Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова озима пшиниця.docx
Скачиваний:
187
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
86.95 Кб
Скачать

4.8 Догляд за посівами. Заходи боротьби з бур'янами, шкідниками і хворобами

Складність вирощування озимої пшениці заключається в тому, що при довготривалій весні посіви, як правило, часто заростають бур'янами.

В посівах озимої пшениці зустрічається велика кількість бур'янів, які спричиняють суттєву шкоду кількості і якості врожаю. Згубна дія їх проявляється в тому, що, використовуючи дефіцитну в нашій зоні вологу і поживні речовини вони „перехоплюють” їх у озимої пшениці. Наявність в зерні пшениці насіння полиню, гірчака, польової цибулі, часнику і інших бур'янів надає борошну неприємний запах і смак, тобто зменшує його якість. Бур'яни затрудняють збирання, збільшують витрати праці і коштів на очистку зерна.

Засміченість пшениці різко зростає на зріджених і ранніх посівах, а також в роки зі сприятливими умовами зволоження, в результаті чого її врожайність зменшується на 8-10 ц/га.

Головним заходом боротьби з бур'янами є сурове дотримання науково обґрунтованих сівозмін, своєчасна і якісна підготовка ґрунту під сівбу, застосування хімічних засобів боротьби і ін. Гербіциди використовують як на посівах озимої пшениці, так і в посівах попередньої культури.(Таблиця 8)

Таблиця 8

Система заходів боротьби з бур’янами

культура Тип

забур’яненості Кількість бур’ян ів на п еріод застосування заходів, шт./м2 Заходи Еколого-економічні пороги забур’янення ості, шт./м2 Елементи технології застосування заходів

строки способи внесення дози препаратів, кг/га витрати робочого розчину, л/га

Озима пшениця Осот рожевий 1-2 обприскування Агрон 300, в.р. 8 вихід в трубку обприскування 0,4-0,6

л/га 300-400

Лобода біла 7-8 обприскування Гранстар 20 ф.2-3 листків до появи прапорцевого листка включно обприскування 0,2-0,25 300-400

щириця звичайна 7-8 обприскування Діален, 40% в.р.к. 20 кущення обприскуванню 1,9-2,5 л/га 300-400

При обробітку гербіцидами в оптимальні строки – в фазу кущення пшениці – не відмічається негативний їх вплив на врожайність і якість зерна і найбільш ефективно (на 92-93%) знищуються бур'яни; раніше оптимальних строків гербіциди викликають закручування колосу, а при більш пізніх (в фазу виходу в трубку) деформацію рослинних клітин у основи колосу, що призводить до пустозерності.

У зв’язку з зростаючою негативною дією гербіцидів на навколишнє середовище слід ширше використовувати агроекологічні заходи боротьби.

По мірі інтенсифікації вирощування озимої пшениці, у зв’язку з використанням добрив зростають збитки від шкідників і хвороб.

Відповідно підвищується значення агротехнічних і хімічних засобів боротьби з ними.

озимий пшениця насіння посів

Таблиця 9

Система захисту пшениці озимої м'якої від шкідників

Шкідливий організм Заходи Елементи технології застосування заходів

строки спосіб внесення доза препаратів, кг/га Витрати робочого розчину, л/га

хлібна жужелиця Обприскування Базудин 600

ф. «Сингента», Швейцарія в період вегетації обприскування 1,5-1,8 л/га 300-400

злакові мухи Обприскування Данадим, 40%к.е. (диметоат, 400 г/л),

ф. «Кемінова Агро А/С”, Данія в період вегетації обприскування 1,0-1,5л/та 300-400

Клоп шкідлива черепашка Обприскування Кінмікс, 5% к.е. (бета-циперметрин), ф. «Агро Кемі КФТ», Угорщина в період вегетації обприскування 0,2-0,3кг/га 300-400

попелиці Обприскування Фуванон, 57% к.е. (меоатіон, 570 г/л) ф. «Кемінова Агро А/С”, Данія в період вегетації обприскування 1,2л/та 300-400

п’явиці Обприскування Актара 25, (тіаметоксам, 250г/кг), ф. «Сингента», Швейцарія в період вегетації обприскування 0,10-0,14 кг/га 300-400

Хлібна попелиця в окремі роки, особливо з теплою осіню, наносить суттєві пошкодження посівам озимої пшениці. Її личинки об’їдають молоді листки, в місцях їх масового скуплення рослини гинуть. Жуки хлібної попелиці в фазу молочного стану і воскової стиглості зерна живляться насінням пшениці.

