Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

хирургия 5 курс / крок / Емп_єма плеври

.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Емпієма плеври

Хвора Б. скаржиться на різкий біль у лівій половині грудної клітки, що виник раптово після перенесеної пневмонії, задуху, загальну слабість, підвищення t0 тіла до 38,60 С. R-скопічно: затемнення нижніх відділів лівого гемітораксу з горизонтальним рівнем та наявність округлої тіні з рівнем рідини в верхній долі лівої легені. Про яке ускладнення слід думати?

A* Емпієма плеври

B Ателектаз нижньої долі лівої легені

C Перикардит

D Защемлена стравохідна кила

E Бульозна емфізема ускладнена пневмотораксом

На 6-ту добу після правобічної лобектомії у хворого з’явились явища інтоксикації, задишка. По дренажам за добу виділилось до 700 мл гнійного ексудату, що при відстоюванні поділяється на 2 шари. Рентгенологічно: гомогенне затемнення нижніх відділів плевральної порожнини з горизонтальним рівнем. Про яке ускладнення слід думати?

A* Післяопераційна емпієма плеври

B Плеврит

C Піддіафрагмальний абсцес

D Неспроможність кукси бронха

E Пневмоторакс

Хворий К., 27 р., скаржиться на гострий біль у грудній клітці зліва, який посилюється при кашлю і глибокому диханні, сухий надсадний кашель, гарячку до 37,50С. При огляді виявлено відставання лівої половини грудної клітки в акті дихання. При перкусії над легенями ясний легеневий звук. При аускультації зліва чути шум тертя плеври, що не змінюється після кашлю. На Ro-грамі – зменшення рухливості лівого купола діафрагми. Який попередній діагноз?

A* Лівобічний сухий плеврит

B Лівобічна міжреберна невралгія

C Стенокардія

D Сухий перикардит

E Ексудативний плеврит

Хворий скаржиться на біль у правій половині грудної клітки, задуху, кашель з виділенням значної кількості гнійної мокроти. Об-но: ціаноз шкіри, ЧСС 116 за 1 хв., t тіла – 39,8°С, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, притуплення перкуторного звуку та ослаблення дихання справа. Рентгенологічно – гомогенне затемнення правого гемітораксу. Ваш діагноз?

A* Емпієма плеври

B Абсцес правої легені

C Правобічний пневмоторакс

D Бронхоектатична хвороба

E Правобічний ексудативний плеврит

У хворого з лівобічною нижньодольовою пневмонією посилився біль в грудній клітці, підвищилась температура. При аускультації нижче кута лопатки дихання різко послаблене, перкуторно – тупість. На обзорній рентгенограмі гомогена тінь у н/третині поля легень. Про яке ускладнення може йти мова?

A * Емпіема плеври

B Піопневмоторакс

C Абсцес легені

D Інфаркт міокарда

E Піддіафрагмальний абсцес

Хворий 45 років, доставлений у клініку у тяжкому стані. До госпіталізації хворів на протязі 3-х тижнів пневмонією. Об?єктивно: шкіра та слизові темно-землистого кольору, t 380 С, задишка у спокої, дихання зліва різко ослаблено. Відмічається кашель з рясним харкотанням. Рентгенологічно - затемнення лівого геміторакса. Який діагноз наймовірний ?

A *Емпієма плеври.

B Бронхіт.

C Пухлина легені

D Пневмонія.

E Пневмоторакс.

Хворий 30 років скаржиться на нездужання, задишку, остуди, підвищення температури до 39С. Хворіє п'ять днів. Дихання не прослуховується над всією поверхнею правої легені. На рентгенограмі грудної клітки справа рівень рідини, що досягає ІІ ребра. Поставте діагноз.

A * Гостра тотальна емпієма плеври справа

B Гострий абсцес правої легені

C Гангрена правої легені

D тромбоемболія легеневої артеріі

E Гостра тотальна пневмонія справа

Хвора 32 років перенесла видалення нижньої частки лівої легені з приводу бронхоектатичної хвороби. Через декілька днів з`явився біль в лівій половині грудної клітки, задишка, температура тіла до 38°С. При пункції плевральної порожнини отримано гній. Яке найбільш імовірне ускладнення виникло у хворої?

A Емпієма плеври

B Плеврит

C Гемоторакс

D Пневмоторакс

E Пневмонія

Чоловік 43 років хворіє на хронічний абсцес правої легені. Біля двох годин тому відмітив різкий раптовий біль в правій половині грудної клітки, задишку. Доставлений в стаціонар машиною швидкої допомоги. Стан важкий. Вимушене сидяче положення. Ціаноз шкірних покривів. ЧД - 44/хв., PS - 108/хв, АТ - 90/55 мм рт.ст. Відставання правої половини в диханні. Перкуторно: притуплені легеневі звуки від ІV ребра донизу. Аускультативно: дихальні шуми над правою легенею не вислуховуються. Яка найбільш імовірна патологія?

A Піопневмоторакс

B Ателектаз легені

C Гідроторакс

D Пневмоторакс

E Гангрена легені

Хворому на двосторонній гідроторакс неодноразово проводили плевральні пункції з обох сторін. Після чергової пункції погіршення стану, лихоманка, болі у грудях. Наступного дня під час плевральної пункції зправа одержано гній. Який механізм виникнення правосторонньої гострої емпієми?

A * Контактно-аспіраційний.

B Лімфогенний.

C Гематогенний.

D Імплантаційний.

E Повітряний.

