Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

TIPOVI_ZADAChI_dlya_PMK__1

.pdf
Скачиваний:
447
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
556.01 Кб
Скачать

124. Другий перiод своєчасних пологiв двiйнею. Пiсля народження першого плода проведене пiхвове дослiдження, при якому виявлено, що другий плiд знаходиться в поперечному положеннi, голiвка плода розташована праворуч. Серцебиття плода чiтке, ритмiчне 140 уд. за хв. Яка тактика подальшого ведення пологiв найбiльш доцiльна ?

*A. Класичний поворот плода на нiжку.

B.Зовнiшнiй поворот плода.

C.Кесарiв розтин.

D.Плодоруйнiвна операцiя.

E.Введення утеротоникiв.

125. Вагітність 40 тижнів, пологи 1, II період. Народився один живий хлопчик масою 2400 г, зріст 48 см. При пальпації матки в ній виявлено ще один живий плід. Положення другого плода поперечне, голівка справа. При вагінальному дослідженні встановлено, що відкриття шийки матки повне, плідний міхур цілий. Яка тактика подальшого ведення пологів ?

А. Амніотомія, плодоруйнуюча операція. В. Кесарів розтин.

С. Амніотомія, консервативне ведення пологів.

*D. Амніотомія, класичний поворот плода на ніжку. Е. Амніотомія, стимуляція пологової діяльності.

Неправильні положення плода

126. Вагітність 38 тижнів. При зовнішньому акушерському обстеженні встановлено: форма матки витягнена у поперечному напрямку, в правій боковій стороні матки пальпується голівка, в лівій - тазовий кінець плода, над входом в малий таз передлежача частина відсутня. Серцебиття плода найвиразніше прослуховується на рівні пупа. Яке положення і позиція плода ?

А. Поздовжнє положення, II позиція. В. Поздовжнє положення, І позиція. С. Поперечне положення, І позиція.

D. Косе положення, II позиція.

*Е. Поперечне положення, II позиція.

127. При зовнішньому акушерському дослідженні живіт має поперечно-овальну форму, у лівій бічній стороні матки пальпується кругла, щільна частина плода, що балотує, у правій - об'ємиста м'якувата частина плода, що не балотує. Серцебиття плода прослуховується на рівні пупка. Яке положення, позиція і передлежання плода ?

* А. Поперечне положення, І позиція, передлегла частина відсутня. В. Подовжнє положення, І позиція, головне передлежання.

С. Подовжнє положення, II позиція, тазове передлежання.

D. Косе положення, І позиція, передлегла частина відсутня.

Е. Поперечне положення, II позиція, передлегла частина відсутня.

128. При зовнішньому акушерському обстеженні встановлено: форма матки витягнена у поперечному напрямку, строк вагітності 40 тижнів, у лівій боковій стороні матки пальпується голівка, в правій - тазовий кінець плода, над входом в малий таз передлежача частина відсутня. Серцебиття плода найвиразніше прослуховується на рівні пупа. Яке положення та позиція плода ?

*А. Поперечне положення, І позиція.

В. Поздовжнє положення, II позиція, головне передлежання. С. Поперечне положення, II позиція.

D. Косе положення, II позиція.

Е. Поздовжнє положення, І позиція, тазове передлежання.

129. При зовнішньому акушерському обстеженні живіт має поперечно-овальну форму, в лівій боковій стороні матки пальпується кругла, щільна частина плода, що балотує, в правій – об’ємна м’якувата частина плода, що не балотує. Серцебиття плода найвиразніше прослуховується на рівні пупа. Яке положення, позиція і передлежання плода?

A. Косе положення, I позиція, передлегла частина відсутня. В. Подовжнє положення, І позиція, головне передлежання. С. Подовжнє положення, II позиція, тазове передлежання.

*D. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня. Е. Поперечне положення, II позиція, передлегла частина відсутня.

130. Роділля, 25 років, з простим плоским тазом, звуження 1 ступеня, знаходиться в 1 періоді 1 термінових пологів.

21

Положення плода поперечне, голівка плода зліва. Відійшли навколоплодові води. При внутрішньому дослідженні шийка матки згладжена, розкриття вічка 8 см, плодовий міхур відсутній, передлегла частина відсутня, за вічком визначається клубок петель пуповини. Тактика лікаря щодо розродження ?

A.Провести комбінований зовнішньо-внутрішній поворот.

B.Провести зовнішній поворот плода.

*C. Провести розродження шляхом операції кесарського розтину.

D.Провести родопосилення довенним введеннм окситоцину.

E.Застосувати операцію акушерських щипців.

