Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

хирургия 5 курс / крок / х_рург_чна патолог_я серця

.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Тема «Хірургічна патологія серця»

1. Хворий К. 34 років госпіталізований у важкому стані, з пораненням лівої половини грудної клітини. Стан хворого тяжкий, шкірні покрови бліді, обличчя синюшно-багряного кольору, набухають шийні вени. Перкуторно відзначається розширення меж серця, при аускультації глухість серцевих тонів. Ваш діагноз?

A* Поранення серця з розвитком тампонади.

B Поранення лівої легені з розвитком гемотораксу.

C Поранення лівої легені з розвитком пневмотораксу.

D Поранення лівої легені з розвитком пнемо-гемотораксу.

E Поранення грудної клітки з кровотечею з міжреберної артерії.

2. У хворої К., 40 років скарги на стиснення у ділянці серця, слабкість, акроціаноз, розширення підшкірних вен, асцит, набряки ніг, пульсацію вен шиї. ЦВТ 200мм вод. ст., пульс слабкого наповнення – 100 уд/хв., тони серця приглушені, шуму немає. Рентгенологічно – маленьке із чіткими контурами серце, вапняні відкладення у порожнині перикарду. Який найбільш ймовірний діагноз?

A* Стискаючий перикардит

B Випітний перикардит

C Міокардит

D Мітральний стеноз

E Лівобічна пневмонія

3. Пацієнт С., 19 років, доставлений до приймального відділення через 20 хвилин після ножового поранення лівої половини грудної клітки. Свідомість загальмована, пульс 96 у хв., АТ 80/60 мм.рт.ст., розширені вени шиї, різко ослаблений верхівковий поштовх, наявне розширення границь серця. Про яке ускладнення поранення йде мова?

A* Тампонада серця

B Масивний гемоторакс

C Відкритий пневмоторакс

D Закритий пневмоторакс

E Клапанний пневмоторакс

4. У чоловіка 56 років на 5–й тиждень після перенесеного інфаркту міокарду виник гострий біль в ділянці серця, виражена задишка. Об’єктивно: стан хворого вкрай важкий, виражений ціаноз обличчя, набухання і пульсація шийних вен, пульс на периферичних артеріях не визначається, на сонній артерії – ритмічний, 130 за 1 хв., АТ 60/20 мм.рт.ст. При аускультації серця – тони різко ослаблені, при перкусії – розширення меж серця в обидві сторони. Який найбільш імовірний діагноз у даного хворого?

A* Розрив аневризми серця з тампонадою.

B Бронхіальна астма

C Повторний інфаркт міокарду

D Лівобічний пневмоторакс

E Фібриляція шлуночків

5. У чоловіка 56 років на 5–й тиждень після перенесеного інфаркту міокарду виник гострий біль в ділянці серця, виражена задишка. Об’єктивно: стан хворого вкрай важкий, виражений ціаноз обличчя, набухання і пульсація шийних вен, пульс на периферичних артеріях не визначається, на сонній артерії – ритмічний, 130 за 1 хв., АТ 60/20 мм.рт.ст. При аускультації серця – тони різко ослаблені, при перкусії – розширення меж серця в обидві сторони. Яка тактика лікування даного хворого?

A* Пункція перікарду і негайна торакотомія.

B Інгаляція кисню

C Пункція плевральної порожнини зліва

D Консервативне лікування, інфузія адрено–міметиків

E Дренування плевральної порожнини

6. В хірургічне відділення доставлений хворий 38 років з ножовим пораненням грудної клітки. Стан хворого важкий. Свідомість сплутана, шкіра бліда, тони серця глухі. Пульс 120 за 1 хв., АТ-70/40 мм рт. ст., ЧДР-32 за 1 хв. На передній поверхні грудної клітки в ІІІ міжребер'ї зліва по парастернальній лінії колото-різана рана довжиною 3см. прикрита згортком крові. Перкуторно границі серцевої тупості розширені. Яке ускладнення має місце?

