Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 2. 3 модуль база

.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
377.86 Кб
Скачать

A. Рак язика.

B. Декубітальна виразка язика.

C. Ураження язика при лейкозі.

D. Туберкульозна виразка язика.

E. Сифілітічна виразка язика.

Правильна відповідь

A. Рак язика.

44. Хворий, 66 років, скаржиться на наявність в ділянці кінчика носа щільного утворення, що виступає. Виступаюча частина утворення нерідко відламується. На цьому місці спостерігаємо нове зростання. Об'єктивно: в ділянці кінчика носа вогнище ураження діаметром до1 см. Від основи цього вогнища відходить виступ заввишки до 1-1,2 см, коричнево-сірого кольору, щільної консистенції. Який діагноз?

A. Шкірний ріг.

B. Кератоакантома.

C. Ринофіма.

D. Фіброма.

E. Тверда папілома.

Правильна відповідь

A. Шкірний ріг.

45. Під час проведення пункційної біопсії новоутворення верхньої щелепи отримали кашоподібний вміст з неприємним запахом. Для якого новоутворення це характерно?

A. Холестеатоми.

B. Радиулярної кісти.

C. Остеобластокластоми

D. Адамантіномі.

E. Атероми.

Правильна відповідь

A. Холестеатоми.

46. Хворий, 56 років, звернувся зі скаргами на наявність припухлості в правій привушній ділянці та біль. Припухлість існує 5-6 місяців. Об'єктивно: визначається парез мімічних м'язів правої половини обличчя. Пальпаторно визначається горбиста пухлина, спаяна з навколишніми тканинами, помірно болісна. В центрі пухлини – розм’якшення. Піднижньощелепні і шийні лімфовузли справа збільшені, ущільнені. Рот відкриває в повному об'ємі. З протоки правої привушної слинної залози виділення слини не відмічається. Який діагноз можна припустити?

A. Хронічний лімфаденіт правої привушної ділянки.

B. Хронічний неепідемічний паротит.

C. Аденокарцинома правої привушної слинної залози.

D. Змішана пухлина правої привушної слинної залози.

E. Актиномікоз правої привушної слинної залози.

Правильна відповідь

C. Аденокарцинома правої привушної слинної залози.

49. Чоловік, 56 років, скаржиться на біль в лівій привушно-жувальній ділянці, на прогресуючу асиметрію обличчя, яку помітив місяць тому. У хворого діагностовано рак привушної залози T2N2. Який метод лікування найоптимальніший у даному випадку?

A. Хіміотерапія.

B. Хірургічне видалення новоутворення.

C. Променева терапія.

D. Комбінованій метод.

E. Видалення лімфовузлів.

Правильна відповідь

D. Комбінованій метод.

51. У хворої, 25 років, є веретеноподібне потовщення тіла нижньої щелепи та оніміння нижньої губи зліва. Пухлина з'явилася біля 3 місяців тому назад. За останній місяць значно збільшилася в розмірах. Рік тому був удар у ліву половину нижньої щелепи. На рентгенограмі нижньої щелепи в ділянці 15,16,17 зубів визначається деструкція кісткової тканини 3х2 см. Деструкція без чітких меж типу “цукру, що тане”. Вищезазначені зуби інтактні, рухомі III ступеню. Ваш діагноз.

A. Радикулярна кіста нижньої щелепи зліва.

B. Остеобластокластома нижньої щелепи.

C. Хронічний дифузний одонтогенний остеомієліт.

D. Злоякісна пухлина нижньої щелепи.

E. Адамантинома нижньої щелепи зліва.

Правильна відповідь

D. Злоякісна пухлина нижньої щелепи.

52. У хворого, 29 років, після клінічного і рентгенологічного обстеження встановлено діагноз остеобластокластома нижньої щелепи (кістозна форма). Діагноз підтверджений характером пунктату (бура рідина). Пухлина не виходить за межі кортикальної пластинки – остання стоншена. Який метод лікування доцільно застосувати при даному виді пухлини?

