Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka / Metod_ykr.pdf
Скачиваний:
91
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.09 Mб
Скачать

Лабораторна робота №7

Створення елементів графічного інтерфейсу користувача

Мета роботи: Набуття навичок створення елементів графічного інтерфейсу користувача.

Короткі теоретичні відомості

Проектування обчислювальних систем охоплює широкий спектр проектних дій – від проектування апаратних засобів до проектування інтерфейсу користувача. Грамотно спроектований інтерфейс користувача украй важливий для успішної роботи системи. Складний в застосуванні інтерфейс, як мінімум, приводить до помилок користувача. Іноді вони просто відмовляються працювати з програмною системою, не дивлячись на її функціональні можливості.

Таблиця 7.1. Елементи графічних інтерфейсів користувача

Елементи

Опис

Вікна

Дозволяють відображати на екрані інформацію різного

 

роду

Піктограми

Представляють різні типи даних. У одних системах

 

піктограми представляють файли, в інших – процеси

Меню

Введення команд замінюється вибором команд з меню

Вказівники

Миша використовується як пристрій вказівки для вибору

 

команд з меню і для виділення окремих елементів у вікні

Графічні

Можуть використовуватися спільно з текстовими

елементи

 

На рис. 7.1 зображений ітераційний процес проектування призначеного для користувача інтерфейсу. На початку процесу прототипірованя створюються паперові макети інтерфейсу, потім розробляються екранні форми, що моделюють взаємодію з користувачем.

Рисунок 7.1 - Процес проектування інтерфейсу користувача

35

Важливим етапом процесу проектування інтерфейсу користувача є аналіз діяльності користувачів, яку повинна забезпечити обчислювальна система. Не вивчивши того, що, з погляду користувача, повинна робити система, неможливо сформувати реалістичний погляд на проектування ефективного інтерфейсу. Для аналізу потрібно застосовувати різні методики, а саме: аналіз завдань, етнографічний підхід, опити користувачів і спостереження за їх роботою.

Рекомендації при створенні інтерфейсу користувача:

-Процес проектування інтерфейсу повинен орієнтуватися на користувача. Інтерфейс повинен взаємодіяти з користувачем на його «мові», бути логічним і послідовним. У інтерфейсі повинні бути довідкові засоби, що допомагають користувачам при роботі з системою, і засоби відновлення після помилок.

-Існує декілька стилів взаємодії з програмними системами: безпосереднє маніпулювання, системне меню, заповнення форми, командні мови і природна мова.

-Для відображення тенденцій числових даних і їх приблизних значень слід використовувати графічні уявлення. Числове уявлення повинне застосовуватися тільки тоді, коли потрібно відобразити точні значення даних.

-Кольори в інтерфейсі користувача повинні використовуватися обережно

іпослідовно. Розробники повинні завжди пам'ятати, що багато хто не розрізняє кольори.

-Повідомлення про помилки не повинні містити звинувачень в адресу користувача. Вони повинні пропонувати варіанти виправлення помилки і забезпечувати зв'язок з довідковою системою.

-У документації користувача повинне бути керівництво для початкуючих

ідосвідчених користувачів. Для системного адміністратора повинні бути окремі документи.

-У системній специфікації бажано мати кількісні значення для показників зручності використання інтерфейсу, а процес його оцінювання повинен перевіряти систему на відповідність цим вимогам.

Завдання: Ознайомитися з ключовими поняттями при створенні інтерфейсу користувача. Створити прототип графічного інтерфейсу користувача. Варіанти завдань взяти за списком журналу групи з табл. 1.1.

36

2-й СЕМЕСТР

Лабораторна робота №8

Розробка вимог до програмного забезпечення

Мета роботи: Освоїти основні поняття про вимоги, що пред'являються до програмного забезпечення і показати на прикладі різні способи представлення цих вимог.

Завдання: Розробити вимоги для заданого програмного забезпечення. Варіанти завдань взяти за списком журналу групи з табл. 1.1.

Приклад виконання роботи з описом коротких теоретичних відомостей наведений нижче.