A* Перикардіальна тампонада

B Травматичний шок

C Тромбоемболія легеневої артерії

D Гостре порушення мозкового кровообігу

E Гострий інфаркт міокарда

7. Дитина 7 років скаржиться на виникнення задишки при фізичному навантаженні, швидку втомлюваність. Об'єктивно: межи серця дещо розширенні вправо. Аускультативно: у другому міжребер'ї зліва вислуховується грубий систолічний шум, ослаблення ІІ тону над легеневим стовбуром, І тон на верхівці посилений. Рентгенологічно: гіпертрофія правого шлуночка і збіднення легеневого малюнку на ЕхоКс: наявність звуження в вихідному відділі правого шлуночка; тонкий струмінь крові крізь легеневий стовбур у місці звуження. Був встановлений діагноз: стеноз легеневої артерії. Яке найбільш доцільне лікування?

A* Оперативне лікування.

B Зменшення фізичного навантаження

C Антибіотикотерапія

D Призначення глюкокортикостероїдів

E Призначення серцевих глікозидів.

8. У хлопчика 4 років в анамнезі: повторні пневмонії, часті гострі респіраторно-вірусні захворювання. Об'єктивно: задишка при фізичному навантаженні, незначна втомлюваність. Систолічний шум з епіцентром у ІV міжребер'ї зліва. Ліва відносна тупість по середньоключичній лінії. Згідно з даних інструментальних методів дослідження: електрокардіографії, ехокардіоскопії був встановлений наступний діагноз: дефект міжшлуночкової перетинки, стадія субкомпенсації. Який основний метод лікування?

A* Оперативне лікування

B Фітотерапія

C Лікування не потребує.

D Консервативне лікування

E Призначити індометацин

9. У хворого 17 років, під час огляду визначається значна гіпертрофія плечового поясу у порівнянні з нижніми кінцівками. АТ на руках 160/100 мм.рт.ст.., Ат на ногах 100/60 мм.рт.ст. Аускультативно акцент ІІ тону над аортою, вислуховується грубий систолічний шум на груднині, який проводиться в між-лопатковий простір І на судини шиї. Під час доплерографії було виявлено коарктацію аорти. Яка лікувальна тактика найбільш доцільна у даного хворого?

A* Хірургічне лікування

B Гіпотензивна терапія

C Призначити діуретики

D Фітотерапія

E Призначити серцеві глікозиди

10. Дівчинка 12 років звернулася до лікарні зі скаргами на швидку втомлюваність при фізичному навантаженні, серцебиття, біль в області серця; періодичний кашель. Шкіряні покрови бліді Відмічається ціаноз губ. Кордони серця розширені. Вислуховується мілкий систолічний шум над легеневою артерією. Попередній діагноз?

A* Дефект міжсептальної перетинки

B Відкрита артеріальна протока

C Мітральний стеноз

D Дефект міжшлункової перетинки

E Стеноз легеневої артерії

11. Хвора Ж. 36 років страждає ревматизмом з дитинства. Звернулася зі скаргами на задишку, кашель, серцебиття, порушення ритму серцевої діяльності. При огляді акроцианоз, рум'янець на щоках. Вислуховується дисистолічний шум що ляскає, І тон і після ІІ тону – додатковий тон відкриття митрального клапана. Ваш діагноз?

A* Стеноз мітрального клапану

B Стеноз уст'я аорти

C Недостатність мітрального клапану.

D Недостатність тристулкового клапану.

E Стеноз тристулкового клапану

12. Хворий М., 50 років, пред’являє скарги на періодичні набряки нижніх кінцівок протягом останніх 2 років, які зменшуються в положенні лежачи, трохи піднявши ноги. Під час обстеження: варикозне розширення підшкірних вен, набряки гомілок і надступаковогомілкових суглобів з коричневою пігментацією шкіри медіальної поверхні нижніх кінцівок. Який діагноз найбільш ймовірний?