A. Екскохлеація пухлини разом з оболонкою.

B. Резекція нижньої щелепи з одномоментною кістковою пластикою.

C. Цистотомія.

D. Цистектомія.

E. Вискрібти пухлину в межах здорових тканин.

Правильна відповідь

A. Екскохлеація пухлини разом з оболонкою.

53. Жінка, 37 років, скаржиться на наявність пухлини на нижній губі з боку порожнини рота. Вона з'явилась біля 2 тижнів тому, збільшувалась, заважала при рухах губою. Об’єктивно: у товщі нижньої губи ущільнення, обмежене, еластичне, безболісне, округлої форми та спаяне зі слизовою оболонкою, слизова над ним прозора, навколо не змінена. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Який найімовірніший діагноз?

A. Ретенційна кіста губи.

B. Фіброма губи.

C. Абсцес губи.

D. Ліпома губи.

E. Папілома губи.

Правильна відповідь

A. Ретенційна кіста губи.

54. Хвора, 35 років, скаржиться на біль в зубах та потовщення тіла нижньої щелепи. Об’єктивно: обличчя хворої асиметричне за рахунок потовщення нижнього відділу лівої щоки. 36 зуб відсутній. Коронки 35 і 37 конвергують. Ліва половина тіла нижньої щелепи веретеноподібно роздута, пальпаторно - досить тверда, поверхня її гладка та безболісна. На рентгенограмі лівої половини нижньої щелепи в ділянці тіла - зона деструкції у вигляді багатьох дрібних колоподібних порожнин. Вони відокремлені одна від одної кістковими перетинками. Малюнок має дрібнопористий характер. Корні 35, 36 зубів резорбовані на 1/3 своєї довжини. При пункції – рідина бурого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Остеома тіла нижньої шелепи.

B. Адамантинома тіла нижньої щелепи.

C. Остеобластокластома тіла нижньої щелепи.

D. Резідуальна кіста нижньої щелепи.

E. Фіброзна остеодісплазія.

Правильна відповідь

C. Остеобластокластома тіла нижньої щелепи.

55. Хворий, 17 років, скаржиться на наявність пухлини на нижній губі. З анамнезу з’ясовано, що пухлина була виявлена відразу після народження, росла повільно. За останній рік різко збільшилася у розмірі. При огляді на нижній губі є пухлина червоного кольору, вона м’яка, при натисканні запустіває і блідне. Який попередній діагноз?

A. Лімфангіома нижньої губи.

B. Гемангіома нижньої губи.

C. Пігментний невус.

D. Травматична кіста нижньої губи.

E. Ретенційна кіста нижньої губи.

Правильна відповідь

B. Гемангіома нижньої губи.

56. Хворий, 20 років, скаржиться на припухлість в ділянці нижньої щелепи зліва. На R-знімку нижньої щелепи в лівій боковій проекції на рівні кута і гілки визначається інтенсивна тінь (по щільності відповідає зубу) облямована округлими виступами та нагадує тутову ягоду, а далі смужка прояснення, склерозу. Попередній діагноз?

A. Одонтома нижньої щелепи зліва.

B. Адамантінома нижньої щелепи зліва.

C. Радікулярная кіста нижньої щелепи зліва.

D. Остеобластокластома нижньої щелепи зліва.

E. Фолікулярна кіста нижньої щелепи зліва.

Правильна відповідь

A. Одонтома нижньої щелепи зліва.

57. Хворий, 32 років, скаржиться на наявність припухлості в області кута нижньої щелепи зліва. При огляді в ділянці нижньої щелепи на рівні відсутнього 38 зуба виявляється потовщення кістки, слизова оболонка альвеолярного відростка не змінена, пальпація безболісна. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. На рентгенограмі визначається вогнище прояснення кісткової тканини округлої форми до 3,5 см в діаметрі з чіткими рівними контурами, а по периферії обідок склерозованої тканини. У порожнину вогнища прояснення обернена коронкова частина ретинованного 38 зуба. Поставте попередній діагноз.

