Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

інтерєр

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
4.56 Mб
Скачать

нагору

 

СХІДНИЙ СТИЛЬ

Східний стиль  - характерні риси: царство спокою, мудрі геометричні фігури, безліч м'яких подушок і, звичайно, вишукані тканини: розкішна парча і оксамит, блискучий шовк, повітряна органза, які, переливаючись чарівним сяйвом, нагадують палаци магараджів і чарівні казки Шахерезади. Східний стиль повинен увібрати в себе всю таємничість Сходу.

Переважні кольори: яскраві соковиті —  рожевий, голубий, жовтий на тлі чорного або білого, які можуть бути зм'якшені теплим коричневими. Широко використається теплі червоні кольори й різні відтінки синього в сполученні із простими геометричними орнаментами й прозорими драпіруваннями. Дуже часто використається сполучення насичених і мало насичених кольорів, наприклад яскравий синій із прохолодним блакитним. Елементи й аксесуари інтер'єру: мудрі форми ваз, плошки і статуетки, сувеніри з міді і латуні, різна кераміка, скриньки, біжутерія, вироби з бісеру, шарфи і хустки. Достаток золотих прикрас, бахроми, бісеру, стразів. Можна встановити кальян. Меблі: низькі, випиляні вручну. Виготовляються з дуже міцного дерева і бамбука. Стільчики й столи часто «міняються ролями».  Вікна оформляються ролетами з бамбука.  Цей стиль — уособлення спокою і затишку. Східні ширми користуються великою популярністю. Сьогодні на ринках представлена безліч видів. Наприклад, індійські дерев'яні ширми, розписані рослинними фарбами із зображенням птахів, квітів, людських фігур, або китайські ширми із цінної деревини з витонченим розписом темперою, як правило, це зображення півоній або павичів. Ширми дуже зручно використати для зонування приміщення. Японські шафи із дверима, також схожі на ширму. У дерев'яну раму вставлені аркуші напівпрозорого рисового паперу з витонченим розписом.

нагору

 

СКАНДИНАВСЬКИЙ СТИЛЬ

Характерні риси: натуральність, простота і природність, тонкі витончені і легкі деталі конструкцій з багатошарового дерева, в основному з бука і дуба. Ще одна відмітна риса північних інтер'єрів — досить багато зелені: живі рослини в горщиках на підлозі, на столах, підвішені на стінах. Декоративність тут майже відсутня, але при цьому краса й лаконічність форм, застосування природних матеріалів, комфорт і функціональність — от основні складові скандинавського інтер'єра. Скандинавські дизайнери поєднують інтерес до національних традицій з пошуком нових функціональних рішень. Традиційна любов до природних матеріалів поєднується із прагненням використовувати нові сучасні технології і матеріали: хромований метал, скло, декоративні тканини, обробка плетеними деталями. Переважні кольори: світлі. Для скандинавського інтер'єру характерні дощаті підлоги зі світлого дерева, світлі стіни, прості дерев'яні меблі, світлі або яскраві чохли із тканини, контрастні подушки, світлі пухнаті килими на підлозі. Фарби підлоги, стін і меблів підбираються світлих натуральних тонів: молочно-білі, жовтуваті, світлої теракоти, сіруваті, блакитнуваті, зеленуваті. На відкритій поверхні однотонних стін поміщені мальовничі роботи або фотографії в тонких рамках.

Меблі: світлі, невисокі, прості за формою і функціональні. Як правило, у просторих кімнатах їх небагато. Елементи меблів становлять модульну систему і прості в зборці. Освітлення: особлива увага, оскільки природного світла на Півночі мало. Штори в будинку, як правило, легкі й напівпрозорі: денне світло повинне безперешкодно проникати у будинок. Настільні лампи, торшери, стельові світильники різних форм і розмірів — всі ці речі можуть бути виконані у всіляких стилях. Головна їхня функція — наповнити будинок світлом і красою.