131.Повторновагітна, 30 років, в терміні 37 тижнів, поперечне положення плода. Серцебиття плода 140 уд/хв. Перша вагітність закінчилася кесаревим розтином. Яка найбільш правильна тактика лікаря ?

A.Поворот за Архангельським.

B.Зовнішній поворот плода на голівку.

C.Поворот плода за Гріщенко-Шулешовою.

*D. Розродження в плановому порядку кесаревим розтином. E. Пологорозрішення через природні пологові шляхи.

132. Роділля доставлена у пологове відділення з сильними переймами га ручкою плода, що випала з піхви. Матка болюча в нижньому сегменті. Серцебиття плода не прослуховується. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, маткове вічко відкрите до 10 см, пальпується вколочене плечико та ручка плода. Що робити ?

A.Епiзiотомiя.

B.Кесарiв розтин.

C.Поворот плода на нiжку.

*D. Плодоруйнiвна операція.

E.Акушерськi щипці.

133. Повторнородяча, 34 роки, доставлена до пологового будинку в терміні вагітності 39-40 тижнів. Води відійшли 10 годин тому. Почалися перейми. Серцебиття плода не прослуховується. При піхвовому обстеженні: шийка згладжена, краї тонкі, відкриття маточного вічка до 8 см, плідного міхура немає, передлежить плече плода, у піхві ручка. Як найдоцільніше закінчити пологи ?

A.Зробити клейдотомію.

B.Кесарський розтин.

C.Провести поворот плода на ніжку з подальшою екстракцією за тазовий кінець.

D.Закінчити пологи консервативно.

*E. Зробити декапітацію.

134. В пологовий будинок доставлена вагітна 31 року. Вагітність 4, доношена. Роди ІІ, другий період. Навколоплідні води відійшли через дві години після початку родової діяльності. Під час огляду встановлено запущене поперечне положення і випадіння ручки плода. Серцебиття плода не вислуховується. Яка подальша тактика ?

A.Подальше консервативне ведення пологів.

B.Краніотомія.

C.Класичний акушерський поворот з наступною екстракцією плоду за ніжку.

D.Кесарський розтин.

*E. Декапітація плода.

Розгинальні передлежання плода

135. При вагінальному дослідженні зліва пальпується передній кут великого тім’ячка, справа - надбрівні дуги і корінь носа. Лобний шов в поперечному розмірі входу в малий таз. Про яке передлежання плода йде мова ?

A. Задній вид лицьового.

*B. Лобне.

C.Передньоголовне.

D.Передній вид лицьового.

E.Задній вид потиличного.

136.У роділлі, при внутрішньому акушерському дослідженні мале і велике тім’ячко визначаються на одному рівні. Сагітальний шов в поперечному размірі площини входу в малий таз. Про яке передлежання йде мова ?

A.Лобне.

22

* B. Передньоголовне.

C.Задній вид лицьового.

D.Передній вид лицьового.

E.Задній вид потиличного.

137.У роділлі під час вагінального дослідження на передлеглій голівці, що знаходиться в порожнині малого тазу, пальпується ніс, рот и підборіддя плода, повернуте до лона. Про яке передлежання плода йде мова ?

A.Передній вид потиличного.

B.Передньоголовне.

C.Лобне.

*D. Лицьове передлежання. Е. Задній вид потиличного.

138. У повторнородки при піхвовому дослідженні на передлежачій голівці, розташованій в порожнині малого таза, пальпується ніс, рот і підборіддя плода, звернене до лона. Про яке передлежання плода можна думати ?

*А. Лицьове передлежання.

В. Передньоголовне передлежання. С. Лобне передлежання.

D. Передній вид потиличного передлежання. Е. Задній вид потиличного передлежання.

139. Голівка новонародженого має доліхоцефалічну форму. При огляді голівки на потиличній частині визначається пологова пухлина, розташована на середині між великим і малим тім'ячком. При якому передлежанні голівки плода відбулися описані роди ?

А. При лицьовому передлежанні.

В. При передньому виді потиличного передлежання. С. При передньо-тім'яному передлежанні.

D. При лобному передлежанні.

* Е. При задньому виді потиличного передлежання.

140.В пологовий будинок поступила роділля, 23 років, з доношеною вагітністю, в І періоді пологів. 4 години тому відійшла світла амніотична рідина. Серцебиття плода чітке, рітмічне, 144 уд. за хв. При внутрішньому акушерському дослідженні: відкриття вічка шийки матки до 6 см. Плідний міхур відсутній. Визначається перенісся та лобний шов. Які дії найбільш доцільні ?