A. Адамантінома нижньої щелепи зліва.

B. Радикулярна кіста нижньої щелепи зліва.

C. Фолікулярна кіста нижньої щелепи зліва.

D. Остеобластокластома нижньої щелепи зліва.

E. Одонтома нижньої щелепи зліва.

Правильна відповідь

C. Фолікулярна кіста нижньої щелепи зліва.

58. Хворий, 48 років, скаржиться на наявність пухлиноподібного утворення на твердому піднебінні. При огляді: у передньому відділі піднебіння напівкулясте випинання із чіткими межами. 11, 21 зуби інтактні. Рентгенологічно – є вогнище гомогенного розрідження кісткової тканини з чіткими межами, розмірами 3,5х2,5 см. На тлі розрідження кісткової тканини проектуються корені інтактних 11, 21 зубів, періодонтальна щілина простежується. Поставте попередній діагноз.

A. Кіста носо-піднебінного каналу.

B. Фолікулярна кіста верхньої щелепи.

C. Радикулярная кіста верхньої щелепи.

D. Амелобластома верхньої щелепи.

E. Остеобластокластома верхньої щелепи.

Правильна відповідь

A. Кіста носо-піднебінного каналу.

59. При проведенні панорамної рентгенографії щелеп у пацієнта 57 років в ділянці верхівки кореня 22 виявлено вогнище прояснення кісткової тканини округлої форми 1 см в діаметрі з чіткими рівними контурами. Яке з перерахованих захворювань можна припустити у цього хворого?

A. Одонтома.

B. Парадонтальна кіста.

C. Кіста носо-піднебінного каналу.

D. Хронічний гранулематозний періодонтіт.

E. Радикулярна кіста.

Правильна відповідь

A. Одонтома.

60. Хворий, 33 років, скаржиться на наявність пухлиноподібного утворення в лівій піднижньощелепній ділянці. Утворення поволі збільшується в розмірі. Об'єктивно: у лівій піднижньощелепній ділянці пальпується пухлина м'яко-еластичної консистенції, яка при стисненні пальцями міняє свою конфігурацію та безболісна. Шкіра над пухлиною в кольорі не змінена і рухома. З боку порожнини рота змін не виявлено. Слинні залози функціонують нормально. Симптом наповнення відсутній. Визначите найбільш вірогідний діагноз.

A. Гемангіома.

B. Бічна кіста шиї.

C. Ретенційна кіста лівої слинної залози.

D. Ліпома.

E. Хронічний лімфаденіт.

Правильна відповідь

D. Ліпома.

61. Хворий, 32 років, скаржиться на наявність пухлиноподібного утворення в ділянці слизової оболонки лівої щоки. Місцево: слизова оболонка щік нормального кольору. У дистальній частині ділянки є утворення округлої і злегка витягнутої форми на ніжці. Воно м'якої консистенції та еластичне. Розмір – 0,5х1,5 см. Визначите діагноз.

A. Папілома.

B. Ліпома.

C. Гемангіома.

D. Плеоморфна аденома.

E. Фіброма.

Правильна відповідь

A. Папілома.

62. У хворого, 45 років, після клінічного обстеження та інцизійної біопсії діагностована кістозна форма амелобластоми тіла нижньої щелепи в ділянці 46, 47, 48 зубів (значних розмірів). Який вид хірургічного лікування показаний?

A. Резекція тіла нижньої щелепи з одномоментною остеопластикою.

B. Екскохлеація пухлини з пластикою дефекту.

C. Цистектомія з пластикою дефекту.

D. Резекція тіла нижньої щелепи з відстроченою пластикою.

E. Пластична цистектомія.

Правильна відповідь

A. Резекція тіла нижньої щелепи з одномоментною остеопластикою.

63. Хвора звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність одиночного утворення на обличчі. При об'єктивному обстеженні пальпаторно в ділянці щоки визначається безболісна напівкуляста пухлина, має гладку поверхню та спаяна зі шкірою. Поставте попередній діагноз?