Головним засобом боротьби з цим шкідником є агротехнічні заходи, які забезпечують добрий розвиток рослин на початку вегетації. До них відносяться: правильна підготовка ґрунту, внесення необхідної кількості добрив, сівба в оптимальні строки, дотримання сівозмін, відмова від повторних посівів пшениці по пшениці.

Гессенська муха при масовому розповсюдженні наносить значні збитки врожаю. При пошкодженні в ранньому віці рослини гинуть повністю, а в пізньому – лише окремі стебла. В них різко зменшується маса зерна.

Клоп-черепашка – найбільш небезпечний шкідник посівів озимої пшениці. Його шкодочинність подвійна. Він знижує не тільки урожай зерна, а і в значній мірі його якість. В слині клопа-черепашки міститься велика кількість високоактивних протеолітичних ферментів, що розчиняють білки клейковини. При наявності 5% пошкоджених черепашкою зерен маса стає повністю непридатною для хлібопечення. Ферменти слини клопа-черепашки переносяться соками рослин із пошкодженого в здорові зерна. Вони продовжують функціонувати навіть в борошні при замішуванні тіста.

Дорослі клопи перелітають на посіви озимої пшениці з лісосмуг, де вони зимують. Поки не сформувалось зерно, вони висмоктують стебла молодих рослин, що призводить до скручування і всиханню листя. Врожайність пшениці через це може зменшитись на 10-15 ц/га. Через 8-15 днів після перельоту самки відкладають яйця. Личинки, що з’являються з них активно харчуються плівками і зерном.

Таблиця 10

Система захисту пшениці озимої м'якої від хвороб

Шкідливий органом Заходи Елементи технології застосування заходів

строки спосіб внесенні Доза препаратів

ш,кг/га витрати робочого розчину, л/г

сажкові хвороби Протруювання Байтан універсал, з.п. (триадименол, 150 г/кг + імазоліл, 25 г/кг + фуберидазол, 20 г/кг), ф. «Байєр АГ», Німеччина зерно протруювання 2,0 л/га 10л/т

кореневі гнилі протруювання Вітавакс 200, з.п. (карбоксил 375 г/кг + Тирам 375 г/кг), ф. «Юніроял Кемікл», США зерно протруювання 3,0 л/га 10л/т

Снігова пліснява, церкоспорельоз, фузаріозна коренева гниль, офіобольоз Обприскування Фундазол, 50% з.п., (беноміл), ф. «Агрокемі КФТ», Угорщина в період вегетації обприскування 0,3-0,6 л/га 300-400

З хвороб озимої пшениці найбільш розповсюджені сажка (тверда та пильна), іржа (жовта і бура), борошниста роса, фузаріоз, коренева гниль. Основний спосіб боротьби з сажкою – якісне передпосівне протруєння насіння.

Найбільший збиток кількості і якості урожаю спричиняє іржа. При ушкодженні нею зменшується асиміляційна поверхня листя рослин, порушуються біохімічні процеси в них, зменшується зимостійкість. При ранньому і сильному ураженні хвороба викликає різке – до 40% зниження урожаю. Зерно стає щуплим і легким, зменшується кількість зерен в колосі. Сильне ураження іржею сходів пшениці восени зменшує зимостійкість рослин.

З агротехнічних засобів боротьби з іржею найбільш ефективними є знищення падалиці лущеннями і культивацією, сівба пшениці в оптимальні строки, підвищені дози внесення фосфорних і азотних добрив, проведення азотних підживлень.

Фузаріози уражують кореневу шийку, частини коренів і колосся. Фузаріоз колосся викликає засихання і загибель усього колосу, тобто призводить до його пустозерності. Часткове обмеження ураженості фузаріозом досягається обприскуванням посівів фундазолом, яке проводять після повного виколошування. З агротехнічних засобів найбільш ефективний – вирощування стійких до фузаріозну сортів.

При наявності кореневих гнилей рослини взагалі не виколошуються або утворюють колос без зерен. Пошкоджені рослини легко висмикуються з ґрунту.