Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1Економічна теорія вивчає

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
41.16 Кб
Скачать

1Економічна теорія вивчає:! Безмежні потреби. Діяльність людей підпорядкована задоволенню потреб. А вони є безмежними. І не тільки тому, що постійно відновлюються, а й тому, що змінюються за структурою та зростають кількісно й якісно. їх потрібно вивчати, бо вони підлягають задоволенню.2. Обмежені економічні ресурси. Для створення благ, які задовольняють потреби людей, необхідні ресурси, а ресурси обмежені. Економічна наука досліджує, яким чином можна раціонально використати ресурси, щоб найповніше задовольняти потреби людей.3. Економічні (виробничі) відносини. У процесі використання ресурсів і виробництва благ для задоволення потреб люди вступають у виробничі стосунки або економічні відносини. Виробничі відносини змінюються разом із продуктивними силами і потребами. Вони проявляються в різних формах володіння засобами виробництва, виробленою продукцією, в стосунках обміну, розподілу і споживання та в різних сферах виробництва: безпосередньо у виробництві, у фазах розподілу, обміну і споживання. Виробничі відносини становлять економічний базис суспільства.4. Економічні закони, які регулюють суспільне виробництво. Економічні закови виражають постійні суттєві причинно-наслідкові зв'язки, які необхідно враховувати в практичній діяльності фірм та в економічній політиці держави. Розвиток економіки являє собою закономірний процес руху, де один економічний процес (явище) породжує інший, а внутрішнім імпульсом його є об'єктивна необхідність.

3 Функції економічної теорії! 1) пізнавальна, вивчення економічних відносин дає можливість пізнавати і розуміти закономірності економічних явищ і процесів що відбуваються в суспільстві.2) методологічну — економічна теорія є теоретичною базою для вивчення низки конкретних економічних дисциплін.3)практичну - застосування отриманих теоретичних знань у практичній діяльності людей у сфері економік. Важлива роль і значення економічної теорії полягає в тому, що вона є науковою основою розробки і реалізації економічної політики держави.4) Прогногностична – економічне прогнозування – це наукове передбачення майбутніх перспектив і можливих варіантів економічного розвитку з метою визначення найефективніших способів і шляхів розв’язання ймовірних змін і проблем в економіці.5) Виховна(Ідеологічна) – покликана формувати новий тип економічного мислення, сучасний світогляд людини.

4 Економічна політика! Економічна політика – це сукупність певних методів і форм державного регулювання економіки для досягнення визначених цілей.Форми економполітики:Фіксальна,монетарна,структурна,соціальна,зовнішньо-економічна.

5 Сутність та структура економічних потреб суспільства! Потреба це нужда в чому-небудь об’єктивно необхідному для підтримки життєдіяльності і розвитку людини колективу нації суспільства в цілому; Види потреб:фізіологічні (їжа,одяг..)Соціальні(спілкування,самореалізація..)Духовні(творчість,самовдосконалення).Благо-предмет,явище або процес який задовольняє людську потребу.Види благ:не уречевлені(т блага ,які не мають зовнішнього вигляду,освіта,знання)Уречевлені(дари природи та продукти праці).Економічні потреби це потреби в економічних благах,а саме товарах та полсугах. Класифікація економ потреб:1За характером виникнення(первинні,вторинні)2За способом задоволення(матеріальні,нематеріальні)3За нагальністю задоволення(першочергові,другорядні)4За суб’єктами вияву(особисті,колективні,суспільні)

6 Економічні інтереси, їхня класифікація та взаємодія! Інтерес-це форма прояву потреби.Економічний інтерес-це усвідомлене прагнення суб’єктів господарювання до задоволення економічних потреб.Суб’єкти економічних інтересів:окремі індивіди,домогосподарства,суспільство в цілому.Об’єкти економ інтересів:економічні блага(товари,послуги,інформація).Класифікація економічних інтересів:1За суб’єктами(особисті,колективні,суспільні)2За важливістю(першочергові,другорядні)3За часовою ознакоюпоточні,перспективні)4За об’єктами(майнові,фінансові,інтелектуальні).