A. Лімфангіома.

B. Фіброма.

C. Папілома.

D. Атерома.

E. Ліпома.

Правильна відповідь

D. Атерома.

64. До лікаря звернувся хворий ,28 років, зі скаргами на наявність пухлиноподібного новоутворення в правій привушній ділянці. З'явилося утворення біля 2 років тому назад і збільшується. При пальпації визначається безболісне пухлиноподібне утворення з чіткими рівними межами, спаяно зі шкірою. Який правильний діагноз?

A. Атерома.

B. Ліпома.

C. Папілома.

D. Міома.

E. Фіброма.

Правильна відповідь

A. Атерома.

65. Хворий, 40 років, звернувся зі скаргами на наявність безболісного пухлиноподібного новоутворення на нижній щелепі зліва. При пальпації тіла нижньої щелепи визначається симптом Рунге-Дюпюїтрена. На рентгенограмі тіла нижньої щелепи зліва визначається вогнище деструкції кісткової тканини з чіткими контурами в ділянці верхівок 36 зуба, розміром 2х1,5 см. Який найвірогідніший діагноз?

A. Фолікулярна кіста нижньої щелепи.

B. Остеобластокластома нижньої щелепи.

C. Кератокіста нижньої щелепи.

D. Радикулярна кіста нижньої щелепи.

E. Амелобластома нижньої щелепи.

Правильна відповідь

D. Радикулярна кіста нижньої щелепи.

66. У 50-річного пацієнта після травми 3 місяці тому на нижній губі з’явилось утворення круглої форми в діаметрі до 1 см із чіткими контурами. Слизова оболонка над утворенням слабко синюшна, пальпація безболісна, утворення м’якої консистенції, трохи виступає над рівнем слизової оболонки нижньої губи. Регіонарні лімфовузли не збільшені. Поставте діагноз:

A. Ретенційна кіста нижньої губи.

B. Папілома нижньої губи.

C. Гемангіома нижньої губи.

D. Фіброма нижньої губи.

E. Лімфангіома нижньої губи.

Правильна відповідь

A. Ретенційна кіста нижньої губи.

67. Хвора, 65 років, звернулась до стоматолога зі скаргами на наявність новоутворення в ділянці носо-губної складки зліва. Воно виникло місяць тому назад. Об’єктивно: на шкірі носо-губної складки новоутворення сірого кольору, з яскраво вираженим кератозним компонентом, розміром 3,0х0,5х0,3 см. Основа новоутворення безболісна, щільно-еластичної консистенції. Яка найбільш вірогідна патологія? Що зумовлює таку клінічну картину?

A. Кератоакантома носо-губної складки зліва.

B. Звичайна бородавка носо-губної складки зліва.

C. Віковий кератоз в ділянці носо-губної складки.

D. Шкірній ріг носо-губної складки.

E. Туберкульозний вовчак.

Правильна відповідь

D. Шкірній ріг носо-губної згортки.

68. Хворий, 52 років, звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність пухлиноподібного утворення в ділянці червоної облямівки нижньої губи. При огляді на червоній облямівці нижньої губи зліва виявлена кругле пухлиноподібне утворення діаметром біля 0,5 см з гладкою поверхнею. Воно на тонкій ніжці, рухоме, безболісне, м'якої консистенції. Поставте діагноз.

