Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 2. 3 модуль база

.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

А. Рак шкіри.

153. У хворого на червоній облямівці нижньої губи є новоутворення на ніжці. Розміром 0,5х0,5 см, колір звичайний, під час пальпації - м’яке, безболісне. Встановіть попередній діагноз.

А. Хронічна тріщина.

В. Папілома.

С. Гіперкератоз.

D. Шкірний ріг.

E. Хейліт.

Правильна відповідь

А. Хронічна тріщина.

156. У хворого на бічній поверхні язика є виразка, яка переходить на його нижню поверхню і тканини дна порожнини рота. Діагноз – рак язика. Який тип метастазування буде розвиватися у цього хворого?

А. Лімфогенний.

В. Гематогенний.

С. Контактний.

D. Імунодефіцитний.

E. Змішаний.

Правильна відповідь

А. Лімфогенний.

157. До лікаря-стоматолога з’явилася на прийом пацієнтка М., 30 років, зі скаргами на появу “рани” на нижній губі, що розміщується по середній лінії, і ніби розділяє губу на дві рівні частини, зрідка кровоточить. При пальпації губа набрякла та злегка болісна. Якому діагнозу відповідає дана клінічна картина?

А. Хронічна тріщина нижньої губи.

В. Лейкоплакія Таппейнера.

С. Ерозивно-виразкова лейкоплакія.

D. Ерозивно-виразкова форма червоного плоского лишаю.

E. Метеорологічний хейліт.

Правильна відповідь

А. Хронічна тріщина нижньої губи.

159. У дівчини, 24 р., під час лікування періодонтиту 36 зуба з діагностичною метою було проведено рентгенологічне обстеження. На рентгенограмі виявлено наявність гомогенної тіні округлої форми з чіткими краями, яка за своєю щільністю наближалася до щільності тканин зуба. По периферії утвір оточений зоною просвітлення, товщиною до 1 мм. Поставте попередній діагноз:

А. Одонтома.

В. Цементома.

С. Остеома.

D. Радикулярна кіста.

E. Міксома.

Правильна відповідь

А. Одонтома

160. У хворої К., 39 р. після клінічного та рентгенологічного обстеження встановлено діагноз амелобластоми тіла нижньої щелепи справа. Діагноз підтверджений пункційною біопсією. Який метод лікування доцільно застосувати при даному виді пухлини?

А.Резекція нижньої щелепи з одномоментною кістковою пластикою.

В. Екскохліація пухлини разом з оболонкою.

С. Цистотомія.

D. Цистектомія.

E. Вишкрібання пухлини в межах здорових тканин.

Правильна відповідь

А.Резекція нижньої щелепи з одномоментною кістковою пластикою

161. Хвора Н, 35 р., проходила лікування з приводу гострого гнійного пульпіту 34 зуба. При контрольній рентгенографії в ділянці відсутнього 35 зуба було виявлено гомогенну тінь неправильної форми з чіткими межами, яка за своєю щільністю наближалася до тканин зуба. По периферії утвір оточений зоною просвітлення. Було поставлено діагноз: тверда одонтома тіла нижньої щелепи зліва. Визначте метод лікування:

А. Видалення одонтоми разом з капсулою.

В. Видалення одонтоми.

С. Рентгенопромінення.

D. Резекція щелепи.

E. Резекція щелепи в поєднанні з рентгентерапією.

Правильна відповідь

А. Видалення одонтоми разом з капсулою.

162. Хворий С., 42 р., звернувся зі скаргами на наявність припухлості обличчя. При обстеженні в ділянці тіла нижньої щелепи відмічається гладке випинання щільної консистенції, безболісне, з чіткими межами, не зміщується при пальпації. Слизова оболонка над новоутворенням в кольорі не змінена, рухома. Рентгенологічно визначається вогнище гомогенного затемнення округлої форми з відносно чіткими межами, утвір не зв’язаний з зубами. Встановіть попередній діагноз:

А. Остеома.