7 Сутність суспільного виробництва, його фази та фактори!Суспільне виробництво – це сукупна організована діяльність людей із перетворення речовин і сил природи з метою створення матеріальних і нематеріальних благ необхідних для існування та розвитку. Види: 1.Матеріальне сукупність галузей і сфер які виробляють матеріально речові блага надають матеріальні послуги(промисловість,сільське та лісове господарство, комунальне господарство, побутове обслуговування, транспорт, зв'язок,торгівля) . 2. Нематеріальне – сукупність галузей і сфер що виробляють нематеріальні блага і послуги, які задовольняють духовні й соціальні потреби людей( охорона здоров’я, освіта, культура, мистецтво, спорт, туризм.) Фази: виробництво(предметів споживання та засобів виробництва); розподіл(робочої сили,засобів виробництва,продукту); обмін(діяльністю та продуктами); споживання(особисте та виробниче). Фактори виробництва: капітал, праця, земля, наука, інформація,екологія, підприємницькі здібності. Фактори виробництва:капітал,земля,праця,наука.

8 Економічна система, її сутність, цілі й основні структурні елементи!Економ система-це сукупність взаємопов’язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки,що утворюють певну цілісніть,економічну структуру суспільства,яка має загальну мету. Економ система повинна відповідати на такі запитання(що виробляти?в яких обсягах? Як виробляти та за допомогою якиз ресурсів і технологій,для кого виробляти).Елементи економ системи:1Продуктині сили-це сукупність засобів виробництва,працівників з їхніми фізичними і розумовими здібностями,науки,технологій, методів організації тауправління виробництвом,що забезпечують створення матеріальних і нематеріальних благ необхідних для задоволення потреб людини.Економічні відносини- це відносини між людьми з приводу виробництва,розподілу,обміну і споживання матеріальних і не матеріальниз благ.Господарський механізм-це забезпечення процесу відтворення та ефективного розвитку сільського виробництва на основі рівноваги між виробництвом та споживанням,попитом і пропозицією.

9 Типи економічних систем!1Традиційна-панувала в минулому.Характеризується відсталою технікою,широким застосуванням ручної праці,нерозвиненої інфраструктури,бідністю населення.2Ринкова-характеризується пануванням приватної власності,передбачає функціонування великої кількості виробників і покупців товарів,свободу вибору підприємницької діяльності,доступ до ресурсів.3 Командно-адміністративний-це не ринкова економіка ,яка базується на пануванні державної власності,одержавленні та монополізації народного господарства,відсутності товарно-грошових відносин,конкуренції та ціноутворення.4Змішана економ система-характеризується різноманітністю форм господарювання,високим рівнем розвитку продуктивних сил,наявністю розвинутою інфраструктури.

10 Власність у системі виробничих відносин!Власність- це виробничі відносини між людьми з приводу привласнення речей.Об’єкти власності:засоби виробництва в усіх галузях народного господарства;нерухомість;природні ресурси;робоча сила;гроші,цінні папери.Суб’єкти власності:окрема особа;юридична особа(підприємства),держава;інші держави або міжнародні організації. Привласнення- це процес ,що виник у результаті поєднання об’єкта і суб’єкта привласнення або це спосіб оволодіння річчю. Юридичні відносини власності реалізуються через:1Правоволодіння-це документальне фіксування права власності.2Правокористування-це право особистого використання об’єкта права власності.3Праворозпорядження-це право прийняте власником рішення про те,хто і яким чином об’єкт власності може використовуватися.

12.Форми власності!Форми:державна,приватна,колективна,власність спільних підприємств;іноземних громадян.

