Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія 2007.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

11. Політична культура

Сутність, структура та функції політичної культури. Критерії визначення рівня політичної культури. Політична соціалізація: фази та механізми. Плюралізм видів політичної культури в соціумі. Класифікації політичної культури.

Політичні субкультури: чинники виникнення, зміст, носії, типологія.

Проблема взаємовпливу правої та політичної культури. Особливості політичної культури сучасного українського суспільства.

12. Політична поведінка та участь

Політична поведінка як феномен політичного буття. Суб’єкти й акти політичної поведінки. Різновиди політичної поведінки. Політичні статуси і політичні “ролі”.

Політична участь: зміст, функції, соціальне призначення. Мотивація політичної активності та форми політичної участі. Абсентеїзм у політиці.

Протестні форми політичної поведінки. Політичний екстремізм, політико-правова оцінка. Опозиція як форма політичної участі. Види і форми опозиції, засоби опозиційних дій. Особливості становлення і характеру опозиції в Україні.

3. Політичні технології

Сутність політичних технологій, їх види. Стратегія і тактика у змісті політичних технологій. Правові механізми формування і застосування політичних технологій.

Технології реалізації функцій політичної системи. Технології політичного менеджменту. Методи підготовки та реалізації політичних рішень: популізм, елітизм, консерватизм, демократизм та радикалізм.

Лобізм – специфічна технологія політичного тиску. Лобі як групи соціально-політичних інтересів, їх різновиди.

Технології та етапи здійснення електорального процесу: мобілізаційні, інформаційні, політико-соціологічні, юридико-політичні тощо.

14. Політичний процес

Поняття політичного процесу та його наукові концепти. Етапи і динаміка розвитку політичного процесу, його учасники. Структурні складові політичного процесу: політичні інститути, політична діяльність і рішення, політичні події, політичний дискурс тощо.

Функціональний зміст політичного процесу, головні форми і способи його здійснення. Проблема політичної наступності. Різновиди політичних процесів.

Політичні кампанії як форми політичного процесу: виборча кампанія (електоральний процес); позиціювання політичних сил (акторів); плебісцитарні політичні акції (референдум, плебісцит, опитування); політична агітація, дискредитація тощо. Політико-правові характеристики проведення виборчих кампаній в Україні.

14. Політологія міжнародних відносин і глобалізація

Поняття та сутність міжнародної політики. Політичні відносини в системі міжнародних відносин. Суб’єкти світової політики. Механізми формування і функціонування міжнародних відносин.

Зовнішньополітичні стратегії держав. Національна безпека і національний інтерес у зовнішній політиці. Міжнародні пріоритети України.

Глобалізація сучасного світу: зміст, тенденції, наслідки. Глобальні проблеми людства. Глобалізація злочинності. Проблеми збереження миру та подолання міжнародного тероризму.

Роль міжнародних організацій у формуванні міжнародної (світової) політики (економічних і адміністративно–політичних структур): ООН, СОТ, ЮНЕСКО, МВФ, МБРР, Світовий банк, ЄС, ПАРЄ, СНД, Рада Європи, НАТО, АСЕАН, Інтерпол, Європол та ін.