Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативна хирургия.pdf
Скачиваний:
1481
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

145

Техніка інтубації

У хворих, що перебувають у термінальному стані, інтубацію проводять здебільшого через рот, без попередньої премедикації з допомогою прямого ларингоскопа, попередньо підбирають інтубаційну трубку.

Хворий лежить на спині з закинутою назад головою, підборіддя підняте вгору, нижня щелепа висунута вперед.

Сама інтубація проводиться в три етапи:

1)ларингоскоп уводять у порожнину рота або через порожнину носа;

2)інтубаційну трубку вводять через гортань у трахею;

3)інтубаційну трубку приєднують до дихального або наркозного апарату.

Впроцесі інтубації лікар-анестезіолог лівою рукою фіксує ларингоскоп, а правою відкриває рот хворого. Великим пальцем правої руки натискує на підборіддя хворого, внаслідок чого ротова порожнина відкривається; клинок ларингоскопа вводять між зубами в порожнину рота по серединній лінії тіла, або трохи збоку від неї. Необхідно стежити, щоб язик з правого або лівого боку від клинка був зафіксований. Після цього корінь язика віджимають наперед, що допомагає вільному переміщенню клинка з вертикального в горизонтальне положення.

Оператор лівою рукою повільно занурює ларингоскоп у ротоглотку, а великим пальцем правої руки висуває нижню щелепу на клинок, доки не з’явиться надгортанник. Потім просовує клинок ларингоскопа всередину до тих пір, доки він не вийде за надгортанник. Після цього надгортанник захоплюється клинком, внаслідок чого вся нижня щелепа піднімається вгору і наперед, і гортань стає помітною.

Інтубацію через ніс здійснюють в тих випадках, коли через порожнину рота провести її неможливо. Інтубаційну трубку вводять через носовий прохід дуже обережно, щоб уникнути носових кровотеч. Коли трубка досягне голосової щілини, то в момент вдоху її просувають в трахею.

IX. Практичні навички за темою:

1.Відпрепарувати органи шиї.

2.Відпрепарувати ділянку латерального трикутника шиї.

3.Освоїти техніку проведення трахеостомії.

X. Основні питання для самостійної підготовки студентів:

1.Техніка інтубації трахеї. .

2.Техніка видалення сторонніх тіл з трахеї і стравоходу у дітей.

XI. Ситуаційні задачі для самоконтролю. Звірте з еталонами відповідей.

Задача № 1. Під час операції на шиї хірург випадково перерізав зовнішню яремну вену. При спробі спинити кровотечу він захопив затискачем