13 Характеристика натурального господарства!Форми господарювання:1Натуральне виробництво-це така форма господарювання,за якою продукти праці призначаються для задоволення власних потреб виробників,для споживання всередині господарства у яких вони вироблені.Основні риси: господарство замкнуте,примітивне не спирається на свої ресурси;суспільний поділ праці в зачатковому стані;відсутня територіальна і виробнича мобільність робочої сили;їй притаманні такі економічні зв’язки товар-товар.2Товарне виробництво-це така форма господарювання ,за якою продукти праці виробляються господарством не для власних,а для суспільних потреб,які визначаються ринком.Основні риси:господарство відкритого типу,виробничі ресурси необмежені;виробництво товарів ґрунтується на суспільному поділі праці;їй притаманні такі економічні зв’язки ,як товар-гроші-товар.

14 Товарне виробництво та умови його виникнення! Товарне виробництво-це така форма господарювання ,за якою продукти праці виробляються господарством не для власних,а для суспільних потреб,які визначаються ринком.Типи товарного виробництва:Просте-грунтується на особистій праці власників.2 Розвинуте-передбачає використання праці найманих працівників.

15 Товар та його властивості! Товар-це продукт праці який завдяки його властивостям задовольняє певні людські потреби і здатний обмінюватися на інші блага. Властивості товару:1Споживча вартість-це затність товару задовольняти ту чи іншу потребу людей. Види споживчих вартостей:предмети особистого споживання,предмети виробничого споживання,особлива споживча вартість.2Вартість-виражає суспільні виробничі відносини між людьми,пов’язані з процесом праці з їх виробничою та іншою діяльністю.Форма прояву вартості:Мінова вартість-е здатність товару обмінюватись на інший у певних пропорціях.

16 Поняття та виникнення грошей!Гроші-це особливий вид універсального товару,який використовується у якості загального еквіваленту,за допомогою якого виражається вартість усіх інших товарів. Причини виникнення грошей:1Раціоналістична-гроші виникли в ході раціональної угоди між людьми2Еволюційна-гроші виникли в ході розвитку людства. Форми грошей:повноцінні - їх номінальна вага відповідає вартості; неповноцінні-їх номінальна вага не відповідає вартості. Види грошей: металеві,паперові,банківські,електронні.

17 Функції грошей!1роші,як засіб обігу(покупці,реалізації товару)2Грошу,як міра вартості(коли гроші надають будь-якому товару свою ціну)3Гроші,як засіб нагромадження4Гроші,як засіб платежу.5Світові грошу(при здійсненні експортно-імпортних операцій країни)

18 Грошовий обіг та його закони!Грошова маса-це сукупність залишків грошей в усіх формах,які перебувають у розпорядженні суб’єктів грошового обігу в певний момент часу.Агрегати грошової маси М0-це готівка поза банками М1=М0+ кошти на поточних банківських рахунках та на ощадних рахунках до запитання. ММ1+ гроші на всіх видах строкових рахунках. М3=М2+ кошти клієнтів за трастовими операціями.Закон обігу грошей:він визначає кількість грошей необхідних для обігу,тобто реалізації товарів КГ= де, КГ-кількість грошей в обігу,СЦ-сума цін товарів і послуг,які реалізуються в данний період.К-сума цін товарів і послуг ,які продані в кредит.П-сума платежів за борговими забов’язаннями.В-сума взаємопогашуваних безготівкових платежів. О-середня кількість обертів гошової одинці.Швидкість обігу грошей-характеризує частоту з якою кожна одиниця в готівкових в обігу грошей використовується в середньому для реалізації товарів і послуг за певний період. Формула Ірвіна Фішера MV=P*Q; V=P*Q/M V-швидкість обігу грошей, P-середній рівень цін на товари,Q- фізични обсяг товарів та послуг,що реалізовані в данному періоді,M-середня маса грошей,що перебуває в обороті за певний період. P*Q=ВВП

19 Сутність грошової системи! Грошова система - це форма організації грошового обороту, яка історична склалася в країні і законодавчо закріплена державою. Ці закони визначають основні принципи, правила, нормативи та інші вимоги, що мають регламентувати відносини між суб'єктами грошового обороту. Підсистеми: систему безготівкових розрахунків; систему готівкового обігу; валютну систему. елементи: грошову одиницю та її частини, масштаб цін; емісійну систему, порядок забезпечення грошових знаків.