В. Одонтома.

С. Хондрома.

D. Калькульозний субмаксиліт.

E. Остеобластокластома.

Правильна відповідь

А.Остеома.

163. Хворий П., 45 р., звернувся зі скаргами на припухлість обличчя. При обстеженні в ділянці тіла нижньої щелепи відмічається новоутвір щільної консистенції з чіткими межами, безболісний, нерухомий, слизова оболонка над ним не змінена. Рентгенологічно – вогнище деструкції кісткової тканини з нечіткими межами. Корені зубів, що знаходяться в патологічному вогнищі резорбовані, наявні ділянки осифікації та петрифікати. Поставте попередній діагноз:

А. Хондрома.

В. Одонтома.

С. Пальпульозний субмансиліт.

D. Остеобластокластома.

E. Остеома.

Правильна відповідь

А. Хондрома.

164. У хворого С., 56 р., результат гістологічного обстеження показав стійку зміну морфофізіологічних властивостей сполучної тканини (метаплазію). Який процес супроводжується даними змінами?

А.Злоякісні пухлини.

В. Радикулярна кіста.

С. Гранульоматоз Вегенера.

D. Гемангіома.

E. Міксома.

Правильна відповідь

А. Злоякісні пухлини

165. У хворого Д., 36 р., діагностована пухлина, яка характеризується інвазивним ростом, інфільтрацією навколишніх тканин, утворює перифокальні вогнища запалення, часто метастазує в навколишні лімфатичні вузли та віддалені тканини. Для якого типу пухлин характерний механізм розвитку?

А. Злоякісні пухлини.

В. Некласифіковані пухлини.

С. Доброякісні пухлини.

D. Гострі запальні процеси щелепно-лицевої ділянки.

E. Актиномікоз обличчя та шиї.

Правильна відповідь

А. Злоякісні пухлини.

166. Хворий М. 56 р. поступив у стаціонар із попереднім діагнозом: рак нижньої губи. Об’єктивно: в ділянці нижньої губи зліва виразка круглої форми, із заглибленим дрібнозернистим дном, валикоподібно підвищеними краями. На основі клінічних даних гістологічного дослідження діагноз підтвердився. З якими захворюваннями слід проводити диференційну діагностику виразкової форми раку губи:

А.Туберкульоз та сифіліс.

В. Хейліт Манганотті та бородавчастий передрак.

С. Обмежений гіперкератоз.

D. Кератоанантома.

E. Гемангіоперицитома та ангіосаркома.

Правильна відповідь

А. Туберкульоз та сифіліс.

167. Хворий С., 36 р., скаржиться на тупі ниючі болі в ділянці верхньої щелепи справа, пекучість та підвищення температури тіла. Через 6 днів з’явилась рухомість 17, 16, 15 зубів, припухлість в даній ділянці, загальне підвищення температури тіла. Для якої злоякісної пухлини ці симптоми найхарактерніші?

А. Саркома Юїнга.

В. Ретикулярна саркома.

С. Лімфосаркома.

D. Фібросаркома.

E. Плазмоцитома.

Правильна відповідь

А. Саркома Юїнга.

168. До стоматолога-хірурга звернувся хворий, 65 років, з припухлістю в привушній ділянці. Після проведення контрастного рентгендослідження на сіалограмі виявлено, що нормальний рисунок розгалужень протоків різко обривається на межі з патологічним процесом. Для якого захворювання характерна така сіалографічна картина?

А. Злоякісної пухлини.

В. Хронічного інтерстиціального паротиту.

С. Хронічного паренхіматозного паротиту.

D. Змішаної пухлини.

E. Хвороби Шегрена.

Правильна відповідь

А. Злоякісної пухлини.