A. Медикаментозна стимуляція пологової діяльності. B. Пологи вести через природні пологові шляхи.

C. Плодоруйнівна операція. * D. Кесарів розтин.

E. Операція накладання акушерських щипців.

141.Вагітна в терміні 40 тижнів з активною родовою діяльністю. При зовнішньому акушерському дослідженні виявлено повздовжне положення плода, 1 позиція, задній вид, головне передлежання. Серцебиття плода ясне, ритмічне до 140 уд/хв. При вагінальному дослідженні шийка матки сгладжена, відкриття 6 см, передлежить голівка, визначається корінь носа і надбрівні дуги ближче до лона, позаду передній кут великого тім’ячка. Яка подальша тактика ведення пологів ?

A. Плодоруйнівна операція.

B. Роди продовжувати через природні пологові шляхи. C. Родостимуляція введенням окситоцину.

* D. Кесарський розтин в ургентному порядку.

E. Кесарський розтин при виникненні інших ускладнень в пологах

142. Першородяча у пологовому залі. Пологи термінові тривають 8 годин, навколоплідні води відійшли 3 години тому. Перейми по 30-40 сек через 5-6 хвилин, регулярні, болісні. Положення плоду повздовжне, спинкою до переду, передлежить голівка, прижата до входу у малий таз. Серцебиття плоду чітке 136 уд. за хв. При піхвовому дослідженні відкриття маточного вічка 8 см, пальпується лоб, надбровні дуги плода, лобний шов у правому косому розмірі. Плодового міхура немає. Що з перерахованого є найбільш доцільною дією?

*A. Кесарів розтин.

B.Порожнині акушерські щипці.

C.Плодоруйнівна операція.

D.Посилення пологової діяльності (окситоцин).

23

E. Сон-відпочинок, спазмолітики.

143.Пологи в строк, тривають 4 години, серцебиття плода 150 за хв. Пологова діяльність активна, перейми через 6 хвилин по 35 - 40 сек. Приблизна вага плода 3800 г. При внутрішньому акушерському дослідженні: відкриття шийки матки - 4 см, плодовий міхур відсутній. Визначається носик, очні ямки, ротик плода. Підборіддя плода звернуте до крижів. Подальша тактика ведення пологів ?

А. Плодоруйнівна операція.

В. Консервативне ведення пологів. * С. Кесарів розтин.

D. Акушерські щипці.

Е. Вакуум-екстракція плода.

144.У роділлі під час вагінального дослідження відкриття маткового вічка повне, діагностовано задній вид лицьового передлежання. Серцебиття плода ритмічне, 150 уд. за хв. Який спосіб пологорозрішення потрібно застосувати в даній ситуації ?

A. Консервативне ведення пологів. * B. Кесарський розтин.

C. Акушерські щипці.

D. Плодоруйнівна операція. E. Вакуум-екстракція плода.

145.У роділлі при піхвовому дослідженні: відкриття маткового зіву повне, діагностовано задній вид лицьового передлежання, підборіддя повернуто до крижів. Безводний період складає 18 годин. Серцебиття плоду ритмічне, 150 за хв. Який спосіб родорозрішення необхідно застосувати в даній ситуації ?

* А. Кесарів розтин з відмежуванням черевної порожнини. В. Продовжити консервативне ведення пологів.

С. Накласти акушерські щипці. D. Зробити краніотомію.

Е. Зробити декапітацію.

Тема заняття: Методи діагностики стану внутрішньоутробного плода. Плацентарна недостатність. Гіпоксія плода

(гостра, хронічна). Ретардація, гіпотрофія плода.

Гіпоксія (дистрес) плода

146. Вагітна К., 19 років. Вагітність І, терміном 36 тижнів. Протягом двох років хворіє цукровим діабетом. Останніх три дні гірше відчуває рухи плода. З метою діагностики стану внутрішньоутробного плода проведена кардіотокографія. Про наявність пролонгованої внутрішньоутробної гіпоксії плода за даними кардіотокографії свідчить:

A.Відсутність децелерацій.

B.Базальна частота серцевих скорочень 120-160 уд./хв.

C.Позитивний нестресовий тест.

D.Наявність більше п’яти акцелерацій за 30 хвилин запису.

*E. Монотонність серцевого ритму.

147.Вагітна 19 років знаходиться у відділенні патології вагітності з приводу вагітності 36 тижнів, тазового передлежання, крупного плода, тяжкої форми цукрового діабету. На КТТ у плода зареєстрована брадикардія до 100/хв. та глибокі децелерації. Пологової діяльності немає. Яка тактика у відношенні даної жінки ?