нагору

 

ЯПОНСЬКИЙ СТИЛЬ

Японський стиль за свідченням дизайнерів, самий популярний з етнічних стилів. Це в першу чергу стиль мінімалізму, у якому ніщо не перевантажує увагу, простір структурований спокійний і виразний. Вважається, що "традиційна" японська культура походить з 16-17 століття, коли в країні відбувся процес централізації верховної влади й з'явились зачатки капіталізму. Мистецтво того часу мало чітку цільову аудиторію - клас, міського населення, насамперед багатих купців - лихварів. Вони добре орієнтувались в предметах розкоші, що прибували з Китаю і Кореї, але разом з тим зберігали вірність простоті й мінімалізму національного житла. У територіально невеликій, переселеній країні особливо цінується простір. Тому і внутрішній простір приміщень зводить до мінімуму меблі та інші звичні атрибути будинку, для того, щоб компенсувати його дефіцит.  Переважні кольори: японський стиль асоціюється із природними квітами, переважно у світлій гамі: відтінки бежевого, білий, кремовий, молочний. Стримані світлі тони характерні й для японських меблів, поверхня меблів і стін гладка, не фактурна. Тканини теж кремові й білі, переважно натуральні: бавовна й шовк. Місце для відпочинку розташовується в центрі кімнати.

Елементи і аксесуари інтер'єру: типова деталь - японська розсувна стінка, і звичайно, бамбукові меблі. Разом з тим, нерідко як контраст, використаються темні натуральні кольори. Ієрогліфи - майже неминучий атрибут оформлення житла "під Японію. "У такому інтер'єрі прекрасно вписуються скромні невисокі меблі, диванчики й столи різної висоти.  Філософія японського будинку тісно пов'язана із природою – з цього погляду розглядаються матеріали, кольори, композиції. Але головна його "природна" риса - це можливість трансформуватися, змінюватись, рости. Всі ці якості фахівці намагались "прищепити" інтер'єру, у якому японське звучить не прямо, а лише тонким підтекстом. Основна частина житла - відкритий простір, що включає в себе зону вітальні, відкриту кухню, чайний подіум, їдальню і робоче місце. Границі зони позначені перегородками з матового скла, які стилістично нагадують традиційні японські паперові ширми.

нагору

СУЧАСНІ СТИЛІ

Сучасні стилі інтер'єру — це ті, які стали розвиватися відносно недавно, але вже завоювали визнання й стали популярними.

МІНІМАЛІЗМ

Мінімалізм заснований на принципі побудови ідеальних форм і пропорцій, конструювання простору грою контрастних колірних співвідношень і освітлення при повній відсутності декору. Нічого зайвого. Лаконічність у розміщенні предметів, на яку робиться акцент, у сполученні з високою якістю матеріалів, що використаються, гладких дзеркальних фактур і перевазі білих кольорів, що підкреслює силуети, створюють ілюзію нескінченного простору й невагомості. Поверхні повинні бути ідеальними, цільними. Величезна виразність досягається за рахунок контрастних кольорів, матеріалів, а також асиметрії й незвичайних образів, що запам'ятовуються. Зовнішній вигляд приміщення являє собою гармонійно взаємозалежні, виконані в строгій графічній гамі стіни підлога і стеля (для чого найчастіше використаються три кольори: білий, чорний і сірий) і яскраві, насичені кольори небагато численних предметів інтер'єру.

