Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_robota.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
162.3 Кб
Скачать

24

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

КАФЕДРА ГРОШЕЙ ТА КРЕДИТУ

Курсова робота державний кредит

З дисципліни: «Гроші і кредит»

Виконала:

Студентка 5 групи

Спеціальність:

Фінанси і кредит

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Суть та види державного кредиту.

    1. Сутність та призначення державного кредиту.

    2. Поняття і форми державного кредиту.

    3. Функції державного кредиту.

    4. Види державного кредиту.

РОЗДІЛ 2. Становлення та розвиток державних запозичень в Україні.

2.1 Етапи становлення державного кредиту.

2.2 Сучасний стан державного кредиту в Україні.

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Державний кредит являє собою доволі специфічну ланку державних фінансів. Він не має ні окремого фінансового фонду,ні обособленого органу управління. Разом з тим він характеризує особливу форму фінансових відносин держави тому виділяється в окрему ланку.

Державний кредит — складова фінансової системи держави, сукупність економічних відносин між державою в особі органів влади й управління, з одного боку, і фізичними та юридичними особами — з іншого. Держава може виступати в ролі кредитора, надаючи позики юридичним і фізичним особам, а також гаранта - в тих випад ках, коли бере на себе відповідальність за погашення позик та виконання інших зобов'язань, які взяли фізичні та юридичні особи. Класична форма державно-кредитних відносин, коли держава виступає позичальником коштів. Існування державного кредиту зумовлює появу державного боргу. Внутрішні та зовнішні запозичення, які на певний період часу оформляються у вигляді державного боргу, є не тільки індикатором фінансового стану країни, а й показником її конкурентоспроможності. Державний борг з'являється в результаті фінансування дефіциту Державного бюджету, який, у свою чергу, відображає перевищення бюджетних видатків над податками, зборами та іншими обов'язковими платежами до бюджету. Державний борг деформує економіку, гальмує розвиток реальних економічних процесів і в кінцевому рахунку не дозволяє ефективно розвиватися країні.

Як економічна категорія державний кредит поєднує в собі фінансові та кредитні відносини. Як ланка фінансової системи він обслуговує формування використання централізованих грошових фондів держави. Державний кредит є зворотним, терміновим і платним. Отримані через позику державні кошти надходять у розпорядження органів державної влади, перетворюючись,як правило, на покриття бюджетного дефіциту. Джерелом погашення державних позик і виплати процентів за ними виступають кошти бюджету.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Метою написання даної курсової роботи є визначення сутності державного боргу та державного кредиту України, їх становлення та розвиток, проблематика та шляхи виходу з них. Із загостренням економічної ситуації в Україні і в світі загалом питання державного боргу та державного кредиту потребує більш детального вивчення та приділеню більшої уваги проблемам, що стосуються даної теми. Адже це відіграє велике значення для розвитку економіки кожної країни.

Об'єкт дослідження – теоретичні засади державного боргу та державного кредиту, економічні відносини ,що виникають процесі виникнення держаного боргу та наданні державного кредиту.

Предмет дослідження – державний кредит України та його роль у формуванні фінансових ресурсів держави.

Основні методи дослідження: абстракція, індукція, дедукція,аналіз ,синтез, порівняння за допомогою яких проводиться оцінка динаміки розвитку економіки України та роль в ній державного кредиту та державного боргу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]