Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПроектнийПрактикум / ПрофесійнаПрактика / МатеріалиДляВивчення.docx
Скачиваний:
120
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
705.52 Кб
Скачать

1.5 Посадова інструкція

Посадо́ва інстру́кція — документ, що визначає організаційно-правове становище працівника в структурному підрозділі, що забезпечує умови для його ефективної праці. Посадова інструкція — це обов'язковий кадровий документ.

Посадові інструкції складаються з розділів: «Загальні положення», «Завдання та обов'язки», «Права», «Відповідальність», «Повинен знати», «Кваліфікаційні вимоги» та «Взаємовідносини (зв'язки) за професією, посадою». У робочих інструкціях розділи «Загальні положення», «Взаємовідносини (зв'язки) за професією» можуть бути відсутні.

  1. У розділі «Загальні положення» наводяться дані про сутність, особливості і мету робіт, порядок укладення та припинення трудового договору, класифікаційні критерії, визначальні ознаки спеціальності й спеціалізації, додаткові відомості про посаду, професію або роботи працівника тощо.

  2. Розділ «Завдання та обов'язки» розкриває зміст робіт, які має виконувати працівник. У робочій інструкції цей розділ повинен містити характеристики робочого місця.

  3. У розділі «Права» визначаються і наводяться делеговані працівникові правові засоби, за допомогою яких забезпечується виконання покладених на нього завдань та обов'язків.

  4. Розділ «Відповідальність» містить показники особистої відповідальності за виконання робіт, а також переліки результатів, яких необхідно досягти працівникові в процесі професійної діяльності за вказаною посадою, професією або роботою.

  5. У розділі «Повинен знати» подаються додаткові порівняно з кваліфікаційною характеристикою вимоги до знань, умінь, майстерності працівника, викликані реальними умовами виробництва, особливостями устаткування, матеріалів, інструментів, що використовуються для виконання робіт.

  6. Розділ «Кваліфікаційні вимоги» містить норми, які стосуються рівнів освіти, кваліфікації, досвіду, спеціалізації, достатніх для повного і якісного виконання робіт за посадою або на робочому місці.

  7. Розділ «Взаємовідносини (зв'язки) за професією, посадою» розкриває взаємовідносини та зв'язки з іншими працівниками в підрозділі і за його межами, умови заміщення в разі відсутності тощо.

Сайт з прикладами посадових інструкцій у галузі розробки ІТ-проектів: http://www.profi.ua/ukr/job-descriptions/it-specialities.

Приклад посадової інструкції наведено нижче.

_________________________________

(назва установи, організації)

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ІНЖЕНЕРА-ПРОГРАМІСТА

ЗАТВЕРДЖУЮ

______________________________

(керівник установи, організації,

інша посадова особа,

______________________________

уповноважена затверджувати

______________________________

посадову інструкцію)

_________ ____________________

(підпис) (прізвище, ініціали)

"___" ____________ ____ р.

І. Загальні положення

1. Інженер-програміст належить до професійної групи "Професіонали".

2. Призначення на посаду інженера-програміста та звільнення з неї здійснюється наказом начальника обчислювального (інформаційно-обчислювального центру) з дотриманням вимог Кодексу законів про працю України та чинного законодавства про працю.

3. Інженер-програміст підпорядковується безпосередньо _______________.

4. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________________.

Соседние файлы в папке ПрофесійнаПрактика