Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_-_Kriminalne.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
774.14 Кб
Скачать

XVI. Тема 21. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх Колоквіум (2 год.)

Методичні рекомендації. Дана тема не викладається у лекційному курсі, тому вивчається самостійно (за планом) із наступним обговоренням на колоквіумі.

При підготовці до колоквіуму необхідно звернути увагу на те, що кримінальна відповідальність і покарання неповнолітніх тільки тоді будуть сприйматись суспільством як справедливі, коли будуть максимально враховувати особливості віку, рівень фізичного та психічного розвитку неповнолітнього, умови його життя та виховання, вплив дорослих і т. ін. Виходячи з цього потрібно усвідомити особливості кримінальної відповідальності й покарання неповнолітніх, що сформульовані законодавцем в розд. XV Загальної частини КК.

21.1. Особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності

План

1. Види звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності.

2. Звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру (особливість даного виду звільнення від кримінальної відповідальності; підстава такого звільнення, правові умови; види та ознаки примусових заходів виховного характеру, наслідки ухилення неповнолітнього від застосування до нього примусових заходів виховного характеру).

3. Звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх у зв'язку із закінченням строків давності (особливість даного виду звільнення від кримінальної відповідальності, загальні умови такого звільнення, строки давності).

21.2. Види покарань, які застосовуються до неповнолітнього, та особливості їх призначення

План

1. Основні покарання, що можуть бути застосовані до неповнолітнього (види покарань; особливості їх змісту та умов застосування до неповнолітніх).

2. Додаткові покарання, що можуть бути застосовані до неповнолітнього (види покарань; особливості їх змісту та умов застосування до неповнолітніх).

3. Особливості призначення покарання неповнолітнім (спеціальні засади призначення покарання неповнолітнім; особливість остаточного покарання неповнолітньому за сукупністю злочинів та вироків).

21.3. Особливості звільнення неповнолітніх від покарання та його відбування

План

1. Види звільнення неповнолітніх від покарання та його відбування (вид звільнення від покарання, який може бути застосований тільки для неповнолітнього; види звільнення від покарання, які можуть бути застосовані і до неповнолітнього, і до неповнолітнього).

2. Звільнення від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру як вид звільнення від покарання, що може застосовуватися лише до неповнолітніх (вичерпний перелік примусових заходів виховного характеру: обов’язкові умови такого звільнення).

3. Звільнення неповнолітнього від відбування покарання з випробуванням (загальні підстави, умови звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням; вид покарання, від відбування якого можливе звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням; іспитовий строк звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням; правові наслідки звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням).

4. Звільнення неповнолітнього від відбування покарання в зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку (підстави, особливості застосування; строки давності виконання обвинувального вироку).

5. Умовно-дострокове звільнення неповнолітнього від відбування покарання (підстави, правові умови, особливості застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, наслідки вчинення неповнолітнім нового злочину протягом не відбутої частини покарання при умовно-достроковому звільненні від відбування покарання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]