Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
744.45 Кб
Скачать

11. Особливості оцінки експлуатаційних запасів підземних вод родовищ у річкових долинах за умов відбору, забезпеченого поверхневим стоком.

До першої групи родовищ відносяться долини, де основним джерелом формування експлуатаційних запасів підземних вод є залучення поверхневого стоку.

Однією з меж алювіального водоносного горизонту є річка. Впливом іншої межі (корінний схил долини) можна зневажити, якщо відстань від водозабору до неї приблизно в три рази більша, ніж до річки.

Часто в таких умовах приймається розрахункова схема напівобмеженого пласта з постійним напором на межі (Н = const), що зумовлює експлуатацію водозаборів в умовах усталеного режиму фільтрації.

Як правило, водозабірні свердловини при цьому розташовуються у вигляді ряду вздовж річки, на відстані 100 - 200м від неї.

При досконалому гідравлічному зв'язку підземних та поверхневих вод водозабірна споруда може бути розрахована за формулою Форхгеймера:

де Sp - зниження рівня води в розрахунковій свердловині з дебітом Qo і радіусом rc ; h -початкова потужність водоносного горизонту; к - коефіцієнт фільтрації; Qсум - сумарний дебіт водозабору;

Часто берегові водозабори проектуються у вигляді лінійного ряду свердловин з однаковими дебітами і відстанями між ними. У таких випадках для розрахунків використовується формула Маскета-Лейбензона (схема узагальнених систем свердловин):

де (σ -половина відстані між сусідніми свердловинами; l=n - половина довжини лінійного ряду водозабору.

Якщо русло замулене, враховується додатковий фільтраційний опір збільшенням дійсної відстані від водозабору до річки на величину Δl.Ця величина вводиться в розрахункові формули шляхом заміни в них дійсної відстані реальних свердловин до річки розрахунковою величиною Ір .

За формулою Шестакова В.М. Δl визначається за залежністю:

де к і т - коефіцієнт фільтрації та потужність нижнього добре проникного шару; 2b- ширина русла річки; Ао - коефіцієнт опору закольматованого шару, який визначається із співвідношення:

Ао = т0/k0

т0 i k0 - коефіцієнт фільтрації та потужність закольматованого шару (рис.26).

Для умов усталеного рухувеличинаΔl визначається за данимипро положення рівня води в річці та у двох спостережних свердловинах, розташованих уздовж потоку підземнихвод:

де Нр , Н1 , Н2 - відмітки рівня води, відповідно, у річці, першій та другій від річки спостережних свердловинах; l1 і l2 - відстань від річки до першої та другою спостережною свердловинами.

12. Особливості оцінки експлуатаційних запасів підземних вод родовищ у річкових долинах за умов відбору, який не забезпечується поверхневим стоком.

Величина поповнення запасів за рахунок фільтрації річкових вод у багатьох випадках може бути встановлена на основі спостережень за витратами поверхневого стоку.

Розрахунок поповнення за рахунок фільтрації поверхневих вод із площі затоплення заплави можна виконати таким чином:

1. Визначається час t, потрібний для заповнення осушеної під час меженного періоду частини водоносного горизонту за умови постійності висоти шару води на заплаві h3.

Для однопластової будови заплави (рис. 55,а) для цього можна використати формулу Цункера:

де μ k-коефіцієнт нестачі насичення і коефіцієнт фільтрації заплавних утворень; z0 -потужність осушених порід, яка відраховується від поверхні заплави.

При двошаровій будові заплави зі слабопроникним верхнім шаром (рис. 55,б) час фільтрації від поверхні землі до рівня ґрунтових вод складається з часу просочування води через верхній слабопроникний шар t1 та часу руху води через нижній шар t2. Час t1,визначається за формулою (11.13),при цьому береться до розрахунків нестача насиченняі коефіцієнт фільтрації 1)верхнього шару, а замість zo-потужність слабопроникного шару (m1).Час t2 визначається за формулою:

де μ, k2, m2- відповідно нестача насичення, коефіцієнт фільтрації й потужність осушеної частини нижнього шару.

Рис. 55. Схема до розрахунку поповнення спрацьованих запасів підземних вод при затопленні заплави:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]