170. До стоматолога-хірурга звернувся хворий, 36 років, з припухлістю привушної ділянки. Після проведення контрастного рентгендослідження на сіалограмі наявний чітко обмежений дефект наповнення ацинусів і протоків залози відповідно до локалізації і розмірів пухлини, порушення безперервності протоків не спостерігається. Для якого захворювання характерна така сіалографічна картина?

А. Змішаної пухлини.

В. Хвороби Шегрена.

С. Злоякісної пухлини.

D. Хронічного паренхіматозного паротиту.

E. Хронічного інтерстиціального паротиту.

Правильна відповідь

А. Змішаної пухлини.

170. У хворого 63 річного віку на слизовій переднього відділу дна рота виявлено неправильної форми кратероподібну виразку із щільними валикоподібними краями. Дно вкрито фібринозним нальотом і кірками, під якими наявна червона тканина, подібна до грануляційної, що легко кровоточить. Для виразки якого ґенезу характерна така клінічна картина?

А. Ракової.

В. Сифілітичної.

С. Туберкульозної.

D. Посттравматичної.

E. Актиномікотичної.

Правильна відповідь

А. Ракової.

171. Під час мікроскопічного дослідження видаленої пухлини щоки виявлено, що вона складається із зрілої сполучної та жирової тканини. Для якої пухлини характерна така гістологічна будова?

А. М’якої фіброми.

В. Твердої фіброми.

С. Ангіофіброми.

D. Десмоїдної фіброми.

E. Гістіоцитоми.

Правильна відповідь

А. М’якої фіброми.

172. У хворого на обличчі діагностовано шкірний ріг. Внаслідок розростання якого шару шкіри він утворився?

А. Епідермісу.

В. Сосочкового шару дерми.

С. Сітчастого шару дерми.

D. Всіх шарів шкіри.

E. Гіподерми.

Правильна відповідь

А. Епідермісу.

173. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргою на асиметрію обличчя. Об’єктивно: в ділянці привушної слинної залози виявлено безболісну, рухому, округлої форми з горбистою поверхнею пухлину щільно-еластичної консистенції. Пухлина має тенденцію до повільного збільшення. Який попередній діагноз можна встановити у даному випадку?

А. Поліморфна аденома.

В. Мономорфна аденома.

С. Аденолимфома.

D. Мукоепідермоїдна пухлина.

E. Циліндрома.

Правильна відповідь

А. Поліморфна аденома.

174. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргою на асиметрію обличчя. Об’єктивно: в ділянці привушної слинної залози виявлено безболісну, рухому, округлої форми з горбистою поверхнею пухлину щільно-еластичної консистенції. Пухлина має тенденцію до повільного збільшення. Який метод додаткового обстеження найбільш раціонально провести?

А. Пункційну біопсію.

В. Цитологічне дослідження слини.

С. Інцізійну біопсию.

D. Аспіраційну біопсію.

E. Рентенологічне дослідження.

Правильна відповідь

А. Пункційну біопсію.

175. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргами на наявність болісної виразки на слизовій лівої щоки. Виразка існує майже півроку, має тенденцію до збільшення. Об’єктивно: виразка округлої форми зі щільною основою та підритими краями, до 2 см в діаметрі, вкрита некротичними тканинами, що легко знімаються. Поверхня виразки кровоточить при доторканні, дно нагадує грануляційну тканину. Який метод дослідження рекомендовано провести для встановлення діагнозу?

А. Інцизійну біопсію.

В. Ексцизійну біопсію.

С. Пункційну біопсію.

D. Аспіраційну біопсію.

E. Тепловізорне дослідження.

Правильна відповідь

А. Інцизійну біопсію

176. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргою на асиметрію обличчя. Об’єктивно: в ділянці привушної слинної залози виявлено безболісну, рухому, округлої форми з горбистою поверхнею пухлину щільно-еластичної консистенції, до 2 см в діаметрі. Пухлина має тенденцію до повільного збільшення. Який метод лікування необхідно обрати у даному випадку?