A. Виведення плода за тазовий кінець.

B. Розродження через природні пологові шляхи. C. Родостимуляція.

* D. Екстрений кесарський розтин. E. Продовження вагітності.

148.У першовагітної 38 років, в 41-42 тиж., скаржиться на послаблення рухів плода. Клінічні та лабораторні дані вказують на переношену вагітність. Передбачувана маса плода 4200 г. Серцебиття плода приглушене 160 уд. за 1 хв. За даними амніоскопії – навколоплідні води зеленого кольору. Яка тактика щодо розродження ?

24

A.Пологозбудження окситоцином.

B.Вичікувати початку самостійної пологової діяльності.

C.Провести оксітоциновий тест.

*D. Кесарський розтин.

E.Пологозбудження простагландинами.

149.У роділлі з активною пологовою діятельністю вилились світлі навколоплідні води. Сердцебиття плода стало приглушеним, 100 уд. за хв., аритмічним. При піхвовому дослідженні: розкриття маткового зіву 4 см, плідного міхура немає, передлежить голівка, над входом в малий таз, спереду голівки визначається пульсуюча петля пуповини. Яка подальша тактика ведення пологів ?

A. Плодоруйнівна операція.

B. Пологостимуляція внутрішньовенним введенням окситоцину. C. Накласти шкірно-головні щипці по Уілт-Іванову.

D. Накласти акушерскі щипці. * E. Кесаревий розтин.

150.У роділлі М., 29 рокiв, передбачувана маса плода – 3900 г. Пологи продовжуються 18 годин, води вiдiйшли 13 годин тому. При акушерському дослiдженнi: в піхві пальпується непульсуюча пуповина, вiдкриття шийки матки повне. Голiвка плода в порожнині малого тазу. Серцебиття плода не вислуховується. Яка подальша тактика ведення роділлі ?

А. Пологопідсилення. В. Кесарський розтин.

С. Накладання акушерських щипців. * D. Краніотомія.

Е. Накладання шкірно-головних щипців.

151.Першороділля, 36 рокiв, пологова дiяльнiсть триває 5 годин. Пологи - термiновi. Перейми тривалiстю 35-40 сек через

5хв. Вiдiйшли забарвлені меконiєм води. Серцебиття плода 90 уд. за 1 хв. При пiхвовому обстеженнi: шийка матки згладжена, вiдкриття вiчка 6 см. Якi дiї лікаря найбiльш доцiльнi ?

A. Введення утеротоникiв. B. Акушерськi щипцi.

C. Медикаментозний сон. * D. Кесаревий розтин.

E. Введення спазмолітиків.

152. Першородяча, 30 рокiв. Голiвка у порожнинi малого тазу. Серцебиття плода почало уповiльнюватися, з’явилася аритмiя. Що робити ?

* A. Швидко закінчити 2-й період накладанням акушерських щипців.

B.Очікувальна тактика ведення 2-го періоду пологів.

C.Плановий кесарiв розтин.

D.Перiнеотомiя.

E.Родостимуляція окситоцином.

153.Роділля 25 років знаходиться в пологах на протязі 16 годин. Потуги малоефективні, продовжуються 1,5 години. Голівка плода в порожнині малого тазу. Серцебиття плода раптом стало глухим, аритмічним 100 уд. за 1 хв. При вагінальному дослідженні: відкриття шийки матки повне, плодовий міхур відсутній. Голівка в порожнині малого тазу. Яка подальша акушерська тактика ?

A.Кесарський розтин.

B.Подальше консервативне проведення пологів.

* C. Накладання акушерських щипців.

D.Вакуум-екстракція плода.

E.Родостимуляція окситоцином.

154.Повторні пологи у жінки 30 років. Тривалість родів 14 годин. Серцебиття плоду приглушене, аритмічне 100 уд/хв. Вагінальне дослідження: відкриття шийки матки повне голівка плоду в площині виходу з малого тазу. Сагіттальний шов і прямому розмірі, мале тім’ячко біля лона. Визначте подальшу тактику проведення пологів.

* A. Використання вихідних акушерських щипців.

B.Стимуляція родової діяльності окситоцином.

C.Кесарський розтин.

25

D.Шкірно-головні щипці по Іванову.

E.Використання порожнинних акушерських шипців.

Плацентарна недостатність

155. Вагітна 33 років, палить, в шлюбі не зереєстрована. Соматичний анамнез обтяжений – в дитинстві хворіла пієлонефритом. В 16 тижнів вагітності була загроза перивання вагітності, лікувалась в стаціонарі 2 тижні. Термін вагітності 33 тижні, останні 2 тижня рухи плода відчуває слабо. Для оцінки стану фетоплацентарного комплексу вагітній рекомендовано УЗО. Які з наведених ознак характерні для плацентарної недостатності ?