37

Приклад оформлення лабороторної роботи

Лабораторна робота №8

Тема: Розробка вимог до програмного забезпечення

Мета роботи: Освоїти основні поняття про вимоги, що пред'являються до програмного забезпечення і показати на прикладі різні способи представлення цих вимог.

Короткі теоретичні відомості

Опис функціональних можливостей і обмежень, що накладаються на програмну систему, називається вимогами до цієї системи, а сам процес формування, аналізу, документування і перевірки цих функціональних можливостей і обмежень – розробкою вимог (requirements engineering).

Термін вимоги (до програмної системи) може трактуватися по-різному. В деяких випадках під вимогами розуміються високорівневі узагальнені твердження про функціональні можливості і обмеження системи. Інша крайня ситуація – деталізований математичний формальний опис системних функцій. Розрізняють три види вимог:

1.Призначені для користувача вимоги – опис на природній мові (плюс пояснюючі діаграми) функцій, що виконуються системою, і обмежень, що накладаються на неї.

2.Системні вимоги – деталізований опис системних функцій і обмежень, який іноді називають функціональною специфікацією. Вона служить основою для укладення контракту між покупцем системи і розробниками ПЗ.

3.Проектна системна специфікація – узагальнений опис структури програмної системи, яке буде основою для більш деталізованого проектування системи і її подальшій реалізації. Ця специфікація доповнює і деталізує специфікацію системних вимог.

Вимоги до програмної системи часто класифікуються як функціональні, нефункціональні і вимоги наочної області

1.Функціональні вимоги. Це перелік сервісів, які повинна виконувати система, причому повинно бути вказано, як система реагує на ті або інші вхідні дані, як вона поводиться в певних ситуаціях і так далі В деяких випадках указується, що система не повинна робити.

2.Нефункціональні вимоги. Описують характеристики системи і її оточення, а не поведінку системи. Тут також може бути приведений перелік обмежень, що накладаються на дії і функції, що виконуються системою. Вони включають тимчасові обмеження, обмеження на процес розробки системи, стандарти і так далі

Арк.

38

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

3. Вимоги наочної області. Характеризують ту наочну область, де система буде експлуатуватись. Ці вимоги можуть бути функціональними та нефункціональними.

Документ, що містить вимоги, також званий специфікацією системних вимог, – це офіційне розпорядження для розробників програмної системи. Він містить призначені для користувача вимоги і деталізований опис системних вимог. В деяких випадках призначені для користувача і системні вимоги можуть не розрізнятися, виступаючи спільно у вигляді однорідного опису системи. У інших випадках призначені для користувача вимоги приводяться у введенні документа-специфікації. Якщо загальна кількість вимог велика, деталізовані системні вимоги можуть бути представлені у вигляді окремого документа.

Системну специфікацію читає безліч різних людей, починаючи від вищого керівництва компанії – замовника системи і закінчуючи рядовим розробником системи.

Рисунок 1 - Читачі системної специфікації

Багато організацій, таких, як Міністерство оборони США і Інститут інженерів по електротехніці і радіоелектроніці IEEE, розробили власні стандарти документування специфікацій. Найбільш відомий стандарт розроблений IEEE і називається IEEE/ANSI 830-1993. Даний стандарт припускає наступну структуру специфікації.

Арк.

39

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

1. Введення

1.1.Цілі документа

1.2.Призначення програмного продукту

1.3.Визначення, акронимы і абревіатури

1.4.Список літератури і інших джерел

1.5.Огляд специфікації

2. Загальний опис

2.1.Опис програмного продукту

2.2.Функції програмного продукту

2.3.Призначені для користувача характеристики

2.4.Загальні обмеження

2.5.Обґрунтування, припущення і допущення

3.Специфікація вимог охоплює функціональні, нефункціональні і інтерфейсні вимоги. Це найбільш значуща частина документа, але унаслідок украй широкого діапазону можливих вимог, що пред'являються програмним системам, в стандарті не визначена структура цього розділу. Тут можуть бути документовані зовнішні інтерфейси, описані функціональні можливості системи, приведені вимоги, що визначають логічну структуру баз даних, обмеження, що накладаються на структуру системи, описані інтеграційні властивості системи або її якісні характеристики.