А. Часткова паротидектомія із збереженням цілості гілок лицевого нерву.

В. Тотальна паротидектомія із збереженням цілості гілок лицевого нерву.

С. Тотальна паротидектомія без збереженням цілості гілок лицевого нерву.

D. Променеве лікування з курсом поліхіміотерапії.

E. Тотальна паротидектомія з видаленням шийних лімфатичних вузлів.

Правильна відповідь

А. Часткова паротидектомія із збереженням цілості гілок лицевого нерву.

177. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргою на наявність болючої виразки на слизовій лівої щоки. Виразка існує майже півроку, має тенденцію до збільшення. Об’єктивно: виразка округлої форми зі щільною основою та підритими краями, до 2 см в діаметрі, вкрита некротичними тканинами, що легко знімаються. Поверхня виразки кровоточить при доторканні, дно нагадує грануляційну тканину. Регіональні лімфатичні вузли не пальпуються. Встановіть стадію розвитку пухлини?

А. T1N0M0.

В. T1N1M0.

С. T2N0M0.

D. T1N1M1.

E. T0N1M0.

Правильна відповідь

А. T1N0M0.

178. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргою на наявність новоутворення на нижній губі. Новоутворення помітив півроку тому, відмічає повільне його збільшення. Об’єктивно: на нижній губі спостерігається одинарний роговий виступ конічної форми, спаяний із шкірою, до1,5 см в ширині, при пальпації відчуваються щільні рогові маси. Який попередній діагноз можна встановити?

А. Шкірний ріг.

В. Бородавчатий передрак губи.

С. Обмежений гіперкератоз.

D. Папілома губи.

E. Абразивний преканцерозний хейліт Манганотті.

Правильна відповідь

А. Шкірний ріг.

179. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 57 років, із скаргами на наявність довготривалої (до півроку) виразки на нижній губі. Виразка має тенденцію до збільшення. Для встановлення діагнозу, лікарем було зроблено інфільтраційну анестезію, знято некротичні тканини із виразкової поверхні, висічено кусочок тканини із центру виразки, зафіксовано у 10 % нейтральному формаліні, дано направлення у патоморфологічну лабораторію. Які дії лікаря на Ваш погляд були неправильними?

А. Необхідно було висікти препарат на межі здорової та патологічно зміненої тканини.

В. Зафіксувати препарат у 40 \% формаліні.

С. Необхідно було висікти всю виразково змінену тканину.

D. Непотрібно було робити знеболення.

E. Непотрібно було знімати некротично змінені тканини із поверхні виразки.

Правильна відповідь

А. Необхідно було висікти препарат на межі здорової та патологічно зміненої тканини.

180. Жінка, 50 років, скаржиться на наявність затвердіння на нижній губі з боку порожнини рота, яка з’явилася місяць тому назад та збільшується в розмірах. Об-но: в товщі н/губи утворення округлої форми, еластичне, безболісне. Слизова оболонка в кольорі не змінена. Поставити діагноз.

А. Ретенційна кіста нижньої губи.

В. Абсцес губи.

С. Папілома губи.

D. Фіброма губи.

E. Ліпома губи.

Правильна відповідь

А. Ретенційна кіста нижньої губи.

181. Хвора, 35 років, звернулася зі скаргами на наявність новоутворення в ділянці кінчика язика, яке вона травмує зубами і яке то збільшується, то зменшується в розмірі. На кінчику язика має місце новоутворення, округле, діаметр його 0,5 см, межі чіткі, на широкій основі, колір не відрізняється від кольору слизової язика. Поставити діагноз.

А. Папилома язика.

В. Абсцес язика.

С. Липома язика.

D. Гемангіофіброма язика.

E. Фиброма язика.

Правильна відповідь

А. Папілома язика.