A* Хронічна венозна недостатність

B Хронічна серцева недостатність

C Гострий тромбоз глибоких вен

D Ангіоневротичні набряки

E Лімфостаз

13. Хворий надійшов із крапковою раною грудної клітки в проекції серця. Стан хворого важкий, скаржиться на задишку, тенденція до гіпотонії, тони серця глухі. Границі серця при перкусії розширені вліво. При оглядовій рентгенографії органів грудної порожнини - розширення тіні серця вліво, зниження амплітуди коливань контуру серця. За даними електрокардіографії - зниження вольтажу комплексу QRS. Встановіть діагноз?

A* Перикардіальна тампонада

B Пневмонія

C Інфаркт міокарда

D Пневмоторакс

E Гемоторакс

14. До лікаря звернувся пацієнт 8 років зі скаргами на задишку при фізичному навантаженні, помірний біль у правому підребер'ї. Хворіє біля 3 років. При УЗД виявлений дефект міжшлуночкової перетинки до 1 см2 та суттєве збільшення печінки. Який фактор є найбільш ймовірною причиною гепатомегалії у даного хворого?

A* Хронічна правошлуночкова недостатність

B Супутній вірусний гепатит

C Вроджена аномалія печінки

D Хронічна лівошлуночкова недостатність

E Синдром Бадда-Кіарі

15. До кардіохірургічного відділення госпіталізовано дитину 13 років зі скаргами на задуху та болі в ділянці серця. При огляді грудної клітини виявлені "серцевий горб" та набухання і пульсацію вен шиї. Пальпаторно в проекції легеневої артерії систоличне тремтіння. Аускультативно: над серцем в ІІ-ІІІ міжребер'ях - грубий систоличний шум, значне посилення І тону та послаблення ІІ тону над легеневою артерією. Вкажіть найбільш ймовірну вроджену ваду серця.

A* Стеноз легеневої артерії

B Дефект міжпередсердної перетинки

C Дефект міжшлуночкової перетинки

D Комбінова вада мітрального клапану

E Тетрада Фалло

1. Хворий К. 45 років, тиждень тому переніс операцію на серці, загальний стан погіршився,турбують задуха в спокої, біль за грудиною з ірадіацією в шию, виражена слабкість, гектична температура. Об-но: границі серця розширені, відзначається ослаблення верхівкового поштовху. Аускультативно - шум тертя перикарду. Поставте правильний діагноз.

A* Гострий перикардит

B Гостра аневризма серця

C Інфаркт міокарду

D Гостра міогенна дилятація серця

E Тромбоемболія легеневої артерії

2. Хворий К. 25 років, з ножовим пораненням в грудну клітку зліва. Об-но: пульс 120 за 1 хв. визначається тільки на сонних артеріях, слабкого наповнення, АТ 50/20 мм рт. ст. задуха, аускультативно серцеві тони глухі, дихання з обох боків везикулярне ослаблене. Поставте правильний діагноз.

A* Ножове поранення серця

B Ножове поранення правої легені

C Ножове поранення лівої легені

D Різана рані грудної стінки

E Лівобічний гемоторакс

3. Хвора 37 років, доставлена клініку через 50 хв. після отримання ножового поранення, рана розташована в ділянці серця. Об-но: хвора бліда, різко загальмована, АТ 60/20 мм рт. ст., межі серця розширені, аускультативно – серцеві тони глухі. Ваші дії?

A* Невідкладна торакотомія з видаленням гемоперикарду і ушиванням рани серця.

B Проведення інтенсивної протишокової терапії

C Проведення інтенсивної протишокової терапії з послідуючим оперативним втручанням

D Проведення протишокової терапії з одночасним виконанням торакоскопії

E Рентгенографія грудної клітини

4. Батьки скаржаться на підвищену стомлюваність дитини 3 років. Аускультативно над легеневою артерією систолічний шум та мезадіастолічний шум у 5-му міжребер'ї зправа. При рентгенологічному дослідженні посилення судинного малюнку легенів, розширення правої половини серця. ЕКГ – ознаки гіпертрофії правого шлуночка та діастолічного перенавантаження лівого шлуночка. Явищ легеневої гіпертензії немає. Про який кардіальний порок можна думати?

A* Передсердний септальний дефект.

B Дефект міжшлуночкової перетинки.

C Відкрита артеріальна протока.

D Тетрада Фалло.

