Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экон_предпр_Жогова.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
630.78 Кб
Скачать

12

Міністерство освіти та науки України

Донецький національний університет

Економічний факультет

Кафедра менеджменту

Затверджено

Радою факультету

протокол № ___ від ________2008 р.

Голова

д.е.н., проф. _________________Черніченко Г.О.

Робоча програма

навчальної дисципліни «економіка підприємства»

для спеціальності 6.050200 «Менеджмент організацій»

(усіх форм навчання)

Донецьк 2008

Укладачі: Жогова І.В., к.е.н., доцент кафедри менеджменту

Рецензенти: Ситник Л.С., д.е.н., професор кафедри менеджменту

Половян О.В., к.е.н., доцент кафедри менеджменту

Робоча програма ухвалена на засіданні кафедри менеджменту, протокол № 1 от 29 серпня 2008 р.

Зав.кафедрою менеджменту,

д.е.н., професор Александров І.О.

Робоча програма ухвалена на засіданні навчально-методичної комісії,

протокол № 1 від 03.09.2008 р.

Голова навчально-методичної комісії,

к.е.н., доцент Орехова Т.В.

ЗМІСТ

1.

Вступ

4

1.1.

Опис

4

1.2.

Рівень

5

1.3.

Обов'язкова дисципліна чи за вибором

5

1.4.

Викладацький склад

5

1.5.

Методика викладання, форми і методи навчання

5

1.6.

Мова викладання

5

2.

Навчальна програма курсу. Література

6

Список рекомендованої літератури

10

3.

Модульне планування

13

4.

Плани семінарських, практичних, лабораторних занять

20

4.1.

Орієнтований перелік питань до практичних занять

20

4.2.

Типові задачі для вирішення на практичних заняттях.

27

4.3.

Завдання для вхідного контролю

35

5.

Організація самостійної роботи

36

6.

Організація поточного, модульного, підсумкового контролю знань

42

6.1.

Система оцінювання академічних досягнень студента

43

6.2.

Теоретичні питання до заліку

44

6.3.

Типові тестові завдання для поточного контролю

46

6.4.

Приклад екзаменаційного білету

61

1. Вступ

1.1. Опис

Курс “Економіка підприємства”

Напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Змістовних модулів – 4,

Всього – 20 годин

Менеджмент,

6.050200

Бакалавр з менеджменту

3 семестр

Всього – 20 годин

Лекції (теоретична підготовка) – 16 годин

Практичні заняття – 4 години

Вид контролю – залік

На вивчення курсу «Економіка підприємства» відводиться 20 годин у 3 семестрі. Лекції (теоретична підготовка) – 16 годин. Практичні заняття – 4 години.

Лекція: традиційна форма проведення – монолог з використанням сучасних технічних засобів (мультипроектор). Активно використовується елемент проблемного навчання (розгляд дискусійних питань).

Практичне заняття – розв'язання практичних задач.

Форма контролю: усне опитування, письмове тестування.

1.2. Рівень

Економіка підприємства – це наука, яка вивчає і розвиває соціально-економічний та адміністративно-господарський механізм процесу створення необхідних суспільству матеріальних цінностей. Вивчення економіки підприємств закладає основу комплексу практичних економічних знань, потрібних кожному бакалавру-економісту незалежно від його спеціалізації і міста роботи. В курсі розглядається сучасний економічний механізм, який забезпечує життєздатність підприємства в умовах ринку і конкуренції, вивчення якого допоможе вирішувати поточні і стратегічні господарські задачі, що неминуче виникають в роботі економістів, менеджерів та інших спеціалістів виробничого сектору.

Дисципліна підготовлена як комплексне викладання питань економіки, планування і управління на підприємстві в умовах ринкової економіки.

Дисципліна “Економіка підприємств” щільно повязана з такими дисциплінами, як «Мікроекономіка», “Економіка підприємництва”, «Менеджмент у виробничій сфері», “Маркетинг”, “Бухгалтерський облік», «Аналіз господарської діяльності”, “Фінанси підприємства” “Економічна статистика ”, “Економіка праці” та ін.

Метою вивчення дисципліни є озброєння майбутніх спеціалістів ґрунтовними знаннями з планування, організації й забезпечення ефективності господарювання на рівні підприємства як первинної ланки суспільного виробництва, а також практичними навиками щодо управління ринковою економікою на сучасному етапі її розвитку.

