Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачі 65-70

.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
20.96 Кб
Скачать

Задача 65

Між художником-дизайнером Савченко і TОВ виникли відносити підряду. За договором підряду одна сторона (підрядник - Савченко) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника - TОВ), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Предметом даного договору є виконання робіт з покращення естетичного вигляду торгового залу аптеки, а результатом цієї роботи - оформлення вітрини та торгового залу аптеки. Згідно ст. 839 ЦК підрядник зобов'язаний виконати роботу, визначену договором підряду, із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором. Строки виконання роботи встановлюються у договорі підряду, у даному випадку - один місяць. Замовник має право у будь-який час перевірити хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника, Згідно ст. 853 ЦК замовник зобов'язаний прийняту роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договоре або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

Задача 67

Згідно ст. 843 ЦК у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. За загальним правилом, передбаченим ст. 839 ЦК, якщо інше не передбачене договором, підрядні матеріали виконуються із матеріалів та засобів підрядника (що має місце і за умовою задачі). Тому, якщо обумовлених підрядним договором матеріалів та засобів виявиться недостатньо, їх поповнення є обов'язком підрядника. Зокрема, слід пам'ятати і про те, що підрядник виконує роботу за завданням замовника на свій ризик, і цей ризик включає в себе можливість збільшення витрат на матеріали та засоби для виконання замовленої роботи. З іншого боку, дійсно трапляються ситуації, коли у договорі підряду ціну або способи її визначення не встановлено, і тоді ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Однак в даному випадку ціна була визначена сторонами і тому не підлягає зміні.

Задача 69

Відповідно до ст. 849 ЦК України замовник має право у будь-який час

перевірити хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника.

Якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливими, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків. Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору. Що стосується вимоги тресту оплатити ремонт, то згідно ст.854 ЦК якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і погоджений строк. Як бачимо з умови, трест допустив прострочення виконання, тому має нести відповідальність перед Слюсаренком. Як вказує ст.612 ЦК, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором. Боржник, який прострочив виконання зобов'язання, відповідає,перед кредитором за завдані простроченням збитки. Ст.611 ЦК передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов'язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди. Враховуючи викладене, суд має відхилити позовні вимоги тресту.

Задача 70

В даній ситуації склалися не лише відносини підряду (між ТОВ і Будівельно-ремонтне управління №37» та плодовоочевою фабрикою), а й відносини субпідряду (відповідно до яких ТОВ «БРУ» є генеральним підрядником, a ПAT «Майстер» субпідрядником). Однак слід врахувати, що відповідно до ст. 838 ЦК саме генеральний підрядник несе відповідальність перед замовником за виконання зобов'язання. Звичайно, у випадку порушення субпідрядником його зобов'язань генеральний підрядник відповідає перед замовником, однак він має право звернутися з регресним позовом до субпідрядника. Отже, саме ТОВ «ВРУ №37» буде нести відповідальність перед плодовоочевою фабрикою і відповідно повинен відшкодувати збитки та сплатити неустойку, як того вимагає і фабрика. Що стосується прийняття робіт за договором будівельного підряду, то згідно ч.4 ст 882 ЦК передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписуєтеся другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обгрунтованими. Таким чином, суд повинен задовольнити позовні вимоги плодоовочевої фабрики до ТОВ «БРУ №37», а ТОВ, в свою чергу, має право звернутися з позовом до ПAT «Майстер», з регресною вимогою, а також, вимагаючи визнання недійсним акта приймання-передання робіт за договором субпідряду.