 Для мінімалізму властиві: монохромність, мінімальна кількість кольорів, чіткість композиції, гранична простота оформлення, робота великими площинами, чіткі геометричні фігури, але припустимі і злегка вигнуті форми. З матеріалів використаються: алюміній, хром, сталь, матове скло, натуральне дерево, натуральний камінь, пластик.  Мінімалізм гарний тим, що дозволяє звільнитись від зайвого. Мінімалізм віддає перевагу простору для життя й вільного мислення. Прості геометричні форми, чисті кольори. Немає нічого простіше світильників у цьому стилі. Досить сховати лампочку під білим кулястим абажуром - і от уже готовий твір мистецтва, до якого нічого не додати й не відняти. Лінійні системи також гарні для створення композицій у дусі мінімалізму. Світні лінії вказують напрямку, залишаючи вибір відвідувачам.  Переважні кольори: улюблені кольори мінімалізму - білий. Тому він домінує в кольоровості світла, допускаючи лише незначні варіації відтінків. Він же вибирається і для кольорів абажурів. Кілька світильників-призм, згрупованих разом, заливають інтер'єр м'яким рівним світлом. Світильник у стилі мінімалізму повинен виглядати нематеріальним. Тому для абажурів використаються легкі, "необтяжливі" матеріали: прозоре і матове скло, пластик і навіть папір.

Характерні риси: інтер'єрам у стилі мінімалізм властива гранична лаконічність форм, повна відсутність декору, орнаментів, ясність композиції, акцентування природності фактур. Моделювання простору і світла з використанням тільки необхідних предметів. Всі прояви побуту ретельно заховані. Холодність і незбагненність цього стилю вимагає досконалості в повсякденному житті, а це, у свою чергу, приводить до того, що стиль стає придатним більшою мірою для громадських місць, чим для житла.

Меблі: натуральне дерево, сучасні матеріали: сталь, алюмінієві профілі, матове скло.

нагору

 

КОНСТРУКТИВІЗМ

Конструктивізм (1 половина ХХ століття). Для даного стилюхарактерні продумані функціональні рішення і строга відповідність їхнім вимогам, компактність із чітко виявленим каркасом, технічна ясність форм. Відсутність ліпного декору. Широко використаються убудовані ніші-підсвіткі. Меблі відрізняються мобільністю і функціональністю. Бурхливий, стрімкий час на рубежі епох на початку минулого століття, час відкриттів і помилок, проектів, зухвалих експериментів, невдач та успіхів. Епоха, з божевільною швидкістю життя, яка змінювала, мистецтво та світогляд. Народжувалася нова естетика, з'явилися креатині експериментатори, талановиті фантазери - художники, архітектори, поети. Дихаючи свіжим повітрям змін, вони втілювати в життя самі неймовірні задуми, перейняті духом нової ери. Джерелом красидля них стала техніка, у її кутастих контурах шукали вони нові форми.

В архітектурі були сформульовані нові принципи містобудування: соціальна спрямованість житла, його функціональна відповідність самим необхідним потребам мешканців, у зв'язку із чим проектуються малогабаритні "мінімальні квартири". Це супроводжувалося впровадженням у житлове будівництво нових конструкцій і матеріалів: монолітного бетону, металевого каркаса, зборень бетонних конструкцій. Були встановлені свого роду норми "мінімалізму благополуччя ", які вважались найбільш підходящими для житла робітника й насаджувались як соціально-архітектурний ідеал. Час раціоналізму і утилітаризму принесло у мистецтво внутрішнього оздоблення будинку простоту, гармонію і цілісність. "Простота - не проста", "менше - значить більше" - ці афоризми Миса ван дер Роэ, талановитого архітектора XX століття, стали суттю інтер'єра не тільки 20-30 років, але й усього сторіччя. Ніщо зайве не "чіпляє" погляд, все функціонально, продумано, зважено.

