Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R3.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
208.38 Кб
Скачать

3.2. Правовий статус акціонерного товариства

3.2.1. Історичні передумови виникнення акціонерних товариств

Прообрази сучасних акціонерних товариств (АТ) виникли декілька століть тому. Бурхливий розвиток капіталістичних відносин і необхідність акумулювання капіталів для ведення значної за розмірами підприємницької діяльності спричинило їх появу.

Найпершими попередниками акціонерних компаній були римські товариства. Вони були негласними і засновувалися на обов’яз­ковості відносин між їх членами на джентльменських засадах. Уже з більшим правом з АТ порівнюють середньовічні німецькі товариства, що створювались для розробки корисних копалин.

Безпосередніми попередниками АТ стали великі союзи капіталістів, які були найбільш поширені в Італії і дістали назву банків.

Крім італійських банків у XVI ст. почали виникати торговельні акціонерні компанії для далеких морських перевезень. Після відкриття нових морських шляхів і нових країн у Голландії підприємці бажали зав’язати торгові відносини з Індією, Африкою, Бразилією, для чого вони почали об’єднуватися в експедиції з 7—18 кораблів. Ці об’єднання були не просто союзами власників кораблів, а й союзами осіб, які витратили капітал на спорядження експедиції. Згодом подібних голландських компаній стало так багато, що вони почали конкурувати одна з одною. Тому в 1595 р. уряд розпочав переговори з компаніями і об’єднав їх у Голландську Ост-індську компанію.

В Англії в 1599 р. за приватною ініціативою була створена Ост-індська компанія. Підставою для її створення було значне підвищення цін на перець, ініційоване голландцями. Королева подарувала компанії привілеї щодо ввозу та вивозу товарів. Поступово формувалися внутрішні правила компанії — правила проведення загальних зборів. У правилах зазначалося, що збори мають проходити у визначеному місці, один учасник має один голос, присутність на зборах — обов’язок кожного учасника. Збори вже поділялись на постійні і надзвичайні.

Ост-індська компанія не була єдиною компанією в Англії, серед інших компаній можна виділити Південне товариство, Англо-віргінське товариство та Південноамериканську компанію.

Для розвитку акціонерного руху велике значення мав заснований у 1694 р. Англійський банк, який виник як корпорація передплатників на державні позики. Цей акціонерний банк з часом здобув право емісії банкових паперів і одним з перших почав фор­мувати ринок цінних паперів у Європі.

Треба зауважити, що саме в Англії були запроваджені привілейовані акції і акції на пред’явника.

Французькі компанії виникли під впливом голландських. У 1623 р. була створена Компанія Західної Індії.

Щодо Німеччини, то до XVIII ст. там не створювалось товариств, які дійсно мали б акціонерний характер. Найпершим товариством, яке працювало вже на принципах справжнього АТ, вважається німецьке АТ «Східна компанія», засноване у Відні в 1714 р.

Незважаючи на всі позитивні сторони, до початку XIX ст. АТ в Європі були швидше винятком, ніж правилом. Виникнення залізниць і бурхливий розвиток промисловості змусили підприємців терміново шукати шляхи економічного вдосконалення і створювати акціонерні компанії в різних галузях економіки всіх європейських країн. Подальший розвиток обробної промисловості і гірничої справи в XIX ст., енергійне будівництво залізничних шляхів, постійне вдосконалення банківської справи сприяли розвиткові акціонерного руху. Особливо швидко цей процес розвивався у Північній Америці. Створення АТ і, отже, об’єднання зусиль підприємців для розв’язання конкретних складних завдань дало можливість у короткий строк значною мірою змінити вироб­ничі відносини у світовій економіці.

Із середини 70-х рр. ХХ ст. у світі виникли нові економічні процеси. В Америці, а згодом (у 80-х рр.) у Західній Європі поступово власниками акцій (акціонерами) більшості провідних компаній стали мільйони людей як безпосередньо зайнятих на виробництві, так і не зайнятих.

Щодо Росії та України, то перші АТ виникли пізніше ніж у Голландії та Англії. У 1757 р. була створена Російська Константинопольська компанія, а в 1758 р. — компанія Персидського тор­гу. У 1794 р. виникла Російсько-американська компанія.

Значного поширення в Росії АТ набули тільки приблизно з 60-х рр. XIX ст. Спізнілий, але водночас дуже швидкий розвиток капіталізму в Росії за недостатнього внутрішнього нагромадження капіталу призвів до того, що вирішальну роль у створенні АТ відігравав іноземний капітал, який використовував цю форму підприємництва для захоплення найважливіших позицій у господарстві тодішньої Росії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]