E Коарктація аорти.

5. Пацієнт Д., 34 років, звернувся зі скаргами на болі в області серця, задишку, відзначає утруднення ковтання, підвищення температури тіла до 37,80С. Вважає себе хворим протягом 7 днів, ці скарги з'явилися на тлі ГРВІ. Об'єктивно: відзначається вибухання міжреберних проміжків в області серця, верхівковий поштовх ослаблений. Аускультативно – тони серця глухі, вислухується шум тертя перикарда. Перкуторно відзначається розширення границь абсолютної тупості серця. При рентгенологічному дослідженні органів грудної порожнини – розширення тіні серця, зниження пульсації серця. На ЕКГ – зсув інтервалу S-T і деформація зубця Т. Який діагноз у хворого?

A* Гострий перикардит.

B Інфаркт міокарда.

C ТЕЛА.

D ІХС.

E Медіастиніт.

6. Хворий С., 27 років, надійшов до клініки у тяжкому стані, через 50 хвилин після отримання проникаючого поранення грудної клітки ліворуч. Об'єктивно: свідомість - ступор, шкіра бліда, акроцианоз. Пульс 120 ударів за хвилину, слабкого наповнення і напруги. А/Д – 80/40 мм.рт.ст. Серцеві тони глухі, границі різко розширені. У III міжребер'ї по парастернальній лінії зліва є колото-різана рана. На оглядовій рентгенограмі грудей визначається розширення тіні і згладженість талії серця, гемоторакс зліва до V ребра. Чим, в першу чергу, обумовлена тяжкість стану хворого?

A* Тампонадою серця.

B Гострою серцевою недостатністю.

C Порушенням серцевого ритму.

D Крововтратою.

E Гемотораксом та гострою дихальною недостатністю.

7. Хвора 63 років пред'являє скарги на болі в області серця, задишку. З анамнезу відомо, що 2 місяці назад перенесла гострий інфаркт міокарда. При огляді грудної клітки відзначається наявність патологічної прекардиальної пульсації в IV межреберье ліворуч від грудини. На ЕКГ – стійкий підйом інтервалу S-T і негативний зубець T у грудних відведеннях. При рентгенологічному дослідженні – зміна конфігурації тіні серця за рахунок мешковидного випинання зліва. Який діагноз найбільш ймовірний?

A* Постінфарктна аневризма серця.

B Повторний гострий інфаркт міокарда.

C Стеноз мітрального клапана.

D Стеноз аортального клапана.

E Недостатність мітрального клапана.

1. Хворий 65 років тиждень тому переніс гострий інфаркт міокарда, загальний стан погіршився, турбує задишка у спокої, виражена слабкість. Об'єктивно: набряки нижніх кінцівок, асцит. Границі серця розширені, парадоксальна перикардіальна пульсація на 2см латеральніше від верхівкового поштовху ліворуч. Який найбільш ймовірний діагноз?

A* Гостра аневризма серця

B Повторний інфаркт міокарда

C Гострий перикардит

D Кардіосклеротична аневризма серця

E Тромбоемболія легеневої артерії.

2. Хворий 26 років при хуліганському нападі одержав ножове поранення лівої половини грудної клітки. Доставлений у прийомне відділення у важкому стані. При огляді: свідомість спутана, шкірні покриви бліді, акроцианоз. Помітне набрякання яремних вен. Подих по обидва боки везикулярне, хрипів немає. ЧДР 36 за хв. Границі серця значно розширені, тони грухие, ритмічні. Пульс слабкого наповнення, ритмічний, 140 за хв. АТ 80/60 мм рт. ст. На шкірі грудної клітки ліворуч в ІV межреберье по середнеключічної лінії є колото-різана ранка до 3см, незначно кровоточить. Ваш діагноз?