182. Хвора, 57 років, звернулась до лікарні зі скаргами на наявність пухлини в лівій привушній ділянці, яку помітила 3 роки тому. За останні півроку пухлина значно збільшилась. При огляді в лівій привушній ділянці виявляється малорухома пухлина, часточкова, відмічається легкий біль при пальпації. Шкіра над нею береться в складку, верхній її відділ має чіткі межі, нижній – іде в товщу залози. Розміри пухлини 3х2,5см. Поставте попередній діагноз.

А. Мукоепідермоїдна пухлина.

В. Хронічний паротит.

С. Фіброма.

D. Аденома.

E. Рак білявушної залози.

Правильна відповідь

А. Мукоепідермоїдна пухлина.

183. Хвора, 41 рік, звернулась зі скаргами на наявність новоутворення в дистальному відділі піднебіння, яке викликає біль. Пухлину помітила 3 місяці тому назад. На межі твердого та м’якого піднебіння зліва – пухлиноподібне новоутворення, яке йде вглибину м’якого піднебіння та в бік перитонзилярного простору. У передньому відділі межі пухлини чіткі, далі добре не простежуються. Слизова оболонка не змінена. Яке дообстеження потрібно провести, щоб поставити остаточний діагноз?

А. Рентгенографію піднебіння та пункцію пухлини.

В. Рентгенографію піднебіння.

С. Рентгенографію придаткових пазух носа.

D. Пункція пухлини.

E. Біопсія пухлини.

Правильна відповідь

А. Рентгенографію піднебіння та пункцію пухлини.

184. Хвора, 53 роки , скаржиться на наявність пухлини в правій привушній ділянці. Пухлина виявлена півроку тому; за цей період збільшилась вдвоє. В правій привушній ділянці – новоутворення розміром 1,5х2см, щільна, бугриста, зі шкірою не спаяна, безболісна. З протоки привушної слинної залози виділяється прозора слина. При пункції нічого не отримали. Якому захворюванню найвірогідніше відповідає описана клінічна картина?

А. Плеоморфна аденома білявушної слинної залози.

В. Хронічний лімфаденіт привушно-жувальної ділянки.

С. Ретенційна кіста білявушної слинної залози.

D. Фіброма привушно-жувальної ділянки.

E. Ліпома привушно-жувальної ділянки.

Правильна відповідь

А. Плеоморфна аденома білявушної слинної залози.

185. Хворий, 28 років, звернувся зі скаргами на припухлість в правій під’язиковій ділянці, яка обмежує рухомість язика, ускладнює мовлення. Помітив її тиждень тому назад. У правій під’язиковій ділянці – шароподібне вибухання розміром 2х2,5 см, з чіткими межами, в центрі прозора, розтягнута слизова оболонка. Пальпаторно визначається флюктуація. Язик дещо припіднятий догори. Поставте діагноз.

А. Ретенційна кіста під’язикової слинної залози.

В. Слинокам’яна хвороба підщелепної слинної залози.

С. Хронічний сіалоденіт підщелепної слинної залози.

D. Гострий сіалоденіт підщелепної слинної залози.

E. Ретенційна кіста правої підщелепної слинної залози.

Правильна відповідь

А. Ретенційна кіста під’язикової слинної залози.

186. Хворий звернувся до лікаря з приводу набряку та гіперемії ясен, рухомості зубів у фронтальному відділі нижньої щелепи, відчуття свербіння в зубах та альвеолярному відростку, погане самопочуття. Місцево спостерігається рухливість 43, 42,41, 31, 32, 33 зубів ІІІ ступеню, набряк ясен в цій ділянці, із зубоясенних кишень виступають грануляції яскраво-червоного кольору. Коронки вказаних зубів інтактні. На ортопантомограмі нижньої щелепи визначається резорбція альвеолярного краю в ділянці фронтальної групи зубів без чітких контурів. В картині крові виявлено підвищення кількості еозинофільних гранулоцитів (15%) та помірний лейкоцитоз.

А. Еозинофільна гранульома нижньої щелепи.

В. Загострення локалізованого пародонтиту.