У дитини 2-х років, яка знаходиться на лікуванні в дитячому відділенні з приводу гострої пневмонії, різко погіршився загальний стан: дитина неспокійна, виявляється задишка, ЧДР- 50/хв., Ps- 130/хв. При перкусії: зміщення межистіння вліво, праворуч - притуплення перкуторного звуку до 5 ребра, вище - з коробковим відтінком; при аускультації - дихання праворуч різко послаблене. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Напружений правобічний піопневмоторакс

B Ателектаз лівої легені

C Гостра емфізема межистіння

D Правобічна пневмонія

E Гострий перикардит

На 4 добу після ушивання перфоративної виразки шлунку у хворого,який страждає емфіземою легень, розвився спонтанний пневмоторакс. Найбільш вигідним місцем дренування плевральної порожнини для усунення пневмоторакса є:

A *Друге міжребір'я по середній ключичній лінії.

B Восьме міжребір'я по задній аксилярній лінії.

C Сьоме міжребір'я по передній аксилярній лінії.

D Шосте міжребір'я по передній пахвинній лінії.

E П'яте міжребір'я по середній ключичній лінії.

Хворий 24 років переведений у торакальне відділення із загального хірургічного стаціонару з гострою посттравматичною емпіємою плеври. На рентгенограмі справа видно горизонтальний широкий рівень рідини. Який метод лікування необхідно призначити?

A Пункція та дренування плевральної порожнини

B Декортикація плеври

C Пневмоектомія

D Торакопластика

E Лобектомія

Хворий 42 років лікується з приводу гострого абсцесу середньої долі правої легені в стадії дренування . У хворого раптово виник сильний біль у правій половині грудної клітки, задишка, стан різко погіршився. Об'єктивно: ЧДР -28/хв., ціаноз, участь додаткових м'язів в акті дихання, асиметрія грудної клітки. Над правою легенею визначається притуплення перкуторного звуку в нижніх відділах та тимпаніт в верхніх відділах. Аускультативно визначається різко ослаблене везикулярне дихання з середньо та крупнопузирчастими хрипами. Яке найбільш вірогідне ускладнення виникло у хворого?

A Правобічний тотальний піопневмоторакс

B Правобічний частковий піопневмоторакс

C Правобічна емпієма плеври

D Правобічний ексудативний плеврит .

E Правобічний гемоторакс

У ребенка 3,5 лет диагностирована двусторонняя вирусно бактериальная пневмония. Последние 4 дня состояние ухудшилось. Наросли одышка и бледность, фебрильная температура. Отказывается от пищи. Объективно: правая половина грудной клетки выбухает, межреберные промежутки сглажены. Перкуторно справа - тупой звук, дыхание не прослушивается. Границы сердца смещены влево. В крови гиперлейкоцитоз, нейтрофильный сдвиг, токсическая зернистость лейкоцитов. Каков наиболее вероятный диагноз?

A Двусторонняя вирусно-бактериальная пневмония пиоторакс справа

B Релаксация правого купола диафрагмы

C Туберкулез легких, правосторнний плеврит

D Ателектаз правого легкого

E Опухоль правого легкого

Ребенок 5 лет получает комплексную терапию по поводу двусторонней вирусно-бактериальной пневмонии. На последней рентгенограмме наряду с уменьшением инфильтрации легочных полей отмечено появление мелких полостей, содержащих жидкость. Во время еды ребенок закашлялся, стал резко беспокойным, наросла одышка. Объективно: цианоз слизистых, выбухание левой половины грудной клетки. Перкуторно слева у верхушки легкого - тимпанит, от ІІІ ребра книзу - притупление, дыхание не прослушивается. Границы сердца смещены вправо. Каков наиболее вероятный диагноз?

A Двусторонняя вирусно-бакткериальная пневмония пиопневмоторакс слева

B Инородное тело левого бронха

C Ущемленная диафрагмальная грыжа слева

D Напряженная киста левого легкого

E Лобарная эмфизема слева

У хворого 32 років, який лікувався у стаціонарі з діагнозом : гострий абсцес правої легені, після кашлю раптово з'явилися важке дихання, ціаноз, біль у правій половині грудної клітки. Яке ускладнення найбільш вірогідне?

A Піопневмоторакс

B Інфаркт-пневмонія

C Інфаркт-міокарда

D Перфорація стравоходу

E Ексудативний плеврит

Хвора М., 27 років, впродовж 6 місяців лікувалась у хірургічному відділенні з приводу емпієми плеври. Проводились неодноразові пункції плевральної порожнини, антибактеріальна терапія. Стан хворої поступово погіршувався, досягти повного розправлення легені не вдалось. Ваша тактика?

A Виконання декортикації легені

B Заміна антибіотиків

C Налагодження постійного активного дренажу

D Виконання пульмонектомії

E Додати до лікування гіпербаричну оксигенацію

Хлопчик 9 років, періодично страждає задишкою. При огляді: температура тіла 37,2 С, ЧД – 26 дих. за 1 хв. Ліва половина грудної клітки відстає в диханні, збільшена в об’ємі, міжреберні проміжки розширені. Дихання, легеневий звук різко ослаблені. Рентгенологічно: зниження прозорості лівої легені. Межистіння зміщене вправо на 2 см. Ваш попередній діагноз?

A * Лівосторонній плеврит.

B Бронхіальна астма.

C Вроджена вада серця.

D Стороннє тіло дихальний шляхів.

E Плевропневмонія.

У хворого після 2-х місяців лікування гострої емпієми залишається по задньо-боковій поверхні лівої плевральної порожнини осумновина порожнина 10х13 см. Стінка вісцеральної поверхні осумновиної порожнини тонка. Через дренаж при санації відходить фібрін в невеликій кількості. Яка тактика в лікуванні хворого.

A * декортикація плеври

B Торакопластика лівої половини грудної клітини

C Санація осумновиної порожнини протеолітичними ферментами.

D Санація осумновиної порожнини антисептичним розчином.

E Резекція долі легенів рядом з осумновиною порожниною.

Соседние файлы в папке крок