4.Додатки

5.Покажчики

Завдання: Розробити вимоги для заданого програмного забезпечення. «Розрахунку попередньої оцінки вартості корпусу дока»

Арк.

40

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Розробка вимог до ПЗ на прикладі «Розрахунку попередньої оцінки вартості корпусу дока»

1. Введення

Виконувана робота має назву «Дослідження і розробка інструментальних засобів для розрахунку попередньої оцінки вартості корпусу дока». Програмне забезпечення, що розробляється, призначене для розрахунку попередньої оцінки вартості корпусу дока. Його використання дозволяє користувачеві швидше і якісно провести розрахунки по даних типах суден, визначити головні розмірення дока і його вартість.

При деякому доопрацюванні можливе розширення програмного продукту, що забезпечить його застосування в ширшому крузі користувачів, що займаються розрахунками доків.

1.1. Мета розробки

Метою для виконання роботи є завдання, видане ХСЗ. Дата твердження: _._ 20__

Планові терміни почала і закінчення роботи із створення програмного виробу:

початок: _._ 201_

закінчення: _._.201_

1.2. Призначення розробки

Функціональне призначення: Розрахунок попередньої оцінки вартості корпусу дока.

Система, що розробляється, призначена для виконання наступних розрахункових та керівних процесів:

а) Визначення головних розміреностей дока:

-визначення осадки порожнем (докової) і в повному вантажу;

-визначення осадки судна із затопленим відсіком;

-визначення необхідної глибини занурення стапель - палуби;

-визначення необхідної висоти башт і їх ваги;

-визначення довжини і ширини стапель – палуби;

-визначення ширини і ваги понтона дока;

-визначення водотоннажність порожнього дока і дока з прийнятим судном.

б) Визначення трудомісткості споруди дока:

-сума укрупнених видів робіт;

-визначення питомої трудомісткості дока.

Арк.

41

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

в) Визначення вартості корпусу дока:

-визначення виду матеріалу для виготовлення корпусу дока;

-визначення кількості і ваги матеріалу для виготовлення корпусу дока;

-вартість матеріалу.

г) Розрахунок попередньої оцінки вартості дока. д) Введення і коректування необхідної інформації. е) Формування вихідної документації.

Система повинна задовольняти вимогам кінцевого користувача – отримання інструментальних засобів для розрахунку попередньої оцінки вартості корпусу дока.

Це і наповненість баз даних і перегляд результатів. Але, оскільки немає двох абсолютно однакових підприємств, не можна створити систему, що ідеально відповідну всім. Значить, система повинна володіти і можливістю адаптації.

Експлуатаційне призначення: Система, що розробляється, орієнтована на операторів ЕОМ з мінімальним рівнем підготовки (необхідне знання операційної системи Windows). Вона дозволяє найбільш простими і зручними для користувача засобами виконувати обробку великих обсягів інформації. Система призначена для дослідження і розробки інструментальних засобів щодо розрахунків попередньої оцінки вартості корпусу дока.

Система повинна реалізувати простій і наочний графічний інтерфейс, використовуваний стандартні для Windows способи роботи з вікнами, піктограмами, меню, кнопками і вікнами діалогу.

1.3. Визначення, акронимы і абревіатури

АС - автоматизовані системи; ЖЦ - життєвий цикл; ІМС - інформаційна модель судна;

ПОБ - процесно-орієнтоване бюджетування; ТПП - технологічна підготовка виробництва; ФСА - функціонально-вартісний аналіз;

САЕ (Computer Aided Engineering) - системи розрахунків і інженерного аналізу;

CAD (Computer Aided Design) - системи конструкторського проектування;

САМ (Computer Aided Manufacturing) - проектування технологічних процесів.