20. Інфляція!Інфляція-це тривалеі швидке знецінення грошей внаслідок надмірного зростання маси в оброті.Причини інфляції:емісія грошей,надмірне зростання бюджетного дефіциту та державного боргу,зростання цін на світових ринках,значні військові затрати.Види інфляції1 За формами прояву(цінова,заощаджень,девальвація(зниження курсу національної валюти))2 За темпами знецінення грошей(повзуча,помірна,голопуюча,гіперінфляція,суперінфляція) 3 Злежно від зростання цін ( збалансована,не збалансована)4 Залежно від ступеня передбачення(очікувана,неочікувана) 5 Залежно від розповсюдження інфляційних процесів(локальна,світова)

21 Риси, структура та функції ринку!инок-це система економічних відносин пов’язаних з бміном товарів та послуг на основі широкого використання різноманітних форм власності.Сектори економіки:Ринковий сектор-на ньому визначається хто виробляє,що виробляється.Бюджетний сектор-головна мета для нього не прибуток,а задоволення потреб через виробництво суспільних благ. Риси ринку:Економічна свобода,Конкуренція,Мобільність ресурсів-це здатність працівників впрдовж трудової діяльності кілька раз змінювати сферу застосування здібностей,Автономність дій учасників ринку. Структура ринку: 1 За об’єктами обміну(ринок ресурсів,ринок праці,ринок капіталу,ринок землі..) 2 Залежно від умов в яких діють суб’єкти господарювання(вільний ринок(багато продавців,багато покупців,товари однорідні),монополізований (один продавець,або обмежена їз кількість,багато покупців,доступ на ринок обмежений),монополістична конкуренція(відносно велика кількість продавців вільний вхід на ринок і вихід),регульований(держава законодавчо обмежує економ. Свободу окремих суб’єктів) 3 За територіальною ознакою( місцевий,регіональний,світовий) 4 Стосовно відповідності чинного законодавства(легальні,тіньові) 5 Стосовно способу формування( стихійний,організований). Функції ринку: регулювання,стимулювання,розподільча,санація,алокаційна(ринок забезпечує споживачів комбінацією різних товарів),інформаційна(ринок через ціни інформує виробника споживача,що вигідно виробляти)

22 Інфраструктура ринку!Інфраструктура-це основа,підґрунтя,фундамент,економічної системи та її підсистем,її внутрішня будова,що забезпечує цілісність.Інфраструктура ринку-комплекс інститутів,служб,підприємств,які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку.Елементи ринкової інфраструктури: Підситсеми:Організаційно технічна(товарні біржі,оптові ринки,аукціони);Фінансово-кредитна(банки,фондові біржі,валютні біржі);Державно-регулятивна(біржі праці,оподаткування,митна система);Науково-дослідне та інформаційне забезпечення(науково-дослідні установи з вивчення ринкових проблем,рекламні агентства).Функції інфраструктури ринку:Правове та економічне консультування підприємств,захист їх інтересів у державних та інших структурах.Страховий захист підприємницької діяльності.Регулювання руху робочої сили.Біржа-організаційно-правова форма оптової торгівлі часовими товарами за стандартами та зразками.Класифікація бірж:товарна(,фондова,валютна,праці,фрахтова,універсальна.Види цінних паперів:акції.облігація.Класифікація акцій:іменні,з правом голосу,без права голосу,на пред’явника.

23 Сутність попиту і фактори, що його визначають! Попит-платоспроможна потреба,потреба,яку суб’єкт здатний оплатити.Не цінові чинники попиту:Кількість покупців,доходи споживачів,очікування споживачів,ціни на супутні товари,кліматичні умови.Розрізняють індивідуальний і ринковй попитюІндивідуальний попит-це попит окремого споживача.Ринковий попит-це сума індивідуальних попитів,які пред’являються кожним споживачем за різних цін.

