Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать
  1. Механізм дії іонізуючих випромінювань.

Під впливом іонізаційного випромінювання атоми і молекули жи­вих клітин іонізуються, в результаті чого відбуваються складні фізико-хімічні процеси, які впливають на характер подальшої життєді­яльності людини.

  1. В «Нормах радіаційної безпеки України» (нрбу-97) встановлено три категорії осіб, які зазнають опромінення, навести ці категорії.

категорія А (персонал) - особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань;

категорія Б (персонал) - особи, які незайняті безпосеред­ньо роботою із джерелами іонізуючих випромінювань, але у зв'яз­ку з розташуванням робочих місць у приміщеннях та на промисло­вих майданчиках об'єктів з радіаційно-ядерними технологіями можуть отримати додаткове опромінення;

категорія В - все населення.

  1. Закон України визначає чотири зони радіоактивного забруднення, назвати ці зони.

1. Зона періодичного радіоактивного контролю (низьке забруднення, 0,5 — 1 Кі/км2).

2. Зона посиленого радіоактивного контролю (середнє забруднення, 1—5 Кі/км2).

3. Зона гарантованого добровільного відселення (високе забруднення, 5—15 Кі/км2).

4. Зона відчуження (надзвичайно високе забруднення

  1. Характеристика класів небезпеки згідно зі ступенем їхньої дії на організм людини.

  2. Дати визначення соціального конфлікту.

Соціальний конфліктце зіткнення інтересів соціальних спільнот. Виникаючи як зіткнення передусім економічних інтересів соціальних спільностей, соціальні конфлікти обов'язково охоплюють сферу реалізації політичної влади, політики; набуваючи політичного характеру, вони проявляються як соціально-політичні конфлікти.

  1. Міжкласові, міжетнічні конфлікти.

Міжкласові конфлікти проявляються в різних формах класової боротьби.. Не меншої, ніж міжкласові, а нерідкоще більшої гостроти можуть набувати міжетнічні (етнополітичні) конфлікти. Глибинні причини цих конфліктів кореняться в історії етнічних спільностей та відносин між ними, національній свідомості, психології, традиціях, ідеологічних стереотипах, які переходять з покоління в покоління. Найчастіше причиною міжетнічних конфліктів стає войовничий націоналізм.

  1. Які види тероризму ви знаєте?

1. Національний тероризм, який має на меті паралізувати діяльність центральних і місцевих органів влади і досягнути політичної чи економічної відокремленості.

2. Кримінальний тероризм.

3. Релігійний тероризм пов'язаний або з боротьбою прихильників однієї релігії (або секти) в рамках спільної держави з прихильниками другої, або із спробою підірвати і повалити світську владу та встановити владу релігійну, або з тим і іншим одночасно.

4. Політичний тероризм, який здійснюється у вигляді вбивств державних і громадських діячів або представників влади з метою залякування влади.

5. Світоглядний тероризм. Фізичне знищення і залякування з метою впровадити свої погляди на якісь дії (наприклад аборти, вбивство лікарів, що здійснюють аборти).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]