Функції координації роботи систем CAE/CAD/CAM, управління проектними даними і проектуванням покладені на систему управління проектними даними PDM (Product Data Management).

Арк.

42

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

1.4. Список літератури і інших джерел

1.Ашик В.В. Проектирование судов.- Л.: Судостроение, 1985.

2.Вахарловский Г.А., Кучерявенко П.Ф., Бузик В.Ф. Современные доковые сооружения для крупных и средних судов, - Л.: Судостроение, 1968.

3.Горячев А.М., Подругин Е.М. Устройство и основы теории морских судов.- Л.: Судостроение, 1971.

4.Кошкин К.В.- Организация компьютеризированных интегрированных производств в судостроении, Николаев, 1999

5.Общие сведения о CAD/CAM/CAE-системах

6.http://www.comCAD_CAM_CAE.html

1.5. Огляд специфікації

-Вимоги до програми і програмного виробу:

а) вимоги до функціональних характеристик; б) вимоги до надійності; в) умови експлуатації;

г) вимоги до складу і параметрів технічних засобів; д) вимоги до інформаційної і програмної сумісності; е) вимоги до маркування й упаковки; ж) вимоги до транспортування і зберігання.

-Вимоги до програмної документації:

а) текст програми; б) інструкція користувача;

в) керівництво програміст.

-Техніко-економічні показники

-Стадії й етапи розробки

Арк.

43

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

2. Загальний опис

Робота з програмою здійснюється з використанням зручного призначеного для користувача інтерфейсу, забезпеченого необхідною довідковою інформацією і розрахована на роботу в режимі діалогу з користувачем, що не є професійним програмістом.

Передбачені варіанти реакції системи на невірні дії користувача при роботі (блокування введення некоректних даних).

Якщо помилка виявляється при роботі з файлами бази даних, то видається повідомлення про помилку, передбачене в модулі опису структури.

Даний програмний продукт працює на ПЕОМ класу IBM Pentium з тактовою частотою 1.0 Ггц або вище і вимагає вільного обсягу оперативної пам'яті не менше 8 Мегабайт і вільного простору на жорсткому диску не менше 5 Мегабайт з операційною системою Windows 2000 і вище.

Програма написана в середовищі програмування Delphi 7.0 що забезпечує високу сумісність з різними ОС. Процес створення і обробки ескізів реалізований у вигляді простого і зручного графічного редактора, який має всі необхідні графічні елементи.

У програмі реалізовані можливості для повного або часткового оформлення комплекту документів на технологічний процес (титульний лист, операційні карти і тому подібне).

В ході розробки було складено технічне завдання на проектування програмного забезпечення. Згідно вимогам, вказаним в технічному завданні, був створений проект програмного забезпечення, по якому написана дана програма.

До розробленої програми додаються її опис, інструкція користувача. Тестування даного програмного забезпечення показало, що ПЗ успішно

справляється з поставленими перед ним завданнями по роботі з технологічною документацією.

Арк.

44

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Опис призначеного для користувача інтерфейсу

На рисунках приведених нижче показані основні екранні форми інтерфейсу програми Рroject1.exe.

Рисунок 2 – Головна екранна форма

На рисунку 2 приведений інтерфейс головної екранної форми, яка активізується відразу після запуску програми.

При натисненні кнопки “Вход” активізується екранна форма представлена на рисунку 3, яка призначена для введення даних суден, що будуть докуватися:

Рисунок 3– Екранна форма “Суда обслуживания”.

При натисненні кнопки “Добавить”, “Удалить”, “Редактировать”, активізується екранна форма представлена на рисунку 4, яка призначена для введення (редагуванню і видаленню) даних для введення геометричних характеристик суден, що будуть докуватися

Арк.

45

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Рисунок 4 – Екранна форма “Ввод судна”.

При натисненні кнопки “Далее” активізується екранна форма представлена на рисунку 5, яка призначена для введення складових частин дока.

Рисунок 5 – Екранна форма “Части дока”.

У цій формі також можна додавати, видаляти, редагувати інформацію. Після натиснення кнопки “Далее” активізується екранна форма представлена на рисунку 6, яка призначена для введення коефіцієнтів дока.

