців було встановлено відповідно, що найвищий показник у насіння, обробленого препаратом «Ріверм» (99 %), а найнижчий – у насіння, замоченого у дистильованій воді (81 %).

За комплексною оцінкою з апробованих в експерименті ростових речовин найвищу ефективність при пророщуванні насіння петунії гібридної виявлено при його обробці препаратом «Лікар Фолі», а для насіння чорнобривців – препаратом «Ріверм» відповідно.

Задля узагальнення особливостей вирощування петунії гібридної та чорнобривців на різних субстратах та досягнення ними кондиційних параметрів, потрібно зауважити наступне.

Враховуючи раніше згадані вимоги з агротехніки вирощування, можна з впевненістю стверджувати, що умовою успішного продукування є, перш за все, повітряні власності: вбирна здатність, інтенсивність газообміну і т. п. Саме ці особливості виявляються найістотнішими у випадку вирощування в невеликих ємкостях. У таких обмежених умовах найважче регулювати водний режим. Тому, щоб забезпечити рослині постійний доступ до води, виконується дуже частий і інтенсивний полив. У субстратах недостатня участь пористої фракції веде до заповнювання водою всіх порожнин і позбавлення брилки необхідного повітря для правильного розвитку коренів (в даному випадку компостна земля у субстраті №2 виступає закупорювачем). Саме тому наші дослідження підтвердили першочерговість значення для вирощування квіткових рослин в закритому ґрунті складу та якості приготованого субстрату.

Отже, субстрат №1 є універсальним, бо підходить для обох квіткових рослин, так як має рихлу, повітря і водопроникну, досить поживну структуру і дає більший відсоток приживлюваності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]