Вивірені пропорції ріднять авангардну архітектуру того часу із класичним зодчеством античності. Прості і чіткі форми, вікна від підлоги до стелі, метал і бетон - будинки, схожі на кораблі, що пливуть у майбутнє, а усередині створювався інтер'єр нового часу.  Внутрішній простір будинків звільнявся від перегородок, заперечувались старі уявлення про взаємодію внутрішніх приміщень будинку. Розподіл на зони здійснювалося абстрактним чином найчастіше за рахунок легких пересувних перегородок, окремі замкнуті кімнати, коридори - все це вважалося безнадійно застарілим. На відміну від інтер'єрів попередньої епохи модерну, що нагадують затишну раковину, будинки конструктивістів кликали в майбутнє високих технологій, машинного виробництва і футуристичних мегаполісів. Школи дизайну, створені в той час вчили створювати не окремі, нехай і геніальні речі, а конструювати обстановку в цілому, створюючи весь світ оточуючих людину предметів. При цьому головним був не зовнішній вигляд, а функціональність предметів. Меблі розглядались як "апарат для сидіння", у їх вигляді переважали прямокутні площини й чіткі конструкції.

Характерні риси: основа художнього образа не композиція, а конструкція. Продумані функціональні рішення і строга відповідність їхнім вимогам, чітко виявлений каркас об’ємів, технічна ясність форм, відсутність ліпного декору. Широко використовуєтьсяосвітлення вбудоване у ніші. Меблі: прості, строгі, зручні форми. Функціональне призначення кожного предмета просте і зрозуміле. Ніяких надмірностей. Предмети меблів спрощуються настільки, що стають просто предметами для сну або сидіння.

нагору

ТЕХНО

Техно — стиль, якому властива особлива психологія життя. У дизайні інтер'єрів житлових приміщень використовується не часто, але зате дуже популярний у диско-клубах, ресторанах і т.д. Техно сполучає у собі всі можливості сучасних технологій. В облицювані обов'язково присутні метал і скло. Стиль, що увібрав у себе всю яскравість і екстремальний блиск шоу 80-х.

Проголошене конструктивістами панування технічного прогресу в архітектурі, внутрішнім оздобленні будинків, та і у всіх сферах життя, до якого так прагнули бунтарі-авангардисти на початку XX сторіччя, до кінця його трохи втратило свою привабливість. Позначилося тут і деяке розчарування людей у нескінченних можливостях технічного прогресу, усе більше очевидними ставали і його негативні наслідки, травми і небезпеки.

З іншого боку, стрімкий розвиток інформаційних технологій, їхнє вторгнення в повсякденне життя спричинили істотні зміни побуту і житлових інтер'єрів. Так в умовах своєрідної переоцінки цінностей народився стиль техно. Цей стиль, визнаючи технологічну естетику в архітектурі і інтер'єрах, балансує на грані, за якої виявляється зворотна сторона - майже потворність. І в цій оборотності досягається максимальна виразність, властива йому.

Будівлі і спорудження стають прозорими, "зникаючими". Їхні стіни, що змонтовані з аркушів дзеркального скла, і багатоповерхові будівлі вдень як би розчиняються в повітрі.

Але ввечері вони світяться зсередини вікнами офісів і квартир.  Архітектура як би зливається з мовою нових технологій - кіно, телебачення й комп'ютерного моделювання. Використається прийом зовнішніх конструкцій, винесених за межі будівель. Їхній металевий каркас, пофарбований у яскравий колір, нагадує контури технічних споруджень: високовольтних ліній, піднімальних кранів, корабельного оснащення.

Під стать такій архітектурі й інтер'єри: у них за задумом дизайнерів створюється відчуття техногенної катастрофи, при якій у скло і метал внутрішнього оздоблення "урізається" шматок цегельної стіни неправильної форми з арматурами, що стирчать. Повне відчуття вибуху. А перебуваючи в такому інтер'єрі, почуваєш себе героєм чергового "Термінатора". Цього ефекту і домагаються дизайнери, з певною часткою гумору створюючи пародію на типові епізоди трилерів. 

нагору

 

ХАЙ-ТЕК

Стиль високих технологій. Стиль для людей молодих душею. В облицюванні найсучасніші матеріали, максимально функціональні меблі екстравагантної форми. Саме матеріали являються характерною рисою стилю хай-тек.