A.Багатоводдя.

B.Маловоддя.

C.Потовщення плаценти більше 50 мм.

D.Виявлення асциту у плода.

*E. Ступінь зрілості плаценти ІІІ.

156.Під час УЗ дослідження вагітної в 32 тижні були знайдені кальцифікати в плаценті та зменшення кількості навколоплідних вод. Назвіть причини, які сприяють виникненню даних змін ?

A. Часті УЗ дослідження.

* B. Перенесена вірусна інфекція під час вагітності. C. Нерегулярне відвідування жіночої консультації. D. Вживання вітамінних препаратів.

E. Двоє та більше пологів в анамнезі.

157.Першовагітна 25 років поступила у відділення патології вагітних для підготовки до пологів. Проведено КТГ в динаміці – виявлено монотонний базальний ритм з децелераціями. При ультразвуковому моніторингу – плацента на задній стінці, товщиною 36 мм з великою кількістю петрифікатів. Який найбільш вірогідний діагноз ?

* A. Плацентарна недостатність. B. Гостра гіпоксія плода.

C. Хронічна гіпоксія плода.

D. Гемолітична хвороба плода. E. Гіпотрофія плода.

158. У відділення патології поступила жінка в терміні 36 тижнів вагітності з обтяженим невиношуванням анамнезом. Теперішня вагітність ускладнювалась загрозою переривання в 12 та 20 тижнів. При УЗД плацента гіпопластична з петріфікатами. Діагноз ?

A.Загроза передчасних пологів. B. Пізній гестоз.

*C. Плацентарна недостатність.

D.Маловоддя.

E.Вроджені вади розвитку плода.

159.Вагітна 27 років поступила в пологове відділення в терміні вагітності 37 тижнів за даними останньої менструації, першому ворушінню плода. Вагітна багато палить і щоденно вживає натуральну каву. Чоловік здоровий. Екстрагенітальної патології не виявлено. Об’єктивно: висота стояння дна матки посередині відстані між пупком і мечеподвбним відростком, голівка плода – високо над входом в малий таз. Сердцебиття плода 126 за 1 хв., приглушене. За даними УЗД розміри плода відповідають терміну 34 тижнів вагітності. Яка найбільш вірогідна причина невідповідності в терміні вагітності ?

A.Генетична патологія.

B.Гіпоксія плода.

C.Вік вагітної.

*D. Плацентарна недостатність. E. Гормональна недостатність.

160. У жінки з прееклапмпсією важкого ступеню в 36 тижнів вагітності діагностовано антенатальна загибель плода. Вагітність ускладнювалась загрозою переривання в 20 тижнів та пізнім гестозом з 32 тижні. Яка причина загибелі дитини ?

A.Внутрішньоутробна вада розвитку плода.

B.Загроза передчасних пологів.

C.Передчасне дозрівання плаценти.

26

D. Обвиття пуповини навколо шиї плода.

*E. Плацентарна недостатність.

161.У відділення патології вагітних поступила повторновагітна в 37 тижнів вагітності, яка скаржиться, що погано відчуває рухи дитини. З анамнезу відомо, що в 11-12, 16-18 тижнів лікувалась в стаціонарі з приводу загрози переривання вагітності. В 32 тижні діагностовано плацентарну недостатність за допомогою УЗД. При аускультації

– серцебиття приглушене, до 100 за хв. Виконали амніоскопію – навколоплідні води зеленуваті. Визначити тактику лікаря.

A. Кардіомоніторний контроль в динаміці на протязі тижня.

B. Пролонгувати вагітність та проводити антигіпоксичну терапію. C. Пролонгувати вагітність і визначити біофізичний профіль плода.

* D. Термінове пологорозрішення.

E. Проводити амніоскопію 1 раз в 3 дні.

162.Пологи II, вагітність V. Вагітна вела аморальний стан життя, багато палить. Народила дитину вагою 2600, довжиною

48см з оцінкою за шкалою Апгар 7-8 балів. Яке ускладнення виникло ? A. Передчасні пологи.

* B. Хронічна плацентарна недостатність. C. Синдром дихальних розладів.

D. Гострий дістрес плода.

E. Синдром порушенної адаптації.

163. У першородки 18 років з масою тіла 54,5 кг в терміні 38 тижнів відбулись термінові пологи. Народилась жива доношена дівчинка вагою 2180 г, довжиною тіла 48 см. З анамнезу – жінка палить протягом 8 років, під час вагітності палити не припиняла. Вагітність мала ускладнений перебіг – блювання вагітних середнього ступеня тяжкості з 9 до 12 тижнів, набряки вагітних з 32 до 38 тижнів. Що явилося причиною народження дитини з малою вагою ?