A* Перикардіальна тампонада

B Пошкодження міжшлуночкової перетинки

C Гемопнеамоторакс ліворуч

D Повітряна емболія легеневої артерії

E Відрив сосочкових м'язів двостулкового клапана

3. Дитину Г., 3-ох років турбує задишка, втомлюваність, головна біль. Відмічається синюшність шкіри. Аускультативно грубий столічний шум у ІІ-му міжребір'ї зліва; ослаблення ІІ тону над легеневою артерією. На ЕКГ – відхилення електричної вісі серця вправо, перенавантаження правих відділів серця. На рентгенограмі – легеневе поле збільшеної прозорості. Тінь серця розширена і має вигляд “дерев'яного черевика” Ваш діагноз?

A* Тетрада Фалло

B Транспозиція аорти

C Стеноз “Легеневої артерії”

D Аортальний стеноз

E Мітральний стеноз

4. Хвора Ю., 38 років звернулась до кардіологічного відділення із скаргами на постійну задишку підвищену втомлюваність, біль в області серця, періодичні запалення легенів. Вислуховується систолічний шум у ІІ міжребер'ї зліва із захопленням сістоли та діастоли; ІІ тон підсилення. Систолічний артеріальний тиск підвищений діастомічно - знижений. ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка. Р-графія – тінь серця роширена, легеневий малюнок підсилен. Ваш діагноз?

A* Відкрита артеріальна протока

B Тетрада Фалло

C Мітральний стеноз

D Дефект міжшлункової перетинки

E Стеноз легеневої артерії

5. Хвора К. 29 років відмічає швидку стомлюваність, задишку під час фізичного навантаження, серцебиття, коліки в області серця. Шкірні покрови бліді, помірний ціаноз губ. Границі серця розширені вліво; верхівковий поштовх підсилений. Вислуховується м'який дмухаючий систолічний шум у ІІ міжребер'ї зліва. ІІ тон підсилений та роздвоєний, акцент ІІ тону. АТ- у нормі. ЕКГ - правограма, неповна блокада правої ніжки пучка Гіса. Ваш діагноз?

A* Дефект міжпередсердної перетинки

B Дефект між шлункової перетинки

C Коарктація аорти

D Стеноз “Легеневої артерії”

E Тетрада Фало

6. Чоловік М., 47 років звернувся із скаргами на задишку у покої, біль в області серця, серцебиття. Границі серця збільшені вліво. Вислуховується грубий систолічний шум в ІІ міжребер'ї зліва, проводиться у ліву підлопаточну область та на сонні артерії; ІІ тон над легеневою артерією ослаблений. ЕКГ-ритм сінусовий, електрична вісь серця зміщена вліво, гіпертрофія правого шлуночка. Р-графія - розширення легеневої артерії; легеневий малюнок здібнений. Ваш діагноз?

A* Стеноз легеневої артерії

B Мітральний стеноз

C Коарктація аорти

D Відкрита артеріальна протока

E Дефект міжпередсердної перетинки

7. Хворий М. 37 років скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, втомлюваність, серцебиття, іноді запаморочення, непритомність. Шкірні покрови помірно ціанотичні. Границі серця розміщені вправо; вислуховується грубий систолічний шум у V міжребір'ї зліва, усилення ІІ тону над легеневою артерію.Артеріальний тиск у нормі. На рентгенограмі серце збільшено більше вправо; талія згладжена, відмічається вибухання дуги легеневої артерії. Ваш діагноз?

A* Дефект міжшлункової перетинки

B Дефект міжпредсердної перетинки

C Тетрада Фалло

D Відкрита артеріальна протока

E Коарктація аорти

8. Хвора Н., 28 років звернулась зі скаргами на значну задишку під час незначного фізичного навантаження, запаморочення, вимушене положення тіла [напівсидячи], субфебрильну температуру. Стан хворої поступове погіршав 1,5 місяці тому після захворювання на гостру респіраторну вірусну інфекцію. Дихання жорстке, вислуховується сухі хрипи. Тони серця значно приглушені, ритмічні АТ-110/70 мл.рт.ст.. На рентгенограмі тінь серця різко розширена в обидва боки, талія згладжена. Ваш діагноз?

A* Тампонада перікарду

B Мітральний стеноз

C Недостатність мітрального клапану

D Стеноз “Легеневої артерії”

E Коарктація аорти

Соседние файлы в папке крок