24 Пропозиція: зміст і фактори, що на неї впливають! Пропозиція-це обсяг товарів та послуг який виробники хочуть і можуть поставити на ринок за різною ціною за різний проміжок часу.Закон пропозиції полягає в тому:чим вища ціна ,тим більше товару за такою ціною товара виробники готові запропонувати на ринок,упродовж певного проміжку часу і навпаки.Не цінові фактори впливу на попозицію:технологічний процес,зміна цін на ресурси,зміна цін на споріднені товари.

25 Конкуренція, її суть і економічні основи!Конкуреція-це економічне суперництво,боротьба між суб’єктами господарської діяльності за кращі умови виробництва і реалізації товарів та послуг з метою отримання більшого прибутку.Умови виникнення конкуренції:Наявність необмеженої кількості виробників і покупців.Свобода виробників щодо вибору господарської діяльності.Відповідність між попитом і пропозицією.Функції конкуренції.Ціноутворення,регулювання,стимулювання(заставляє товаровиробників виготовляти продукцію більш якісною)Контрольна-контролює кількість затрат,об’єм продажу ,скільки купують.Види конкуренції За галузево-територіальною ознакою(внутрішньогалузева,міжгалузева,міжнародна.За кількістю суб’єктів рину а ступенем їх конкурентної сили(досконала,недосконала)За методами конкурентної боротьби(цінова,не цінова,чесна,не чесна).

26 Закон конкуренції! Закон конкуренції виражає внутрішньо необхідні сталі,суттєві причинно-наслідкові взаємозв’язки між економічними суб’єктами у боротьбі за найвигідніші умови виробництва і реалізації товарів з метою одержання найбільшого прибутку.

27 Монополія: причини виникнення, суть та основні форми! Монополізація- це процес досягення суб’єктом господарювання,монопольного становища на ринку товару.Основні організаційні форми економ.монополій:Картель,синдикат,трести,конгломерат,консорціум.Причини виникнення і розвитку монополій:По-перше,дія закону конкуреції,по-друге є дія закону концентрації капіталу і виробництва.По-третє є процес централізації капіталу.По-четверте є трансформація індивідуальної приватної власності.

28 Зміст, основні принципи та ознаки підприємництва!Підприємництво-це самостійне ініціативне на власний ризик діяльність ,з приводу виробництва ,розподілу,обміну і споживання продукції з метою отримання прибутку. Види підпр.діяльн. Виробнича(усі підприємства які займаються виробництвом)Торгівельна,Посередницька,Фінансова(усі підприємства які надають в кредит грошові кошти) Страхова(що займаються страхуванням людського життя,майна) Іноваційна(розробляють нові види товарів).Суб’єкти підпр.діяльності:фізичні особи,юридичні особи,держава,інші держави або міжнародні організації.Принципи підприємницької діяльності:Ориєнтація на смаки та уподобання споживачів;Максимальне використання конкурентних переваг;Дотримання принципів ділової етики;Постійний творчий пошук. Ознаки підприємництва : самостійність, новаторство, ініціатива (творчість, ризикованість)

29 Теорії та моделі підприємництва!Теорії підприємництва:1Катіьйон у 18 ст,він називав підприємцями юдей з нефіксованими доходами(ремісники,торговці,селяни)2А.Сміт визначив підприємця,як власника.3Сей уперше підкресив роль підприємця,що вміло комбінує фактори виробництва.4Зомбарт визначив підприємця,як завойовника,організатора,творця.