A. Папілома нижньої губи.

B. Шкірний ріг.

C. Лейкоплакія.

D. Бородавчастий передрак червоної облямівки нижньої губи.

E. Абразивний прекарцинозний хейліт Манганотті.

Правильна відповідь

A. Папілома нижньої губи.

69. Хворий, 55 років, звернувся до лікаря-стоматолога з скаргами на наявність в області червоної облямівки нижньої губи пухлиноподібного утворення округлої форми діаметром близько 1 см. При огляді відмічено, що пухлиноподібне утворення виступає над навколишньою червоною облямівкою на 5 мм, воно щільнуватої консистенції, сірувато-червоного кольору. На поверхні утворення є тонкі лусочки, які знімаються з трудом. Поставте діагноз.

A. Хвороба Боуена.

B. Абразивний прекарцинозний хейліт Манганотті.

C. Обмежений передраковий гіперкератоз червоної облямівки.

D. Бородавчатий передрак червоної облямівки губи.

E. Ерітроплазія Кейра.

Правильна відповідь

D. Бородавчатий передрак червоної облямівки губи.

70. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 20 років, з пухлиною на лівій щоці. Наявність утворення відмічається з народження. При огляді на шкірі лівої щоки є плоска, округлою форми пляма. Пляма до 1,5 см в діаметрі, рожево-червоного кольору. При натисненні на пухлину пальцем або інструментом утворення блідне. Поставте попередній діагноз.

A. Невус.

B. Лімфангіома.

C. Гемангіома.

D. Нейрофіброматоз.

E. Пігментна родима пляма.

Правильна відповідь

C. Гемангіома.

71. У хворого на червоній облямівці нижньої губи є новоутворення на ніжці. Розміром 0,5х0,5 см, колір його звичайний, під час пальпації воно м’яке, безболісне. Встановіть попередній діагноз.

A. Хейліт.

B. Гіперкератоз.

C. Шкіряній ріг.

D. Папілома.

E. Хронічна тріщина.

Правильна відповідь

D. Папілома.

72. У хворого з’явилася виразка на нижній губі (внаслідок куріння). Лікувався консервативно протягом 2 місяців, покращення стану не має. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A. Висічення.

B. Цитологічне дослідження.

C. Пункція утворення.

D. Аспіраційна біопсія.

E. Зішкріб з поверхні виразки.

Правильна відповідь

B. Цитологічне дослідження.

73. До лікаря-стоматолога звернулася на прийом пацієнтка зі скаргами на появу “рани” на нижній губі, яка розміщується по середній лінії і ніби розділяє губу на дві рівні частини та зрідка кровоточить. При пальпації губа набрякла та злегка болісна. Якому діагнозу відповідає дана клінічна картина ?

A. Ерозивно-виразкова лейкоплакія.

B. Лейкоплакія Таппейнера.

C. Хронічна тріщина нижньої губи.

D. Ерозивно-виразкова форма червоного плоского лишаю.

E. Метеорологічній хейліт.

Правильна відповідь

C. Хронічна тріщина нижньої губи.

74. До лікаря-стоматолога звернувся пацієнт, 60 років, зі скаргами на появу в ділянці шкіри підборіддя зліва виступу, який конічно звужується до верхівки. Довжина приблизно 1,5 см, ширина до 0,8 см. Пальпація не болюча, межі чіткі, колір сіро-коричневий, при пальпації м’яких тканин біля основи виросту відмічається потовщення. Який попередній діагноз є правильним ?

A. Меланома.

B. Хвороба Боуена.

C. Папілома.

D. Кератоакантома.

E. Шкірний ріг.

Правильна відповідь

E. Шкірний ріг.

75. Хвора, 44 років, звернулася зі скаргами на припухлість обличчя в ділянці нижньої щелепи справа та рухомість зубів. М’які тканини не змінені, реґіонарні лімфатичні вузли не пальпуються. Альвеолярній відросток та тіло нижньої щелепи в ділянці 46, 47, 48 зубів потовщений, при пальпації безболісний, горбистий, зуби в ділянці потовщення рухомі. При пункції було отримано рідину бурого відтінку без кристалів холестерину. Поставте попередній діагноз.

