Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_1_modul_z_derzhbudu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
134.14 Кб
Скачать

16

І варіант

  1. Визначте загальне поняття державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні (охоплює, власне, увесь процес формування, існування й розвитку системи публічної влади в суспільстві, тобто державного механізму та системи місцевого самоврядування)

  1. Охарактеризуйте зміст поняття «державне будівництво» на сучасному етапі державотворення в Україні (охоплює, власне, увесь процес формування, існування й розвитку системи публічної влади в суспільстві, тобто державного механізму та системи місцевого самоврядування)

  1. Визначить поняття елементів змісту державного будівництва і місцевого самоврядування (юридичні показники існуючої моделі організації роботи ОПВ)

  1. Назвіть елементи змісту державного будівництва і місцевого самоврядування, які характеризують тільки діяльність органів публічної влади (функції, компетенція, форми і методи діяльності ОПВ)

5. Виокремить спільні риси органів державної влади та органів місцевого самоврядування ( 1) утворюються і діють на основі, в межах повноважень і способами, що передбачені Конституцією та законами; 2) здійснюють управління суспільними справами; 3) наділені владними повноваженнями; 4) працюють за рахунок відповідного бюджету; 5) приймають свої рішення переважно у вигляді правових актів; 6) об’єднують підвладні структури за територіальною ознакою; рішення, прийняті ними в межах

своєї компетенції, є загальнообов’язковими на відповідній території)

6. Наведіть поняття науки державного будівництва і місцевого самоврядування ( сукупність наукових поглядів, ідей, концепцій, уявлень про організацію та діяльність ОПВ)

7. Визначить характер науки державного будівництва і місцевого самоврядування (комплексний)

8. Розкрийте зміст організаційної концепції предмету науки державного будівництва і місцевого самоврядування (полягає в дослідженні різноманітних аспектів

існування органів публічної влади як особливого роду організацій)

9. Наведіть визначення системи науки державного будівництва і місцевого самоврядування (внутрішньо взаємопов’язана, логічно побудована структура

розміщення наукового матеріалу, обумовлена специфікою її предмета)

10. Елементом якого аспекту поняття державного будівництва і місцевого самоврядування є порівняльно-правові питання державного будівництва і місцевого самоврядування (порівняльний)

11. У який період відбулося становлення державного будівництва і місцевого с

самоврядування як самостійної науки (XX ст. )

12. У якому році розпочалось викладання навчального курсу «Радянське будівництво» у

вищих навчальних закладах (1929)

13. Назвіть науковців, які займалися розробками проблем радянського, а потім державного будівництва (Г. С. Гурвич, Є. Б. Пашуканіс, М. А. Рейснер,

П. І. Стучка, А. М. Турубінер, А. А. Алексеєв, Б. О. Кістяківський, В. М. Гессен, Б. Є. Нольде, М. І. Палієнко, П. О. Покровський, Є. К. Трубецький )

14. Коли відбулася трансформація науки радянського будівництва в науку державного

Будівництва (1990)

15. Які групи методів дослідження використовуються у науці державного будівництва і

місцевого самоврядування (загально наукові, загально філософські та спеціаотні)

16. Який метод наукового дослідження використовується для встановлення змісту

правових норм, що регулюють організаційні відносини в сфері функціонування

органів публічної влади, та аналізу практики їх застосування в науці державного

будівництва і місцевого самоврядування (формально-юридичний)

17. Що є завданням кібернетичний методу дослідження в сфері державного будівництва і місцевого самоврядування (допомагає досліджувати ступінь застосування вимог наукової організації праці в органах державної влади і місцевого самоврядування, рівень запровадження в роботі управлінського апарату сучасних інформаційних технологій та технічних засобів)

18. Назвіть джерела науки державного будівництва і місцевого самоврядування ( наукові праці, правові акти, матеріали практики діяльності ОПВ)

19. Охарактеризуйте навчальну дисципліну «Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні» (це сукупність наукових знань у галузі державного будівництва і місцевого самоврядування, необхідних і достатніх для формування цілісного уявлення про організацію роботи органів публічної влади у процесі підготовки юристів, державних службовців фахівців органів державної влади і місцевого самоврядування)

20. Що уявляє собою системно-структурна організація органів державної влади і місцевого самоврядування (процес, спрямований на визначення їх сфери діяльності і територіальної специфіки, впорядкування структурних елементів, реалізацію завдань і функцій, забезпечення взаємодії між підрозділами, ефективне використання ресурсів, які є в їхньому розпорядженні, з метою налагодження нормального функціонування органу)

21. На які види поділяються органи публічної влади за своїм функціональним призначенням (законодавчі, виконавчі, судові)

22. Які органи відносяться до системи органів державної влади в Україні (ПУ, ВРУ, КМУ, ЦОВВ, МДА, КСУ та суди загальної юрисдикції)

23. Які органи належать до системи органів влади Автономної Республіки Крим (ВР АРК, ОВВ АРК)