Хай-тек, приносить в інтер'єр відчуття світла і простору, акцентує увагу не на колірній гамі або малюнку, а на формі і фактурі архітектурних деталей і предметів інтер'єра.  Хай-тек як і раніше залишається одним з актуальних стилів у дизайні житлових і суспільних інтер'єрів. Цей стиль, що сформувався в останній третині XX ст., виник з дизайну промислових приміщень, де всі елементи інтер’єру підкоряються функціональному призначенню. Конструктивна відкритість, включення у візуальний ряд труб, арматури, повітроходів, складне структурування простору, улюблені матеріали: метал, скло, бетон – все це характерні риси стилю хай-тек. Елементи індустріальної естетики перейшли в житлове приміщення, де одержали подальший розвиток. Практично повна відсутність декору тут компенсується "роботою фактури": грою світла на склі, блиском хромованих і металевих поверхонь, малюнком натуральної деревини.

Приміщення, оформлені в цьому стилі, просторі, без яких-небудь орнаментів і інших декоративних деталей на стінах. Білі кольори є домінуючі, з додаванням нейтральних, блідих відтінків: кремового, сизувато-сірого та золотаво-жовтого. Іноді базовим фоном служить чорний, а подекуди можуть мигнути мазки бежевого або кавового, а також пастельних блакитних, рожевих і зелених кольорів.

Освітлення - важлива частина інтер'єру, витриманого в стилі хай-тек. Забудьте про класичні люстри, кришталеві підвіски, квіткові мотиви. Численні убудовані світильники в сполученні з каскадом невеликих підвісних галогенних ламп - от що потрібно. Причому підвісити їх можна як на одному, так і на різних рівнях. Головна умова - їхня простота й легкість. Струнні світильники й різні натяжні системи - непогана ідея для тих, хто відводить світла істотну роль в інтер'єрі.

Коли ви почнете приводити своє житло у відповідність зі стилістичними принципами хай-теку, ви помітите, як органічно будуть дивитися у вашій квартирі сучасна телевізійна або акустична система, персональний комп'ютер, факс і інша оргтехніка. Це не дивно, адже саме стиль хай-тек - дійсний авангард сучасної моди, нерозривно пов'язаної з науковим прогресом, - ідеально підходить для оформлення квартири людини, що йде в ногу зі своєю епохою.

Характерні риси: конструктивна відкритість, включення у візуальний ряд труб, арматури, вентиляційних труб, складне структурування простору. Улюблені матеріали: метал, скло, бетон, натуральне дерево. Хай-тек — це стиль високих технологій, що пропагандує естетику матеріалу. Елементи індустріальної естетики перейшли в житлове приміщення, де одержали подальший розвиток.

Переважні кольори: білий, пастельні світлі, цегельні, металевий, кольори деревини. Елементи і аксесуари інтер'єру: оголення цегельної кладки, штучне старіння штукатурки і виведення в приміщення опор і балок. В інтер'єрах відсутній декор у колишньому розумінні цього слова. Меблі: форма й пропорції ретельно продумуються. Повна відсутність прикрас компенсується «роботою» матеріалу: грою світла на склі, блиском металевих і хромованих поверхонь, шляхетністю деревини.

нагору

 

КАНТРІ

Кантрі — стиль, з безліччю видів: залежно від країни, чий колорит він відтворює, можуть мінятися практично всі декоративні елементи в оформленні інтер'єру. Основною й незмінною рисою Кантрі є світлий, наближений до сільського стилю дизайн. У меблях і облицюванні приміщень використаються винятково натуральні матеріали: дерево, камінь і т.д. Стилю також властиві достаток текстилю у всіх варіаціях: текстиль на вікнах, м'яких меблях, у вигляді прикрас на стінах  Кантрі в перекладі з англійського означає - село і має на увазі ностальгію по тихому, простому і затишному заміському побуті, позбавленому надуманості та химерності.

