Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_rek_dlya_stud_ZFN.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Варіант II.

Завдання 1:

Після закінчення Київського політехнічного інституту подружжя Колосови у результаті державного розподілу як молоді спеціалісти були направлені на роботу в м. Дніпропетровськ. Там їм було відмовлено в позачерговому наданні квартири на тій підставі, що в цьому місті в трьохкімнатній квартирі проживають батьки дружини, яка не втратила на час навчання в інституті право проживання в цій квартирі, оскільки вона для навчання в інститут вибула з м. Дніпропетровська.

На прийомі у прокурора подружжя пояснили, що поселитись у квартирі батьків вони на можуть, оскільки ті категорично відмовили на вселення в їхню квартиру зятя. У той же час адміністрація заводу відмовляє їм у позачерговому наданні житла, їх цікавить, чи правомірна поведінка батьків дружини та відмова адміністрації заводу? Чи е якийсь вихід, якщо одна із кімнат трьох кімнатної квартири є ізольованою?

Дайте мотивоване рішення.

Завдання 2:

Громов і Даніна жили сумісно, не реєструючи шлюб. У Даніної була донька трьох років. Коли в них народилася дитина, вони вирішили зареєструвати шлюб. У момент реєстрації шлюбу вони заявили, що в них двоє дітей, син і донька. Працівники РАЦСу вимагали оформити цю заяву письмово й обопільно, що і було зроблено. Через півроку подружжя посварилися і розійшлися. Даніна подала позов про стягнення аліментів на двох дітей. Громов заявив зустрічний позов про оспарювання батьківства по відношенню до доньки, оскільки фактично ії батьком не був, погодився на умови Даніної записати її як свою доньку в момент реестрации щлюбу. Свою вимогу обґрунтував, посилаючись на більшість показань свідків про те, що в Даніної донька народилася задовго до її знайомства з Громовим.

Як вирішити дану суперечку?

Завдання 3:

При поділі спільного майна подружжя Волкових суд ухвалив рішення про виключення зі складу майна, що підлягає поділу, швейного устаткування (професійних швейної машини та оверлока фірми «Пафф») і передання його дружині, оскільки вона є швачкою за фахом. Одночасно чоловіку була присуджена відповідна компенсація згідно з його часткою в загальному майні подружжя.

Поясніть, чи правильне рішення ухвалив суд.

Варіант III.

Завдання 1:

Житлове управління райвиконкому подало позов про виселення із службової квартири Іванової без надання іншої жилої площі. Відповідачка цю квартиру одержала в зв'язку з трудовими відносинами як двірник. Через три роки вона звільнилась з роботи за власним бажанням. З тієї години займалась вихованням дітей, одержуючи на них аліменти від колишнього чоловіка, який залишивши їх з дітьми, одружившись вдруге.

Позивач вимагав задовольнити позов, оскільки службова квартира необхідна для надання її двірнику, який недавно оформився на роботі. Відповідачка не заперечує звільнити службову квартиру, але за умови, якщо їй буде надана інша ізольована квартира.

Дайте аргументований висновок.

Завдання 2:

Країв звернувся з позовом про зниження розміру аліментів, які він сплачує на сина від першого шлюбу, вказуючи, що, з нього стягуется частина заробітку 500 грн. на місяць. Мати дитини одержує заробітну плату 1200 грн. Окрім того їй допомагають її батьки. На суму, що залишається після утримання аліментів, Країв утримує дружину і доньку від іншого шлюбу.

Таким чином, матеріальне становище доньки є гіршим у порівнянні з матеріальнім становищем сина. Суд задовольнив його прохання, визначивши розмір стягненої суми в 300грн.

Чи вірне рішення суду?

Завдання 3:

У лютому 2004 р. в юридичну консультацію звернулося громадянка Лещенко. Вона розповіла, що одружилася з Ніколінком у січні 1993 р. На початку суміжного життя чоловік був уважний до неї, дарував квіти, вони часто відвідували театр, музеї, ходили в гості. Але потім чоловік, на думку Лещенко, став приділяти їй менше уваги,вважаючи за краще проводити вільний час зі своїми друзями, без неї.

Лещенко просила пояснити їй, чи може вона правовими засобами примусити чоловіка ставитися до неї як і раніше, в перший рік шлюбу. Стосовно іншого до чоловіка претензій немає: зарплату віддає, алкоголем не зловживає, скандалів у сім'ї немає. Розривати шлюб Лещенко не бажає.

Яку відповідь у такій ситуації можна було б дати Лещенко? Які відносини регулюються сімейним законодавством?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]