1.3. Обов'язкова дисципліна чи за вибором

Дисципліна «Економіка підприємства» відноситься до обов'язкових дисциплін для студентів спеціальності 6.050200. «Менеджмент організацій».

1.4. Викладацький склад

Лектор: к.е.н., доцент кафедри менеджменту Жогова І.В

1.5. Методика викладання, форми і методи навчання

З дисципліни «Економіка підприємства» передбачається використання методики проблемного навчання. Формами навчання виступають інформативні, аналітичні та проблемні лекції, практичні заняття.

1.6. Мова викладання

Російська, українська

2. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАММА КУРСУ. ЛІТЕРАТУРА

Заліковий модуль 1. Підприємство в сучасній системі господарювання.

Анотація теми 1. Підприємство як об`єкт господарювання.

Визначення, цілі і напрямки діяльності підприємства. Поняття підприємства як організаційно відокремленої та економічно самостійної первинної ланки виробничої сфери. Юридичні акти що є законодавчою базою функціонування підприємства. Господарський Кодекс – його основні положення. Класифікація підприємств та її практичне значення. Особливі різновиди організаційних обєднань, підприємств і організацій. Мета їх створення, особливості та ефективність діяльності. Сутнісна характеристика структури підприємства. Виробнича структура, її види. Чинники формування й зміни виробничої структури підприємства. Загальна структура підприємства, напрямки удосконалення.

Анотація теми 2. Управління підприємством. Сутність і функції процесу управління підприємством як складною системою. Структура системи управління, її класифікаційні ознаки. Різновиди управління на підприємстві. Методи управління на підприємстві. Організаційна структура управління підприємством. Вищі органи державного управління підприємствами. Шляхи вдосконалення управління підприємством.

Заліковий модуль 2. Ресурси підприємства.

Анотація теми 3. Основні фонди і виробничі потужності.

Сутність, структура і класифікація основних фондів. Фактори виробництва. Сутність основних виробничих фондів і їх роль у поширеному відтворенні.

Характеристика виробничих і невиробничих основних фондів. Класифікація, структура основних фондів і їх оцінка. Оцінка вартості основних фондів. Показники руху основних засобів. Фізичне і моральне зношення.

Фізичне зношення першого і другого родів. Форми морального зношення. Форми відтворення основних фондів. Просте відтворення основних фондів. Поняття амортизації. Спрацювання і амортизація основних фондів. Розрахунок суми амортизаційних відрахувань. Система показників і шляхи підвищення рівня використання основних фондів. Часткові і узагальнюючі показники використання основних фондів. Фондовіддача, фондоозброєність, фондомістськість. Календарний, режимний, плановий і фактичний фонди часу роботи устаткування. Коефіцієнт змінності роботи устаткування. Розширене відтворення основних фондів. Шляхи поліпшення використання основних фондів на підприємстві. Виробнича потужність: види та методи визначення. Поняття і сутність виробничої програми підприємства. Номенклатура і асортимент. Планування обсягу продукції, що випускається і організаційно-технічних заходів. Натуральні, трудові і вартісні показники. Планування обсягу товарної, валової, чистої і що реалізується. Показники виробничої програми. Поняття виробничої потужності підприємства. Максимально можливий фонд часу роботи устаткування. Проектна, вхідна, висхідна і середньорічна виробничі потужності. Чинники, що впливають на виробничу потужність. Планування виробничої програми. Шляхи покращення використання виробничої потужності підприємства.

Анотація теми 4. Оборотні засоби підприємства.

Сутність, склад і структура оборотних засобів. Елементи оборотних фондів і особливості їх застосування у виробничому процесі. Залежність співвідношення між окремими елементами оборотних фондів на різних підприємствах. Джерела утворення оборотних засобів. Нормування оборотних засобів. Нормування розходів і запасів оборотних фондів. Відносна економія матеріалів. Чинники, які визначають економію матеріалів. Резерви економії матеріальних ресурсів. Чинники скорочення норм виробничих запасів. Склад норми матеріальних ресурсів. Методи нормування. Нормування виробничих запасів. Фактори зменшення норм Показники використання оборотних засобів. Показник використання матеріальних ресурсів. Система показників рівня використання матеріальних ресурсів, зниження матеріаломістськості продукції і економія оборотних фондів у ринкових умовах.. Методи планування матеріаломістськості. Шляхи поліпшення використання оборотних засобів. Оборотні кошти і прискорення їх обігу. Шляхи прискорення обігу оборотних коштів. Проблеми збереження нормативного рівня оборотних коштів за умов нестабільного функціонування підприємства.