Арк.

46

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Рисунок 6 – Екранна форма “Коэффициенты дока”.

У цій формі також можна додавати, видаляти, редагувати інформацію. Після натиснення кнопки “Далее” активізується екранна форма представлена на рисунку 7 призначена для введення розрахунку вартості матеріалів.

При натисненні кнопки “Расчет” активізується екранна форма представлена на рисунку 7 на ній представлений розрахунок головних розміреностей дока.

Рисунок 7 – Екранна форма “Результаты расчета”.

При виборі кнопки “Далее” активізується форма для введення периферійних компонентів.

Арк.

47

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Рисунок 8– Екранна форма “Периферия”.

При натисненні кнопки “Добавить”, “Редактировать”, “Удалить”, активізується екранна форма представлена на рисунку 9 призначена для введення даних про використовувані для будівництва доку матеріали.

Рисунок 9 – Екранна форма “Материалы”.

При натисненні кнопки “Добавить”, “Редактировать”, “Удалить”, активізується екранна форма представлена на рисунку 10 призначена для редагування інформації щодо матеріалів.

Рисунок 10 – Екранна форма “Редактирование материала”.

Арк.

48

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

При натисненні кнопки “Рассчитать” на формі “Суда обслуживания” активізується екранна форма представлена на рисунку 11 призначена для розрахунку трудомісткості. Дані для цієї форми автоматично беруться з тих даних, що вводяться раніше.

Рисунок 11 - Екранна форма “Трудоемкость”.

При натисненні кнопки “Выход” здійснюється вихід з програми.

Арк.

49

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

3. Специфікація вимог

Вимоги до програми і програмного виробу

а) Вимоги до функціональних характеристик Дана програма повинна дозволяти користувачеві здійснювати наступні

функції:

-введення даних;

-видалення помилково введених або неправильних даних;

-можливість редагувати початкові дані, з метою їх коректування або

зміни;

-розраховувати попередню оцінку вартості корпусу дока;

-збереження даних;

-видача результатів розрахунків у вигляді таблиць або тексту, як на екран монітора, так і на пристрій друку;

-можливість записувати результати розрахунку у файл.

б) Вимоги до надійності Під час роботи програми повинні бути виключені можливості втрати

даних при введенні даних, формат яких не відповідає структурі інформаційного сховища.

У програмі так само повинні здійснюватися перевірка повноти і якості вхідних даних, кодування інформації, якщо це буде необхідно, введення даних в систему, контроль і коректування початкових даних.

Для надійного функціонування програма повинна перед виконання проводити само тестування на наявність помилок і у разі виявлення останніх - інформувати про це користувача. Програмний виріб повинен бути захищений від непродуманих дій користувача.

в) Умови експлуатації Програмний продукт повинен бути розрахований на роботу з

користувачем, що не є професійним оператором. Для користування даною програмою користувачеві досить мати початкові навики роботи з персональними ЕОМ і вивчити керівництво по використанню даного програмного виробу.

Умови експлуатації повинні відповідати умовам експлуатації апаратного забезпечення. Умови експлуатації жорсткого та компакт-дисків, що є основними носіями інформації для проектованого ПЗ, повинні відповідати всім основним вимогам їх: експлуатації (температура повітря, відносна вологість і тому подібне), визначених їх тестуванням при виробництві і занесених в документацію, яка надається при покупці цих пристроїв.

г) Вимоги до складу і параметрів технічних засобів Уніфікований комплекс технологічних засобів повинен бути

реалізований у вигляді програмних засобів тих, що володіють наступними основними характеристиками:

Арк.

50

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

-робота в локальній мережі на єдиній базі даних;

-єдині принципи побудови інтерфейсу з користувачем;

-єдина технологія підтримки життєвого циклу (зокрема єдина технологія

ісередовище проектування), що забезпечує можливість швидкої адаптації системи до нових умов і завдань;

-можливість взаємодії із стандартними офісними застосуваннями,

такими як MS Word, MS Access, MS Excel.