A. Остеобластокластома.

B. Адамантинома.

C. Остеома.

D. Фолікулярна кіста.

E. Одонтома.

Правильна відповідь

A. Остеобластокластома.

76. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 47 років, із скаргою на наявність новоутворення на нижній губі. Новоутворення замітив півроку тому і воно повільно збільшується. Об’єктивно: на нижній губі спостерігається одиночний роговий виступ, конічної форми, спаяний із шкірою до1,5 см в діаметрі. При пальпації відчуваються щільні рогові маси. Який попередній діагноз можна встановити?

A. Шкірний ріг.

B. Бородавчастий передрак губи.

C. Обмежений гіперкератоз.

D. Папілома губи.

E. Абразивний преканцерозний хейліт Манганотті.

Правильна відповідь

A. Шкірний ріг.

77. Хвора, 35 років, звернувся зі скаргами на наявність новоутворення в ділянці кінчика язика. Вона травмує язик зубами і язик то збільшується, то зменшується в розмірі. На кінчику язика має місце новоутворення. Воно округле, діаметр його 0,5 см. Межі чіткі, утворення на широкій основі, колір не відрізняється від кольору слизової язика. Поставте діагноз.

A. Папілома язика.

B. Абсцес язика.

C. Ліпома язика.

D. Гемангіофіброма язика.

E. Фіброма язика.

Правильна відповідь

A. Папілома язика.

78. У хворого, 48 років, місяць тому з'явилося сукровичне виділення з правого носового ходу. У це й же час були видалені 25, 26 зуби з приводу “загострення” хронічного періодонтиту. З лунок видалених зубів вибухають грануляції. Попередній діагноз?

A. Рак верхньої щелепи.

B. Гострий одонтогенний гайморит.

C. Хронічний риногенний гайморит.

D. Одонтогенний перфоративний гайморит.

E. Хронічний остеомієліт верхньої щелепи.

Правильна відповідь

A. Рак верхньої щелепи.

79. Пацієнтка, 18 років, звернулась до лікаря-стоматолога на консультацію з приводу наявності новоутворення лобної ділянки. На лобній ділянці відмічається рожево-червона пляма шкіри напівкруглої форми із чіткими контурами та розміром 3-4 см. При натискуванні на цю ділянку пальцями шкіра змінюється у кольорі – стає білішою. При зупинені тиску шкіра набуває попереднього рожево-червоного кольору. При нахиленні голови пляма стає більш насиченої в кольорі і збільшується в об’ємі. Коли пацієнтка піднімає голову і пляма поступово набуває червоно-рожевого кольору. Ваш діагноз.

A. Капілярна гемангіома.

B. Кавернозна гемангіома.

C. Родима пляма (невус).

D. Лімфангіома.

E. Нейрофіброматоз.

Правильна відповідь

A. Капілярна гемангіома.

80. Хвора, 52 років, близько 8 років тому виявила в привушно-жувальній ділянці справа хворобливу ділянку, яка поступово збільшується. Об'єктивно: новоутворення щільне та з горбистою поверхнею, малорухливе, діаметр 4 см, розташоване глибоко, не пов'язане зі шкірою. Функція лицевого нерва не порушена. Слина виділяється вільно. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Змішана пухлина (плеоморфна аденома) привушної слинної залози.

B. Паротит Герценберга.

C. Рак привушної слинної жэелези.

D. Слиннокам'яна хвороба.

E. Хронічний паренхіматозний паротит.

Правильна відповідь

A. Змішана пухлина (плеоморфна аденома) привушної слинної залози.

81. Хворий, 27 років, звернувся зі скаргами на асиметрію обличчя. Зі слів хворого, асиметрія обличчя з'явилася в 15 років, поступово збільшувалася. При об'єктивному дослідженні відмічено збільшення об'єму тканин у правому піднижньощелепному трикутнику. При пальпації тканини в цій ділянці м'яко-еластичної консистенції. Шкірні покриви над утворенням із синюшним відтінком, симптом “Стиснення і наповнення” позитивний. Про який патологічний процес слід думати?

