Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОВУ.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тест № 10

1.Основні вимоги наказу начальника Генерального штабу – Головно команду- вача Збройних Сил України №180 від 2005 року щодо заходів, які здійснюються командирами при організації внутрішньої служби.

2.Основні вимоги директиви Головнокомандувача Збройних Сил України № Д-2 від 2005 року щодо ведення особової справи військовослужбовця строкової служби.

3.Основні вимоги наказу Міністра оборони України №359 від 2005 року щодо обліку і зберігання стрілецької зброї та боєприпасів у варті.

4.Основні вимоги керівництва з бойової підготовки у Повітряних Силах Збройних Сил України (КБП-2005) щодо планування бойової підготовки у підрозділі.

5.Основні вимоги наказу командувача Повітряних Сил Збройних Сил України №185 від 2006 року щодо підготовки патрульних до несення служби.

6.Основні вимоги наказу Міністра оборони України №300 від 1997 року щодо організації ротного господарства.

7.Основні вимоги наказу Міністра оборони України №105 від 2000 року щодо дотримання заходів безпеки під час несення вартової служби.

8. Основні вимоги наказу Генерального штабу Збройних Сил України №100 від 2005 року щодо початкової бойової підготовки молодого солдата.

9.Основні вимоги постанови Кабінету Міністрів України №426 від 2002 року щодо норм забезпечення продовольством військовослужбовців.

10. Основні вимоги керівництва з бойової підготовки у Повітряних Силах Збройних Сил України (КБП-2005) щодо методики підбиття підсумків з особовим складом взводу з бойової підготовки.

V. Організаційно-методичні вказівки та взаємозв’язок з іншими дисциплінами

Предметом навчальної дисципліни є зміст, технологія обґрунтування заходів командира щодо вироблення і прийняття рішень, реалізації їх з урахуванням діючих факторів при керівництві підрозділами, а також прищеплення навичок з практики організації управління, вивчення вимог керівних документів які регулюють повсякденну діяльність підрозділів, формування у курсантів та студентів умінь та навичок керівника-командира підрозділу.

Науковою і методичною основою навчальної дисципліни є положення теорії управління, економіки, соціології, педагогіки, психологи, а також положення теорії організації та управління, керівних документів з організації реформування та розвитку Збройних Сил України, Статутів Збройних Сил України, наказів та директив Міністра оборони України, Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України. Навчальна дисципліна належить до блоку тактичних, тактико-спеціальних дисциплін.

Дисципліна базується на попередніх дисциплінах: “Основи психології і педагогіки”, “Основи економічних теорій”, “Політологія”, “Соціологія”, “Безпека життєдіяльності”, “Історія війн та військового мистецтва” і займає ведучу роль та місце в методологічній, практичній підготовці випускника до практичної діяльності військового юриста.

При вивченні дисципліни особлива увага приділяється формуванню уміння курсантів та студентів користуватися науковими принципами управління, системного підходу й ефективності, у тому числі шляхом показу тим, хто навчається, раціональних варіантів управлінських рішень.

Військово-професійна спрямованість дисципліни має на меті забезпечити підготовку фахового військового юриста, який здатний глибоко аналізувати стан справ та знаходити оптимальні шляхи та способи у рішенні поставлених завдань.

Дисципліна викладається для курсантів та студентів, які навчаються за спеціальністью „Правознавство”-7.060101 і спеціалізаціями ВОС-850100; 850200; 850300.

Дисципліна є основною у підготовці курсантів та студентів - як офіцера-керівника. Вона базується на знаннях загальновійськових і тактико-спеціальних дисциплін, психології і педагогіки, методики виховної роботи, основ законодавства України, основ управління та прийняття рішення у військовій справі, вимог Статутів Збройних Сил України, наказів і директив Міністра оборони України, отриманих курсантами та студентами за період навчання.