* А. Плацентарна недостатність.

B.Низька маса жінки.

C.Вік жінки.

D.Гестоз I половини вагітності.

E.Гестоз II половини вагітності.

164.Породілля 28 років народила дівчинку 1700 г, при терміні гестації 35 тижнів, яка мала перебіг на фоні екстрагенітальної патології і ускладнилася хронічною плацентарною недостатністю. У новонародженого шкіра блідосіра, крила носа роздуваються, звучний стогнучий видих, тахіпноє. На рентгенограмі дифузна нодозно-ретикулярна сітка. Які заходи новонародженому треба провести ?

* A. Ввведення сурфактанту.

B.Корекція водно-електролітних порушень.

C.Регуляторний контроль температурного режиму.

D.Оксигенотерапія.

E.Антибіотикотерапія.

Ретардація, гіпотрофія плода

165. У відділення акушерської патології поступила вагітна 23 років з низькою локалізацією плаценти при терміні вагітності 34 тижні. При комплексному обстеженні виявлено, що мають місце ознаки плацентарної недостатності. Які порушення фетоплацентарного комплексу можна вважати діагностично значущими в даній ситуації ?

A.Оцінка біофизичного профілю плода.

*B. Затримка внутрішньоутробного розвитку плода.

C.Позитивний нестресовий тест.

D.Наявність децелерації на кардіограмі плода.

E.Тривалість активних дихальних рухів плода протягом 45 сек.

166. У першовагітної 35-річної жінки при терміні вагітності 37 тижнів, за даними ультразвукового обстеження встановлено, що розміри плода відповідають 32-тижневій вагітності, знижена рухливість плода та тонус м’язів, зменшена тривалість епізодів дихальних рухів. Яка акушерська тактика ?

A.Призначення токолітиків.

B.Призначення вазоактивних препаратів.

*C. Термінове розродження.

27

D.Проведення нестресового тесту.

E.Спостереження в динаміці.

167.У вагітної в терміні гестації 35-36 тиж. діагностовано затримку внутрішньоутробного розвитку плода ІІ-ІІІ ст. Після проведеної терапії плацентарної недостатності протягом 7 днів динаміка фетометричних показників відсутня. При кардіомоніторінгу плода: ЧСС – 180 уд/хв, монотонність ритму вище 50% запису, у відповідь на рідкі рухання плода реєструються децелерації амплітудою до 15-20 уд/хв. Яка найбільш обгрунтована акушерська тактика в даній ситуації ?

* A. Дострокове розродження шляхом кесаревого розтину.

B.Продовжувати терапію фетоплацентарної недостатності в умовах стаціонару.

C.Продовжувати терапію фетоплацентарної недостатності в умовах ЖК.

D.Дострокове розродження через природні статеві шляхи.

E.Розродження шляхом кесаревого розтину в терміні 38-39 тиж. вагітності.

168. Вагітна В., 23 р. Вагітність 36 тижнів. Поступила із скаргами на посилені рухи плода, що турбують протягом 3 днів. Об-но: Розміри живота відповідають 34 тиж. вагітності, заключення УЗД: розміри плода відповідають 34 тиж, ознаки старіння плаценти (петрифікати, лакуни), навколоплідні води – опалесціюють. Додаткові обстеження?

A.Кордоцентез.

B.Повторне УЗД через 2 тижні.

C.Амніоцентез.

D.Амніоскопія.

*E. Біофізичний профіль плода, доплерометрія фетоплацентарного кровообігу.

169.Вагітна А. 26 років, вагітність ІІ, 12 тижнів група крові вагітної А (ІІ) Rh (-). При УЗД плода виявлено відставання розвитку від календарного віку. При спектрофотометрії навколоплідних вод отриманий показник 0,12 одиниць. Яка патологія ускладнила перебіг вагітності ?

* A. Синдром затримки розвитку плода. B. Резус-конфлікт.

C. АВ0-конфлікт.

D. Низьке прикріплення плаценти. E. Дистрес плода.

170.Породілля М., 29 років, роди ІІІ в терміні 40 тижнів. Народився хлопчик, вагою 2500, довжиною 50 см, за Апгар – 7-8 балів. В ІІІ періоді пологів народилася плацента з множинними петрифікатами, оболонки зеленуватого кольору. Ваш діагноз.

* A. Гіпотрофія плода. Плацентарна недостатність. B. Передчасні пологи. Плацентарна недостатність. C. Хронічна плацентарна недостатність.

