Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ / ДП Модернізація вагового дозатора. Безбах І.С. МВТ-13 сп / 1Аналіз існуючих методів та засобів дозування.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
489.12 Кб
Скачать

1.5 Дослідження об’єкту вимірювання

Жодна галузь промисловості, особливо харчової, не обходиться без дозування продукту, який вона випускає. Оскільки зернопереробні підприємства переважають серед вітчизняних підприємств, і грають надзвичайно велику роль у харчовій промисловості, вони особливо потребують правильного, більш точного процесу дозування випущеного продукту. Одним з найпоширеніших вагових дозаторів, що зустрічається на вітчизняних промислових підприємствах, зокрема зернопереробних, є дозатор типу АД-50-РКМ.

Ваговий дозатор АД-50-РКМ призначений для дозування порошкових продуктів, в даному випадку борошна, що відважується періодично у встановлених дозах і ведення облікових операцій по відгрузці продукту, який пройшов через дозатор. Існуючий ваговий дозатор що знаходиться на зернопереробному підприємстві АД-50-РКМ має принцип дії що заснований на рушійному механізмі зважувального пристрою. В дозаторі АД-50-РКМ використовується принцип автоматичного зрівноваження сили ваги зважуваного продукту за допомогою гир, що поміщаються в гиретримач. Заданння величини дози виконується розміщенням в гиретримач відповідних спеціальних грузів. Кількість відважень враховується електричним лічильником. Похибка дозування визначається безпосередньо на дозаторі за допомогою рухомої гирі на коромислі. Подача продукту в грузо-приймальний пристрій дозатора здійснюється шнековим живильником через впускний отвір з секторною заслінкою.

Дозатор АД-50-РКМ дискретної дії, стаціонарний, нерівноплечий складається з каркаса, коромисла, живлячого пристрою, пульта керування, грузоприймального пристрою, зрівноважуючого пристрою.

Рисунок 1.9 – Складальне креслення коромислового дозатора механічної дії

1, 4 – шнекові живильники; 2– датчики рівня ; 3 – підвісний бункер;

4 – ваговий бункер; 6 – коромисло; 7 – гиретримач; 8 – груз або гиря ( врівноважуючий механізм ) ; 9 – тяги; 10 – пружина;

11 – розвантажуючий механізм ( механізм управління дозатором );

12 – засувка вагового бункера ; 13 – струшуючий механізм; 14 – мішок (50 кг); 15 – стрічковий конвеєр.

Дозатор коромисловий механічної дії АД-50-РКМ (рисунок 1.9) складається з вагового бункера, системи важелів і коромисла із ваговою шкалою. Даний дозатор має особливий алгоритм спрацьовування. Борошно по шнековому механізму живлення (1), поступає в підвісний бункер (3) об’ємом від 300 до 500 кг, де попередньо, за допомогою датчиків рівня (2), визначається ступінь його наповненості, і інтенсивність потоку сировини. Наповнившись, бункер відкривається, і борошно поступає через шнековий механізм живлення (4) до вагового бункеру (5) об’ємом більше 50 кг. Зверху бункер бажано закритий кришкою з отвором для завантаження борошна. У нижній частині бункера знаходиться засувка (12) для випуску борошна.

Борошно в підвісний і в ваговий бункери подається шнеками (1, 4), що приводяться в рух електродвигунами через редуктор. При досягненні встановленої маси в бункері для припинення подачі борошна контактний перебійник, пов'язаний з коромислом, автоматично вимикає електродвигун шнека.

Ваговий важіль (коромисло) (6), на який нанесені поділки, відповідні масі борошна в бункері, містить на собі гиретримач (7), на який підвішується пересувна каретка або гиря (8). Щоб відміряти певну порцію борошна, в гиретримач встановлюють пересувну каретку (гирю). При відсутності вантажу в ваговому бункері, під вагою гирі коромисло опускається, і контактний перебійник, встановлений на коромислі, автоматично замикає ланцюг управління електродвигуна живильного шнека, не включаючи його. Коли ваговий бункер починає наповнюватись борошном, коромисло плавно починає переходити в горизонтальне положення. При найменшому перевищенні (продуктом в бункері (50 кг)) заданої гирею маси (49,8 кг ), на одному з кінців коромисла, коромисло виходить з стану рівноваги, що приводить в дію вертикальну тягу (9), яка за допомогою спеціальної сережки з'єднується з розвантажуючим механізмом (механізмом управління дозатором) (11) . Втративши рівновагу коромисло діє на вертикальну тягу, яка діє на розвантажувальний механізм, що складається з декількох невеликих важелів, які в свою чергу відкривають засувку вагового бункеру, з який видає дозу борошна. Великий (коромисло) та малий (розвантажуючий механізм) важелі підвішуються до підвіски корпусу бункера, прикріпленої болтами до нього. Після відгрузки дози борошна, бункер втрачає відповідну вагу, і коромисло за допомогою згаданої вище гирі, повертається в початковий стан. Засувка вагового бункеру закривається за допомогою пружини (10), що кріпиться одним кінцем до внутрішньої стінки корпусу, а іншим до кришки-засувки бункеру. Відважена доза борошна поступає в фасувальний мішок (14), а струшуючий механізм (13) запобігає накопичуванню продукту на виході дозатора.

Розглянутий механізм є досить застарілим, для сучасних підприємств. Він має велику інерційність, з чого слідує збільшення похибки дозатора, зменшення точності відважуваннь. З цього слідує збільшення випадків виходу приладів з ладу, великі затрати часу на ремонт, збільшення вартості ремонту обладнання, неточність відважуваннь, що веде до невідповідності стандартам ГОСТу .