A. Кавернозна гемангіома.

B. Кістозна лімфангіома.

C. Проста лімфангіома.

D. Капілярна гемангіома.

E. Гілляста гемангіома.

Правильна відповідь

A. Кавернозна гемангіома.

82. Хворий, 46 років, госпіталізований в щелепно-лицевий стаціонар для оперативного лікування з приводу прикореневої кісти нижньої щелепи в ділянці 46, 47 зубів. З метою уточнення клінічного діагнозу хворому проведена пункція пухлиноподібного утворення. Вкажіть характер отриманого пунктату (кіста не ускладнена запаленням).

A. Жовтувата рідина з кристалами холестерину.

B. Незмінена кров.

C. Рідина бурого кольору.

D. Рідина яка містить остеобласти й остеокласти.

E. Рідина яка що містить циліндрові і зірчасті клітки.

Правильна відповідь

A. Жовтувата рідина з кристалами холестерину.

83. До хірурга-стоматолога звернувся хворий, 45 років, зі скаргами на пухлиноподібне утворення в правому підщелепному трикутнику. Відмітив новоутворення рік назад. Об'єктивно: у правому піднижньощелепному трикутнику визначається пухлиноподібне утворення округлої форми до 3,5 см в діаметрі, безболісне м'якій консистенції з чіткими межами, рухоме разом з піднижньощелепною слинною залозою. З боку порожнини рота змін немає. Рот відкривається у повному об'ємі. При пункції отримана безбарвна в'язка рідина. Який попередній діагноз?

A. Ретенційна кіста піднижньощелепної залози.

B. Аденома.

C. Ліпома.

D. Дермоїдна кіста.

E. Лімфангіома.

Правильна відповідь

A. Ретенційна кіста піднижньощелепної залози.

84. Хворий, 45 років, скаржиться на наявність безболісної деформації нижньої щелепи та мозкового черепу. Помітив деформацію біля 5 років тому. При огляді: обличчя має вигляд “левиної морди“. При рентгенологічному дослідженні визначається картина дифузного збільшення тіла нижньої щелепи зліва з деструкцією кістки у вигляді множинних ділянок ущільнення та розрідження, картина у вигляді “кучерів” чи “шматків вати”. Визначте діагноз.

A. Хвороба Педжета.

B. Хвороба Енгеля-РеклІнгаузена.

C. Хвороба Брайцева-Ліхтенштейна.

D. Херувізм.

E. Хвороба Таратинова.

Правильна відповідь

A. Хвороба Педжета.

85. У хворої, 42 років, на слизовій щоки є новоутворення блідо-рожевого кольору, округлої форми, на ніжці, діаметром біля 1,0 см. Не болюче утворення, під час пальпації м’яко-еластичної консистенції. Слизова оболонка навколо основи ніжки не змінена. Який з методів верифікації діагнозу треба застосувати у хворої?

A. Ексцізійна біопсія.

B. Пункційна біопсія.

C. Трепанобіопсія.

D. Інцізійна біопсія.

E. Аспіраційна біопсія.

Правильна відповідь

A. Ексцізійна біопсія.

86. Хвора, 61 року, звернулась зі скаргами на виражену асиметрію обличчя, яка з’явилася 8 років тому. Об’єктивно: веретеноподібне потовщення нижньої щелепи, шкіра над припухлістю у кольорі не змінена, береться в складку. Пальпація безболісна. Підщелепні лімфовузли незначно збільшені. На рентгенограмі визначаються ряд округлих порожнин 0,6х1; 1х2 х 1х1,5 см. Вони віддалені одна від одної кістковими перетинками. Поставили діагноз: амелобластома нижньої щелепи. Який вид лікування показано хворій?

A. Резекція нижньої щелепи з одномоментною кістковою пластикою.

B. Променева терапія.

C. Екскохлеація пухлини.