Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
148.33 Кб
Скачать

1.2. Структура та особливості міжнародного лізінгу

У сучасній практиці все частіше використовується міжнародний лізинг - лізингова діяльність за участю лізингових компаній з двох іноземних держав. До подібного варіанту звертаються в тих випадках, коли, наприклад, у своїй країні відсутні постачальники спецтехніки та обладнання.

Найчастіше потреба в міжнародний фінансовий лізинг виникає при реалізації великомасштабних проектів. Використання форми міжнародного лізингу дає можливість не тільки істотно заощадити фінансові кошти, але також і залучити інновації в країну.

У міжнародному лізингу прийнято розрізняти такі форми:

  • прямий закордонний лізинг - угода між юридичними особами різних держав;

  • непрямий - орендодавець і орендар - юридичні особи однієї держави, а капітал орендодавця частково належить закордонним компаніям. Або ж якщо в ролі орендодавця виступає дочірня фірма зарубіжної ТНК.

Також існує фінансовий та оперативний лізинг:

  • фінансовий лізинг передбачає, що лізингоодержувач повинен виплатити повну вартість майна в період дії лізингового договору. Цей вид вимагає великих капіталовкладень;

  • оперативний (операційний лізинг) - передача об'єкта лізингу відбувається на період, який менше, ніж термін його амортизації.

Жоден з видів діяльності не знайде широкого застосування, якщо він не

буде приносити вигод всім учасникам договірних відносин. Які ж переваги роблять лізинг привабливим для всіх учасників угоди.

  1. Інвестування у формі майна на відміну від грошового кредиту знижує ризик неповернення коштів, так як за лізингодавцем зберігається право власності на передане майно, яке на відміну від грошей виступає в якості застави.

  2. Лізинг передбачає 100-відсоткове кредитування і не вимагає негайного початку платежів, що дозволяє без різкого фінансового напруження оновлювати виробничі фонди, придбавати коштовне майно. При використанні звичайного кредиту підприємство повинно частину вартості покупки оплатити за рахунок власних коштів.

  3. Дуже часто підприємству простіше отримати майно по лізингу, ніж позику на його придбання, оскільки лізингове майно виступає в якості застави. За кордоном деякі лізингові компанії не вимагають від лізингоодержувача ніяких додаткових гарантій.

  4. Для лізингоодержувача зменшується ризик морального і фізичного старіння майна, так як майно не купується у власність, а береться в тимчасове користування.

  5. Лізінговое угода більш гнучка, ніж позика, оскільки надає можливість обом сторонам виробити зручну схему виплат. За можливої ​​домовленості сторін лізингові платежі можуть здійснюватися після отримання виручки від реалізації товару, виробленого на взятому в лізинг обладнанні. Ставки платежів можуть бути фіксованими і плаваючими.

  6. Лізінговое майно не враховується у лізингоодержувача на його балансі, що не збільшує його активи і звільняє від сплати податку на це майно.

  7. Наявність амортизаційних і податкових пільг для лізингодавця, якими він може "поділитися" з лізингоодержувачем шляхом зменшення розміру лізингових платежів.

  8. Лізінговие платежі відносяться на витрати виробництва та обігу (собівартість) лізингоодержувача і відповідно знижують оподатковувану базу.

  9. Проізводітель майна має додаткову можливість збуту своєї продукції.

  10. З іншої точки зору лізінгслужіт засобом реалізації продукції, розвитку виробництва, впровадження научно0техніческого прогресу, створення нових робочих місць, роетому держава зацікавлена ​​в заохоченні та розширенні лізингових операцій.[6]

Для об'єктивності викладу слід зазначити ряд недоліків, властивих лізингу. Зокрема, на лізингодавця лягає ризик морального старіння майна і отримання лізингових платежів, а для лізингоодержувача вартість лізингу виявляється більше, ніж ціна покупки або банківського кредиту.

Однак позитивних моментів, властивих лізингу, набагато більше, ніж негативних, а історичний досвід розвитку лізингу в багатьох країнах підтверджує його важливу роль в оновленні виробництва, розширенні збуту продукції та активізації інвестиційної діяльності. Особливо привабливим лізинг стає з введенням податкових та амортизаційних пільг.

Розділ 2. Проблеми та перспективи розвитку міжнародного лізінгу