Анотація теми 5. Нематеріальні ресурси і активи.

Сутність і склад нематеріальних ресурсів. Характеристика об’єктів інтелектуальної та промислової власності (промислові зразки, товарні знаки, корисні моделі, знаки обслуговування). Види нематеріальних активів. Нематеріальні ресурси та нематеріальні активи. Оцінка вартості й амортизації нематеріальних активів. Інформаційні технології та програмне забезпечення. Раціоналізаторські пропозиції, гудвілл, “ноу -хау” та інш.

Анотація теми 6. Персонал підприємства.

Поняття про трудові ресурси, персонал, кадри підприємства. Структура кадрів. Кадрове забезпечення. Планування кількості працівників. Класифікація і структурна персоналу підприємства. Показники наявності та руху персоналу. Визначення планової чисельності окремих категорій персоналу. Кадрова політика і система управління персоналом. Оцінка діяльності працівників на підприємстві. Організація і нормування праці. Зарубіжний досвід управління персоналом.

Заліковий модуль 3. Організація діяльності підприємства.

Анотація теми 7. Інвестиційна діяльність підприємства. Інвестиції, види і характеристика. Сутність і класифікація капіталовкладень підприємства. Внутрішні і зовнішні джерела інвестування підприємств.

Загальні принципи й етапи планування капіталовкладень на підприємствах.

Оцінювання ефективності капіталовкладень на підприємствах. Показники оцінки ефективності капітальних вкладень. Чинники, які впливають на рівень ефективності використання капітальних проектів. Передпроектний аналіз інвестувань. Фінансові інвестиції і оцінювання їх ефективності. Види цінних паперів, порядок їх випуску та обігу.

Інвестиції і ефективність проектів. Капітальне будівництво і розвиток виробництва. Управління інвестиційною діяльністю підприємства.

Анотація теми 8. Інноваційні процеси. Поняття і класифікація інноваційних процесів. Науково-технічний прогрес, його основні напрями. Оцінювання рівня НТП. Організаційний прогрес. Оцінювання економічної ефективності нововведень. Сутність державної іноваційної політики. Політика “технологічного поштовху”, ринкової і соціальної орієнтації. Стратегія в галузі нововведень. Механізм створення і розповсюдження нововведень. Державне регулювання використання інновацій. Ринок інновацій. Венчурний бізнес.

Анотація теми 9. Організація виробництва. Техніко-технологічна база виробництва: складові та тенденції розвитку.

Поняття виробничого процесу підприємства і його структури. Характеристика виробничого процесу. Складові частини виробничого процесу. Технологічний процес. Операції. Класифікація виробничих процесів.

Основні, допоміжні і обслуговуючі процеси. Раціоналізація організації.

Виробничий і технологічний цикли. Способи поєднання технологічних операцій. Принципи ефективної організації виробництва. Види спеціалізації виробництва. Типи виробництва і їх техніко-економічна характеристика. Принципи організації основного виробництва.

Методи організації виробництва. Організація рівномірної роботи підприємства. Суспільні форми організації виробництва.

Чинники, які забезпечують ритмічність і рівномірність виробництва. Тривалість виробничого циклу. Тенденції розвитку поточного виробництва в Україні і інших країнах світу.

Анотація теми 10. Інфраструктура підприємства.

Поняття, види і значення інфраструктури підприємства.Система технічного обслуговування виробництва: загальна характеристика. Склад підрозділів допоміжного господарства. Організація допоміжних виробництв. Роль інструментального господарства. Спеціалізація інструментального виробництва. Види спеціалізації. Ремонтне господарство. Малий, середній і капітальний ремонти. Структура ремонтного циклу.Транспортне господарство. Зовнішній і внутрішній обіг вантажу. Ефективність роботи транспортного господарства.

Енергетичне і складське господарство. Типи складів на підприємстві. Соціальна інфраструктура підприємства. Планування соціального розвитку підприємства. Капітальне будівництво.