D. Внутрішньоутробне інфікування плода. E. Гіпотрофія плода І ст.

Тема заняття: Ізоантигенна несумісність крові матері та плода. Патологія періоду новонародженості.

Асфіксія новонародженого. Токсикосептичні захворювання новонароджених. Методи інтенсивної терапії та реанімації новонародженого.

Ізоантигенна несумісність крові матері та плода

171. Вагітна С., 26 років, вагітність друга в терміні 14-15 тиж. Перша вагітність завершилась абортом в 11-12 тиж. У жінки 0 (І) Rh(-), у чоловіка, 0 (І) Rh (+). Які обстеження необхідно провести жінці ?

A.Коагулограма.

B.Визначення групових антитіл.

*C. Визначення антирезусних антитіл.

D.Біохімічний аналіз крові.

E.Кордоцентез.

172. У повторно вагітної з Rh (-) належністю крові, яка знаходиться в другому шлюбі, при обстеженні в 4 – 5

28

тижнів вагітності виявлені антитіла до Rh. Під час попередньої вагітності антитіла до Rh не виявлялися, в зв’язку з чим анти-D імуноглобулін не вводився. Перша дитина Rh (+) позитивна. Чим пояснити появу антитіл до Rh під час цієї вагітності ?

A.Сенсибілізація настала під час першої вагітності.

*B. Сенсибілізація настала в перших пологах.

C.Сенсибілізація настала з початком даної вагітності.

D.Сенсибілізація обумовлена повторним шлюбом.

E.Помилка діагностики.

173. При обстеженні вагітної у терміні гестації 30 тижнів виявлено: вагітність друга (в анамнезі 1 штучний аборт), група крові А (ІІ), Rh (–), під час проведення ультразвукового сканування визначено наявність гепатоспленомегалії, кардіомегалії, асцита і гідроторакса у плода, потовщення плаценти. Якій діагноз найбільш ймовірний?

A.Плацентарна недостатність.

B.Загроза передчасних пологів.

C.Материнсько – плодова інфекція.

*D. Гемолітична хвороба плода.

E.Гострий дистрес плода.

174. Вагітна 28 років з Rh-негативною належністю крові взята на облік в жіночій консультації в терміні вагітності 10 тижнів. У чоловіка кров Rh-позитивної належності. В анамнезі одні пологи доношеним плодом, два медичних аборта в 10-11 тижнів вагітності. Як часто слід визначати титр анти резус-антитіл у даної жінки ?

A.Один раз на місяць.

*B. При взятті на облік і в 20 тижнів вагітності.

C.Щоденно.

D.При погіршенні стану внутрішньоутробного плода.

E.При взятті на облік і в 30 тижнів вагітності.

175. У першовагітної 22 років з Rh (-) належністю крові чоловік Rh (+), до 32 тижнів вагітності антитіла до Rh-фактору не визначалися. В 35 тижнів вагітності при повторному визначенні антитіла до Rh не знайдені. Яка частота подальшого визначення антитіл ?

A.Один раз на місяць.

B.Один раз на два тижня. С. Один раз на три тижня.

*D. Один раз в тиждень.

E.Подальше визначення недоцільне.

176. Повторновагітна 24р., з Rh-негативним типом крові знаходиться під наглядом акушер-гінеколога. В анамнезі: у попередніх пологах проведене ручне відділення плаценти з приводу кровотечі в ІІІ-му періоді. В 36 тижнів вагітності підвищився титр антитіл з 1:16 до 1:64. При УЗД – потовщення плаценти і сповільнення рухів плода. З якою частотою в подальшому необхідно проводити дослідження крові на Rh-антитіла?

A.1 раз у дві неділі.

B.1 раз на тиждень.

*C. Щоденно до розродження.

D.1 раз у три тижня.

E.Перед пологами.

177. У повторновагітної з групою крові В (ІІІ) Rh (-) в 24 тижні вагітності виявлено титр резус-антитіл 1:8. Перша вагітність закінчилась антинатальною смертю плода в зв’язку з резус-конфліктом. Загальний стан задовільний. Матка в нормотонусі. Положення плода поздовжнє, передлежить голівка, серцебиття плода 146 уд/хв. Набряків немає. Ваша тактика ?

A.Призначити консультацію імунолога.

B.Провести термінове пологорозрішення.

C.Призначити консультацію терапевта.

*D. Направити в стаціонар для лікування резус-конфлікту.

E.Динамічне спостереження в жіночій консультації.

