Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярошенко - РП - ПОЛІТИЧНА ПОВЕДІНКА (2010).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

4. Аудиторна робота Лекції

Модуль І. Теоретичні та методологічні засади політичної поведінки.

Тема І: Основні концепції та характеристики поняття «політична поведінка».

Предмет, сутність і завдання курсу «Політична поведінка». Політична поведінка як сукупність людських дій(вчинків), які спостерігаються у сфері розподілу та здійснення влади. Основні напрямки концепцій проблем ролі особистості в політичному процесі. Концепції Ж.Бодена, Т.Гоббса, Е.Дюркгейма про індивіда як об єкт політичної реальності. Вирішальна роль особистості –суб єкта політики у концепціях В.Паретто, З.Фрейда, Г.Лассуелла. Концепції Н.Макіавеллі, Ш.Монтеск є, В.Винниченка , М.Вебера про взаємодію особистості з політикою у ролі об єкта і суб єкта. Створення діалектичної динамічної системи взаємодії особистості із прямим та зворотним причинно-наслідковим звя зком, який зумовлює як зміну особистості під впливом політики, так і зміну політичної реальності в результаті впливу на неї особистості у дослідженнях Є.Головахи, Б.Грушина, Г.Дилигенського, Ф.Кирилюка, М.Михальченка, В.Оссовського, В.Полторак, М.Примуша, Ю.Сурміна, О.Токовенка, В.Хмелько, О.Чижової, О.Шестопала, Г.Щедрової.

Тема 2: Політична поведінка у контексті соціологічної теорії Макса Вебера.

Політична поведінка у структурі соціальної та політичної дій. Поняття соціальної дії (Т. Парсонс, М. Вебер). Ідеально-типові моделі дій індивідів: цілераціональна, ціннісно-раціональна, афективна, традиційна. Класифікація політичної участі (Д. В. Гончаров). Харак­теристика політичних дій індивідів у сучасній Україні. Соціальна взаємодія, її форми. Суспільна думка в контексті взаємодії.

Тема 3. Типологія політичної поведінки.

Способи класифікації політичної поведінки. Конвенційна і неконвенційна участь, її форми. Типологія за Л. Мілбратсом, М. Каазе і А. Маршем. Позапарламентська політична діяльність або пряма дія. Демонстрація та мітинг, їх соціально-політичні функції. Християнська традиція проведення демонстрацій (східний та західний варіанти). Ритуали і ритуальна поведінка. Страйк. Бойкот. Громадянська непокора (ненасильницька діяльність): Г. Д. Торо, Мохандес К. Ганді, Мартін Лютер Кінг. Політичне насильство. Екстремізм та його форми. Тероризм. Організовані та стихійні форми участі. Натовп. Класифікація натовпу. Народ, маса, публіка (К. Тард, К. Ясперс, Х. Ортега-і-Гасет, Б. Барбер). Масові дії, колективна поведінка і колективні дії (П. Штомпка). Автономна та мобілізаційна участь. Політичне маніпулювання. Змагальна та авторитарна мобілізації. Політичний протест, його форми. Теорії відносної деривації і мобілізації ресурсів. Показники участі у США, Німеччині, Великій Британії, Франції, СРСР. Відхід. Абсентеїзм. Антиучасники та нігілісти. Спостерігачі. Емоційно-оцінний стан суспільної свідомості (В. Васютинський). Електоральна поведінка. Порівняння думки населення та експертів щодо демократичності виборів в Україні (Фонд «Демократичні ініціативи» та ін). Вибори і виборчі системи. Класифікація виборчих систем. Референдуми та плебісцити (Л. Ле Дюк, Х. Арендт).

Від цілковитого занурення у політику до повного відсторонення від неї - широкий діапазон коливання політичноїактивності людей.Джон Стюарт Мільв«Роздумах про представницьке вряду­вання»проактивних та пасивних громадян.