Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EDPRH_Lab_metoda.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
6.83 Mб
Скачать

Опис дослідної установки

Схема дослідження структури поля резонатора зображена на рис.11.

Генератор НВЧ з атенюатором через петлю зв’язку збуджує резонатор. Структура поля досліджується за допомогою електричного або магнітного зонду з детекторною головкою. Сигнал з детектора через підсилювач подається на вимірювальний прилад. Внутрішні розміри резонаторів показані на рис.8 = 200 мм,в = 90 мм,l = 290 мм) і на рис.9(R = 100 мм,l = 200 мм)

Домашнє завдання

1. Засвоїти теоретичні відомості про розподіл електромагнітного поля у хвилеводах та резонаторах.

2. Підготувати форму звіту про виконання лабораторної роботи.

3. Розрахувати резонансні частоти для коливань виду Н101,Н102,Е110призматичного резонатора таЕ010,Н111,Н011 циліндричного резонатора.

4. Розрахувати та побудувати теоретично криві розподілу поля за координатами.

Лабораторне завдання

1. Ознайомитися з описом дослідного стенду для дослідження поля в резонаторах.

2. Настроїти генератор на резонансну частоту кожного виду коливань резонатора.

3. За допомогою зонда зняти та побудувати у відносних одиницях розподіл електромагнітного поля за координатними осями, порівняти побудовані криві з теоретичними.

4. Дослідити вплив орієнтації збуджуючої петлі на амплітуду поля в резонаторі. Знайти положення петлі, при якому амплітуда поля буде найбільшою.

5. Дослідити вплив збурюючих тіл на резонансну частоту резонатора. Знайти зміщення резонансної частоти при положенні металевого стержня в пучності електричного поля та в пучності магнітного поля.

Методична вказівка.У разі малих сигналів детектор працює в квадратичному режимі і напруга з детектора пропорційна квадрату напруженості поля, тому добротність слід визначати як відношенняfp/2∆f на рівні 0,5 від резонансного значення, а графіки будувати у відносних координатах з вилученням кореня квадратного із показів вимірювача. Конкретні види коливань для дослідження надає викладач.

Зміст звіту

Назва роботи; мета роботи; схема лабораторного стенду; теоретичні розрахунки; дослідні дані; висновок.

Контрольні запитання

І. Які умови виконуються для векторівіна межі поділу ідеальний діелектрикідеальний провідник?

2. Які є методи розв’язання хвильових рівнянь?

3. Структура поля та струмів для хвиль типу Н10,Н11,Е11у прямокутному хвилеводі і хвиль, типуН11,Н01,Е01у круглому хвилеводі.

4. Які основні параметри резонаторів?

5. Структура поля і струмів для коливання виду Н101,Н102,Е110у прямокутному таЕ010,Е011,Н111. У циліндричному резонаторі.

6. Метод перестройки резонансної частоти резонаторів.

7. Від чого залежать резонансна частота і добротність резонаторів?

8. Де застосовуються резонатори у техніці НВЧ?

Література

1. Лебедев Н.В. Техника и приборы СВЧ. Ч.1.

2. Вольман В.И., Пименов Ю.В. Техническая электродинамика. - М.: Связь, 1971.

  1. Марков Г.Т., Петров Б.М., Грудинская Г.П. Электродинамика и распространение радиоволн. - М.: Сов. радио, 1979.

  2. “Енциклопедичний навчальний довідник. Радіотехніка” за ред. Проф. РТФ НТУУ “КПІ” Ю.Л.Мазора, Є.А.Мачуського, В.І.Правди.

Лабораторна робота № 7 дослідження дифракції електромагнітних хвиль

Мета роботи дослідити дифракцію електромагнітних хвиль на отворі та півплощині за допомогою зон Френеля.

Теоретичні відомості

Основними наближеними методами розв’язання задач електродинаміки у квазіоптичній області (λ <<LдеL характерний розмір електродинамічної системи) є метод геометричної (променевої) та метод фізичної (хвильової) оптики.

У методі геометричної оптики припускають, що електромагнітна енергія поширюється всередині променевих трубок і що між різними променевими трубками ніякого обміну енергією не відбувається. Таким чином, задача зводиться до визначення напрямку променів у середовищі з заданими параметрами. Метод геометричної оптики застосовують при розв’язанні задач поширення плоских електромагнітних хвиль в однорідному просторі або в просторі, що поділений нескінченною плоскою межею поділу двох середовищ.

При падінні електромагнітної хвилі на обмежену, чи криволінійну поверхню методами геометричної оптики може бути може бути знайдений розв’язок задачі в освітленій області за умови, що кривина поверхні і фронт падаючої хвилі мало змінюються на віддалі, що дорівнює довжині хвилі. У зоні геометричної тіні (рис.1) наближення геометричної оптики дав значення поля, що дорівнює нулю. На межі між освітленою областю і зоною тіні поле буде розривним.

Отже, метод геометричної оптики не враховує явища дифракції, при якому поле існує в області тіні (рис.2).

Метод фізичної оптики ґрунтується на принципі Гюйгенса. Згідно з цим принципом кожна точка фронту хвилі може розглядатися як джерело вторинної сферичної хвилі, а повне вторинне поле є результатом інтерференції хвиль, що виходять із всіх точок фронту.

При інтерференції вторинних хвиль потрібно в точці спостереження враховувати їх амплітуду і фазу. Очевидно, що найбільший внесок у сумарне поле в точці спостереження дають частини простору, розміщені поблизу прямої, що з'єднують точки випромінювання qі спостереженняρ. Областю простору, істотною при поширенні радіохвиль, називають область, в якій поширюється основна частина електромагнітної енергії.

Розмір і конфігурацію області, істотної при поширенні радіохвиль, знаходять із принципу Гюйгенса за допомогою зон Френеля.

Припустимо, що передавач qі приймачр електромагнітної енергії (рис. 3) розміщені на відстаніr=r0+r0’’ >>λ.

Вторинні джерела електромагнітних хвиль розмістимо на поверхні, перпендикулярній до лінії pq. Розіб’ємо площинуSна зони Френеля, межі якихконцентричні кола. Радіуси зон Френеля знаходять за умови, що різниця шляху, який проходять хвилі від точкиqдор через сусідні зони, відрізняється на половину довжини хвилі:

(1)

Тому фаза коливань поля в точці р від двох сусідніх зон відрізняється в середньому наπрада амплітуда зменшується зі збільшенням номера зони:

(2)

де Астала для даного випромінювача.

Сумарна напруженість поля від усіх зон Френеля може бути записана у вигляді знакозмінного ряду і приблизно дорівнює половині значення поля від першої зони Френеля:

(3)

Радіус першої зони Френеля

(4)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]