Система повинна функціонувати під управлінням MS Windows 2000, XP і вище, на комп'ютерах наступної мінімальної конфігурації:

-Процесор - Pentium ІІІ 1000;

-Оперативна пам'ять – 128 Mb RAM;

-Вільна дискова пам'ять – 1 Гb;

-Дозвіл монітора - 1024x768.

Повинна бути передбачена можливість оновлення системи з використанням файлів невеликого розміру, без повної переінсталяції системи.

д) Вимоги до інформаційної і програмної сумісності

Програма повинна функціонувати в ОС Windows 95 – Windows XP і вище.

Реалізація проекту повинна здійснюватися з використанням об'єктних технологій, для чого рекомендується використовувати середовище Delphi 7.0.

е) Вимоги до маркування й упаковки Програмний виріб повинен бути записане на оптичний або жорсткий

диск.

ж) Вимоги до транспортування і зберігання Вимоги до транспортування і зберігання програмного продукту

визначається вимогами до експлуатації пристроїв із записаним програмним виробом, який встановлюється виробником.

Вимоги до програмної документації

Програмний продукт повинен бути забезпечений супровідною документацією, в комплект якої повинні входити:

-текст програми;

-інструкція користувача;

-керівництво програміста.

Арк.

51

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Техніко-економічні показники

Використання даного програмного забезпечення повинне скоротити час для розрахунку попередньої оцінки вартості корпусу дока.

Вартість програмного продукту, його установка і супровід повинні бути нижче в порівнянні з існуючими вітчизняними і зарубіжними аналогами. Термін окупності програмного продукту повинен бути невеликим.

Стадії і етапи розробки

Загальний термін виконання робіт складає 1 рік з дня затвердження даного ТЗ.

Роботи виконуються відповідно до графіка, приведеного в завданні. Етапи робіт і час виконання розробки приведені в табл. 1

Таблиця 1 - Стадії і етапи розробки

 

 

Етапи робіт

Час виконання

1.

Аналіз і формування вимог

 

2.

Проектування системи і програмного забезпечення

 

3.

Кодування і тестування програмних модулів

 

4.

Збірка і тестування системи

 

5.

Експлуатація і супровід системи

 

4. Додатки

Додаток А – Керівництво користувача Додаток Б - Опис програми Додаток В - Програма і методика випробувань Додаток Г - Текст програми

5. Покажчики

- алфавітний покажчик - покажчик діаграм

- покажчик системних функцій

Арк.

52

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата

Висновок

Дана лабораторна робота включає вимоги для програмного забезпечення, що розробляється.

Розробка вимог - це процес, що включає заходи, необхідні для створення і затвердження документа, що містить специфікацію системних вимог.

Вимоги програмної системи – це опис того, що система повинна робити,

атакож обмежень, що накладаються на її поведінку і реалізацію.

Функціональні вимоги – опис сервісів, що надаються системою, і способів виконання обчислювальних операцій. Вимоги наочної області – це функціональні вимоги, які витікають з характеристик тієї наочної області, де експлуатуватиметься система, що розробляється.

Нефункціональні вимоги – це обмеження, що накладаються на систему, на процес розробки системи, а також зовнішні вимоги. Вони описують властивості системи в цілому.

Користувацькі вимоги призначені для людей, які експлуатуватимуть систему. Вони повинні писатися природною мовою з використанням таблиць і діаграм, простих для сприйняття.

Системні вимоги винні максимально точно описувати функції, що виконуються системою. Для зменшення неточності формулювань системні вимоги можуть записуватися за допомогою структурованих мов. Це може бути структурована форма природної мови, мова, побудована на основі якоїнебудь мови програмування високого рівня, або спеціальна мова для специфікації вимог.

Специфікація вимог – це офіційний виклад системних вимог. Цей документ будується так, щоб його могли використовувати як замовники програмного продукту, так і розробники ПЗ

Арк.

53

Змн. Арк.

№ докум.

Підпис Дата