Трохи романтичний, дуже затишний і комфортний він налаштовує на приємне проведення часу в колі сім'ї, спокійне і розмірене життя. Форми внутрішніх просторів заміського житла як би зливаються з природою. Стилістика кантрі визначається комфортабельністю і доцільністю.

Кантрі - це, перш за все, екологічний дизайн. І звідси - натуральні будівельні та оздоблювальні матеріали. Для підлоги - мощення плиткою чи декоративним камінням, масивні дерев'яні мостини, наприклад, з дуба, бука, горіха, клена. Для стін - декоративна штукатурка, або поєднання фрагментів штукатурки стін із частково збереженою кам'яною або цегляною кладкою. Для дерева кращі світлі тони. В оформленні стін підійдуть і паперові шпалери - з наївним квітковим малюнком, неяскравим і тонким. Прийнятний і метал - краще, якщо у вигляді зістареної бронзи або латуні. А ось хромований блискучий метал, як і високотехнологічне скло та пластик краще виключити. Кантрі не виключає різні імітації екологічних матеріалів. Головне, щоб при цьому не пропала основа стилю - його "теплота".

Аксесуари для стилю кантрі надзвичайно важливі. Є маса цікавих предметів: лампи з абажурами, фарфорові статуетки, посуд з рослинним орнаментом, - які принесуть в інтер'єр настільки цінне відчуття тепла і затишку. Предмети селянського побуту, такі як скатертини, керамічний посуд або підсвічники, надають міській квартирі особливу чарівність. Квіти в горщиках або пишних букетах - неодмінний атрибут інтер'єру, витриманого в сільському стилі. Ніякого високого яскравого світла.

Освітлення повинно бути дуже м'яким, розсіяним: ближче до підлоги, в кутку, за стіною. світлі тони, всіляко наближений до сільському дизайн. У обробці приміщень і меблів використовуються виключно натуральні матеріали: дерево, камінь і т.д.

Елементи та аксесуари інтер'єру: старовинні речі, рідкісні книги, квіти, плетені меблі, м'які меблі з дерев'яним каркасом. Роль в дизайні інтер'єру колірних і світлових сполучень. Ні для кого не секрет, що інтер'єр квартири і загальне враження від житлових кімнат залежать не стільки від дорогих меблів і елітних підлог, скільки від вибору колірної гамми приміщення. Колір відразу ж впадає в очі і найкраще запам’ятовується. Вибір кольорової палітри залежить від смаку господарів, естетичних уподобань, характеру і темпераменту. При виборі колориту не варто керуватися модою на той чи інший колір - адже оздоблення квартири розрахована на тривалий термін, а модний вчора тон завтра буде дратувати. Це стосується таких кольорів, які не зустрінеш в природі (неоново-синіх або кислотно-зелених). І це виправдано, адже ми по суті хоч і високорозвинені, але тварини. А тому повинні жити в гармонії з природними фарбами.

нагору

 

АВАНГАРД

Авангардний стиль інтер'єру для людини з оригінальним смаком і нестандартним мисленням, що вважає за краще свободу і незалежність у всьому.

Основну роль в інтер'єрі грає колір. Ви можете змішувати, поєднувати, комбінувати які завгодно фарби, головне - не переступати межу між яскравістю і ... вульгарністю. Нехай кольори утворюють органічний ансамбль.

Шпалери протипоказані. Озбройтеся пензликами, фарбами та малюйте. Чорна стіна навпроти білої, біла - навпроти чорної. Відповідно чорне крісло навпроти білої стіни і світильник зі світлим абажуром у чорної стіни. Або такий варіант - всі чотири стіни різних кольорів: жовта, оранжева, червона і вишнева. Авангард будується на контрастах.

До яскравих стін підбирається темна меблі. Меблеві гарнітури - типу диван - два крісла - сюди не підійдуть. Кожна деталь повинна бути оригінальною. Авангард - це сміливий експеримент, але, незважаючи на загальний хаос, все, проте ж, на своїх місцях.