24. Назвіть систему органів місцевого самоврядування в Україні (представницькі органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні в містах, районні й обласні ради, органи самоорганізації населення; а також виконавчі органи місцевого самоврядування )

25. Які органи публічної влади в Україні є колегіальними (ВРУ, КСУ, КМУ, ЦВК, представницькі)

26. Визначте загальні принципи організації та діяльності органів публічної влади (гуманізм, народовладдя, верх. Права, поділ влади, законності, гласності, поєднання і колегіальності оптимальна децентралізація, поєднання виборності та призначуваності)

27. Вимогою якого принципу організації та діяльності органів публічної влади є обов'язкове дотримання безперешкодного руху інформаційних потоків у системі публічної влади (гласності)

28. Наведіть визначення поняття функцій органів публічної влади (об’єктивно обумовлені основні напрямки їх діяльності, що забезпечують поділ праці всередині державного механізму і характеризуються певною стабільністю, в яких відображаються завдання і соціальне призначення органів публічної влади)

29. Які види функції органів публічної влади виокремлюються за об'єктами здійснення влади (політична, економічна, соц., еколог., культурна, оборонна, зовн.екон., зовн.культ., зовн.політ.)

30. Розкрийте зміст компетенції органу публічної влади (межі владної діяльності ОПВ)

31. Елементом якої категорії є повноваження органу публічної влади (компетенції)

32. Якими рисами компетенція органів публічної влади відрізняється від функцій цих

Органів (окреслюється за допомогою максимально конкретних формувань)

33. Визначте поняття форм діяльності органів публічної влади (зовнішнє вираження однорідних дій, процедур, які здійснюють органи публічної влади, їх структурні підрозділи й посадові особи в процесі реалізації функцій і компетенції в правових і організаційних рамках)

34. Яку форму діяльності характеризує затвердження Верховною Радою України указів

Президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях (нормотворчу, а саме підзаконне провадження)

35. Які форми складають групу організаційних форм діяльності органів публічної влади (основні, тобто це сесії ВРУ, ВР АРК, місцевих рад, парламентські, комітетські, громадські слухання, засідання КМУ, Ради міністрів АРК, тощо, а також допоміжні - наради, обговорення, семінари, перевірки, офіційні візити за кордоні робочі поїздки по країні посадових осіб, прес-конференції, інтерв’ю, індивідуальний прийом громадян і посадових осіб, переговори та ін)

36. Які риси властиві матеріально-технічним формам діяльності органів публічної влади (допоміжний характер, сприяють процесу реалізації функцій і компетенції, забезпечуючи, обслуговуючи і фіксуючи заходи і дії органів публічної влади, їх підрозділів, посадових осіб)

37. На які види можна класифікувати методи діяльності органів публічної влади Правові, організаційні, соц. – психологічні)

38. Який організаційний метод діяльності органів публічної влади характеризує сукупність прийомів та способів визначення основних завдань, напрямків діяльності цих органів в майбутньому, заходів досягнення намічених показників (планування)

39. Наведіть приклади інституційних способів координації діяльності органів публічної

Влади (створення спільних органів: координаційних, консультативних, дорадчих)

40. Розкрийте поняття наукової організації управлінської праці (це система узагальнених знань про оптимальну організацію управлінської праці, засіб забезпечення її високої продуктивності за допомогою досягнень сучасної науки і техніки)

41. Наведіть класифікацію основи організації та діяльності органів публічної влади ( те ритор., правова, матеріальна, фінансова)

42. Яким чином визначається правова основа організації та діяльності органів публічної

влади (коли ОПВ приймають певне рішення й оформляють його правовим актом, вдаватися до аргументації, підводити під рішення правову базу)

43. Правовою основою діяльності яких органів публічної влади виступає статут територіальної громади (ОМС)

44. Яке поняття характеризує певна частина соціального, економічного, просторового та інших потенціалів країни, що перебуває у юрисдикції органів публічної влади (територіальна основ діяльності ОПВ)

45. На яких адміністративно-територіальних рівнях функціонує система органів державної влади в Україні (всеукраїнський, регіональний та локальний)

46. Наведіть спільні риси матеріальних основ організації та діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування (Первинними суб’єктами права власності на об’єкти, що становлять матеріально-фінансову основу будь-яких органів публічної влади в Україні, є колективні суб’єкти — Український народ чи окремі територіальні громади)

47. Об'єктом якої форми власності є майно, що забезпечує діяльність Президента України

та його апарату (державна)

48. Які об'єкти відносяться до фінансової основи організації та діяльності органів

публічної влади (бюджетні кошти)

49. Визначте поняття бюджету (правовий акт, згідно з яким ОВВ дістають легітимне право на розпорядження певними фондами грошових ресурсів, кошторис доходів і видатків ОДВ та ОМС)

50. Які податки і збори відносяться до категорії місцевих (власні доходи, заг. держ.податки, збори та інші обв”язкові платежі)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]