Анотація теми 11. Регулювання, прогнозування та планування діяльності підприємства.

Мета і принципи державного регулювання економіки. Напрями і методи державного регулювання економіки.Методологічні основи планування. Класифікація методів планування. Стратегія розвитку підприємства. Оперативне планування. Бізнес-планування.

Анотація теми 12. Маркетингова діяльність. Якість продукції.

Маркетингова діяльність підприємства: принципи, концепції, стратегія і тактика.

Вплив маркетингової діяльності на рівень попиту на продукцію і підвищення її якості.Якість і конкурентоспроможність продукції підприємства.. Відповідність споживчих якостей продукції конкретної суспільної потреби. Узагальнюючі, комплексні, одиничні, технологічні, ергономічні і економічні показники. Стандартизація, уніфікація і стандартизація продукції. Методи кількісного вимірювання якості. Оцінювання рівня якості продукції з застосуванням контрольних карт. Міжнародні стандарти ІСО серії 9000 “Система забезпечення якості”.

Основні шляхи підвищення якості продукції: технічні, організаційні і соціальні передумови для підвищення якості і конкурентоспроможності продукції вітчизняних виробників.

Розрахунок економічного ефекту як наслідок підвищення якості продукції.

Заліковий модуль 4. Основні результати діяльності підприємства.

Анотація теми 13. Продуктивність, мотивація і оплата праці.

Продуктивність праці і її планування: сутність, методи визначення і чинники зростання. Виробіток і трудомістськість. Методи визначення виробітку.

Факторне дослідження приросту продуктивності праці. Мотивація праці на підприємстві. Правила мотивування (стимулювання) праці персоналу менеджерами. Організація і планування заробітної плати на підприємствах за ринкових умов. Тарифна система. Закон України “Про оплату праці”. Форми і системи заробітної плати. Методи розподілу колективного заробітку.

Анотація теми 14. Витрати на виробництво. Собівартість продукції.

Загальна характеристика витрат підприємства. Класифікація витрат. Поняття і види собівартості продукції. Цехова, виробнича и повна собівартість. Структура собівартості. Чинники, які визначають зміни структури собівартості. Класифікація витрат на виробництво за елементами. Групування витрат за калькуляційними статтями. Планування собівартості і її основні показники. Методи прогнозування собівартості нових виробів. Чинники, які забезпечують зниження собівартості продукції. Значення і шляхи зниження собівартості продукції за ринкових умов.

Анотація теми 15. Ціни на продукцію: встановлення і регулювання.

Сутність і функції ціни. Система цін і їх класифікація. Склад ціни продукції. Види цін. Методи встановлення цін. Стратегія і тактика ціноутворення. Зовнішні і внутрішні чинники впливу на формування ціни.

Законодавче регулювання і контроль за ціноутворенням згідно із законодавством України. Державна політика ціноутворення та соціальний захист населення.

Анотація теми 16. Фінансово-економічні результати і ефективність діяльності підприємства.

Джерела фінансування підприємства. Фінансовий менеджмент. Фінансове планування. Зміст балансу підприємства. Загальний аналіз стану підприємства. Аналіз платоспроможності і ліквідності підприємства. Аналіз доходності підприємства. Оцінка за характеристикою ліквідності. Аналіз структури джерел коштів і обігу активів. Формування доходу підприємства. Розрахунок прибутку. Чинники, які визначають розмір прибутку.

Типова схема розподілу і використання прибутку підприємства. Рентабельність продукції і виробництва і значення її підвищення. Поняття і критерій ефективності суспільного виробництва. Сукупна ефективність використання всіх видів резервів. Сутність і показники ефективності суспільного виробництва. Абсолютна і порівняльна ефективність. Критерій оптимальності порівняльної ефективності. Розрахунок річного економічного ефекту. Основні напрямки підвищення економічної ефективності на підприємствах за ринкових умов. Внутрішні і зовнішні фактори підвищення ефективності виробництва на підприємстві. Оцінювання результатів господарчої діяльності на підприємствах.

Анотація теми 17. Банкрутство. Реструктуризація. Санація

Поняття економічної небезпеки і оцінка її рівня. Поняття про банкрутство підприємства. Закон України “Про банкрутство”. Сутність реструктуризації підприємства. Санація суб’єктів господарювання. Реструктурізація підприємств. Форми ліквідації підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]