178. Вагітна 30 років звернулась до жіночої консультації у терміні 12 тижнів. Скарг немає. Вагітність п’ята. Пологів – 2, штучних абортів - 2. У другої дитини після народження діагностовані жовтяниця та анемія, внаслідок

29

чого проводилась замінна гемотрансфузія. Обидві дитини мають резус-позитивну кров. Мати – група крові О(I), резус-негативна. Після аналізу крові на антитіла встановлено, що їх титр складає 1:32. Група крові чоловіка О(I), резус-позитивна. Яка діагностична процедура є найбільш інформативною для визначення стану плода у даному випадку ?

A.Визначення титру антирезус-антитіл у динаміці.

*B. Визначення вмісту білірубіну в навколоплідних водах.

C.Біофізичний профіль плода у динаміці.

D.Доплерометрія плодово-плацентарного та плодового кровообігу.

E.Ультразвукове дослідження (фетометрія, плацентометрія) у динаміці.

179. Вагітна 28 років поступила до пологового будинку у терміні 34 тижні. Скарг немає. З анамнезу: перші пологи пройшли без ускладнень, були три штучні аборти, дана вагітність п’ята. До 30 тижнів вагітності жіночу консультацію не відвідувала. У 30 тижнів вагітності при обстеженні встановлено: група крові вагітної – A (II) резус-негативна, її чоловіка – В (III), резус-позитивна. Встановлений титр антирезус-антитіл 1:16, через 2 тижні титр становив 1:64. Що є головною ланкою патогенезу даного патологічного процесу ?

*A. Гемоліз еритроцитів плода антирезус-антитілами, що виробляються в організмі вагітної.

B.Aутоімунний гемоліз еритроцитів плода.

C.Погіршення плодово-плацентарного та плодового кровообігу внаслідок підвищення тромбоутворення.

D.Інтоксикація плода непрямим білірубіном вагітної.

E.Інтоксикація плода власним прямим білірубіном.

180. За допомогою звернулась вагітна 24 років через добу після автомобільної аварії. На момент огляду вагітність 29 тижнів. Скарг не пред’являє. Ворушіння плода відчуває добре. При огляді на шкірі стегон, тулуба множина крововиливів. При обстеженні матка збільшена відповідно терміну вагітності, тонус матки нормальний. Сердцебиття плода ритмічне, 146 за 1 хв. Із обмінної карти вагітної встановлено: група крові А (II) Rh (-). Антитіла до Rh-фактору до 26 тижнів не виявлялися. Що необхідно зробити для профілактики гемолітичної хвороби плода ?

A.Визначення антитіл до Rh.

B.Введення резусного анти-D імуноглобуліну при зростанні титру антитіл до Rh.

C.Проведення десенсибілізуючої терапії.

*D. Ввести 300 мкг антирезусного D-імуноглобуліну.

E.Проведення магнезіальної терапії.

181. Вагітна з 0 (І) Rh(+) має чоловіка з А (ІІ) Rh (+) крові. Титр аглютиногенів до еритроцитів чоловіка в терміні гестації 35 тижнів – 1:16; в 37 тижнів – 1:64. Тактика ведення вагітності.

A.Плазмоекстракція.

B.Підсадка шкіряного лоскута.

C.Гормонотерапія.

*D. Термінове розродження.

E.Гемосорбція.

182. У жінки з групою крові А (ІІ) Rh (-) при першій доношеній вагітності народився живий доношений хлопчик масою 3400 г, довжиною 52 см, за Апгар 8-8 балів з групою крові А (ІІ) Rh (+). Протягом вагітності антирезусні антитіла не були виявлені. З метою профілактики імуноконфлікту при наступній вагітності необхідно:

*A. Ввести антирезусний D-гамма-глобулін в перші 72 години після пологів.

B.Проводити динамічне спостереження на наявність антирезус антитіл.

C.Провести переливання матері Т-лімфоцитів чоловіка.

D.Провести пересадку матері шкірного лоскута чоловіка.

E.Виписати під спостереження жіночої консультації.

183. Народилася дитина з тяжкою формою гемолітичної хвороби. У матері група крові А (ІІ) Rh-, у дитини – А (ІІ) Rh+. Яка профілактика народження дитини з резус-конфліктом при майбутній вагітності ?

A.Гемосорбцію під час наступної вагітності.

B.Анти-С-резус-глобулін упродовж 12 годин після пологів.

C.Анти-А-резус-глобулін за 72 години до пологів.

D.Дискретний плазмаферез упродовж 72 годин після пологів.

*E. Анти-D-резус-глобулін упродовж 72 годин після пологів.

184. Першовагітній з Rh-негативною належністю крові призведено артифіціальний аборт в терміні 10-11 тижнів. З

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]