Дисципліна базується на попередніх дисциплінах: “Основи психології і педагогіки”, “Основи економічних теорій”, “Політологія”, “Соціологія”, “Безпека життєдіяльності”, “Історія війн та військового мистецтва”,"Статути Збройних Сил України та їх практичне застосування", "Стрілецька зброя та вогнева підготовка", і займає ведучу роль та місце в методологічній, практичній підготовці випускника до практичної діяльності військового юриста.

Вона забезпечує вивчення дисциплін: “Тактика ”, "Військове навчання та виховання”, а також дисципліни навчального плану підготовки бакалаврат та магистр.

Дисципліна вивчається на протязі 96 години в 8 та 9 семестрах на лекціях, практичних, групових заняттях та на самостійних заняттях під керівництвом викладача. При цьому на заняття під керівництвом викладача відводиться 12 години, на самостійні заняття – 48 годин.

Навчальний матеріал розділено на 3 блоки змістовних модулів. Блок змістовних модулів № 1 - “Теоретичні основи військового|воєнного| управління” складають з трьох змістовних модулів. Блок змістовних модулів № 2 - “Управління військовою організацією” складають з двох змістовних модулів. Блок змістовних модулів № 3 - “Практичні основи військового|воєнного| управління. Управління повсякденною діяльністю підрозділів у мирний час” складають з двох змістовних модулів.

На лекційних заняттях особлива увага приділяється викладанням основ теорії організації управління, методики прийняття рішень при вирішенні управлінських задач, а також основних напрямків роботи командира підрозділу з управління повсякденною діяльністю підрозділів у мирний час.

На самостійних заняттях курсанти та студенти виконують завдання керівника занять з метою закріплення одержаних навиків, вивчення необхідних керівних документів з питань управління повсякденною діяльністю військових колективів, а також відпрацюванню необхідних нормативних документів, потрібних офіцеру – командиру.

На практичних, групових заняттях та на заняттях під керівництвом викладача поглиблюються, закріплюються та систематизуються теоретичні знання, набуваються практичні навики щодо форм і методів роботи військового юриста з питань прийняття рішень та з питань управління повсякденною діяльністю своїй діяльності. Основні зусилля направляються на підготовку військового юриста, який здатний глибоко аналізувати стан справ, знаходити оптимальні шляхи й засоби у вирішенні поставлених задач.

Важливою і визначною умовою відпрацювання у курсантів та студентів правильного підходу до діяльності військового юриста є проведення практичних занять шляхом аналізу конкретних ситуацій та відпрацювання базових керівних документів.

За один-два дні до проведення практичного заняття курсантам та студентам видається завдання на самостійну підготовку, в якому доводиться тема наступного заняття, його цільова настанова та питання, що відпрацьовуються, вказується навчальна література, з якою курсанти та студенти повинні прибути на заняття.

Визначним при вивченні дисципліни є прищеплення курсантам та студентам умінь й навичок самостійного прийняття рішення, організації особистої роботи, виконання вимог керівних документів з питань повсякденної діяльності.

Для забезпечення ритмічної роботи курсантів та студентів, своєчасного виявлення складних і важких для засвоєння розділів дисципліни і відповідного корегування навчально-виховного процесу, виявлення курсантів або студентів, які відстають і надання їм допомоги при вивченні дисципліни проводиться модульний та рейтинговий контроль. Модульний контроль здійснюється в процесі практичних занять шляхом контрольного опитування. Результати контролю відображаються в журналі обліку навчальних занять.

Рейтинговий контроль полягає в складанні заліку (модульного контролю № 1) у 8 семестрі, модульного контролю № 2 та екзамену (модульного контролю № 3) у 9 семестрі.

Визначною умовою відпрацювання у курсантів та студентів правильного підходу до прийняття рішення у діяльності військового юриста є проведення у 9 семестрі курсової роботи з дисципліні “Основи військового|воєнного| управління”.

Розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри

Загальновійськових та правових дисциплін

Протокол від „___” ______20__ року № ___

Начальник кафедри загальновійськових та правових дисциплін

полковник С.Ю.ПОЛЯКОВ