Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОМОМ / 7 лаб.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.3 Mб
Скачать

Частини і кути фрез

2.2.3

2.2.4. Зубодовбальні головки нарізують всі зуби циліндрового колеса одночасно. Головка складається з корпусу 1 (рис. 397) у вигляді диска і опорного фланця 2 з радіально розташованими пазами, в яких поміщаються різ­ці 3, що мають профіль, ідентичний з профілем западини між зубами нарізуваного колеса. Число різців дорівнює числу зубів колеса. В процесі зубодовбання головкою колесо і інструмент здійснюють наступні рухи. Головка в цілому стоїть нерухомо. Рух різання відбувається за рахунок вертикального зворотно-поступального руху заготовки. Рух подачі полягає в радіальному переміщенні різців в пазах головки в межах від 0,5 (на початку врізання) до 0,06 мм/подв. хід (в кінці врізання) при кожному робо­чому ході заготовки за рахунок опускання конуса подачі 4.

Рис. 397. Зубодовбальна головка

В результаті виходить схема зрізання шарів металу, показан­а на рис. 398. При холостому русі заготовки різці відводяться від неї в радіальному напрямі на 0,5 мм для усунення тертя задньої поверхні різців об оброблену поверхню. Відведення різців здійснюється рухом вверх конуса відведення 5. Хоча головка працює з невеликою швидкістю різання — в середньому 7—8 м/хв, вона володіє високою продуктивністю за рахунок великої довжини ріжучих кромок, що одночасно беруть участь в процесі зрізання шару металу.

Рис. 398. Схема нарізання шарів металу зубодовбальною головкою

Зубодовбальна головка призначена для нарізання одного певного колеса; вона працює на спеціальному верстаті, причому нарізує до повного зносу комплекту різців декілька тисяч деталей. По цих причинах вона призначається для масового або великосерійного виробництва зубчастих коліс. Окрім звичайних циліндричних коліс зовнішнього зачеплення, головками можна нарізувати також блокові колеса, колеса з буртами і тому подібне. Останнім часом вони також застосовуються для нарізання коротких багатошліцевих валів.

Різці зубодовбальних головок зазвичай виготовляють з наступними геометричними параметрами ріжучих параметрів. Передній кут на вершинах зубів  = 5° (рис. 399), що дає на бічних сторонах передні кути б= 2  0°, менші у вершини профілю різця і більші у його основи. Задній кут на вершині зуба в = 8°. При цьому якщо головка має мале число зубів, на боко­вих сторонах у вершини профілю різця виходять малі задні кути б — до 0°40'. Малі задні кути на бічних сторонах профілю різця є істотний недолік зубодовбальних головок.

Рис. 399. Різець зубодовбальної головки

Передній кут різця (може бути збільшений до оптимального значення, відповідного даному оброблюваному матеріалу, а задній кут в до 10—12° залежно від конструкції верстата.

Оскільки головка працює методом копіювання, то профіль проекції передньої поверхні різця АА. (рис. 400) на торець нарізуваного колеса (на площину СС) має бути ідентичний з про­філем западини між зубами нарізуваного колеса. Якщо профіль цієї западини заданий координатами (х11), (х22) і так далі потрібної нам кількості точок, то при визначенні профілю різця абсциси змінюватися не будуть, а ординати у' в передній площині АА визначимо із залежності

Рис. 400. Розрахунок профілю різця зубодовбальної головки

Методи вимірювання

3. Контрольні питання.

4. Зміст роботи.

5. Порядок виконання.

6. Перелік

7. Зміст.

Соседние файлы в папке ФОМОМ