С. Гострий одонтогенний остеомієліт нижньої щелепи.

D. Хвороба Хенда – Шуллера – Крісчена.

E. Рак нижньої щелепи.

Правильна відповідь

А. Еозинофільна гранульома нижньої щелепи.

187. Хвора звернулась до лікаря зі скаргами на наявність червоної плями на шкірі підборідної ділянки. Із анамнезу відомо, що два місяці тому була травма підборіддя. Після розсмоктування травматичного набряку на шкірі з’явилась червона точка, яка поступово збільшується у розмірі. Об’єктивно: обличчя симетричне, на шкірі підборідної ділянки є неправильної форми винного кольору пляма розміром 2х1,5см, яка при натисненні біліє, больові відчуття при цьому відсутні.

А. Капілярна гемангіома.

В. Пігментний невус.

С. Меланома.

D. Гематома.

E. Телеангектазія.

Правильна відповідь

А. Капілярна гемангіома.

188. Хворий, 66 р., скаржиться на затвердіння та обмеження рухомості язика, виразку в правій під’язиковій ділянці, втрату ваги. Відкривання рота обмежене до 3 см. Хворий користується повним знімним протезом на нижню та верхню щелепи. В ділянці правого щелепно-язикового жолобка відмічається тверда виразка до 3 см з вивернутими дуже щільними краями. Вона вкрита жовто-сірим нальотом. В лівій піднижньощелепній і верхньо-боковій ділянках шиї пальпуються збільшені малорухомі лімфатичні вузли. Поставте діагноз.

А. Рак слизової оболонки дна порожнини рота .

В. Туберкульозна виразка дна порожнини рота.

С. Декубітальна виразка дна порожнини рота.

D. Третинний сифіліс (гумозна виразка).

E. Актиномікоз дна порожнини рота.

Правильна відповідь

А. Рак слизової оболонки дна порожнини рота .

189. У пацієнта N поодиноке бородавчате утворення на верхній губі кулястої форми, діаметром 1см на ніжці. Поверхня нерівна, дрібнозерниста, сірувато-коричневого кольору. Нагадує цвітну капусту. Волосяний покров відсутній. При пальпації м’яке, безболісне.

А. Папілома.

В. Папіломатозна вада розвитку епідермісу.

С. Вульгарна бородавка.

D. Себорейна бородавка.

E. Реактивні папіломатозні утворення.

Правильна відповідь

А. Папілома.

190. У пацієнта, 45 років, є утворення на нижній губі, що має форму півкулі, діаметром до 1см, щільної консистенції. Утворення виступає над червоною каймою на 0,5см. Поверхня сірувато-рожевого кольору з невеликою кількістю щільно розташованих білуватих лусочок. При пальпації безболісне.

А. Бородавчастий (вузликовий) передрак червоної кайми губ.

В. Звичайна бородавка.

С. Папілома.

D. Піогенна гранульома.

E. Хейліт Манганотті.

Правильна відповідь

А. Бордавчастий (вузилковий) прерак червоної кайми губ.

191. У хворого, 35 років, на шкірі обличчя у щічній ділянці справа з’явилася нориця, з якої виділяється незначна кількість гнійно-кров’янистого ексудату. Нориця періодично закривається, але в міру накопичення ексудату відкривається знову. При огляді порожнини рота: коронка 16 зруйнована повністю. По перехідній складці в проекції верхівки кореня 16 пальпується сполучнотканинний тяж. На рентгенограмі в ділянці щічних коренів 16 визначається розрідження кісткової тканини округлої форми з чіткими контурами. Який діагноз у хворого?

А. Одонтогенна підшкірна гранулема правої щічної ділянки.

В. Одонтогенний остеомієліт правої верхньої щелепи.

С. Радикулярна кіста правої верхньої щелепи.