30 Організаційно-правові форми підприємництва! Організаційно-правові форми підприємств:Індивідуальне або одноосібне володіння.2Товариство(партнерство)-форма організації підприємства,що грунтуєься на спільному формуванні громадянами чи юридичними особами статутного капіталу,на розподіл прав та відповідальності залежно від частки у статутному фонду.3Корорація або акціонерне товариство.Види приватне ПРАТ;Публічне ПАТ. Типи об’єднання підприємств:артіль,синдикат,трест,концерн,конгломерат.

31 Капітал як економічна категорія товарного виробництва!Капітал-це чинник виробництва у вигляді вартості,здатної приносити прибиток або збиток.Аспекти капіталу:За джерелами формування(власний,залучений).За напрямами інвестування(речовий,людський,соціальний)За сферами застосування(промисловий,торговельний,позиковий).За роллю у відтворювальному процесі(капітал-власність,капітал-функція).За формами функціонування(індивідуальний,колективний).За масштабами функціонування(місцевий,регіональний,національний) За інноваційною спрямованістю(не ризиковий та венчурний).

32 Структура авансованого капіталу!Авасовий промисловий капітал вкладається у засоби виробництва і робочу силу. Робоча сила –це здатність людини до найманої праці,сукупність ії фізичних і розумових здібностей.Засоби виробництва(речові фактори виробництва) включають:предмети праці-об’єкти цілеспрямованої діяльності людини,що є матеріальною основою створюваного продукту.Засоби праці- річ або комплекс речей,якими людина діє на предмети праці(машини,інструменти).

33 Витрати виробництва, їхня сутність та класифікація!Витрати виробництва- вартісна оцінка затрат економічних ресурсів,здійснених підприємцями задля виробництва продукції. Дійсні витрати поділяються на :зовнішні(витрати на оплату економ.ресурсів,постачальники яких не є власниками фірми) та внутрішні( витрати фірми на використання власних ресурсів).Витрати суспільства(вартість товару)= Матеріальні витрати(вартість спожитих засобів виробництва- С)+ Витрати живої праці(вартість створена необхідною працею V)+ Витрати додаткової праці m. W=C+(V+m); Зановостворена вартість (V+m). Собівартість продукції-витрати підприємства на виготовлення загальної кількості товарів або одного товару у грошовій формі Види собівартості:Цехова собівартість,виробнича собівартість,розрахункова собівартість,фактична собів.,Комерційна,Кошторисна.

34 Прибуток на капітал і фактори, що його визначають! Прибуток на капітал-найважливіша категорія ринкової економіки,складна і багатогранна за своєю сутністю та конкретними формами вияву.Прибуток виникає у сфері обігу,а його безпосереднім джерелом є зовнішня торгівля.

35 Економічна роль прибутку!Підходи до трактування економічної природи прибутку:1Прибуток ,як винагорода за вмілу оцінку ризиків і невизначеності(прибуток породжується особливим підприємницьким талантом,умінням адаптуватися до потреб динамічного розвитку).2Прибуток,як винагорода за новаторство,впровадження технічних комерційних нововведень.3Прибуток,як наслідок монопольної влади( за умов монополізації існують можливості завищення ціні сформування доходу) Види прибутку:бухгалтерський прибуток визначається як різниця між валовим доходом та бухгалтерськими витратами виробництва.Економічний прибуток визначається як різниця між валовим доходом та економічними витратами виробництва.Нормальний прибуток-звичайний для галузі дохід від економічних ресурсів.Функції прибутку:визначення кінцевих фінансових результатів діяльності підприємства;є головним джерелом фінансування витрат,спрямованих на виробничий та соціальний розвиток підприємства. Є провідним джерелом формування фінансів держави.Рентабельність –це відсоткове відношення прибутку до суми матеріально грошових затрат ,пов’язаних з виробництвом Рр=×100%

36 Амортизація і відтворення основного капіталу!Амортизація термін ,що використовується у двох значеннях:1Процес поступового перенесення вартості основного капіталу на новостворену продукцію в міру його зношування.2Процес відновлення вартості основного капіталу за рахунок цільового нагромадження грошових засобів.Розрізняють фізичне(втрата споживчої вартості та вартості засобів праці в результаті їх виробничого споживання) та моральне(втрата вартості засобів праці при збереженні їхньої фізичної придатності через появу дешевого та досконалішого устаткування) зношування основного капіталу.Амортизаційне відрахування- щорічне списання частини вартості основного капіталу.

