Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Mezhdunar_1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

Тема 1. Поняття міжнародного приватного права

(колоквіум)

Питання для обговорення

1. Предмет міжнародного приватного права.

2. Види іноземного елементу в приватноправових відносинах.

3. Методи МПП. Колізійно-правовий метод регулювання. Матеріально-правовий метод регулювання.

4. Система МПП як галузі права та навчальної дисципліни.

5. Співвідношення МПП з іншими галузями національного права та міжнародним правом.

6. Історія науки МПП.

Список нормативних актів та літератури

Мережко А.А. Наука международного частного права: история и современность. – К.: Таксон, 2006. – 356 с.

Фединяк Г.С. Порівняльний метод і порівняльне правознавство у сфері міжнародного приватного права // Право України. – 2002. – № 7. – С.107-110.

Тема 2. Джерела (форми) міжнародного приватного права

(колоквіум)

Питання для обговорення

1. Поняття та види джерел МПП.

2. Міжнародні договори як джерела МПП.

3. Внутрішнє (національне) законодавство як джерело МПП.

4. Поняття правового звичаю, його види.

5. Значення судової та арбітражної практики та доктрини у регулюванні відносин МПП.

6. Концепція lex mercatoria, її вплив на судову та арбітражну практику.

7. Поняття та види уніфікації та гармонізації норм МПП.

Список нормативних актів та літератури

Кисіль В.І. Міжнародне приватне право: питання кодифікації. – К.: Україна, 2000. – 273 c.

Погребняк С. Вплив судової практики на юридичні акти в романо-германській правовій сім’ї // Вісн. Акад. прав. наук України. – 2003. – № 4. – С.92.

Попко В.В. Уніфікація норм міжнародного приватного права в рамках Гаазької конференції: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2006.

Руденко О.В. Уніфікація міжнародного приватного права в ЄС : Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2007. – 189 с.

Щокіна О.О. Правовий звичай міжнародної торгівлі як джерело міжнародного приватного права : Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Нац. юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого. – Х., 2006

Тема 3. Загальні засади правозастосування в міжнародному приватному праві Питання для обговорення

1. Поняття та структура колізійної норми. Загальна класифікація колізійних норм (імперативні, диспозитивні, альтернативні, кумулятивні).

2. Класифікація колізійних норм за формою прив’язки (односторонні та двосторонні). Кумуляція та розщеплення колізійних прив’язок.

3. Проблема кваліфікації колізійної норми. Конфлікт кваліфікацій.

4. Поняття зворотного відсилання та відсилання до права третьої країни.

5. Інститут “обходу закону” в колізійному аспекті.

6. Інститут публічного порядку в МПП. Надімперативні норми закону суду та закону третьої держави.

7. Взаємність (матеріальна та формальна) і реторсії.

Завдання

1. Громадянин України (18 років) та громадянка Пакистану (14 років) звернулися до місцевого органу РАГС України із заявою про реєстрацію шлюбу. Співробітник РАГС відмовив у прийнятті заяви на тій підставі, що дівчина за законодавством України не досягла шлюбного віку. Заявники заперечували, посилаючись на законодавство Пакистану, згідно з яким шлюбний вік жінок становить 11 років.

Чи правомірні дії співробітника РАГС? Які норми чинного законодавства України регулюють зазначені відносини? Чи могла б пара зареєструвати шлюб у консульській установі Пакистану?

2. На території України відбулася дорожньо-транспортна пригода, в результаті якої завдано шкоди легковому автомобілю, що належав польському підприємству, вантажівкою авто-перевізного підприємства України. Як було встановлено, винним у ДТП є водій вантажівки, який не впорався з управлінням.

Польське підприємство звернулося з позовом про відшкодування шкоди, завданої автомобілю, у розмірі вартості його ремонту. Вимоги позивача ґрунтуються на нормах ЦК України.

На підставі якого нормативного акта буде визначене належне до застосування право? Право якої держави буде застосовано для вирішення спору?

3. Поясніть, чи наявний у наведених нижче прикладах обхід закону і чи є такі дії протиправними:

а) громадянка України виїжджає на територію США, де народжує дитину з метою отримання дитиною громадянства США;

б) усиновитель та усиновлена ним донька, громадяни України, виїжджають в іншу країну на постійне проживання, де укладають шлюб;

в) громадяни України та Російської Федерації з метою уникнення необхідності нотаріального посвідчення договору дарування житлового будинку укладають цей договір на території країни, у законодавстві якої відсутня вимога щодо його нотаріального посвідчення;

г) підприємство, зареєстроване на території України, та підприємство, створене за законодавством Республіки Білорусь, при укладенні договору купівлі-продажу закріпили в ньому, що для визначення змісту прав та обов’язків сторін за цим договором застосовується право Венесуели.

4. Розгляньте наступні ситуації і дайте відповіді на питання, наведені нижче:

— при складанні заповіту на території України громадянин Білорусі Р. встановив у ньому, що спадкові відносини, які виникнуть після його смерті, регулюються правом Франції;

— громадянин України П. та його дружина – громадянка Канади – Р. уклали угоду, в якій закріпили, що майнові наслідки їх шлюбу регулюються правом Російської Федерації;

— громадянка України С. та громадянин Японії Г. звернулися до відділу реєстрації актів громадянського стану України із заявою про укладення їх шлюбу за формою і в порядку, передбаченому законодавством Японії;

— підприємство, зареєстроване в Нідерландах, та українське підприємство уклали договір оренди нерухомого майна, яке знаходиться на території України. У вказаному договорі сторони зазначили, що до тлумачення змісту договору застосовується право Індії.

У чому полягає принцип автономії волі сторін? Які види автономії волі сторін можна назвати? Що є підставою для реалізації принципу автономії волі? Чи будуть визнані в Україні наведені вище правочини?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]