D. Актиномікотичний щічний лімфаденіт справа.

E. Нагноєння радикулярної кісти правої верхньої щелепи.

Правильна відповідь

А. Одонтогенна підшкірна гранулема правої щічної ділянки

192. Пацієнт У., 50 років звернувся до лікаря зі скаргами на утворення на слизовій оболонці нижньої губи зліва, яке вперше виявив 3 місяці тому. Утворення поступово збільшується у розмірах. Розвиток захворювання пов’язує із травмою. Об’єктивно: утворення круглої форми в діаметрі до 1 см з чіткими краями. Слизова оболонка над утворенням має синюшний відтінок. При пальпації утворення безболісне, м’якої консистенції, трохи виступає над рівнем слизової оболонки нижньої губи. Регіонарні лімфовузли не пальпуються. Поставте діагноз:

А. Ретенційна кіста нижньої губи.

В. Папілома нижньої губи.

С. Гемангіома нижньої губи.

D. Фіброма нижньої губи.

E. Лімфангіома нижньої губи.

Правильна відповідь

А. Ретенційна кіста нижньої губи.

193. У хворого, 45 років, при огляді порожнини рота на слизовій оболонці щічних ділянок справа та зліва визначається пляма білястого кольору по лінії змикання зубів, яка не вивищується над оточуючими запаленими набряклими тканинами. Поверхневі шари утворення не знімаються при зішкрібанні. Пацієнт палить впродовж 20 років, в середньому по три пачки цигарок у день. Визначте діагноз хворого.

А. Плоска лейкоплакія слизової оболонки щічної ділянки справа.

В. Ерозивна лейкоплакія слизової оболонки щічної ділянки.

С. Пухирчатка слизової оболонки порожнини рота.

D. Фіброма слизової оболонки щічної ділянки.

E. Папілома слизової оболонки щічної ділянки.

Правильна відповідь

А. Плоска лейкоплакія слизової оболонки щічної ділянці справа.

194. Хвора, 53 років, скаржиться на наявність новоутворення слизової оболонки в ділянці нижніх бокових зубів справа. Відмічає, що раніше вже проводилось оперативне лікування з приводу цього новоутворення. В ділянці 46 та 47 зубів на слизовій оболонці визначається новоутворення круглої форми, синюшного кольору, зв’язане з періодонтом зубів, безболісне при пальпації. Визначте діагноз хворої.

А. Ангіоматозний епуліс в ділянці 46 та 47 зубів.

В. Фіброматозний епуліс в ділянці 46 та 47 зубів.

С. Гігантоклітинний епуліс в ділянці 46 та 47 зубів.

D. Фіброма слизової оболонки в ділянці 46 та 47.

E. Папілома слизової оболонки в ділянці 46 та 47.

Правильна відповідь

А. Ангіоматозний епуліс в ділянці 46 та 47 зубів.

195. Хвора, 35 років, звернулась зі скаргами на наявність безболісної деформації нижньої щелепи та мозкового черепу, яку помітила біля 5 років тому. При огляді обличчя має вигляд “левиної морди“. При рентгенологічному дослідженні визначається картина дифузного збільшення тіла нижньої щелепи зліва з деструкцією кістки у вигляді множинних ділянок ущільнення та розрідження, картина у вигляді “кучерів” чи “грудок вати”. Визначте діагноз хворої.

А. Деформуючий остеоїд.

В. Гіперпаратіреоїдна остеодистрофія.

С. Фіброзна дисплазія.

D. Внутрикісткова фіброма.

E. Еозинофільна гранульома.

Правильна відповідь

А. Деформуючий остеоїд.

198. Хвора, 35 років, звернулась зі скаргами на помірну припухлість в ділянці правої привушної залози, котру помітила випадково, біль не турбує. В товщі правої привушної залози визначається обмежене утворення, 2,4 см в діаметрі, спаяне з навколишніми тканинами, безболісне, шкіра над ним зміщується. Виділення слини з протоку залози не порушено. Визначте попередній діагноз хворої.