37 Аграрні відносини, їхній зміст і особливості. Земельна рента, її сутність, види і механізм утворення!Аграрні відносини- це складова економічних відносин,які виникають у сільському господарстві з приводу володіння й використання землі,як головного засобу с/г продукції та послуг.Основні фактори с/г: 1Люди,2Земельні угіддя,тварини і рослини.3Технічні засоби виробництва.Особливості с/г виробництва:1Природн-кліматичні умови,структура грунту,біологічні чинники.2Сезонній характер(галузь рослинництва)3Значна частина виробленої продукції споживається всередині господарства.4Спеціалізація виробництва зумовлена географічними і природними факторами.5Залежість від погодних умов. Суб’єкти аграрних відносин:держава,с/г підприємства ,кооперативи , товариства ;індивідуальні виробники. Форми власності на землю:Державна;Комунальна;Приватна. Рента-це передача частини оходу землеробом,власнику землі за використання його земельної длянки .Види земельної ренти:Диференційна(причина і монополія на землю(обмеженість земельних ресурсів). Форми диференційної ренти: Диференційна рента 1- це додатковий чистий дохід одержуваний у результаті продуктивної праці на краще за природною родючістю і місце знаходження в землях. Диференційна рента 2-виникає у результаті штучного підвищення продуктивності землі за рахунок додаткових вкладень капіталу в землю. Абсолютна земельна рента - утворюється на всіх земельних ділянках .Монопольна рента – утворюється на землях особливої якості чи в особливих кліматичних умовах.

38 Модель ринку досконалої конкуренції та її характеристики!Умови досконалої конкуренції:1Велика кількість продавців,які на рівних умовах конкурують між собою.2Стандартна продукція.3Неможливість впливу окремого продавця на ринкову ціну.4 Відсутність нецінової конкуренції.5Інформація про ціни лего доступна,що забезпечує гнучке реагування на зміну ринкових умов.6Вільний вступ та вихід з галузі.

39 Особливості ринку факторів виробництва! Ринки факторів-це спеціальні ринки,де на відмінну від ринків продукції,збоку попиту виступає:фірми,які споживають виробничі фактори,збоку пропозиції власники факторів - домогосподарства. Стабільність попиту на ресурси залежить від :1Продуктивності ресурсу при створенні товару.2Ринкової вартості,чи ціни товару,який створений за допомогою даного ресурсу. 3 Попит на ресурси в умовах недосконалої конкуренції.Попит на ресурс:реалізація продукту в умовах недосконалої конкуренції.

40 Ринок праці! Це система конкурентних зв’язків між учасниками ринку з приводу наймання і використання робітника у суспільному виробництві.основними елементами ринку праці:попит на працю,її пропозиція,ціна праці,конкуренція підприємців і працедавців. Попит на працю-це платоспроможна потреба працедавців на трудові послуги працівників певних професій і кваліфікацій. Зайнятість- це діяльність громадян пов’язаних із задоволенням особистих і соціальних потреб яка приносить їм дохід у грошовій чи іншій формі. Види зайнятості: Повна зайнятість . Раціональна зайнятість(відбувається до залучення до роботи більш молодого населення)3Ефективна зайнятість(повна ірраціональна зайнятість в комплексі.

41 Суть заробітної плати та її функції!Заробітня плата-це винагорода обчислена як правило у грошовому виразі,яку за трудовим договором власник виплачує працівнику за виконану роботу.Види ЗП:Основна-це винагорода згідно з встановленими нормами праці.Додаткова-це винагорода за виконану роботу,роботу понад встановлених норм.Преміальна. Форми ЗП: Погодинна,Відрядна.