Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_OT-1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

TextColor (yellow);

або

TextColor (14);

Для зміни фону всього екрану, а не фону символу, задається колір фону, а потім здійснюється очистка екрану. Наприклад, встановлення синього фону екрану реалізується наступними командами

TextBackGround (blue);

ClrScr;

Мерехтіння символів задається за допомогою константи blink, що має значення 128, шляхом додавання до кольору символу, наприклад

TextColor (red+blink);

Write ('Mерехтіння червоних символів');

Мерехтіння відбувається до тих пір, поки не буде задано новий колір символів без мерехтіння.

Приклад 3. Створити меню програми, яке виводиться в окреме вікно з тінню. Меню вміщує три пункти, в тому числі для виходу з програми.

Program Menu;

Uses Crt;

Const

K= 3;

NameRegime: array[1..K] of string[50]=

(' 1 – Перша програма меню ',

' 2 – Друга програма меню ',

' 3 - Вихід ');

Var

J :integer;

I :Char;

Procedure Windows (X1, Y1, X2, Y2:integer);

Begin

TextBackGround (blue);

ClrSCr;

Window (X1+2, Y1+1, X2+2, Y2+1);

TextBackGround (black);

ClrScr;

Window (X1, Y1, X2, Y2);

TextBackGround (red);

ClrScr;

end;

Procedure Menu1;

Begin

Window (1,1,80,25);

ClrScr;

GotoXY (25, 13);

writeln ('Це - перша програма меню');

repeat until KeyPressed;

End;

Procedure Menu2;

Begin

Window (1,1,80,25);

ClrScr;

GotoXY (25, 13);

writeln ('Це - друга програма меню');

repeat until KeyPressed;

End;

BEGIN

while True do

begin

Windows (20, 7, 60, 17);

GotoXY (15, 3);

Write ('ГОЛОВНЕ МЕНЮ');

for J:= 1 to K do

begin

GotoXY (9,4+J);

write (NameRegime[J])

end;

repeat

I:= ReadKey;

until ((I='1')or(I='2')or(I='3'));

Case I of

'1': Menu1;

'2': Menu2;

'3': begin

ClrScr;

TextMode (LastMode);

Halt

end;

end;

end;

END.

  1. ЗАВДАННЯ НА РОБОТУ

Розробити та запустити у роботу програму на мові програмування "Паскаль", яка вирішує задачу відповідно до заданого нижче варіанта. При цьому детально вивчити та практично застосувати пункти меню Windows, Debug інтегрованого середовища мови.

2.1. Знайти добуток найбільших елементів рядків матриці С7х3. Знаходження найбільших елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор найбільших елементів. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.2. Знайти найбільшу суму елементів рядків матриці А5х3. Знаходження сум оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор сум. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.3. Знайти добуток найменших елементів стовпців матриці В3х5. Знаходження найменших елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор найменших елементів. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.4. Знайти найменший добуток елементів стовпців матриці С3х7. Знаходження добутків елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор добутків елементів. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.5. Знайти суму найбільших елементів рядків матриці А4х4. Знаходження найбільших елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор найбільших елементів. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.6. Знайти найменшу суму елементів стовпців матриці В4х5. Знаходження сум оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор сум. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.7. Знайти добуток найбільших елементів рядків матриці С5х3. Знаходження найбільших елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор найбільших елементів. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.8. Знайти найбільший добуток елементів рядків матриці А6х3. Знаходження добутків елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор добутків. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.9. Знайти суму найменших елементів стовпців матриці В3х7. Знаходження найменших елементів оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор найменших елементів. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

2.10. Знайти найбільшу суму елементів рядків матриці С5х4. Знаходження сум оформити у вигляді процедури з параметрами, в яку передається матриця, а повертається вектор сум. Програму реалізувати за допомогою меню з чотирма пунктами: увід даних, обчислення, результат, вихід.

  1. КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

    1. Що таке підпрограма.

    2. Які види підпрограм реалізує мова “Паскаль”.

    3. Що таке формальні та фактичні параметри підпрограм.

    4. В чому відмінність між підпрограмою-функцією та процедурою.

    5. Як позначаються параметри-змінні у процедурі.

    6. Як викликаються підпрограми у основній програмі.

    7. Яка вимога до імені підпрограми-функції.

3.8. Для чого призначено текстовий режим роботи екрана.

3.9. Чому найчастіше дорівнює роздільність екрана в текстовому режимі.

3.10. Як відкрити текстове вікно.

3.11. Відносно якої координати вікна здійснюються команди виводу інформації.

3.12. Як відновити повний розмір екрана.

3.13. Як змінити колір символу та фону.

Комп'ютерний практикум № 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]